Ajuntament de Barcelona Dones
Agenda dones Barcelona
 
OCTUBRE 2018 Si no vols rebre l'agenda
envia un mail aquí.
 
* Segona Quinzena
 
Us recomanem (4)
Activitats culturals (31)
Jornades i altres conferències (21)
Formació (58)
Pre-inscripcions (1)
Premis i convocatòries (4)
Altres esdeveniments d'interès (5)
 
US RECOMANEM
 
Fins el 19 d'octubre (Termini presentació de projectes)  
Convocatoria del XIII Premi 25 de Novembre - Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones
Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones, l'Ajuntament de Barcelona convoca una nova edició del premi 25 de Novembre, que enguany s'articula al voltant del lema "Creixem lliures de violència. #BCNantimasclista". Fins al 19 d’octubre es poden presentar iniciatives de recerca, conscienciació i rebuig ciutadà col·lectiu contra les violències masclistes vers infants i joves. Ambdós col·lectius poden viure de manera directa aquestes violències en entorns familiars, però també en espais institucionals, escolars o de socialització que generen i perpetuen micromasclismes i estereotips normalitzats per la societat i alimentats pels productes d’oci. La convocatòria ofereix recursos econòmics i el suport institucional perquè es faciliti la realització a Barcelona del projecte guanyador, que haurà de ser inèdit o estar a l’inici de la seva implementació. Hi poden participar les persones físiques, les associacions, els grups de fet i les entitats de qualsevol índole (comercials, culturals, veïnals, etcètera); els espais de lleure i oci; les escoles, els centres educatius i d’ensenyament; els equipaments i els serveis cívics, socials, culturals i de l’àmbit de la salut, i els grups, les associacions o les entitats sense ànim de lucre de la ciutat de Barcelona. Les entitats han de tenir la seu a la ciutat de Barcelona. En el cas de grups integrats només per persones físiques, cal que la persona que actuï com a representant del grup estigui empadronada a la ciutat de Barcelona. Al web trobareu els models normalitzats per aportar la documentació esmentada a les bases (instància, descripció i pressupost i fitxa resum del projecte presentat).
Lloc: Ajuntament de Barcelona. Plaça Sant Jaume 1 bxs
Organitza: Regidoria de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ca/informacio-administrativa/premis
Fins el 2 de novembre (presentació de propostes)   Presentació al Registre General de l'Ajuntament o als registres municipals de les OAC's
Convocatòria del IV Premi Jove de Còmic Sant Martí
Convocat, en el marc de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, per a prevenir i erradicar la violència masclista. Aquest premi té com a finalitat sensibilitzar i implicar les persones més joves en la lluita contra les violències masclistes i en unes relacions més equitatives i igualitàries entre homes i dones, a través de l'expressió creativa, en un mitjà artístic proper i assequible com és el còmic.
Organitza: Districte de Sant Martí, la Regidoria de Feminismes i LGTBI i Biblioteques de Sant Martí. Hi col·labora Consell de Dones del Districte de Sant Martí
Més informació: barcelona.cat/premi-jove-comic-santmarti
#BCNantimasclista  
Campanya 'Davant la violència masclista no et pots girar d'esquena'
Barcelona és una ciutat que rebutja la violència masclista. En aquest web trobareu informació i recursos per detectar-la, per buscar suport i, també, per entendre que totes i tots hi tenim un paper.
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/ca/
Recursos pedagògics per treballar la diversitat afectiva, sexual i de gènere  
'Diversitat en curt'
El projecte “Diversitat en curt” posa a disposició dels centres educatius cinc curtmetratges que, acompanyats de guies didàctiques, permeten treballar a l’aula temes relacionats amb les identitats i les discriminacions per raó de sexe, la diversitat afectiva i sexual i la convivència.
Organitza: Àrea Drets de Ciutadania, Participació i Transparència Direcció de Feminismes i LGTBI, Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/noticia/nou-material-didzactic-sobre-diversitat-sexual-i-afectiva
Tornar al menú
 
