Ajuntament de Barcelona Dones
Agenda dones Barcelona
 
FEBRER 2019 Si no vols rebre l'agenda
envia un mail aquí.
 
* Primera Quinzena
 
Us recomanem (4)
Activitats culturals (19)
Jornades i altres conferències (13)
Formació (49)
Pre-inscripcions (1)
Premis i convocatòries (2)
Altres esdeveniments d'interès (2)
 
US RECOMANEM
 
Fins l'1 de febrer (presentació de projectes)  
Convocatòria del XXXIII Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany 2019
Enguany, sota el lema "Pa i roses" la convocatòria estarà destinada a donar suport als projectes que contribueixin a la prevenció, la denúncia i l'afrontament de les situacions de discriminació econòmica i laboral de les dones, i facilitin eines d’autoorganització i empoderament per fer front a la lluita contra la feminització de la pobresa i la precarietat.
Organitza: Regidoria de Feminismes i LGTBI i Direcció de Feminismes i LGTBI
Més informació: www.bcn.cat/dones
Dimarts, 5 de febrer   a les 17 h
Jornada 'Dones en moviment. Participació i gènere a la ciutat'
Per parlar del i amb el moviment de dones i feminista de la ciutat. Es presentaran dos estudis realitzats l’any passat i el mapa en línia d’entitats desenvolupat pel Departament de Transversalitat de Gènere. A més, xerrada “Inèrcies antidemocràtiques de la participació institucional. Crítica i proposta feminista” de Jone Martínez-Palacios, Professora de Ciència Política i de l’Administració (Universitat del País Basc/ Euskal Herriko Unibertsitatea) i membre del grup d’investigació Parte Hartuz: Estudis de Democràcia participativa. Servei de cura d’infants prèvia petició fins l’1 de febrer a les 14 h. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Sala 3 de l'Apolo. Nou de la Rambla 115
Organitza: Departament de Transversalitat de Gènere. Regidoria de Feminismes i LGTBI. Ajuntament de Barcelona
Més informació: transversalitat_genere@bcn.cat
Dijous, 14 de febrer   a les 12 h
Jornada 'A Barcelona fem urbanisme de gènere'
On s'explicarà com s'està treballant des de l'Ajuntament de Barcelona i, concretament, des del Departament de Transversalitat de Gènere, per incorporar la perspectiva de gènere tant en l’urbanisme de la vida quotidiana com en la intervenció en grans obres i transformacions de la ciutat. Es tracta d’una jornada orientada, sobretot, al personal tècnic i professionals interessades i, per això, entre d’altres, presentarem el nou Manual d’urbanisme amb perspectiva de gènere i farem una valoració de les marxes exploratòries de vida quotidiana, seguretat i gènere.
Lloc: Biblioteca Jaume Fuster. Auditori. Plaça Lesseps 20-22
Organitza: Departament de Transversalitat de Gènere. Regidoria de Feminismes i LGTBI. Ajuntament de Barcelona
Més informació: transversalitat_genere@bcn.cat
#BCNantimasclista  
Campanya 'El futur no és masclista'
Barcelona és una ciutat que rebutja la violència masclista. En aquest web trobareu informació i recursos per detectar-la, per buscar suport i, també, per entendre que totes i tots hi tenim un paper.
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/ca/
Tornar al menú
 
ACTIVITATS CULTURALS
 
Arts escèniques
Fins l'1 de febrer   Consulteu horaris i preus al web
Espectacle 'Jane Eyre. Una autobiografia'
A partir de la novel·la de Charlotte Brontë. Adaptació d'Anna Maria Ricart. Direcció, Carme Portaceli. Torna a Gràcia la magnífica versió de la novel·la de Charlotte Brontë dirigida per Carme Portaceli, sobre l'heroïna romàntica més inclassificable. Premis Butaca 2017 per a Ariadna Gil i Abel Folk. Intèrprets Jordi Collet, Gabriela Flores, Abel Folk, Ariadna Gil, Pepa López, Joan Negrié i Magda Puig. Música, Alba Haro i Clara Peya-Laia Vallès. Producció Teatre Lliure.
Lloc: Teatre Lliure. c/ Montseny 47
Organitza: Teatre Lliure
Més informació: www.teatrelliure.com/ca
Dilluns, 4 de febrer   a les 20 h
Concert solidari 'Amor x Amor'
Concert solidari únic i irrepetible de cançons. Espectacle de duets musicals amb més de 30 artistes en escena. Aquest any, els beneficis aniran destinats al projecte Dones Acció, de la Fundació Aroa. Actuen: Sergi Albert, Àfrica Alonso, Daniel Anglès, Víctor Arbelo, Roger Berruezo, Albert Bolea, Júlia Bonjoch, Oriol Burés, Georgina Dagas, Xavi Duch, Jan Forrellat, Uri Garrell, Eloi Gómez, Jana Gómez, Jordi Grifell, Anna Herebia, Raquel Jezequel, Júlia Jové, Georgina Llauradó, Núria Llausí, Mónica Macfer, Joan Masdeu, Mone, Clara Moraleda, Elisabet Molet, Sylvia Parejo, Marc Pociello, Joana Rosselló, Marta Trujillo i Anna Valldeneu, entre d'altres pendents de confirmar. Preu 20 euros.
Lloc: Teatre Condal. Av Paral.lel 91
Organitza: Teatre Condal
Més informació: www.teatrecondal.cat/ca/
Dilluns 4 de febrer   de 19:30 a 21 h
Tertúlia de cinema
Tertúlia de cinema, sobre la pel·lícula “Roma” del director i guionista mexicà Alfonso Cuarón.
Lloc: Centre Cívic Mates i Ramis. C/ Feliu i Codina 20
Organitza: Dones d'Horta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/matasiramis
Dijous, 7 de febrer   a les 20 h
Teatre 'Paraula de dones'. Tomasa Cuevas, memòria de les presons franquistes de dones
A càrrec d'ACTAC (Associació de Companyies de Teatre de l'Auditori de les Corts). Lectura d'alguns dels testimonis recollits per Tomasa Cuevas a companyes de presó al seu llibre "Presas i Testimonio en las cárceles franquistas". Recull i direcció: Montserrat Llucià. Preu 4.5 euros. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts. c/ Dolors Masferrer i Bosch 33-35
Organitza: Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/tomasacuevas
Divendres, 8 de febrer   de 19 a 20:30 h
Fi de curs i presentació de treballs LabFemDoc
Presentació dels treballs i dels processos de creació de les alumnes del Laboratori Feminista de Creació Documental. El #LabFemDoc ha estat un espai d'aprenentatge i col·laboració entre dones professionals del món audiovisual i alumnes. També ha sigut un espai de creació que durant aquests quatre mesos ha permès desenvolupar idees i projectes, donant valor a les narratives, als continguts i a les maneres de fer de les dones. En aquesta primera edició s'ha comptat amb l’escriptora, guionista, productora i documentalista Lola Mayo Canuria com a coordinadora del Laboratori i Helena Bengoetxea, ajundant de coordinació i amb professionals com Mercedes Álvarez, Neus Ballús, María Cañas, Valerie Delpierre, Anna Giralt Gris, Maria Teixidor, Eva Valiño, Saudde Cevallos, Elisabeth Prandi, Marta Selva, Anna Solà, Diana Toucedo, Vanesa Fernández, Imma Merino, Alejandra Molina i Lara Vilanova. Cal confirmació d'assistència.
Lloc: La Bonne. Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Sant Pere Més Baix 7
Organitza: La Bonne. Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Més informació: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKuFRQsCgjxV62H9hkLDf4Ni8pTWWgvtBCM0ZttAAxaD4uhQ/viewform
Dissabte, 9 de febrer   a les 17:30 h
Espectacle 'La nena dels pardals'
Dins "El castor a escena". A la Xina dels anys cinquanta, Mao Zedong va declarar la guerra als pardals de les zones rurals, delmant gairebé tots els ocells i donant peu a una catàstrofe mediambiental... Versió amb titelles d'aquest conte basat en el llibre de la Sara Pennypacker, inspirat en un fet real. Es tracta d'una reflexió sobre importància de les diferències i de la varietat d'espècies en el món i els cicles de la vida però també de la valentia i la desobediència davant la injustícia. Espectacle a càrrec d'Inma González, la Cia Tirabec. Espectacle recomanat per a famílies amb infants a partir de 2 anys. Preu 3.19 euros. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Sarrià. c/ Eduardo Conde 22-42 bxs
Organitza: Centre Cívic Sarrià
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/sarria
Dilluns, 11 de febrer   a les 20:30 h
Projecció 'Figuras ocultas' i col·loqui sobre les dones científiques oblidades
Dins la "Biennal Ciutat i Ciència" i dins del cicle "Phenomena: Cinema de ciència ficció". VO subtitulada en castellà. Dirigida per Theodore Melfi, la pel·lícula "Figuras ocultas" ("Hidden Figures", 2016) narra la increïble història real de Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson, tres dones afroamericanes brillants que van treballar a la NASA. Participants en el col·loqui posterior: Sònia Fernández-Vidal, doctora en informació i òptica quàntica i professora del Departament de Física de la UAB; Marta González, doctora en ciència dels materials i professora de física (UAB) i Carlos Tabernero Holgado, doctor en biologia i professor d'història de la ciència al Centre d'Història de la Ciència (CEHIC) de la UAB. Preu 3 euros.
Lloc: Phenomena Experience. c/ Sant Antoni Maria Claret 168
Organitza: Institut de Cultura de Barcelona
Més informació: www.biennalciutaticiencia.barcelona
Dimecres, 13 de febrer   a les 17:30 h
Recital 'Poesia de dones'
Dins del cicle de poesia "A viva veu". Amb la veu de poetesses del grup de poesia. Activitats a càrrec del Grup de poesia del Centre Cívic Sarrià. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Sarrià. c/ Eduardo Conde 22-42 bxs
Organitza: Centre Cívic Sarrià
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/sarria
Dijous, 14 de febrer   a les 19:30 h
Espectacle 'Don de les dones'
Dins del cicle "Llums de Bohèmia". Dues iaies entren en acció; la màgia està servida d'una manera molt divertida. La Montserrat Escopinya i l'Albergínia Montserrat faran una demostració dels seus Dons. No són un moble vell, són una obra d'art treballada dia a dia amb molta paciència i alegria. A càrrec de la Cia. Poker de Iaies. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Sarrià. c/ Eduardo Conde 22-42 bxs