ACTIVITATS CULTURALS
 
Arts escèniques
Del 16 al 30 d'octubre (dimarts)  
Trobada 'Som aquí: Viquimarató de dones professionals de l'escena'
Dins "XVII Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou". Una acció que neix amb l'objectiu d'afavorir la presència de les professionals de l'escena a la Viquipèdia, i que s'emmarca dins del projecte "SOM AQUÍ. Nosaltres, les dones, som aquí!", impulsat pel Festival Escena Poblenou. Conduït per la viquipedista Ester Bonet, impulsora del projecte Viquidones Catalunya, amb la complicitat de Lluïsa Rojas, responsable de la Unitat d'Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra. L'activitat consistirà en un taller introductori i l'edició d'articles sobre dones professionals de l'escena. Coordina: Margarida Troguet. Taller i edició: Ester Bonet.
Lloc: Facultat de Comunicació *Campus de la Comunicació-Poblenou - UPF (Aula 54021). c/ Roc Boronat 138
Organitza: Viquidones Catalunya, Unitat d'Igualtat de la UPF i Festival Escena Poblenou
Més informació: www.escenapoblenou.com i tinyurl.com/yd6rbdc9
Dimecres, 17 d'octubre   a les 18 h
Cinefòrum 'Una mujer fantàstica'
Dins del cicle de vídeo creació "Canal Mono". Projecció de la pel·lícula i anàlisi des de la perspectiva de la realitat actual de la transsexualitat. S'utilitzen clixés per donar un argument més dramàtic al film? D'on neix la violència cap a les dones transsexuals? Queda reflectit el missatge trans feminista? Mostra d'exemples de vida diversos i en positiu de dones transsexuals i col·loqui posterior a càrrec de Tina Recio i Adrián Silvestre. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Dijous, 18 d'octubre   a les 19 h
Narracions 'Mujeres de palabra'
Dins "L'Aventura de llegir -Els viatges de la paraula". a càrrec de Victoria Siedlecki (Madrid), dins del "Munt de Mots, 9è Festival de Narració Oral". A través de les històries de diferents dones i al llarg de la història del món, compartirem contes d'Ángeles Mastretta, Eduardo Galeano, Rosa Montero, Augusto Monterroso, entre d'altres. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix. c/ Blai 34
Organitza: Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibfrancescboix/ca
Dijous, 18 d'octubre   a les 19:30 h
Concert 'La dona del Renaixement'
Dins del cicle "Clàssica Al Sortidor". Interpretació musical amb explicacions pedagògiques sobre el món fascinant de la música del Renaixement dels segles XV i XVI, tant la tradicional com l'anomenada música culta. En totes les peces té un protagonisme destacat la dona, els seus sentiments i els tipus de relacions que giren al seu voltant: la relació entre mare i filla, entre muller i marit, entre enamorada i enamorat, entre consogres... Olga Miracle (soprano), Francesc Tomàs Panxito (instruments de corda polsada) i Pere Olivé (percussions i salteri). Gratuït.
Lloc: Centre Cívic El Sortidor. Plaça Sortidor 12
Organitza: Centre Cívic El Sortidor
Més informació: www.barcelona.cat/nadal
Del 18 al 28 d'octubre (de dijous a diumenge)   a les 21 h
Teatre 'Mirta en espera'
Dins del cicle "Dona'm Veu - Dona Amb Veu". Amb Marisol Salcedo. Mirta en espera és un monòleg que beu del clown i el gènere musical per fer una paròdia dels contes de fades en què el príncep ve a salvar la princesa desvalguda. La protagonista vestida com a tal, repassa els clixés i trampes d'aquest tipus de relació única, respecte a la qual sembla que en aquesta societat no hi ha més alternativa de tenir. Condemnades a seguir la norma que se suposa ens portarà a un anhelat final feliç. A través del seu relat, va desmuntant també l'imposat somni de constant progrés i vida perfecta, amb el qual, inevitablement, hem crescut a força de pel·lícules, sèries i cançons. Mirta vol viure de la seva professió i la seva trobada amb el públic es converteix en una sàtira del món artístic on moltes vegades el que menys importa és l'art. Així que Mirta és actriu, o almenys ho intenta. Al capvespre en què es desenvolupa l'obra, ha quedat amb un representant que vol que formi part de la seva nova agència. Preu 16.6 euros.
Lloc: Sala Fènix. c/ Riereta 31
Organitza: Sala Fènix
Més informació: www.salafenix.com/
Del 18 d'octubre al 4 de novembre   Consulteu horaris al web
Teatre 'Oxígeno'
A càrrec de la Cia. Teatre dels Argonautes. Raúl, Samuel i Andoni tenen en comú la passió per la poesia, la literatura i els excessos. Les seves vides caminen entre els extrems... La inèrcia entre les botelles de la taverna i la bogeria. Els tres joves ostenten la seva passió per Jack Kerouac, Charles Bukowski, Joaquín Sabina i Arthur Rimbaud. Amb l'arribada de dos joves feministes que lloguen les golfes de la taverna, on els altres tres passen llargues hores entre poesia, s'obriran noves possibilitats literàries, de creació, de transgressió, de plaer, de drogues i de conflictes.
Lloc: Tantarantana Teatre. c/ Flors 22
Organitza: Tantarantana Teatre
Més informació: tantarantana.com/
Del 19 al 29 d'octubre   a les 18:30 h
Cicle 'Dones cineastes al Carmel'
Per donar veu i visibilitat a les Directores del Carmel que presentaran les seves creacions. Divendres 19 d'octubre, a les 20 h, "Replay.4.0" (Ficció), directora Esperanza Especal. Dimecres 24 d'octubre, a les 19.30 h, "Custodia, crònica d'un moviment veïnal" (Documental), realització Caroline Mignot i Martí Sala. Dilluns, 29 d'octubre, a les 18.30h, "Les noies del Carmel" (Documental), realització Caroline Mignot i Martí Sala.
Lloc: Centre Cívic El Carmel i Biblioteca El Carmel - Juan Marsé. c/ Santuari 27 bxs
Organitza: Centre Cívic El Carmel i Biblioteca El Carmel - Juan Marsé
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/carmel/p/27552/dones-cineastes-al-carmel
Dimecres 24 d'octubre (properes cites, el 21 de novembre i el 12 de desembre)   a les 18:30 h
Projecció 'Bagdad café'
Dins del cicle de cinema "Dones del Món i del cicle "Dones de Les Corts". Explorar les diferents realitats de les dones al món a través del cine o el documental ens serveix com a finestra per conèixer els reptes als quals ens enfrontem, educar-nos i animar-nos a participar activament en la consecució d'una societat més igualitària. Properes cites, 21 de noviembre, "Marie Curie" i 12 de desembre "Amazona". Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart. Comandant Benitez 6
Organitza: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart i Taula de Dones de Les Corts
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/perequart
Dimecres, 24 d'octubre   a les 19 h
Espectacle 'Carola, monòleg sobre: Feliçment jo sóc una dona'
Dins "L'Aventura de Llegir - Els viatges de la paraula". A càrrec d'Anna Güell, actriu. Basada en la novel·la de Maria Aurèlia Capmany. Es tracta de la història d'una dona catalana des del naixement fins a la maduresa. Els seus amors i el seu periple com a conseqüència de ser dona, de classe treballadora i trobar-se en una Catalunya canviant al llarg del S.XX. La Carola té l'edat del segle i, en certa manera, el representa. En aquest text l'autora ens parla de les dones i de la història d'aquest país. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Joan Miró. c/ Vilamarí 61
Organitza: Biblioteca Joan Miró
Més informació: bibliotecavirtual.diba.cat/barcelona-eixample-biblioteca-joan-miro
Dijous, 25 d'octubre  
Cinefòrum Duoda 'Maudie, el color de la vida '
De Aisling Walsh. "Amadrinada" per Pilar Babi Rourera. Una pel·lícula d'argument i càmeres pausades. La vida en la que la Maudie -nom que fa referència a la pintora canadenca, Maud Lewis- pren magistralment cada bri de llibertat, cada decisió amb llurs conseqüències. Troba en l'art i en les relacions la clau per a la seva porta, per a la seva finestra... "La vida ja és tota emmarcada, aquí" diu la Maudie. Gratuït.
Lloc: Edifici històric UB. Gran Via de les Corts Catalanes 585
Organitza: Duoda. Recerca de dones
Més informació: www.ub.edu/duoda/
Divendres, 26 d'octubre   a les 20 h
Espectacle 'Festa de Balls per salvar el món'
Dins del cicle "PersPectiva" i "Barcelona Districte Cultural". A càrrec de la Cia. La generació feliç. Un viatge a través de la història, la cultura pop i les seves coreografies. Des del Lindy Hop fins al Reguetón, passant pel Saturday Night o la Lambada. Aquesta festa és una obra de teatre, una peça de remescla audiovisual, un concert en viu o un concurs de dansa. Res d'això i tot alhora. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cultural Albareda. c/ Albareda 22-24
Organitza: Centre Cultural Albareda
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/albareda i albareda.inscripcionscc.com
Dissabte, 27 d'octubre   a les 18:30 h
Teatre 'La incapaz'
"Clara García Zúñiga, mujer de clase alta que vivió en el Uruguay del siglo XIX, permanece encerrada en una torre dado su carácter transgresor y libertino". L'obra relata una lluita pels drets de gènere que encara persisteix en l'actualitat. Direcció Cecilia Baranda. Gratuït. Entrada lliure.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Fundació Casa Amèrica Catalunya
Més informació: americat.barcelona/ca/teatre-la-incapaz-uruguai
Diumenge, 28 d'octubre (properes cites 20 de gener i 12 de maig de 2019)   a les 10:30 h
Concerts en família 18-19: Concert "Matí musical per a embarassades"
Per a dones embarassades que volen viure intensament la música amb el seu fill/a abans de néixer. Una experiència inoblidable que inclou: una xerrada sobre la importància de la música durant l'embaràs, un taller vivencial i d'experimentació personal a través d'activitats pràctiques, un concert molt especial per a tu i el teu futur nadó i material didàctic per treballar a casa. Activitat adreçada només a dones embarassades, a partir del quart mes de gestació, amb un acompanyant. No es poden portar nens. Intèrprets i artistes convidats: Anna Roig Dolz (idea original i direcció pedagògica), Carles Alòs (conferenciant), Santi Serratosa (percussió i bases) i Araceli Godina (veu i guitarra). Preu 30 euros (dona embarassada amb un acompanyant). Durada 3 hores.
Lloc: L'Auditori de Barcelona. c/ Lepant 150 bxs
Organitza: L'Auditori de Barcelona
Més informació: www.auditori.cat i T. 902 101 212
Dilluns, 29 d'octubre   a les 19 h
Teatre - Xerrada '24 hores de la vida d'una dona'
Dins "L'Aventura de conèixer - No t'ho perdis". L'actriu i productora Sílvia Marsó explica els detalls d'aquest musical basat en la novel·la de Stefan Zweig que actualment presenta a Barcelona. Descompte del 30% en la compra d'entrades per als assistents i sorteig de cinc entrades dobles. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Horta - Can Mariner. c/ Vent 1
Organitza: Biblioteca Horta - Can Mariner
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibcanmariner/es
Dimarts, 30 d'octubre   a les 20 h
Teatre 'Escènic presenta: Hasta agotar existencias (Ensayando para que la muerte de mi madre no me pille desprevenida)'
Dins del "Cicle de Tots Sants" i dins "Barcelona Districte Cultural". De Verónica Navas Rodríguez. Què se li pot fer a una mare quan ja està morta? I què se li pot dir? I què ens podem permetre sentir davant la seva mort? I com ens emocionarem? I què ens direm? I, quan la nostra mare estigui morta, seguirà estant o haurà desaparegut per sempre? Seguirà amb nosaltres? Seguirà en nosaltres? En els detalls que ens fan com som?. L'autora s'ha proposat donar resposta a aquestes i d'altres qüestions sobre les relacions entre mares i filles i sobre com aquesta relació marca la nostra identitat, la nostra manera de ser i afrontar allò que ens passa, en un espectacle que ho és malgrat que tingui l'aparença d'una conferència. Però les paraules cada cop seran menys. I les imatges, cada cop, més poderoses. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Parc Sandaru. c/ Buenaventura Muñoz 21
Organitza: Centre Cívic Parc Sandaru
Més informació: www.ccparcsandaru.cat
Dimecres, 31 d'octubre   a les 19 h
Teatro 'Mamífera'
Lectura de l'obra per la seva autora i directora, Sol Bonelli. Un zoom de la maternitat urbana d'avui. Un assaig d'escenes al·lucinades. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Consulado General y Centro de Promoción de la República Argentina en Barcelona. Passeig de Gràcia (accés B per Gran Via de les Corts Catalanes)) 11 2n
Organitza: Consulado General y Centro de Promoción de la República Argentina en Barcelona
Més informació: www.facebook.com/MamiferaTeatro/
Fins el 4 de novembre   Consulteu horaris i preus al web
Teatre 'Blanca Desvelada'
A càrrec de la Cia. Aleteo. Dues històries que s'entrellacen en el temps sense que ni els seus personatges entenguin el perquè. La protagonista viurà el desafiament de descobrir la raó que els uneix: una dona que dóna a llum en una presó dues setmanes abans de ser afusellada com a presa política. I Blanca, una jove actriu que es guanya la vida fent monòlegs còmics en bars mediocres i que té un important conflicte amb la seva mare. Un text humà, cru, honest, ple de feminitat, de tendresa i de realitat. Fitxa Artística: Dramatúrgia i interpretació, Alejandra Jiménez Cascón. Direcció, Montse Bonet.
Lloc: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa. c/ Flassaders 40
Organitza: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa
Més informació: T. 933 101 364 i www.laseca.cat/
Fins el 30 de novembre   Consulteu horaris al web
Cicle 'L'univers femení de Kenji Mizoguchi'
Entre l'octubre i el novembre es presenten dinou dels seus treballs. S'ha privilegiat l'interès del cineasta per les dones, fins i tot quan elles són quasi absents, com en els films de propaganda del tipus Meito Bijomaru. Són obres melancòliques, entre la tristor i la bellesa, líriques i sovint fosques, gairebé sempre filles del principi "una escena-un pla". L'obra d'un mestre indiscutible. Preu 4 euros.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.filmoteca.cat/web/programacio/cicles/lunivers-femeni-de-kenji-mizoguchi
Tornar al menú
Exposicions  
Del 15 d'octubre al 10 de novembre   de 10 a 14 i de 16 a 20 h
Exposició 'Dones Arpilleres'
A càrrec del Grup d'Arpilleristes del Casal de barri Congrés-Indians. Mostra d'arpilleres que il·lustren experiències viscudes i records de les mateixes creadores que faran reflexionar sobre el paper de la dona durant el període de la transició. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Can Clariana Cultural. c/ Felip II 222
Organitza: Centre Cívic Can Clariana Cultural
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/canclarianacultural
Del 16 al 29 d'octubre   de 8:30 a 19:30 h
Exposició fotogràfica 'Dones refugiades de Palestina: 7 dècades de resiliència i dignitat'
Amb aquesta mostra fotogràfica, les persones visitants podran fer un recorregut pels 70 anys de refugi de la població refugiada de Palestina al territori Palestí ocupat (Cisjordània i la Franja de Gaza), Síria, el Líban i Jordània, obtenint, a través de cada imatge, un testimoni de dignitat i resiliència d'aquesta població, especialment de les dones palestines. A través d'una selecció de fotografies de l'arxiu de la UNRWA, UNRWA Catalunya ha elaborat aquesta exposició, acostant a la societat catalana una sèrie d'imatge que documenten el llarg viatge de la població refugiada de Palestina des de l'inici de la Nakba (guerra araboisraeliana de 1948) fins a dia d'avui.
Lloc: Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. c/ Segre 24-32
Organitza: UNRWA Catalunya (agència de les Nacions Unides)
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibcanfabra/es
Del 22 d'octubre al 3 de novembre   de 9 a 20 h
Exposició 'Dones trencant barreres. Transformant les ciutats mediterrànies'
Dins "Ciutat Oberta. Biennal de pensament". Exposició fotogràfica, recull de les imatges finalistes del concurs que la Fundació de Dones Euromediterrànies (FFEM) va convocar amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Les imatges mostren històries de dones a Algèria, Bèlgica, Egipte, Israel, el Marroc, Palestina i Turquia, dones que trenquen amb els rols de gènere, que lluiten contra les desigualtats i reclamen llibertat d'expressió. Gratuït.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Institut Europeu de la Meditarrània (IEMed)
Més informació: www.biennalciutatoberta.barcelona
Fins el 25 d'octubre   de 10 a 14 h
Exposició 'Dones supervivents'
Dins "L'Aventura de conèixer". Fotografies simbòliques i escrits personals de 12 dones supervivents de violències masclistes.
Lloc: Biblioteca Bon Pastor. c/ Estadella 64
Organitza: Biblioteca Bon Pastor
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibbonpastor/ca
Del 25 d'octubre al 17 de novembre   de 10 a 14 i de 16 a 20 h
Exposició 'Mostra d'arpilleres: La dona i la Guerra Civil'
L'arpillera es una tècnica tèxtil que utilitza robes reciclades per crear i recrear imatges que es cusen sobre roba de sac. Aquest treball reivindica, denuncia i recupera la memòria històrica. El 25 d'octubre inaugurarem l'exposició amb un taller de creació d'arpilleres.
Lloc: Centre Cívic Baró de Viver. c/ Quito 8-10 bxs
Organitza: Grup de dones arpilleres del Casal de barri Congres i Indians i Taula de Memoria Historica del Districte de Sant Andreu
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barodeviver
Del 26 d'octubre al 10 de desembre   de 16 a 20 h
Exposició 'Tres voltes rebel'
Lloc: Espai Jove Casa Sagnier. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: Espai Jove Casa Sagnier
Més informació: casaldejoves.casasagnier.net
Fins el 26 d'octubre  
Exposició 'Poesia Plàstica'
Es podrà gaudir de l'obra de tres artistes que han guanyat els ajuts a la creació en arts visuals d'enguany: Marc Anglès, en pintura; Maria Díez en escultura; i Aïda Andrés, en gravat. gratuït.
Lloc: Fundació Felícia Fuster. c/ Camps i Fabrés 3-11 bxs 3a
Organitza: Fundació Felícia Fuster
Més informació: www.fundacioffuster.org
Fins el 27 d'octubre   de 10 a 19 h
Exposició 'Carme García. Des del terrat'
Amb motiu del "Dia Internacional dels Arxius". Mostra antològica de les fotografies de Carme Garcia Padrosa des del 1937 fins al 1987. Gratuït.
Lloc: Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Plaça Pons i Clerch 2 2n
Organitza: Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Més informació: barcelona.cat/arxiufotografic
Del 29 d'octubre al 12 de novembre   de 10 a 21 h
Exposició 'Còmics contra el masclisme'
Aquesta exposició ens apropa a la deconstrucció dels estereotips de gènere i a la importància que tenen les representacions culturals i la comunitat en la reproducció i/o erradicació de la violència masclista.
Lloc: Centre Cívic Sarrià. c/ Eduardo Conde 22-42 bxs
Organitza: Centre Cívic Sarrià
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/sarria i www.mrmencey44.blogspot.com
Fins el 29 d'octubre   de 10 a 14 h
Exposició '8 de març és cada dia'
A càrrec de Sandra Latre Terencio. L'exposició vol reflectir la força de la dona en la societat, unes imatges que volen transmetre la lluita contínua de les dones feministes per trencar aquest món dominat per homes. Una lluita pels drets d'igualtat. Les dones, i a mesura que avancem més, els homes, demanem que cada dia sigui 8 de març.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Del 31 d'octubre al 30 de novembre   de 10 a 14 h
Exposició 'Amb nom de dona'
De Lucía Segurajáuregui. Un recull de retrats il·lustrats que fan referència a algunes de les dones del llibre d'Eduardo Averbuj "Amb Nom de Dona, històries d'inventores i descobridores", un relat històric sobre la vida de diferents dones del món de la ciència i la tecnologia. Les il·lustracions de l'exposició estaran acompanyades d'alguns dels fragments del mateix llibre.
Lloc: Punt Multimèdia de Sants - Montjuïc *Casa del Mig. c/ Muntadas 1-5 bxs
Organitza: Punt Multimèdia de Sants - Montjuïc *Casa del Mig
Més informació: www.puntmultimedia.org
Fins el 5 de novembre   de 9 a 14 h
Exposició 'La Maternidad en Vivo'
A càrrec del Col·lectiu La Maternidad en vivo.
Lloc: Centre Cívic Matas i Ramis. Feliu i Codina 20
Organitza: Centre Cívic Matas i Ramis
Més informació: lameva.barcelona.cat/horta-guinardo
Tornar al menú
Lectures i presentacions de llibres
Dilluns, 15 d'octubre   a les 20:30 h
Lectura de textos de dones 'Escriptores rebels'
Per celebrar el Dia de les Escriptores amb una lectura de textos de dones a càrrec d'autores. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Nacional de Catalunya. c/ Hospital 56
Organitza: Biblioteca Nacional de Catalunya
Més informació: www.bnc.cat/
Tornar al menú
 