Organitza: Centre Cívic Sarrià
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/sarria i T. 932 562 720
Divendres, 15 de febrer   a les 19 h
Concert 'Strangers: veu, guitarra i poesia'
Dins del cicle "Amb veu de dona". A càrrec de Laia Leal. Strangers és un cant a la paraula. Amb aquest projecte es pretén explorar temes tan recurrents com la inseguretat, la por, el redescobriment personal i el dolor. Un viatge experimental a veu i guitarra que conflueix entre música i poesia. Taquilla inversa.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Divendres, 15 de febrer   a les 20 h
Concert 'Sandra Bautista'
Dins del Cicle "Músiques en femení". Intèrprets: Sandra Bautista, veu i guitarres; Víctor Martínez, guitarres i cors; Pau Gurpegui, bateria i percussió i Miquel Galceran, contrabaix. Talent, joventut i una veu dolça i incisiva. En el seu primer treball "La casa de les mil olors" (2017), la Sandra es despulla per desgranar amb emoció, proximitat i intimisme un repertori de cançons pròpies amb influències de la tradició anglosaxona i també d'autors sud-americans com Jorge Drexler. Gratuït. Aforament limitat. Cal reserva prèvia.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde
Més informació: T. 934 880 590 i www.casaelizalde.com
Tornar al menú
Exposicions  
De l'1 al 28 de febrer   de 10 a 14 i de 16 a 21 h
Exposició 'Crida a la prevenció del càncer de mama'
En aquest recull fotogràfic, l'autor Umberto Victoria Ayuso, ens apropa a la repercussió del càncer de mama en la vida d'una dona i la importància de l'autoexploració com a eina de prevenció d'aquesta malaltia. Gratuït.
Lloc: Casal d'Entitats Mas Guinardó. Plaça Salvador Riera 2
Organitza: Casal d'Entitats Mas Guinardó
Més informació: santcamil.org/
Del 5 al 26 de febrer   de 9 a 22 h
Exposició 'Donar a la història l'oportunitat de ser una altra'
A càrrec de Clàudia Serrahima. Projecte expositiu que visibilitza una part oculta de la memòria històrica fotogràfica i que vol omplir-ne aquest buit. Només hi ha constància gràfica de les parelles i famílies heterosexuals, i al llarg del temps, totes les altres relacions i tendències sexuals han estat amagades, quedant sense retratar. l'exposició compta amb 10 retrats de parelles i famílies que no són heteronormatives. Gratuït
Lloc: Centre Cívic Casa Groga. Av Jordà 27 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Groga
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/casagroga
Fins el 9 de febrer   de 10:30 a 13:30 i de 16:30 a 20:30 h
Exposició col·lectiva 'Feminisme i feminitat. Una reflexió visual'
Dins del 15è Fòrum Fotogràfic Can Basté. Un recorregut visual sobre una de les dicotomies de major estudi en la teoria feminista: gènere o sexe, condició cultural o biològica, educades o nascudes. Els fonaments de la teoria feminista van forjar l'inici d'un moviment social que reivindicava la igualtat de les dones envers els homes. El procés ha estat llarg, de forma col·lectiva i personal, algunes dones van arribar fins i tot a incórrer en una tremenda paradoxa: la igualtat en molts moments era entesa com una renúncia conscient de tota feminitat. Gloria Oyarzabal, Laura Carrascosa Vela, Rafael Timpe, Irene Zóttola, Elena Glz. Torres ^klamca^, María Rojas Capapey, James V. Davis, Li Yang, Anäis Benavente, Beatriz de Miguel Vijandi, Juan Miguel López Pablos, Sergio Arroyo Robles, Deebo Barreiro i Fosi Vegue.
Lloc: Centre Cívic Can Basté. Pg Fabra i Puig 274-276
Organitza: Centre Cívic Can Basté
Més informació: canbaste.wordpress.com i www.canbaste.com
De l'11 de febrer al 10 de març   de 10 a 14 h
Exposició 'Relats en femení'
Cada vegada més veiem que els llibres il·lustrats i còmics fets per dones guanyen protagonisme. L'exposició d'aquest any vol ser una mostra de dones transgressores, que aporten una nova visió del món.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte
Més informació: www.ccsagradafamilia.net
Del 14 de febrer al 23 de març   de 10 a 14 i de 16 a 20 h
Exposició 'Il·lustríssi+'
Dins del cicle "+ Dones". Laia Arqueros Claramunt (Almeria, 1985) desenvolupa la seva activitat artística entre la il·lustració, el gravat, la ceràmica i projectes multidisciplinaris i híbrids. La seva recerca se centra en el diàleg entre disciplines, la perspectiva de gènere i l'experimentació. La mostra recull un conjunt d'obres realitzades per l'artista entre 2012 i 2018.
Lloc: Centre Cívic Urgell. c/ Comte d'Urgell 145
Organitza: Centre Cívic Urgell
Més informació: billfestival.cat/
Del 15 de febrer al 15 de març   de 10 a 14 i de 17 a 22 h
Exposició 'Dones de ciència'
Homenatge a les dones que van lluitar per un lloc a la ciència i que van obrir el camí de la integració al món científic a d'altres dones. Per no oblidar el paper que les dones juguen en el terreny del coneixement i les noves tecnologies. Una exposició de l'ICD vinculada a l'11F, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.
Lloc: Casal de Barri de Trinitat Nova - SomLaPera. c/ Garbí 3
Organitza: Casal de Barri de Trinitat Nova - SomLaPera
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/noubarris/ca/el-districte-i-els-seus-barris/la-trinitat-nova/cursos/casal-de-barri-de-trinitat-nova-somlapera_99400582519
Fins el 25 de febrer   de 16 a 22 h
Exposició 'Punk en femení'
Exposició per reflexionar al voltant de la volcànica irrupció femenina en el món del rock. El punk és una oportunitat de replantejar-se totes les regles de joc (raça, classe social i gènere). El trencament de les figures femenines és bàsic per entendre el paradigma que representa l'any 77 com a nou punt de partida. The Slits, X-Ray Spex, Siouxsie, Raincoats, Lydia Lunch són algunes d'aquestes imprescindibles que van sorgir del punk i van anar molt més enllà. A càrrec de Xavier Riembau i la participació d'altres artistes.
Lloc: Centre Cultural Albareda. c/ Albareda 22-24
Organitza: Centre Cultural Albareda
Més informació: albareda.inscripcionscc.com i T. 934 433 719
Fins el 28 de febrer   de 10 a 21 h
Exposició 'Projecte Vaca 20 anys'
Dins del "Novembre Vaca".
Lloc: Institut del Teatre. Plaça Margarida Xirgu 1 bxs
Organitza: Associació de Creadores Escèniques Projecte Vaca
Més informació: projectevaca.com
Tornar al menú
 