JORNADES I ALTRES CONFERÈNCIES
 
Dilluns, 15 d'octubre   de 18 h a 19:15 h
Diàleg 'La ciutat de les dones'
Dins "Ciutat Oberta. Biennal de pensament". Participants: Rita Laura Segato i Gabriela Wiener. L'actual onada de feminisme popular ha deixat al descobert que l'estructura de desigualtat de gènere encara és molt sòlida, i que són molts els espais de violència quotidiana. Les xarxes socials i moviments com #MeToo o #Cuentalo han donat visibilitat a la indignació de milers de dones que han decidit trencar el silenci i dir prou als abusos. Per a l'antropòloga Rita Segato, l'única solució possible a aquesta realitat és un nou enfocament de gènere en l'educació i en les polítiques públiques. Segato dialoga amb una altra veu compromesa amb el nou feminisme, la periodista Gabriela Wiener, que confia que aquest moviment serà imparable. Gratuït.
Lloc: Plaça de Joan Coromines.
Organitza: Institut de Cultura de Barcelona
Més informació: www.biennalciutatoberta.barcelona
Dilluns, 15 d'octubre   a les 19 h
Inauguració del curs al Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia: Conferència 'Ecologia i feminisme: finestres per a una nova utopia'
Amb Yayo Herrero, antropòloga, enginyera, professora i ecofeminista. Gratuït.
Lloc: Església del Sagrat Cor de Jesús. c/ Casp 27 bxs
Organitza: Fundació Lluís Espinal
Més informació: www.cristianismeijusticia.net/acte-dinauguracio-del-curs-2018-2019
Dilluns, 15 d'octubre   a les 19 h
Xerrada 'L'hora violeta: espai de trobada. La vagina'
Dins "L'Aventura de conèixer - T'interessa". Amb Agustina Heredia, terapeuta, doula i acompanyant de dones. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Espai Francesca Bonnemaison
Més informació: www.diba.cat/web/francescabonnemaison
Dimarts, 16 d'octubre   a les 18 h
Jornada 'La pobresa té rostre de dona. Què fa Barcelona per erradicar-la?'
Ponents: Sònia Fuertes, presidenta d'ECAS; Neus Moreno, membre de Ca La Dona i Marta Cruells, assessora de la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona. Moderat per: Cristina Garde, periodista del Social.cat. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Social.cat amb Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona
Més informació: www.social.cat/socialitzant/pobresa-rostre-dona
Dimecres, 17 d'octubre   a les 18 h
Any Amparo Poch i Gascón: Acte central d'homenatge 'Amparo Poch i Gascón, el compromís d'una dona lliure'
L'acte serà presidit per Plàcid Garcia-Planas Marcet, director de Memorial Democràtic, i Núria Balada, presidenta de l'Institut Català de les Dones. Les intervencions aniran a càrrec d'Antonina Rodrigo, comissària de l'Any Poch; Mary Nash, catedràtica d'història contemporània a la Universitat de Barcelona; Concha Gómez, infermera i especialista en Amparo Poch i Brigitte Vasallo, escriptora, professora i activista antirracista, feminista i LGBTI. L'acte serà conduït per l'actriu Montse Alcoverro. S'inaugurarà una exposició itinerant sobre la seva figura, dissenyada per Emma Termes, també es presentarà un audiovisual a càrrec de Jordi Algué i s'estrenarà l'obra "16 francos con 26 céntimos'' a càrrec de la companyia teatral La Sueca. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. c/ Carme 47
Organitza: Institut Català de les Dones
Més informació: memorialdemocratic@gencat.cat i T. 936 347 368
Dimecres, 17 d'octubre   a les 19 h
Conferència 'Dones i intuïció. La nostra força'
La conferència proposa una mirada focalitzada en aquest valuós recurs, un valor a l'alça. Recurs natural oblidat que condueix cap al benestar en la presa de decisions, en les relacions amb l'entorn i amb el propi microunivers. A càrrec de Mei Samarra. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Castelló. c/ Castelló 1-7
Organitza: Centre Cívic Can Castelló
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/cancastello, info@cccancastello.cat, T. 932 417 874 i T. 667 652 522
Del 17 d'octubre al 12 de desembre (dimecres)   a les 18:30 h
Cicle de xerrades '1918-2018: Un segle de vagues de dones'
Cicle de xerrades i debats al voltant de les mobilitzacions de dones a Barcelona i al districte durant 100 anys a càrrec de diverses historiadores i activistes per reflexionar sobre les mobilitzacions de dones a Barcelona i Ciutat Vella durant 100 anys, des de la vaga de dones de gener de 1918 a la multitudinària vaga de dones de març de 2018. El cicle fa un repàs històric dels moviments feministes com a punt de partida per reflexionar sobre les actuals mobilitzacions de dones i les seves perspectives en una societat en les que encara són presentades amb un rol menor o subsidiari, ocultant-ne la potencialitat com a subjectes polítics protagonistes dels canvis històrics. Properament, en el marc del cicle de xerrades, s'instal·laran diverses plaques i faristols de memòria als carrers del Ciutat Vella, com al bar-biblioteca feminista laSal, un dedicat a Teresa Claramunt o al torn de la Casa de la Misericòrdia. 17 d'octubre a les 18.30h "La vaga de dones de 1918", a càrrec de Soledat Bengoechea i María Cruz Santos i "Dones i poder: El cas d'Enriqueta Martí", a càrrec d'Elsa Plaza. 31 d'octubre a les 18.30h "La dona en el món del treball a les fàbriques: de la indiana al tèxtil", a càrrec d'Isabel Segura i "La revolució i Mujeres Libres", a càrrec de Dolors Marín. 14 de novembre a les 18.30h "Treballadores contra el franquisme", a càrrec de Nadia Varo i "La Rambla serà feminista o no serà", a càrrec de Montse Cervera. 28 de novembre a les 18.30h, "Les vocalies de dones en el moviment associatiu de Ciutat Vella", a càrrec d'Eva Fernández i "El moviment feminista durant la transició democràtica", a càrrec de Meritxell Ferré. 12 de desembre a les 18.30h "Feminismes en el segle XXI i la situació del feminisme després de la vaga del 8 de març de 2018", Debat amb la participació de totes les ponents de les sessions anteriors, acadèmiques, activistes i veïnes.
Lloc: Consell Municipal del Districte de Ciutat Vella. Plaça Bonsuccés 3 bxs
Organitza: Taula de Memòria Històrica i Democràtica de Ciutat Vella
Més informació: www.barcelona.cat/ciutatvella
Dijous, 18 d'octubre   de 9:30 a 11:30 h
Diàleg 'Dones en la indústria tecnològica. Capgirant l'estereotip'
Dins "Ciutat Oberta. Biennal de pensament". Participants: Francesca Bria, Therese Jamaa, Eva Fabri i Cheryl Miller Van Dyck. Modera: Carina Lopes. La indústria tecnològica és, avui dia, territori masculí. Hi ha poques dones i encara menys en posicions directives. La bretxa de gènere, resultat del baix índex de noies que trien estudiar carreres de ciència i tecnologia, es reconeix cada vegada més com un problema que ha de ser abordat tant pel sector públic i privat com pels responsables polítics. Són moltes les iniciatives, esdeveniments i accions de conscienciació que ja treballen per fomentar l'empoderament de les dones en la indústria tecnològica. Des de la "Mobile World Capital", en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, es va llançar una convocatòria internacional en cerca de projectes tecnològics: els guanyadors, que s'anunciaran en aquesta sessió, rebran suport per implementar les seves solucions a Barcelona. Gratuït.
Lloc: Edifici MediaTIC. c/ Roc Boronat 117
Organitza: Institut de Cultura de Barcelona
Més informació: www.biennalciutatoberta.barcelona
Dijous, 18 d'octubre   a les 18:30 h
Xerrada 'Feminismes, Municipi, Barcelona'
Dins dels actes del "Centenari Maria Aurèlia Capmany". Un debat sobre les dones a la política. Amb Francesca Masgoret, Eulàlia Vintró, Laia Ortiz i Laura Pérez. Modera Milagros Pérez Oliva. Gratuït.
Lloc: Palau de la Virreina. la Rambla 99
Organitza: Palau de la Virreina
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/es
Dijous, 18 d'octubre   a les 19 h
Tertúlia 'L'amor i la sexualitat en la vida quotidiana'
A càrrec de Lupe García Rodríguez, sexòloga i educadora social. La sexualitat i l'amor són dues capacitats que conformen l'ésser humà i que estan relacionades entre si. L'amor i la sexualitat permeten vincular-se amb d'altres persones i gaudir de la pròpia pell. En aquesta tertúlia es parlarà de l'amor, el cos, l'eròtica i el plaer. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Cotxeres de Sants. Plaça Bonet i Muixí 7
Organitza: Centre Cívic Cotxeres de Sants
Més informació: www.cotxeres-casinet.org i www.sexducacion.com
Divendres, 19 d'octubre   a les 18 h
Xerrada 'Floretes? No, gràcies! Respostes col·lectives davant l'assetjament'
A partir del visionat d'un capítol de la web sèrie "Oh my goig", programa sobre educació sexual de Betevé, s'obrirà un debat al voltant de l'assetjament i de les eines que es tenen per tal de donar-hi resposta. La presentació de l'episodi i posterior debat serà dinamitzat conjuntament entre l'equip de Camille Zonca (productora d'"Oh my goig") i el col·lectiu "El Poblet Feminista". Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Casal de Barri Espai 210. c/ Padilla 210
Organitza: Associació Xarxa Dos Deu per la Millora del Barri de la Sagrada Família
Més informació: espai210@gmail.com
Divendres, 19 d'octubre   a les 19 h
Col·loqui performatiu 'Crítica al aparato visual de los feminicidios'
Col·loqui performatiu basat en l'única obra de teatre de Simone de Beauvoir "Les boques inútils" (1945), que anticipa el seu assaig sobre la condició de les dones. Mitjançant el destí d'una comunitat medieval assetjada que s'ha independitzat del duc de Borgonya, l'autora visualitza el gènere com l'última frontera d'alteritat. Aquest col·loqui és l'inici d'un espai de creació col·lectiva entre dones per pensar i interpretar l'actualitat de l'obra a partir de passatges del llibre "El poder de l'amor. Li importa el sexe a la democràcia?" (Anna Jónasdóttir, 1991). A càrrec de la Red de Migración, Género y Desarrollo. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sant Andreu. c/ Gran de Sant Andreu 111 bxs
Organitza: Centre Cívic Sant Andreu
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/santandreu, infoccsa@bcn.cat i T. 933119953
Divendres 19 i dissabte 20 d'octubre  
Jornades 'Les dones, protagonistes de la Pau a Colòmbia: Enfocament de gènere en la implementació de l’Acord de Pau'
Dos dies de reflexió, diàleg i formació amb la presència de dones colombianes que aportaran la seva saviesa i experiència des de diferents àmbits. Al llarg dels dos dies també hi haurà espai per audiovisuals, dansa i música colombiana. Gratuït. Aforament limitat. Consulteu el programa adjunt.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Cooperacció
Més informació: gallery.mailchimp.com/e6ba2a4967f2c80e069e992bb/files/54d31afc-0e93-4e58-8499-3d8da6e63157/Diptic_XVI_jorn.pdf
Dimarts, 23 d'octubre   a les 19 h
Taula rodona 'Espai públic, gènere i alteritats'
Es comptarà amb la participació de dones racialitzades, treballadores sexuals o trans i es reflexionarà conjuntament entorn la seva vivència i la seva contribució a la transformació social i a una societat lliure de violències. Dinamitzada pel col·lectiu t.i.c.t.a.c. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Sant Martí. c/ Selva de Mar 215 bxs
Organitza: Centre Cívic Sant Martí
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/santmarti
Dijous, 25 d'octubre   a les 15 h
Conferència 'Indústria Manufacturera'
Dins del Cicle de conferències "Liderant sectors econòmics amb talent femení". Intervencions encara per determinar. Barcelona Activa i l'Associació 50a50 volen garantir la participació plena i efectiva de les dones i la igualtat d'oportunitats i de lideratge a tots els nivells, visibilitzant el talent femení en diferents sectors econòmics i estratègics de la ciutat de Barcelona. Amb aquest objectiu es configura aquest cicle de conferències per formar i sensibilitzar sobre la igualtat de dones i homes, que s'estructura en 6 conferències vinculades a 6 sectors econòmics força masculinitzats, sobretot pel que fa als òrgans directius i predirectius. Properes cites: 29 de Novembre, Economia Digital i 12 de Desembre, Tancament i conclusions del Cicle. Gratuït.
Lloc: Barcelona Activa. c/ Llacuna 162
Organitza: Barcelona Activa i l'Associació 50a50
Més informació: barcelonaactiva.cmail19.com/t/r-l-jjljntd-djdlkhzuk-v/ i emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/edit.do?codiIdioma=1%id=866244%id_activitat_mestre=866243%dia=5%mes=7%a
Dijous, 25 d'octubre   a les 18 h
Xerrada 'El món privat i públic'
Dins del cicle "Dona't més". Es parlarà de la vida a la llar i la vida social de les dones a través d'exemples actuals. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic La Cadena. c/ Mare de Déu de Port 397
Organitza: Centre Cívic La Cadena
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lacadena
Dimarts, 30 d'octubre   a les 19 h
Col·loqui 'Paraules silenciades. Defensar la cultura amaziga dins d'Algèria'
Dins "L'Aventura de Llegir - Cicle temàtic literari". Kaissa Ould Braham, periodista i activista cabilenca, conversarà amb Raffaella Salierno, directora del Programa Escriptor Acollit del PEN Català. Kaissa Ould Braham, periodista assagista i professora de llengua i cultura amaziga, prové de la Cabília, una regió referent en la lluita dels amazics per la seva identitat cultural i nacional. Des de petita ha patit una doble discriminació en la seva Cabília natal: com a dona i com a amaziga. Per això va venir amb la seva família a Catalunya el 2007 amb el Programa Escriptor Acollit del PEN Català. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz. c/ Joncar 35
Organitza: Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibpoblenou/es
Dimecres, 14 de novembre   de 18 a 20 h
Trobada 'Dones: Líders pel Clima'
Trobada emmarcada dins les jornades "Líders pel Clima", que agrupen diverses activitats sobre el canvi climàtic i ciutats, el seu impacte i com cal actuar per fer-hi front A la trobada "Dones: Líders pel Clima" es debatrà sobre les aportacions de les dones a les polítiques i accions pel clima a les ciutats. Les dones líders van exercir un paper fonamental en la negociació de l'Acord de París i continuen impulsant ambicioses mesures climàtiques a les ciutats, empreses i ONG a tot el món. Les dones representen més de la meitat de la població mundial i sovint es veuen afectades desproporcionadament pel canvi climàtic. El seu lideratge i participació són, per tant, fonamentals per resoldre aquesta crisi global. La trobada ressaltarà el paper crític de les dones en la lluita contra el canvi climàtic i presentarà el programa "Women4Climate" incentivat i liderat per la xarxa de ciutats C40 on l'Ajuntament de Barcelona es vol adherir. Està prevista la intervenció de: Janet Sanz, Tinenta d’Alcaldia, Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Ajuntament de Barcelona; Giuseppina Montanari, Tinenta d’Alcaldia, Ecologia, Ajuntament de Roma; Inés Sabanés Nadal, Tinenta d’Alcaldia, Medi Ambient i Mobilitat, Ajuntament de Madrid, i Hervé Marro, Director de Comunicació, Cap de la Seu de París, presentarà el programa “Women4Climate”. L'esdeveniment disposarà de traducció simultània. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Auditori. c/ Calàbria 66
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: lameva.barcelona.cat/barcelonasostenible/ca/node/10983
Fins l'11 de desembre (dimarts)   d'11:30 a 13:30 h
Xerrades 'Alba Lactància Materna'
Alba Lactància Materna ofereix informació i suport a totes les mares que vulguin gaudir d'una lactància exitosa. A càrrec de Sònia Canal, assessora de lactància d'Alba Lactància Materna. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània. c/ Saragossa 29-lx
Organitza: Centre Cívic Vil·la Urània
Més informació: albalactanciamaterna.org i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania
Fins el 19 de desembre (dos dimecres al mes)   a les 18 h
Parlem clar
Per conèixer a gent i compartir les inquietuds gaudint de diferents activitats. Per parlar amb un grup d'iguals sobre diversitat sexual. De 15 a 20 anys (aprox). Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Espai Jove Garcilaso. c/ Garcilaso 103
Organitza: Espai Jove Garcilaso
Més informació: espaijovegarcilaso.org, garcilaso_aquitescoltem@bcn.cat i T. 652798816
Fins el 22 de maig de 2019   de 18 a 19:45 h
Grup de debat 'Aquí Parlem'
Dinamitzat pel professionals del Centre. Espai de trobada mensual per a famílies amb adolescents, on un dimecres al mes, es debat sobre una temàtica triada per les i els participants. Gratuït. Adreçat a pares i mares, tutors i tutores d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560 i www.barcelona.cat/familia
Tornar al menú
 