JORNADES I ALTRES CONFERÈNCIES
 
Dimecres, 6 de febrer   de 12:30 a 14:00
Sessió informativa Women Mentoring Program
Jornada per presentar el programa “Women4Climate” incentivat i liderat per la xarxa de ciutats C40 en el marc del Pla Clima, donar a conèixer el programa de Barcelona Activa Women Mentoring Program i el programa Lidera i conèixer de primera mà un projecte ambiental desenvolupat per una dona emprenedora que participa en el programa Women Mentoring. Conductora Elena Forcada.
Lloc: Sala Barceloneta, La Fàbrica del Sol. Passeig de Salvat Papasseit 1
Organitza: Barcelona Activa
Més informació: emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/programes/mentoring.jsp
Dimecres, 6 de febrer   a les 19 h
Xerrada 'Escriptores transgressores i fascinants'
Dins "L'Aventura de conèixer - T'interessa". La literatura és un gran armari que guarda peces de roba de tota mena i condició: vestits de tall clàssic, jerseis confortables, faldilles atrevides, caçadores trencadores, fulards de colors llampants... Hi ha autores que han seguit la moda del moment, sense distanciar-se'n ni un mil·límetre, mentre que d'altres han sigut elles mateixes fins a les darreres conseqüències, en la literatura o en la vida, o en totes dues coses. Escriptores que han trepitjat els marges, ultrapassat les fronteres i volat més lluny del que s'esperava d'elles. Valentes i agosarades com Radclyffe Hall, Anaïs Nin, Djuna Barnes, Patricia Highsmith o, per exemple, la poeta Gloria Fuertes. A càrrec de M.Àngels Cabré, escriptora i directora de l'Observatori Cultural de Gènere. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Sant Pau - Santa Creu. c/ Carme 47
Organitza: Biblioteca Sant Pau - Santa Creu
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibsantpau/ca
Divendres, 8 de febrer   a les 17:30 h
Activitat familiar 'Les idees de l'Ada'
Dins dels actes amb motiu del "Dia Internacional de la Dona i Nena a la Ciència". Vine a conèixer la vida de la dona que va fer possible els ordinadors, Ada Lovelace. Què faríem sense ordinadors? T'has preguntat mai com funcionen? O com va ser el primer ordinador? Coneixerem i construirem conjuntament la història de l'Ada, la primera programadora de la història, que a través de les matemàtiques i d'una imaginació il·limitada va construir el que va fer possible que avui tots i totes tinguem aquests aparells a les nostres vides. A càrrec de Luciferases. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: casaorlandai.cat/
Diumenge, 10 de febrer   de 17 a 17:45 h
Debat 'Future Flora: celebrant la biofília femenina'
Dins "Biennal Ciutat i Ciència". Una dissenyadora i una científica conversaran sobre salut i dones centrant-se en les connexions entre l'art i el disseny, i la innovació, la ciència i la tecnologia. I ho faran a partir del projecte "Future Flora" (guanyador del gran premi STARTS de la Comissió Europea), que pretén afavorir la presència beneficiosa de microbis i bacteris en el cos humà amb tècniques de microencapsulació de bacteris específics en determinats materials tèxtils per convertir la roba i altres accessoris de vestir en ecosistemes idonis per a la flora cutània. Participants: Carme Carrión i Ribas, professora dels estudis de salut (UOC), directora del màster en salut digital, i del programa de doctorat interuniversitari en bioinformàtica i Giulia Tomasello, dissenyadora d'interaccions i investigadora especialitzada en biotecnologia i salut de les dones. Gratuït.
Lloc: Fundació Catalunya La Pedrera. c/ Provença 261 soterrani
Organitza: Institut de Cultura de Barcelona
Més informació: www.biennalciutaticiencia.barcelona
Dilluns, 11 de febrer   de 10:30 a 14 h
Dia de les Dones en Bioinformàtica
Dins la "Biennal Ciutat i Ciència". El "Barcelona Supercomputing Center" (BSC) es proposa de generar un espai de connexió entre la ciutadania i la investigació científica. En aquesta visita, les joves estudiants universitàries podran conèixer les investigacions que porten a terme les dones bioinformàtiques del BSC en temes d'actualitat com la medicina personalitzada, l'anàlisi de genomes, el processament del llenguatge natural aplicat a la medicina i el disseny de proteïnes per a usos terapèutics. Amb diverses xerrades de 15 minuts, el BSC vol establir un vincle amb les joves participants, incentivar el seu interès i potenciar la iniciació professional de més dones en aquest àmbit fascinant de la ciència. Les assistents podran conèixer també el "Mare Nostrum", el supercomputador més potent de l'Estat espanyol i el vint-i-cinquè del món segons la llista "TOP500" actualitzada al novembre del 2018. Gratuït. Places limitades. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación. c/ Jordi Girona 31
Organitza: Institut de Cultura de Barcelona
Més informació: www.biennalciutaticiencia.barcelona i eva.navarrete@bsc.es
Dilluns, 11 de febrer   a les 19 h
Xerrada 'Les mil cares de la taula periòdica. Les dones i la taula periòdica'
Dins "L'Aventura de conèixer - Visions de la ciència". A càrrec de Sílvia Simon, professora de la UdG i directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital UdG. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert. c/ Indústria 295
Organitza: Biblioteca Camp de l'Arpa-Caterina Albert
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibcampdelarpa/ca
Dimarts, 12 de febrer   a les 19 h
Xerrada 'Les claus de la comunicació efectiva entre pares i fills'
Dins "L'Aventura de conèixer - T'interessa". Voleu aconseguir que fills i filles posin més atenció en allò que dieu? Voleu adquirir eines per comunicar-vos de forma més positiva i empàtica? Voleu aconseguir que us escoltin i comparteixin les seves coses amb vosaltres? A càrrec de Sandra Ferrer, psicòloga. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Bon Pastor. c/ Estadella 64
Organitza: Biblioteca Bon Pastor
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibbonpastor/ca
Dimarts, 12 de febrer   de 18 a 20 h
Xerrada 'Els drets dels nostres fills i els nostres deures com a pares... o ho plantegem al revés?'
Xerrada a càrrec d'Elisenda Camps, psicòloga clínica i escolar. Treballa des de fa més de 25 anys a Justícia juvenil amb menors i joves sotmesos a mesures judicials. Es veurà si hi ha algun marc regulador que ens ajudi a tenir més clar alguns d'aquests drets i alguns d'aquests deures. Gratuït. Adreçat a pares, mares i/o tutors i tutores d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560, www.barcelona.cat/familia i gestor-inscripcions.imi.bcn/index.php/363384?newtest=Y%lang=ca
Dimecres, 13 de febrer   de 19:30 a 20:30 h
Xerrada 'Educació sexual i afectiva com a part del procés de creixement'
Informació i eines pels pares i mares: educar la sexualitat i afectivitats dels fills i filles en funció del nivell de desenvolupament i comprensió. Educació primària: educació afectiva i sexual; jo i la meva relació amb l'entorn; i sexualitat, salut i drets. A càrrec del CJAS (Centre Jove Atenció a les Sexualitats). Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic La Sagrera La Barraca. c/ Martí Molins 29
Organitza: Centre Cívic La Sagrera La Barraca
Més informació: T. 933 511 702 i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lasagrera
Dijous, 14 de febrer   a les 19 h
Xerrada 'Les dones en l'obra de Shakespeare'
L'objectiu de la ponència, és reflexionar sobre els personatges femenins des d'una òptica multidisciplinària, atenent les convencions literàries de l'època així com, el context social en què s'inscriu la redacció i les possibles projeccions contemporànies dels estereotips de gènere creats pel dramaturg anglès, que sempre va dotar d'una importància notable els papers femenins, en un temps on les dones tenien prohibit treballar en el teatre, i els papers femenins eren interpretats per homes. En les comèdies, "Els dos cavallers de Verona", la dona es vesteix d'home per afirmar la seva personalitat i fer valer els seus drets. Així com també Lady Macbeth, Ofèlia o Gertrudis queden marcades per una qüestió de gènere. A càrrec de Calidoscopi cultural. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Navas. c/ Navas de Tolosa 312
Organitza: Centre Cívic Navas
Més informació: www.ccnavas.cat
Dijous, 14 de febrer   a les 19 h
Xerrada 'La dona en les arts plàstiques'
Dins càpsules vespertines "La dona". Quin és el paper que tradicionalment han desenvolupat les dones en les representacions plàstiques? L'art plàstic ha estat usat com un mecanisme d'exemple (i control) social, de projecció d'expectatives vitals de les dones? Quines evolucions s'hi han experimentat? Quines són les obres i les artistes que més han ajudat a trencar amb les velles concepcions? Amb l'ajut del públic, aquestes i d'altres preguntes buscaran ser respostes al llarg de la sessió. Preu 3 euros.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: casaorlandai.cat
Fins el 14 de març (dijous)   a les 19:30 h
Xerrades 'De pel·lícula'
Dins del cicle "Parlem de dones". Pel·lícules en VOS. Programació: Dijous 31 de gener "Dones del segle XX" (2016), xerrada "Dones del segle XX: Un viatge generacional. El cinema i el simbolisme femení", a càrrec de Nataliya Kolesova, guionista, docent, analista de ficció i doctora en filosofia política. Dijous 28 de febrer "Figures ocultes" (2016), xerrada "Sense elles no hi ha camí", a càrrec de Sofia Osorio, graduada en química, enamorada de la ciència i membre de BCNspiracy. Dijous 14 de març, "Carol" (2015), xerrada "Visibilitat lèsbica sense drames, és possible?" A càrrec d'Elena Longares, activista, lesbiana i LGTBI. Membre de LesBicat. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell. c/ Viladomat 2-8
Organitza: Centre Cívic Cotxeres Borrell
Més informació: www.cotxeresborrell.net
Fins el 22 de maig   de 18 a 19:45 h
Grup de debat 'Aquí Parlem'
Dinamitzat pel professionals del Centre. Espai de trobada mensual per a famílies amb adolescents, on un dimecres al mes, es debat sobre una temàtica triada per les i els participants. Gratuït. Adreçat a pares i mares, tutors i tutores d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560 i www.barcelona.cat/familia
Tornar al menú
 