FORMACIÓ
 
Cursos
Dilluns 15 d’octubre  
Acció formativa 'Ajudant de cuiner/a i cambrer/a'
Aquesta acció compta amb la col·laboració del Programa Incorpora de la Fundació Bancària “la Caixa”. Durada total: 300 hores. Data d’inici: Dilluns 15 d’octubre de 2018. Data de finalització: Divendres 28 de desembre de 2018. Les dues darreres dates per a les sessions informatives són: dimecres 10 d’octubre a les 10 hores o dijous 11 d’octubre a les 12 hores. Gratuït.
Lloc: Fundació Ared. c/ Zamora 103-105
Organitza: Fundació Ared
Més informació: xvillarejo@fundacioared.org
Dilluns, 15 d'octubre   de 12 a 14 h
Seminari 'Contra la violència de gènere'
Dins "Ciutat Oberta. Biennal de pensament". Rita Segato, una de les veus més autoritzades del món pel que fa a l'estudi de la violència de gènere, comparteix un espai de debat i reflexió amb professionals i col·lectius que treballen en aquest àmbit a Barcelona. El seminari brinda una ocasió única per intercanviar i debatre experiències i coneixements amb una experta internacional, una antropòloga social que ha centrat la seva recerca en les violències masclistes i els assassinats de dones a Ciudad Juárez (Mèxic). Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. c/ Montalegre 5
Organitza: Institut de Cultura de Barcelona
Més informació: www.biennalciutatoberta.barcelona i alafarga@cccb.org
Del 18 d'octubre al 15 de novembre (dijous)   de 10:30 a 12 h
Curs 'Dones catalanes amb empenta'
Les dones que ens han precedit al llarg dels segles ens han deixat un magnífic llegat construït amb valentia, saviesa i treball barrejat amb les dosis corresponents de dubtes, pors, humiliacions i frustracions. Durant quatre sessions es veurà la forma en què algunes d'elles es van enfrontar als reptes que els plantejava el seu món i com, en ocasions, van aconseguir introduir els canvis que desitjaven. Carme Karr, Dolors Aleu, Anna Domenge, Juliana Morell, Clotilde Cerdà, Isabel Roser, Rosa Sensat, Margarida Xirgu, entre d'altres. Professora: Mª Isabel Gascón, historiadora dedicada a la investigació i divulgació de la història de les dones. Preu 35 euros.
Lloc: Biblioteca Pública Arús. Pg Sant Joan 26 pral
Organitza: Biblioteca Pública Arús
Més informació: arus@bpa.es
Del 23 d'octubre de 2018 a gener de 2019  
Curs en línia 'Introducción a la historia de la teología feminista I'
Introducció a la història de la teologia en clau feminista. Es farà un recorregut històric per l'emergència de la teologia feminista, de les seves pioneres i de les condicions socials i culturals que van permetre emergir un moviment que apoesta per una nova teologia integral i inclusiva. A càrrec de Lucía Ramón, filòsofa i teòloga laica, docent a l'Escola Feminista de Teologia d'Andalusia vinculada a la Universitat de Sevilla. Preu 55 euros. Cal inscripció. 6 sessions quinzenals
Organitza: Fundació Lluís Espinal
Més informació: www.cristianismeijusticia.net/civicrm/event/info?id=261
Del 23 al 30 d'octubre   de 18 a 20 h
Seminari 'Una càmera pròpia: breu història de la fotografia feta per dones'
El seminari 'Una càmera pròpia' és una immersió en la història de la fotografia feta per dones. El títol fa referència al llibre "Una habitació pròpia" de Virgina Woolf, on l'escriptora analitzava com el gènere havia influït en la història de la literatura i feia un esbós d'una possible història de la literatura d'escriptores. A càrrec de Lourdes Delgado. Gratuït. Cal reserva prèvia
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde
Més informació: T. 934880590
Divendres, 26 d'octubre   de 9 a 14 h
XVII Seminari Ciutats i Persones 'Innovacions locals contra la desigualtat de gènere a l'ocupació'
El seminari és un espai d'intercanvi sobre alguna temàtica relacionada amb la desigualtat de gènere en l'àmbit local que considerem que requereix una anàlisi aprofundida i interdisciplinar.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS)
Més informació: www.icps.cat/archivos/CiP/cipoctubre2018.pdf?noga=1
Divendres, 26 d'octubre   de 10:15 a 12:15 h
Formació 'Palestina i Colòmbia, Resistències feministes front les violències'
Es visibilitzaran les realitats quotidianes de les dones a Palestina i Colòmbia i quines estratègies de resistència col·lectiva han desenvolupat davant les violències que travessen les seves vides. S'exposaran iniciatives col·lectives i casos pràctics a través d'experiències desenvolupades per organitzacions de dones als dos territoris. A càrrec de Maritza Buitrago (Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere) i Elisa Covelo (Associació Hèlia). Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Casal de Barri Espai 210. c/ Padilla 210
Organitza: Helia Dones. Associació de Suport de les Dones que Pateixen Violència de Gènere
Més informació: helia@heliadones.org
Del 12 de febrer al maig de 2019  
Curs en línia 'Introducción a la historia de la teología feminista II'
Es continuarà amb el recorregut que ha tingut la teologia feminista al llarg dels segles posant l'accent en els moviments socials i les tendències provinents dels Estats Units, però també provinents d'Àfrica, Àsia o Amèrica Llatina. Un curs per a prendre el pols al moment actual d'aquesta perspectiva teològica crítica. A càrrec de Lucía Ramón, filòsofa i teòloga laica, docent a l'Escola Feminista de Teologia d'Andalusia vinculada a la Universitat de Sevilla. Preu 55 euros. Cal inscripció. 6 sessions quinzenals.
Organitza: Fundació Lluís Espinal
Més informació: www.cristianismeijusticia.net/civicrm/event/info?id=267
Capacitació tecnològica per a professionals i empreses  
Cibernàrium
Lloc: Cibernàrium. Edifici MediaTIC. c/ Roc Boronat
Organitza: Barcelona Activa
Més informació: http://www.campaign-index.com/view.php?J=q7w1Z2HVI2B892ErwCQJA763jg&C=mIPJ0q6JBKHLUIkFpHFctg
Entorn de creixement i networking per a totes les dones de Barcelona  
Lidera
L’Escola de Dones Emprenedores vol anar més enllà en la lluita per la igualtat de gènere i es transforma en LIDERA ampliant l'oferta de programes i activitats per oferir acompanyament a totes les dones de Barcelona que volen créixer professionalment.
Organitza: Barcelona Activa
Més informació: w28.bcn.cat/lidera/
Tornar al menú
Tallers als PIAD
Del 15 d'octubre al 17 de desembre (dilluns)   de 17 a 19 h
Taller 'Autocura per a dones que volen millorar les seves relacions: adiós, amores perros'
Taller vivencial per afavorir el treball de les emocions i la comunicació en llibertat des d'una perspectiva de gènere i intercultural a través de la reflexió sobre les desigualtats de gènere i el treball de les relacions de parella, l'amor romàntic i les diverses manifestacions de la violència masclista, amb la finalitat de prevenir-les. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Eixample. Places limitades.
Lloc: Agència Catalana de la Joventut. c/ Calàbria 147
Organitza: PIAD Eixample
Més informació: piad_eixample@bcn.cat i T. 932 562 819
Del 18 d'octubre al 31 de gener de 2019 (dijous)   de 16:45 a 18:45 h
Trobades 'Grup de creixement personal per a dones'
Espai per a dones que busquen sentir-se millor. Espai col·lectiu per treballar les necessitats, inquietuds, malestars i desitjos promovent el creixement personal de cadascuna des de la perspectiva de gènere, potenciant l’empoderament i la xarxa entre dones. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Horta-Guinardó.
Lloc: Centre Cívic La Teixonera. c/ Arenys 75 bxs
Organitza: PIAD Horta-Guinardó
Més informació: piad_horta@bcn.cat
Dimarts, 20 de novembre   de 17:30 a 19:30 h
Tastet d'Autodefensa
Un taller d'autodefensa que pretén potenciar la seguretat física i emocional, a través de l'augment de la presa de consciència de l'espai, la postura, la comunicació verbal i no verbal. Gratuït. Cal inscripció prèvia presencial a l'Espai de Gent Gran Esquerra de l'Eixample (C/ Rosselló, 78) el 5 de novembre fins exhaurir places, de 10.30 a 12h i de 16.30 a 18.30h.
Lloc: Espai de Gent Gran Montserrat Olivella. c/ Calàbria 260
Organitza: PIAD de l'Eixample en col·laboració amb l'Espai de Gent Gran de l'Esquerra de l'Eixample i l'Espai de Gent Gran Montserrat Olivella
Més informació:
Dimecres, 21 de novembre   de 10 a 11:30 h
Taller 'Hitchcock's Vertigo. La violència de la mirada'
L'obra mestra de Hitchcock amaga una fascinant reflexió sobre els rols de gènere i la violència masclista. Us convidem a participar en aquest taller on, a partir de l'anàlisi fílmica de seqüències de "Vértigo", es reflexionarà sobre temes com la violència de la mirada, la representació de la feminitat i la masculinitat, l'objectivització sexual de les dones, les imposicions estètiques o les relacions abusives. Gratuït.
Lloc: Casal de Gent Gran Navas. c/ Capella 14 bxs
Organitza: PIAD Sant Andreu, en col·laboració amb el Casal de Gent Gran de Navas
Més informació:
Dijous, 22 de novembre   de 10 a 12 h
Taller 'Autoestima i dona'
Taller participatiu dirigit a dones que desitgen millorar la seva autoestima i aconseguir així un major empoderament, a través de dinàmiques i exercicis que contribueixen a la reflexió personal i a l'autoconeixement. Gratuït. Cal inscripció prèvia al CAP Sant Andreu.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Sant Andreu. Av Meridiana 428 bxs
Organitza: Punt d'Informació i Atenció a les Dones de Sant Andreu, en col·laboració amb el Centre d'Atenció Primària Sant Andreu
Més informació:
Dissabte, 24 de novembre   de 10 a 13 h
Taller 'Autodefensa femenina'
Espai per potenciar la seguretat física i emocional, la consciència de l'espai, la força física o la comunicació verbal i no verbal, seran algunes de les eines emprades. Amb Karin Konkle. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervas i Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació:
Dimecres, 28 de novembre   de 18:30 a 20:30 h
Taller 'Autodefensa personal femenina'
Per potenciar la seguretat física i emocional a través de l'augment de la presa de consciència de l'espai, de la postura i de la comunicació verbal i no verbal, com a eines de les dones. Adreçat a noies a partir de 15 anys. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sant Martí. c/ Selva de Mar 215 bxs
Organitza: Punt InfoJOVE Sant Martí i Centre d'Informació i Assessorament per a Joves
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/santmarti
Fins el 26 de juny de 2019 (dilluns i dimecres)   de 18 a 19 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats: relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. Espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Nou Barris. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Guineueta. Pg Valldaura 135 bxs