FORMACIÓ
 
Cursos
Del 6 de febrer al 6 de març (dimecres)   de 19 a 20:30 h
Curs 'Literatura femenina japonesa: de Higuchi Ichiyo a Yoshimoto Banana'
Un repàs per la literatura femenina japonesa del segle XX a través d'algunes de les seves autoritats més destacades. Curs dirigit a totes aquelles persones interessades en la cultura japonesa i/o en la literatura en general. Al llarg del curs es parlarà de la consideració de la literatura femenina dins del sistema literari japonès, i es presentarà la vida i el treball d'algunes de les autoritats més representatives del segle XX, de les quals es llegiran i analitzaran alguns fragments. Les sessions s'organitzaran al voltant d'una presentació teòrica per part del professor que inclourà alguns fragments escollits de les autores treballades. Curs a càrrec d'Albert Nolla, traductor i professor associat del Departament de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Preu 60 euros.
Lloc: Can Jaumandreu. c/ Perú 52
Organitza: Casa Àsia
Més informació: www.casaasia.cat
Del 12 de febrer al maig de 2019  
Curs en línia 'Introducción a la historia de la teología feminista II'
Es continuarà amb el recorregut que ha tingut la teologia feminista al llarg dels segles posant l'accent en els moviments socials i les tendències provinents dels Estats Units, però també provinents d'Àfrica, Àsia o Amèrica Llatina. Un curs per a prendre el pols al moment actual d'aquesta perspectiva teològica crítica. A càrrec de Lucía Ramón, filòsofa i teòloga laica, docent a l'Escola Feminista de Teologia d'Andalusia vinculada a la Universitat de Sevilla. Preu 55 euros. Cal inscripció. 6 sessions quinzenals.
Organitza: Fundació Lluís Espinal
Més informació: www.cristianismeijusticia.net/civicrm/event/info?id=267
Barcelona emprenedoria  
El web de Barcelona per a l'emprenedoria
Organitza: Barcelona Activa
Més informació: emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/
Programa  
'Lidera'
Lloc: Barcelona Activa. c/ Llacuna 162-164
Organitza: Barcelona Activa
Més informació: w28.bcn.cat/lidera/
Tornar al menú
Tallers als PIAD
Del 25 de febrer al 6 de maig (dilluns)   de 17:30 a 19:30 h
Taller 'Autocura per a dones que volen millorar les seves relacions'
Taller vivencial per afavorir el treball de les emocions i la comunicació en llibertat des d'una perspectiva de gènere i intercultural. Amb possibilitat de servei d'atenció per a infants durant el taller, amb sol·licitud prèvia. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Les Corts. Places limitades.
Lloc: Biblioteca Montserrat Abelló. c/ Comtes de Bell-lloc 192-200
Organitza: PIAD Les Corts
Més informació: T. 936 197 311 i piad_lescorts@bcn.cat
Del 4 de març al 13 de maig (dilluns)   de 17 a 19 h
Taller 'Autocura per a dones que volen millorar les seves relacions. Recuperant el meu lloc al món'
Taller vivencial per afavorir el treball de les emocions i la comunicació en llibertat des d'una perspectiva de gènere i intercultural. A través de la reflexió sobre les desigualtats de gènere i el treball de les relacions de parella, l'amor romàntic i les diverses manifestacions de la violència masclista, amb la finalitat de prevenir-les. Amb possibilitat de servei d'atenció per infants durant el taller, prèvia sol·licitud. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sant Martí. Places limitades.
Lloc: Casal Gent Gran Verneda Alta. c/ Binèfar 16-20
Organitza: PIAD Sant Martí
Més informació: piad_santmarti@bcn.cat, T. 933 077 260 i T. 932 918 069
Del 9 de març al 18 de maig (dissabte)   d'11 a 13 h
Taller 'Risoteràpia per a dones'
El taller combina eficaçment recursos expressius del cos, jocs i danses com a mitjà per alliberar un riure sincer, la tensió i gaudir del contacte amb les altres persones. Tot això d'una forma fluïda, progressiva, respectuosa i de fàcil accés per a qualsevol. Cal inscripció al PIAD Gràcia. Gratuït. Amb possibilitat de servei de cura d'infants durant el taller prèvia reserva.
Lloc: Espai Jove la Fontana. c/ Gran de Gràcia 190
Organitza: PIAD Gràcia
Més informació: piad_gracia@bcn.cat i T. 936 197 311
Fins el 26 de juny (dilluns i dimecres)   de 18 a 19 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats: relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. Espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Nou Barris. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Guineueta. Pg Valldaura 135 bxs
Organitza: PIAD Nou Barris
Més informació: piad_noubarris@bcn.cat i T. 932 916 867
Fins el 26 de juny (dilluns i dimecres)   de 10 a 11 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Eixample. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Roger de Flor. c/ Roger de Flor 194-196
Organitza: PIAD Eixample
Més informació: piad_eixample@bcn.cat i T. 932 562 819
Fins el 26 de juny (dilluns i dimecres)   de 18 a 19 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sarrià-Sant Gervasi. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Sarrià. Via Augusta 366
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: piad_sarriasantgervasi@bcn.cat i T. 932 002 602
Fins el 27 de juny (dimarts i dijous)   de 12 a 13 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Ciutat Vella. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Doctor Lluís Sayé. c/ Torres i Amat 8 bxs
Organitza: PIAD Ciutat Vella
Més informació: piad_ciutatvella@bcn.cat i T. 932 564 951
Fins el 27 de juny (dimarts i dijous)   de 18 a 19 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Les Corts. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Les Corts. Mejía Lequerica 1
Organitza: PIAD Les Corts
Més informació: piad_lescorts@bcn.cat i T. 932 916 491
Fins el 27 de juny (dimarts i dijous)   de 18:30 a 19:30 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Gràcia. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Sant Gervasi - Vallcarca. Av Vallcarca 169-205 bxs
Organitza: PIAD Gràcia
Més informació: piad_gracia@bcn.cat i T. 932 914 330
Fins el 28 de juny (dimarts i divendres)   de 10 a 11 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sant Andreu. Places limitades. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre de Salut Isabel Roig-Casernes de Sant Andreu. c/ Fernando Pessoa 51
Organitza: PIAD Sant Andreu
Més informació: piad_santandreu@bcn.cat i T. 938 324 626
Tornar al menú
Altres tallers
Del 31 de gener al 28 de març (dijous)   a les 18 h
Cicle 'Dona't més'
Projecte que se centra en l'empoderament de les dones del barri de la Marina. Es treballaran diferents temàtiques i problemàtiques: les emocions, els rols i els estereotips, la violència de gènere i la inserció sociolaboral. El cicle va lligat a una pel·lícula projectada en el cicle "Cinema d'igualtat". Dijous 31 de gener: explicació de conceptes bàsics en perspectiva de gènere, en relació al visionat de la pel·lícula: 'Billy Elliot'. Diferència entre sexe/gènere, identitat de gènere, transsexualitat/transgènere, rols i estereotips, orientació sexual i discriminació. Dijous 28 de febrer: es parlarà de masclisme, rols i estereotips i patriarcat, en relació al visionat de la pel·lícula: 'No soy un hombre fácil'. Dijous 28 de març: es mostrarà el paper de les dones en el món laboral, observant a través de 'Tierra de hombres', les dificultats que pateixen actualment. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic La Cadena. c/ Mare de Déu de Port 397
Organitza: Centre Cívic La Cadena
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lacadena
Del 31 de gener al 28 de març (dijous)   de 17:30 a 19:30 h
Taller 'Sex on the bass'
Adreçat a joves de 14 a 18 anys. Es jugarà i parlarà sobre sexualitat i afectivitat d'una forma divertida i sense tabús. Gratuït.
Lloc: Espai Jove Les Basses. c/ Teide 20
Organitza: Espai Jove Les Basses
Més informació: www.lesbasses.org, lesbasses.org/aqui-t-escoltem/ i lesbasses_aquitescoltem@bcn.cat
Del 31 de gener al 28 de març (dijous)   de 16:30 a 17:45 h
Taller 'Ioga per a embarassades'
Professora: Annete Stössel. Taller dirigit a dones que volen viure el seu embaràs d'una forma conscient, gaudint d'aquest estat de plenitud i creativitat amb confiança i alegria. es treballarà amb moviments suaus i postures adaptades a l'embaràs, tècniques de respiració, i dinàmiques per al sòl pelvià. La pràctica de ioga durant l'embaràs t'ajudarà a mantenir un bon estat físic i emocional. Recomanat a partir del segon trimestre d'embaràs. Cal portar una tovallola. Preu 41 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Sant Andreu. c/ Gran de Sant Andreu 111 bxs
Organitza: Centre Cívic Sant Andreu
Més informació: santandreu.inscripcionscc.com