Organitza: PIAD Nou Barris
Més informació: piad_noubarris@bcn.cat i T. 932 916 867
Fins el 26 de juny de 2019 (dilluns i dimecres)   de 10 a 11 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Eixample. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Roger de Flor. c/ Roger de Flor 194-196
Organitza: PIAD Eixample
Més informació: piad_eixample@bcn.cat i T. 932 562 819
Fins el 26 de juny de 2019 (dilluns i dimecres)   de 18 a 19 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sarrià-Sant Gervasi. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Sarrià. Via Augusta 366
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: piad_sarriasantgervasi@bcn.cat i T. 932 002 602
Fins el 27 de juny de 2019 (dimarts i dijous)   de 12 a 13 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Ciutat Vella. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Doctor Lluís Sayé. c/ Torres i Amat 8 bxs
Organitza: PIAD Ciutat Vella
Més informació: piad_ciutatvella@bcn.cat i T. 932 564 951
Fins el 27 de juny de 2019 (dimarts i dijous)   de 18 a 19 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Les Corts. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Les Corts. Mejía Lequerica 1
Organitza: PIAD Les Corts
Més informació: piad_lescorts@bcn.cat i T. 932 916 491
Fins el 27 de juny de 2019 (dimarts i dijous)   de 18:30 a 19:30 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Gràcia. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Sant Gervasi - Vallcarca. Av Vallcarca 169-205 bxs
Organitza: PIAD Gràcia
Més informació: piad_gracia@bcn.cat i T. 932 914 330
Fins el 28 de juny de 2019 (dimarts i divendres)   de 10 a 11 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci, utilitzant l'exercici físic com a eina per millorar la condició física, l'autoestima i la presa de decisions a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. És un espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sant Andreu. Places limitades. Inscripcions obertes durant tot el curs.
Lloc: Centre de Salut Isabel Roig-Casernes de Sant Andreu. c/ Fernando Pessoa 51
Organitza: PIAD Sant Andreu
Més informació: piad_santandreu@bcn.cat i T. 938 324 626
Tornar al menú
Altres tallers
Dilluns, 15 d'octubre   d'11 a 13:30 h
Taller 'Risoteràpia
Dins la "Setmana de la Gent Gran". Activitat inclosa dins la programació de la Setmana de la Gent Gran amb l'objectiu de passar una bona estona i oblidar-se dels problemes. El riure és la resposta universal per expressar felicitat, diversió i alegria i aporta beneficis emocionals, físics i, fins i tot, psíquics. A càrrec dels Serveis Socials Sant Andreu. Gratuït. Accés lliure.
Lloc: Casal de Barri Can Portabella. c/ Virgili 18 bxs
Organitza: Casal de Barri Can Portabella
Més informació: www.canportabella.cat i informació@canportabella.cat
Del 15 d'octubre al 19 de novembre (dilluns)   de 17 a 19 h
Taller per a dones 'Desperta la teva creativitat. La màgia del cos'
A càrrec de Nathalie Gautier. Un espai d'expressió i d'experimentació a partir dels llenguatges artístics, on reflexionar sobre el cos de la dona des de diverses perspectives. Gratuït (encara que cal pagar un suplement en concepte de materials). Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: comunicacio@civicbarceloneta.com i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Del 16 d'octubre al 18 de juny de 2019 (dimarts)   de 18 a 19:30 h
Taller 'Defensa personal'
Què ens fa sentir inseguretat? Quan ens sentim més vulnerables? Com ens enfrontem a aquestes situacions? I tu, com et defenses per la vida? Aprenem a defensar-nos i a guanyar seguretat. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Espai d'Adolescents Jovecardí. Trav Corts 94
Organitza: Espai d'Adolescents Jovecardí
Més informació: T. 619 025 509, T. 934 489 828, lescorts_aquitescoltem@bcn.cat i consulta_aquitescoltem@bcn.cat
Dimecres, 17 d'octubre   de 18 a 20 h
Taller 'Sexualitat a l'adolescència'
Taller a càrrec del CJAS (Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat). Durant l'adolescència, la sexualitat entra en una nova etapa, molt intensa, plena d'experimentació i descoberta. Sovint, des del món adult, manquen eines per acompanyar en aquest procés. Es parlarà d'aspectes relacionats amb l'orientació sexual i la identitat o expressió de gènere i s'oferiran eines per millorar l'acompanyament en l'àmbit de la sexualitat de les filles i fills. Gratuït. Adreçat a pares i mares, tutores i tutors d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560 i www.barcelona.cat/familia
Dimecres, 17 d'octubre   de 18 a 21 h
Taller de gènere 'El carrer és nostre!'
S'abordarà l'assetjament sexual vers les dones en els espais públics. A partir de fotografies de dones ben diverses es reflexionà i es compartiran experiències i coneixements al voltant de la violència de gènere. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic del Bon Pastor. Plaça Robert Gerhard 3-4
Organitza: Centre Cívic del Bon Pastor
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/bonpastor i T. 933 147 947
Dijous, 18 d'octubre   a les 17:30 h
Taller per a la gent gran 'Risoteràpia'
Dins del cicle d'humor del Districte de Gràcia "Gràcia Riu 2018", on es vol promoure el sentit de l'humor presentant propostes d'estils i registres diversos d'aquesta temàtica. A càrrec de Fundació Memora. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic El Coll - La Bruguera. c/ Aldea 15 bxs
Organitza: Centre Cívic El Coll - La Bruguera
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/elcoll i gentgran@ccelcoll.org
Divendres, 19 d'octubre   de 18:30 a 20:30 h
Taller per a dones 'Dansateràpia - expressió corporal'
A càrrec de Paola A. Ortiz i Olga Melo. Per connectar amb el cos, la ment i les emocions a través de la dansa, el moviment i el joc. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: comunicacio@civicbarceloneta.com i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Del 19 d'octubre al 21 de desembre (divendres)   de 17 a 19:30 h
Grup de psicoteràpia per a dones 'Dolor emocional'
Es tractaran les ferides emocionals, els dols, l'autoestima, el respecte a una mateixa a través del moviment i la relaxació. Per contactar amb l'alegria i el benestar emocional. A càrrec de Roser Carré, psicòloga especialitzada en psicoteràpia individual i grupal per a dones. Cal portar roba i calçat còmodes. Màxim 15 persones. Cal compromís d'assistència a les vuit sessions. Gratuït.
Lloc: Espai Social de Salut Comunitària La Guineueta. Pg Valldaura 135
Organitza: Espai Social de Salut Comunitària La Guineueta
Més informació: T. 675 213 996 i comunitariaguineueta.bcn.ics@gencat.cat
Dilluns, 22 d'octubre   a les 18 h
Taller 'Risoteràpia'
A càrrec d'Espai Mémora. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Biblioteca Zona Nord. c/ Vallcivera 3-LB
Organitza: Biblioteca Zona Nord
Més informació: T. 933 537 519, b.barcelona.zn@diba.cat i www.barcelona.cat/bibzonanord
Dilluns, 22 d'octubre   a les 18 h
Taller 'Espai gent Gran: Risoteràpia'
Dins "L'aventura de conèixer - T'interessa". A càrrec de Mémora. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Biblioteca Zona Nord. c/ Vallcivera 3-LB
Organitza: Biblioteca Zona Nord
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibzonanord i T. 933 537 519
Dilluns, 22 d'octubre   a les 18:15 h
Taller - Xerrada 'Les emocions al postpart'
Després del part, la dona, la parella i el nadó experimenten molts canvis. És una etapa d'adaptació en la qual és normal que convisquin diferents estats emocionals. Es parlarà per tal de conèixer-los una mica millor. A càrrec de Laia Belles Busqueta, psicòloga perinatal, psicoterapeuta i sòcia de Dona Llum. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània. c/ Saragossa 29-lx
Organitza: Dona Llum. Associació Catalana per un Part Respectat i Centre Cívic Vil·la Urània
Més informació: donallum.org i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania
Dimecres, 31 d'octubre   de 17 a 18:30 h
Taller 'Kryptonites, ratpenats i dones meravella: Descobrint els meus poders ocults'
Tot heroi/heroïna comença per una causa. A la sèrie "Herois", veiem com poc a poc descobreixen els seus lemes, emblemes i aliats. Activitat per descobrir els propis talents, el propi potencial i com teixir aliances amb l'entorn per seguir creixent. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre d'Informació i Assessorament per a Joves. c/ Sant Oleguer 6-8 bxs
Organitza: Barcelona Activa i Centre d'Informació i Assessorament per a Joves
Més informació: www.joveslescorts.info/pij/activitats/kryptonites-ratpenats-i-dones-meravella-descobrint-els-meus-poders-ocults
Divendres, 2 de novembre (propera edició el 7 de juny de 2019)   a les 18 h
Taller 'Abans de néixer al Palau. Taller musical durant l'embaràs'
Dins dels "Concerts familiars al Palau". Nerea de Miguel, violoncel. Gemma Baños i Marta Fiol, conductores i directores del taller. Abans del cinquè mes de gestació, el sentit de l'oïda del futur nadó ja està completament format. La respiració i el batec del cor de la mare i les veus més properes formen part del seu entorn auditiu. A través de les veus de les participants, del cos i de diferents recursos musicals, es realitzarà un viatge sonor vers l'univers auditiu del nadó abans de néixer, tot fomentant el vincle mare fill/a. En aquesta activitat només es permetrà l'entrada d'adults. Per a dones en estat de gestació i d'altres adults acompanyants. Preu 14 euros.
Lloc: Palau de la Música Catalana. c/ Palau de la Música 2
Organitza: Palau de la Música Catalana
Més informació: T. 902 442 882 i taquilles@palaumusica.cat
Del 6 al 13 de novembre (dimarts)   de 19 a 21 h
Taller 'La cuina dels bons hàbits: La maternitat i el menjar: cos, salut i convivialitat'
Dins del cicle de cultura i gastronomia "A taula!". A càrrec d'Úrsula Verthein i Maria Clara Prata Gaspar de l'Observatori de l'Alimentació de la UB. L'embaràs, el postpart i la lactància acostumen a portar dubtes en relació a les transformacions que sofreix el cos i sobre què i com cal menjar. Espai per al diàleg sobre dubtes i qüestions entorn l'alimentació i la maternitat. Dues sessions: una xerrada sobre l'anàlisi dels discursos mèdics i socials i sobre la percepció dels canvis corporals i la toxicitat en els aliments i un taller de cuina. Gratuït (suplement per a ingredients, 3 euros). Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic El Sortidor. Plaça Sortidor 12