De l'1 de febrer al 15 de març (divendres)   de 18:30 a 19:30 h
Taller per a dones 'Dansateràpia - Expressió corporal'
A càrrec de Paola A. Ortiz i Olga Melo. Per aprendre a connectar amb el cos, la ment i les emocions a través de la dansa, el moviment i el joc. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Del 6 al 27 de febrer (dimecres)   a les 19 h
Cicle de Tallers 'Dona, gènere i ciència'
Cicle de tallers per continuar pensant en la construcció del coneixement científic a través de la història i des d'una perspectiva de gènere. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània. c/ Saragossa 29
Organitza: Centre Cívic Vil·la Urània. Hi col·labora Unitat d'Història de la Medicina / Centre d'Història de la Ciència de la UAB
Més informació: barcelona.cat/ccvil.laurania
Del 6 de febrer al 10 d'abril (dimecres)   de 9:30 a 11 h
Taller 'Espai per a mares i pares d'infants de 3 a 5 anys'
Taller obert a pares i mares que tinguin fills/es d'aquestes edats. Consta de nou sessions i les persones inscrites hauran de fer totes les sessions. Impartits per Arantxa Paños (CAP Horta 7D), Ruth Murias i Imma Jansà (CAP Carmel). Places limitades. Cal inscripció.
Lloc: Centre Educatiu Santa Teresa de Jesús *Llobregós. c/ Llobregós 130
Organitza: Centre Educatiu Santa Teresa de Jesús *Llobregós
Més informació: agora.xtec.cat/colegiosantateresa/
Del 6 al 27 de febrer (dimecres)   de 19 a 20:30 h
Taller 'Ciència amb perspectiva de gènere'
La construcció del gènere i de les nostres identitats beuen de narratives culturals i d'assumpcions de caràcter científic. És en el qüestionament d'aquestes "veritats" que descobrim noves i més àmplies formes d'explicar-nos. L'objectiu d'aquest taller no és oferir "veritats" millors sinó sotmetre-les, totes elles, a un escrutini responsable i establir canals per trobar les nostres pròpies certeses. Amb Trama Coop, cooperativa dedicada a la sensibilització social. Preu 29.84 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: www.casaorlandai.cat/tallers i barcelona.cat/cccasaorlandai
Dissabte, 9 de febrer   de 12 a 13 h
Taller 'La ciència és femenina!'
Per a infants de 6 a 12 anys. Podríem dir el nom de dones científiques antigues o actuals? Per divertir-se descobrint-les i experimentant reproduint alguns dels seus descobriments o invents. Amb Funbrain, ciencia divertida per millorar la societat del futur. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: www.casaorlandai.cat/tallers i barcelona.cat/cccasaorlandai
Dilluns, 11 de febrer   de 18 a 21 h
Taller 'Los sutiles equilibrios del femenino'
Amb Jaquie Zieler. A partir del llibre "Mujeres que corren con los lobos", de Clarissa Pinkola Estes. Cal inscripció.
Lloc: Llibreria Pròleg. Carrer de Sant Pere més Alt 46
Organitza: Llibreria Pròleg
Més informació: llibreriaproleg@llibreriaproleg.com
Del 12 de febrer al 19 de març (dimarts)   de 17:30 a 19:30 h
Taller 'Rutes literàries: Dones de Barcelona'
Històries i llegendes barcelonines. Saps a quin carrer s'obrí la primera agència matrimonial? Qui donà el nom al carrer Canuda o qui era Josepa Vilaret? Quina va ser l'alcavota més famosa o la monja més formosa? Passejant per Barcelona trobem noms, monuments i elements diversos que ens recorden personatges del passat. Sovint, però, es refereixen a homes, mentre les dones, actives i essencials a totes les èpoques, resten ocultes rere el teló de l'oblit. Recorrerem la ciutat vella, tot rescatant aquelles figures femenines que aconseguiren sobresortir d'entre la massa anònima. Professora: Elisenda Albertí. Preu 59.68 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic La Sedeta. c/ Sicília 321 bxs
Organitza: Centre Cívic La Sedeta
Més informació: cursoslasedeta.inscripcionscc.com
Dimecres, 13 de febrer   de 19 a 20 h
Taller 'Lubricació femenina'
Dins del cicle "En parlem...". A càrrec de Sara Giol. Parlem de la lubricació femenina. Proposem un tema que preocupa moltes dones i que massa vegades no se soluciona per falta d'informació. Preu 4.97 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net i www.sexacademybarcelona.com
Dissabte, 16 de febrer   de 16 a 19 h
Taller 'Tra(n)spassant els cossos normatius'
En el marc del DMTOfest organitzat per uTOpia Barcelona se celebraran 3 workshops simultanis de teatre de l'oprimit, en aquest cas es posarà el focus en les fronteres sobre els cossos. Impartit per Betty Enguix i col·lectiu trans. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Can Felipa - Poblenou. c/ Pallars 277
Organitza: Centre Cívic Can Felipa - Poblenou
Més informació: www.cccanfelipa.cat
Dilluns, 18 de febrer   a les 20 h
Taller-debat: La dona al cinema Vol. 2
Dins del "Cicle de cinema en clau femenina". Taller de cinema des de la perspectiva de gènere per veure la imatge que es desprèn de la dona i donar peu a reflexions participatives.
Lloc: Casal de Joves Les Corts. c/ Dolors Masferrer i Bosch 33-35
Organitza: Casal de Joves Les Corts
Més informació: joveslescorts.info/
Dimecres, 20 de febrer   de 18 a 20 h
Taller de 'Defensa personal femenina'
S'aprendrà a defensar-se i a guanyar seguretat, tant física com emocional, mitjançant tècniques de defensa pesonal. Un espai on compartir, sentir-se escoltada i acompanyada i entre iguals. Per a noies de 12 a 20 anys. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Casal de Barri La Llacuna. c/ Bolívia 49
Organitza: Casal de Barri La Llacuna
Més informació: guia.barcelona.cat/es/detall/casal-de-barri-la-llacuna_99400579089.html
Del 20 de febrer al 20 de març (dimecres)   de 17:20 a 18:50 h
Taller familiar 'Ser pare o mare: la tasca més difícil i divertida del món'
Alguna vegada t'has preguntat si actues com a un bon pare o mare? Es reflexionarà sobre la tasca educadora, sobre com posar límits, construir una bona autoestima, i gestionar les emocions de la família per teixir una relació positiva amb els fills i filles. Per a pares i mares amb infants entre 2 i 10 anys. A càrrec d'Irene Fondevilla. Preu 37.30 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx. Riera Blanca 1-3 bxs
Organitza: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/josepmtriasipeitx
Dissabte, 23 de febrer   de 18 a 19:30 h
Taller monogràfic 'Dones i intuició, la nostra força'
Mitjançant una demostració del propi potencial intuïtiu es donaran eines per començar a utilitzar-la. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic La Cadena. c/ Mare de Déu de Port 397
Organitza: Centre Cívic La Cadena
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lacadena
De l'1 al 29 de març (divendres)   de 17 a 18:30 h
Taller 'Booty Dance per a l'empoderament femení'
Professora: Kim Jordan. El twerk se centra en les diferents formes de moure els malucs i glutis mitjançant coreografies que permeten treballar la coordinació, la musicalitat i l'equilibri i adquirir així consciència corporal. Per alliberar prejudicis a través de cançons amb lletres no sexistes i d'un ball que té la seva pròpia cultura. És necessari portar genolleres. Preu 37.30 euros.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde
Més informació: www.casaelizalde.com
Del 4 al 18 de març (dilluns)   de 19 a 20:30 h
Taller 'Comunicació feminista'
El taller donarà eines per poder repensar la realitat i treballar-la a través de la comunicació, amb una perspectiva feminista, inclusiva i lliure d'estereotips. Es parlarà d'economies feministes, comunicació externa i interna. A càrrec de La Clara Comunicació, cooperativa de comunicació ètica i feminista. Preu 22.38 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: www.casaorlandai.cat/tallers i barcelona.cat/cccasaorlandai
Dimarts, 5 de març   de 19 a 21 h
Taller Monogràfic 'Tomasa Cuevas
Coneixerem en profunditat la vida de Tomasa Cuevas, activa militant comunista, lluitadora antifranquista i pionera del feminisme a l'Estat. A càrrec de Marc Carrillo, historiador.
Lloc: Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts. c/ Dolors Masferrer i Bosch 33-35
Organitza: Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts
Més informació: dinamitzacio.tomasacuevas@progess.com
Dimecres, 6 de març   a les 18 h
Taller 'Compreses amb tela'
Taller de compreses de tela per treballar el cicle menstrual conscient i les alternatives ecològiques.
Lloc: Punt JIP 'Jove, Informa't i Participa' *Institut les Corts. Trav Corts 131-159
Organitza: Punt JIP 'Jove, Informa't i Participa' *Institut les Corts
Més informació: guia.barcelona.cat/es/detall/punt-jip-jove-informa-t-i-participa-institut-les-corts_99400594791.html
Dimecres, 6 de març   de 18 a 20 h
Taller 'Sex Game'
T'agrada jugar? Preguntes, confessions, proves... Parlarem de sexualitat d'una forma divertida. Impartit per ATE i Punt InfoJOVE de Sant Martí. Per a joves de 12 a 20 anys. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sant Martí. c/ Selva de Mar 215 bxs
Organitza: Punt InfoJOVE Sant Martí, Punt d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de Sant Martí i Centre d'Informació i Assessorament per a Joves
Més informació: barcelona.cat/ccsantmarti
Dissabte, 9 de març   de 10:30 a 13 h
Taller 'Dibuixem llaços entre els nostres cossos i el nostres territoris'
Un espai per reivindicar la importància de reconnectar la corporalitat amb l'entorn, on tenen lloc les vivències personals i col·lectives, a través d'un recorregut íntim i artístic. A càrrec de Maria Falciolince i Ana Aupi. Gratuït per als participants però comporta una despesa de diners públics, per això és important que abans d'inscriure-us-hi comproveu la vostra disponibilitat. Les baixes suposen una gestió extraordinària i poden provocar que persones en llista d'espera no puguin aprofitar les vacants. És imprescindible la inscripció prèvia per poder participar a l'activitat.
Lloc: Centre Cívic Drassanes. c/ Nou de la Rambla 43
Organitza: Centre d'Educació Ambiental La Fàbrica del Sol. Centre Cívic Drassanes
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/inscripcions/node/2281 i ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/inscripcions
Dissabte, 9 de març   a les 11 h
Taller 'Empoderament a través del cos'
A través d'estiraments de les cadenes musculars, la respiració conscient i l'expressió de les emocions buscarem desfer el desbloqueig que ens impedeix connectar amb la nostra força interior. Per a dones de totes les edats. A càrrec d'Angelina López. Gratuït. Cal fer inscripció prèvia.
Lloc: Casal de Barri Can Rectoret. c/ Via Làctia 4
Organitza: Casal de Barri Can Rectoret
Més informació:
Del 9 al 27 de març   a les 18 h
Taller 'Feminisme per a homes'
Tallers de la Cooperativa A Granel. Què és el feminisme i què podem fer per contribuir-hi? Un taller d'autoconeixement per a homes a qui els preocupa el masclisme de la societat i volen saber com convertir-se en part de la solució. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Casal d'Entitats Mas Guinardó. Plaça Salvador Riera 2
Organitza: Casal d'Entitats Mas Guinardó
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/casalsdebarrihg/cemasguinardo
Dimarts, 12 de març   de 18 a 20:30 h
Taller 'Art postal: about women'
Aquest taller vol acostar els i les participants al moviment artístic de l'art postal o "Mail Art" sorgit als anys 70 a New York. Cada participant podrà fer anar la seva creativitat creant postals que després podran ser part d'"About a womwn", projecte internacional d'art postal. A càrrec de Katia Muñoz. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Florida. c/ Muntaner 544 bxs
Organitza: Centre Cívic Vil·la Florida
Més informació: ccvilaflorida@qsl.cat i T. 932 546 265
Dijous, 14 de març   de 18:30 a 20 h
Taller 'Perspectiva de gènere i mesures d'igualtat'
Formació per a entitats o grups on es treballaran conceptes bàsics i fonaments legals, informació i eines perquè les associacions puguin incorporar la perspectiva de gènere en els seus projectes, i continguts teòrics per fomentar la igualtat i prevenir casos d'assetjament. A càrrec de Daniel Tejedor, tècnic del Projecte Canviem-ho, Servei d'Atenció a homes per a la promoció de relacions no violentes (SAH). Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Casal d'Entitats Mas Guinardó. Plaça Salvador Riera 2
Organitza: Casal d'Entitats Mas Guinardó
Més informació: cemasguinardo@qsl.cat i www.casalsdebarrihg.cat/cemasguinardo/
Dilluns, 18 de març   a les 20 h
Taller-debat Cinefòrum 'Natasha'
Dins del "Cicle de cinema en clau femenina". Taller de cinema des de la perspectiva de gènere per veure la imatge que es desprèn de la dona i donar peu a reflexions participatives.
Lloc: Casal de Joves Les Corts. c/ Dolors Masferrer i Bosch 33-35
Organitza: Casal de Joves Les Corts
Més informació: joveslescorts.info/
Del 19 al 26 de març   de 17:45 a 19:15 h
Taller infantil 'Creem una coreografia no sexista! L'amor romàntic i els seus mites'
Dins del cicle "Dones i intuició". Activitat adreçada a infants de 9 a 15 anys del Casal Infantil i Franja Barceloneta. A càrrec d'Antonella D'Ascenzi. Durant el taller s'analitzaran diversos exemples, des de la dansa popular a les coreografies que es veuen als mitjans, fixant-se en els rols descrits als moviments, el tipus de relacions suggerides i els significats evocats a cada pas. L'objectiu: crear propostes alternatives de dansa i moviment amb perspectiva de gènere, desmuntant els mites de l'amor romàntic que ens pot portar a l'acceptació de relacions abusives. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Del 19 al 26 de març   de 17:30 a 19 h
Taller 'Autodefensa per a noies'
T'agradaria sentir-te més segura de tu mateixa? Per aprendre tècniques tant físiques com emocionals i retrobar l'espai de dret. Impartit per ATE i Punt InfoJOVE de Sant Martí. Per a joves de 12 a 20 anys. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sant Martí. c/ Selva de Mar 215 bxs
Organitza: Punt InfoJOVE Sant Martí, Punt d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de Sant Martí i Centre d'Informació i Assessorament per a Joves
Més informació: barcelona.cat/ccsantmarti
Dimarts, 26 de març   de 18:30 a 20 h
Xerrada - Taller 'Dones i alegria: combinant les dues forces'
A càrrec de Mei Samarra. El pas del temps i les preocupacions poden apagar l'alegria i el riure, mecanismes naturals de relaxació. En somriure, el cervell rep el missatge que tot està funcionant correctament i el sistema es relaxa, afavorint l'aparició de solucions intuïtives als nostres problemes. Taller per entrenar l'alegria i el bon humor. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Dilluns, 8 d'abril   de 18 a 20 h
Taller 'Equip parental: Arribem a un acord?'
Taller a càrrec de professionals del Centre per a Famílies amb Adolescents. Dins de la mateixa família, cada adolescent compta amb adults que adopten diferents rols i poden utilitzar diferents estils educatius. Es reflexionarà sobre el consens parental. Taller amb dinàmiques de grup. Gratuït. Adreçat a pares, mares, tutors i tutores d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560, www.barcelona.cat/familia i inscripcions-ajuntament.barcelona.cat/index.php/363384?lang=ca
Fins el 22 de maig (dos dimecres al mes)   a les 18 h
Parlem clar
Per conèixer gent i compartir inquietuds gaudint de diferents activitats. Per parlar amb un grup d'iguals sobre diversitat sexual. De 15 a 20 anys, aproximadament. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Espai Jove Garcilaso. c/ Garcilaso 103
Organitza: Espai Jove Garcilaso
Més informació: espaijovegarcilaso.org, garcilaso_aquitescoltem@bcn.cat i T. 652798816
Fins el juny (dissabtes)   d'11:15 a 14:15 h
Taller 'Mirades de dones'
El taller consta de 8 sessions. A partir de gener s'anunciaran les properes lectures. 24 Novembre "La pasión según GH", Clarice Lispector; 26 Gener "Infiel. Historias de transgresión", Joyce Carol Oates. Un espai en el que s'ha viatjat al llarg i ample de la literatura escrita per dones des de les clàssiques a les contemporànies. Aportació segons si s'hi va a una sessió, o a dues. Cal avisar abans per les còpies dels materials que s'utilitzen a la sessió. Un dissabte al mes.
Lloc: Llibreria Pròleg. c/ Sant Pere Més Alt 46
Organitza: Llibreria Pròleg
Més informació: llibreriaproleg@llibreriaproleg.com
Fins el 14 de juny (divendres)   d'11 a 12:30 h
Taller 'Xerrades Art i Gènere'
Es parlarà d'Art amb perspectiva de gènere. Preu 21 euros per trimestre. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Casal de Gent Gran Parc del Clot. Plaça Joan Casanelles 1
Organitza: Casal de Gent Gran Parc del Clot
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/casalsgentgransantmarti/casalparcdelclot
Fins el 29 de juny (dissabtes)   a les 18:30 h
Taller 'Tertúlia literària'
Lectures feministes. Properes cites: 23 Febrer "Yo voy, tú vas, él va" / "Les formes del verb anar", Jenny Erpenbeck; 30 Març "El món resplandent" / "El mundo deslumbrante", Siri Hustvedt; 4 Maig "La mort i la primavera" / "La muerte y la primavera", Mercè Rodoreda; 25 Maig "Verd aigua" / "Verde agua", Marisa Madieri; 29 Juny "Donde nadie te encuentre" / "On ningú et trobi", Alicia Giménez Bartlett. Preu 2 euros per sessió. Un dissabte al mes. Cal inscripció.
Lloc: Llibreria Pròleg. c/ Sant Pere Més Alt 46
Organitza: Llibreria Pròleg
Més informació: llibreriaproleg@llibreriaproleg.com
Tornar al menú
 