Organitza: Centre Cívic El Sortidor
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/elsortidor
Dimecres, 7 de novembre   de 18 a 20 h
Taller 'Autoritat i límits'
Dins del cicle "Habilitats parentals a l'adolescència". A càrrec de la fundació Arsis. Gratuït. Adreçat a pares i mares, tutores i tutors d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560 i www.barcelona.cat/familia
Del 8 al 29 de novembre (dijous)   de 16:30 a 17:30 h
Taller familiar 'Manipulació de material sensorial'
A càrrec de Virginie Vinti. Dirigit a pares o mares i al seu nadó de 2 a 8 mesos. S'ofereix l'oportunitat de recuperar la força i flexibilitat del cos, a través de postures de ioga, estiraments i tècniques de respiració, alhora que es connecta amb la criatura en un entorn on compartir noves experiències amb d'altres famílies. Preu 16.41 euros.
Lloc: Centre Cívic La Sagrera La Barraca. c/ Martí Molins 29
Organitza: Centre Cívic La Sagrera La Barraca
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lasagrera
Dilluns, 12 de novembre   de 19 a 21:30 h
Taller 'Wuappa!'
A càrrec de Marta Pérez, actriu de T de Teatre. A través del joc teatral s'exploraran les pròpies capacitats d'expressió, comunicació, creativitat, autoestima i motivació. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net i T. 934 508 917
Dimarts, 13 de novembre   a les 18:15 h
Taller - Xerrada 'Descobrint la ciència'
Adreçat a famílies amb nadons. A partir del debat i l'intercanvi d'opinions es presentaran els resultats de la recerca científica més actual envers el desenvolupament cognitiu dels més petits i s'exposaran recursos que permetin participar de forma activa en el seu aprenentatge. A càrrec de Jesús Bas, Marc Colomer i Konstantina Zacharaki, divulgadors científics del Baby Lab (Laboratori de Recerca en Infància) de la Universitat Pompeu Fabra. Activitat emmarcada dins la Setmana de la Ciència. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània. c/ Saragossa 29-lx
Organitza: Dona Llum. Associació Catalana per un Part Respectat i Centre Cívic Vil·la Urània Organitzat conjuntament amb el Babylab de la UPF
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania
Divendres, 16 de novembre   a les 18 h
Taller per a infants 'Els nens blau i les nenes rosa... o era a l'inrevés?'
Dins del cicle "PersPectiva". Per a infants a partir de 4 anys. L'activitat convidarà tant als infants com els adults acompanyants a reflexionar sobre la igualtat de gènere mitjançant el joc, la música i l'expressió corporal, amb activitats divertides i participatives. A càrrec d'A Granel, SCCL. Gratuït. Cal reserva prèvia. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cultural Albareda. c/ Albareda 22-24
Organitza: Centre Cultural Albareda
Més informació: albareda.inscripcionscc.com i T. 934 433 719
Dimecres, 21 de novembre   de 19 a 20:30 h
Taller 'Industrialització, una història de dones'
A càrrec de Jorge Pisa. El protagonisme de la dona ha estat clau en el desenvolupament de la industrialització a Occident a partir de finals del segle XVIII i principis del XIX. La dona va formar part, ben aviat, del proletariat que treballava a les fàbriques i intervingué de forma directa en la lluita sindical per la millora de la seva situació i la del conjunt dels treballadors. Examinarem el procés d'industrialització des dels seus orígens fins a l'actualitat des d'un punt de vista femení. Preu 7.45 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net
Dijous, 22 de novembre   de 18:30 a 20:30 h
Taller familiar 'La perspectiva de gènere en l'educació'
Un espai per reflexionar sobre la importància de la perspectiva de gènere en l'educació i en l'acompanyament a infants i famílies. A càrrec de Gus Bas. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona. c/ Regomir 3 bxs
Organitza: Centre Cívic Pati Llimona
Més informació: www.patillimona.net
Dilluns, 26 de novembre   de 16 a 18 h
Taller per a dones 'Topless America'
A càrrec de Trinidad García i Uma Maraval. Intensiu de dansa a càrrec del Colectivo Deria + Rectificadora. Aproximació als llenguatges del moviment i a la temàtica feminista de l'espectacle homònim. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: comunicacio@civicbarceloneta.com i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Dilluns, 26 de novembre   de 18 a 20 h
Taller 'Els estils parentals i com influeixen als nostres adolescents'
Xerrada a càrrec dels professionals del Centre per a Famílies amb Adolescents. Es realitzarà una breu presentació dels estils parentals més habituals i, a través del role-playing, s'intentarà identificar en quin dels estils els i les participants es veuen més reflectits. Gratuït. Adreçat a pares i mares, tutores i tutors d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560 i www.barcelona.cat/familia
Dilluns, 26 de novembre   a les 18:15 h
Taller - Xerrada 'El part'
Sessió col.loqui de preguntes i respostes sobre el part: tot allò que les dones no saben a qui preguntar. A càrrec d'Imma Sàrries, llevadora i sòcia de Dona Llum. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània. c/ Saragossa 29-lx
Organitza: Dona Llum. Associació Catalana per un Part Respectat i Centre Cívic Vil·la Urània
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania
Dimarts, 27 de novembre   de 18 a 21 h
Taller per a adolescents i joves 'Memes feministes'
Els memes són elements de comunicació i subversió de les regles androcèntriques i masclistes que han caracteritzat tradicionalment l'humor. Es faran exercicis pràctics. A càrrec d'Ana Burgos García, antropòloga i membre del col·lectiu "Memes Feministas". Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai. Amb el suport del Districte de Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: casaorlandai.cat i barcelona.cat/cccasaorlandai
Dimarts, 27 de novembre   de 19:30 a 21 h
Taller 'Reconstruïm la nostra història'
A càrrec del col·lectiu Lola, Lolita, Nolola. Una trobada oberta a dones de totes les edats a fi de reflexionar sobre la identitat femenina a partir de diverses dinàmiques de joc, exploració, conversa i experimentació artística. Amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. En el marc del cicle "Dones en So de Pau" de la Comissió de Feminismes i Canvi Social. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Comissió de Feminismes i Canvi Social
Més informació: www.ccsagradafamilia.net
Dimecres, 28 de novembre   de 18 a 20 h
Taller 'Comunicació emocional'
Dins del cicle "Habilitats parentals a l'adolescencia". Taller a càrrec la fundació Arsis. Gratuït. Adreçat a pares i mares, tutores i tutors d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560 i www.barcelona.cat/familia
Dijous, 29 de novembre   de 18 a 20 h
Taller 'Paternitat conscient'
Xerrada a càrrec del SAH (Servei d'Atenció a Homes). Gratuït. Adreçat a pares i mares, tutors i tutores d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560 i www.barcelona.cat/familia
Divendres, 30 de novembre   de 18:30 a 21:30 h
Taller intensiu 'Dansa amb perspectiva de gènere'
Amb Antonella D'Ascenzi. Per desmuntar estereotips de gènere i reflexionar sobre la cosificació dels cossos, creant propostes alternatives de dansa i moviment amb perspectiva de gènere. Taller dirigit a dones i homes. No es requereix experiència prèvia en dansa. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell. c/ Viladomat 2-8 bxs
Organitza: Centre Cívic Cotxeres Borrell
Més informació: www.cotxeresborrell.net
Dilluns, 3 de desembre   de 18:30 a 20:30 h
Taller per a dones 'Intensiu de dansa africana'
A càrrec de Karmen Cuellar. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: comunicacio@civicbarceloneta.com i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Del 4 a l'11 de desembre (dimarts)   de 18 a 20 h
Taller 'Gènere i resolució de conflictes en l'entorn familiar'
Taller de 2 sessions, a càrrec de Tamaia. De forma dinàmica i vivencial els i les participants compartiran què les genera abordar un conflicte i com posicionar-se a l'hora de resoldre'l en l'entorn familiar. S'abordaran, amb perspectiva de gènere, les responsabilitats en funció dels rols familiars, tot revisant l'exercici de poder i autoritat que comporten. Es pararà especial atenció a com els mandats de gènere interactuen en les situacions de conflicte i/o de violència. Gratuït. Adreçat a pares i mares, tutors i tutores d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560 i www.barcelona.cat/familia
Dilluns, 10 de desembre   a les 18:15 h
Taller - Xerrada 'Part vaginal després de cesària, parir o no parir?'
Per resoldre dubtes, empoderar-se i fer xarxa. A càrrec d'Imma Marcos, llevadora de l'equip Néixer a casa i sòcia de Dona Llum. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània. c/ Saragossa 29-lx
Organitza: Dona Llum. Associació Catalana per un Part Respectat i Centre Cívic Vil·la Urània
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania
Dimecres, 12 de desembre   de 18 a 19:30 h
Taller 'Les joguines... són sexistes?'
Hi ha joguines per a nenes? I joguines per a nens? Els infants escullen lliurement els seus jocs i les seves joguines? En aquest espai de trobada es debatrà sobre els aprenentatges que potencien les joguines, es compartiran les pors i prejudicis sexistes que sovint tenyeixen la mirada adulta respecte els infants i els seus jocs i es reflexionarà sobre com es pot acompanyar els infants perquè siguin més lliures. Taller dirigit a famílies d'infants o a qualsevol persona que tingui relació o interès en l'àmbit educatiu o la perspectiva de gènere. Realitzat per Coeducacció. Gratuït. Aforament limitat. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic La Sedeta. c/ Sicília 321 bxs
Organitza: Centre Cívic La Sedeta
Més informació: T. 932 073 703, T. 934 591 228 i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lasedeta
Dilluns, 17 de desembre   de 18 a 20 h
Taller 'Gestionar la frustració'
Taller a càrrec dels professionals del Centre per a Famílies amb Adolescents. Per conèixer tècniques per gestionar aquesta vivència emocional i poder acompanyar millor els adolescents. Es reflexionarà sobre què es la frustració (la dels adults i la dels fills/es), quins sentiments genera, com tolerar-la, per a què ens serveix i què en podem aprendre. Gratuït. Adreçat a pares i mares, tutores i tutors d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560 i www.barcelona.cat/familia
Tornar al menú
 