PRE-INSCRIPCIONS
 
Preinscripció fins l'1 de març  
III edició 'Màster en Famílies i Societat' i 'Postgrau en Gènere, Diversitat Familiar i Exclusions'
Organitzat pel grup Copolis. Una proposta de formació en línia de caràcter internacional certificada per la Universitat de Barcelona. La finalitat és, d'una banda, construir un espai per al coneixement, intercanvi, reflexió i debat des d'una perspectiva multidisciplinària, de qüestions com les noves formes familiars, la conceptualització sociojurídica de les famílies, la seva construcció social i la seva relació amb el gènere. D'altra banda, es pretén visibilitzar i aprofundir sobre les desigualtats d'aquestes construccions que afecten les dones en general i, especialment, a aquelles que encapçalen famílies no tradicionals o en situacions de discriminació i/o exclusió social: famílies monoparentals, dones privades de llibertat i les seves famílies o les dones que treballen en els circuits de les cadenes globals de cures, per exemple a través del treball de cures, la donació d'òvuls o com gestants.
Organitza: Facultat d'Economia i Empresa
Més informació: www.ub.edu/copolis/cursos-de-extension-en-genero-diversidad-familiar-y-exclusiones/
Tornar al menú
 
PREMIS I CONVOCATÒRIES
 
Fins el 3 de febrer (data límit de presentació de treballs)  
Concurs literari 19è Premi de Relats Curts 'Relats en femení'
Podran participar en aquest premi literari les dones de més de 16 anys que ho desitgin. Els treballs que optin al premi hauran de ser originals inèdits, de creació pròpia i que no hagin estat premiats anteriorment. Poden estar escrits en qualsevol de les dues llengües oficials: català o castellà. S'atorgarà un premi de 300 euros per a cadascuna de les dues categories. Els premis es faran efectius a través de transferència bancària. Els relats premiats es penjaran als webs de l'entitat organitzadora. L'acte de lliurament dels premis serà el proper 7 de març de 2019 a les 19 h, a la sala d’actes del Centre Cultural Sagrada Família. La capacitat de la sala és limitada.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família i Biblioteca Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: info@ccsagradafamilia.net i www.ccsagradafamilia.net/wordpress/wp-content/uploads/2018/11/20182019-Premi-Relats-Curts.pdf?utm_source=difrelatsentitas&utm_campaign=580a781553-Premi+de+Relats+Curts+2018+%28entitats%29_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_35aeba18c7-580a781553-556481425
Fins el 15 de febrer (data límit de presentació de treballs)  
37è Certamen Literari 'Premi de relats curts no sexistes'
Convocat per Dones del Foment Martinenc, sota el lema 'Una mirada de gènere'. Certamen literari en llengua catalana per conscienciar la ciutadania en la importància de la igualtat de gènere i fer-la reflexionar sobre accions encaminades a la igualtat d'oportunitats. Podran participar-hi totes les persones a partir de 16 anys que ho desitgin. Cada autora o autor participant pot presentar únicament un treball. Consulteu les bases.
Lloc: Foment Martinenc. c/ Provença 589 bxs
Organitza: Dones del Foment Martinenc
Més informació: certamendonesfoment@gmail.com, drive.google.com/file/d/1lXntp9ZeBEDTk8NBWKBRG_FtkVs6gQFg/view?usp=drive_open, docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfal2LqgLAVftIQ72-Yu06-rJa5Fbe7P-TIhxyMN6oXdqi6Xg/viewform?usp=send_form i www.fomentmartinenc.org/
Tornar al menú
 
ALTRES ESDEVENIMENTS D'INTERÈS
 
Dilluns, 11 de febrer   a les 19 h
Viquimarató de Dones Científiques
Dins "Dia Internacional de la Dona i Nena a la Ciència". La bretxa de gènere que es produeix en aquest entorn digital afecta la percepció sobre les figures de dones en la ciència. Es treballaran tant en biografies de científiques i investigadores, com articles sobre diferents disciplines on les aportacions científiques de dones no hi estan prou reflectides. S'editarà en qualsevol llengua i se centrarà l'activitat a crear, traduir o millorar articles. No cal tenir coneixements previs. Organitza Amical Viquipedia i el grup de ViquidonesUPF. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: casaorlandai.cat/
Fins finals de març (els dimarts)   de 17 a 20 h
Espai ViquidonesUPF
L’Espai ViquidonesUPF és un grup d’edició de la Viquipèdia offline que es reuneix durant el curs acadèmic, i té com a objectiu principal detectar el biaix de gènere a la Viquipèdia i reduir la bretxa de gènere tant pel que fa als continguts com pel que fa al nombre d'editores. Les sessions no tenen principi ni final, tothom aprèn al seu ritme i en funció del que ja sap i de la seva capacitat d’aprenentatge. Per descobrir què és realment la Viquipèdia; rebre acompanyament per fer el primer pas i perdre la por a llançar-se a editar; detectar la bretxa de gènere existent i aprendre a corregir-la; aprendre a usar la pàgina de discussió i a relacionar-se amb els altres viquipedistes i passar una bona estona, compartint i aprenent a editar la Viquipèdia en col·laboració.
Lloc: Aula 54.030 (Àrea Tallers) del campus Poblenou. C/ de Roc Boronat 138
Organitza: UPF
Més informació: www.upf.edu/web/igualtat/viquidonesupf i www.upf.edu/web/campus/campus-poblenou
Tornar al menú
 
Ajuntament de Barcelona Dones

Regidoria de Feminismes i LGTBI
Ajuntament de Barcelona
Barcelona
Tel 934 027 678
transversalitat_genere@bcn.cat
www.bcn.cat/dona
www.facebook.com/barcelonadones
@bcn_dones