PRE-INSCRIPCIONS
 
Preinscripció fins el 30 d'octubre  
Màster en Estudis de la Diferència Sexual
Adreçat a dones i homes que s'interessen en el pensament de la diferència sexual, en la política del simbòlic, en la sexuació del coneixement, en la llibertat femenina, en la mediació i les cultures de pau, en els estudis de les dones i de gènere, en el feminisme, en les polítiques d'igualtat d'oportunitats, en la política sexual, en la discriminació, en la igualtat de gènere i en l'apoderament. És, també, una inversió en la pròpia vida. El Màster es pot cursar de forma íntegrament en línia i/o de forma semipresencial.
Lloc: Centre de Recerca en Estudi de les Dones (UB). Baldiri Reixac 13
Organitza: Centre de Recerca en Estudi de les Dones (UB)
Més informació: duoda2@ub.edu, www.ub.edu/duoda/, www.ub.edu/duoda/intranet/users/master.html i T. 934 481 399
Tornar al menú
 
PREMIS I CONVOCATÒRIES
 
Fins el 19 d'octubre (lliurament de projectes)  
6a Convocatòria d'Arts Visuals
L'objectiu d'aquesta convocatòria és estimular la creació en arts plàs­tiques i visuals, l'experimentació es­tètica, el treball interdisciplinari i la reflexió crítica sobre la societat con­temporània. La proposta guanyadora rebrà una quantitat màxima de 6.000 euros per des­tinar al comissariat, disseny, producció i muntatge de l'exposició. L'exposició del projecte premiat es durà a terme durant la tardor de 2019. Podran participar-hi artistes, col·lectius i comissaris que estiguin vinculats amb la ciutat de Barcelona. Els projectes hauran de ser produïts específicament per a la convocatòria i dissenyats per ser exhibits a les sa­les d'exposició de La Casa Elizalde, d'acord amb les característiques tèc­niques i d'espai. També hauran d'incloure activi­tats relacionades que complementin l'exposició. S'admetran projectes de qualsevol dis­ciplina artística: pintura, escultura, fo­tografia, dibuix, vídeo i instal·lació. La selecció es farà amb criteris de qualitat artística, originalitat, viabilitat tècnica i pressupostària i adequació a la línia de treball del centre. Els projectes s'hauran de presentar personalment al centre o per correu postal a La Casa Elizalde. La resolució de la convocatòria es farà pública el 18 de desembre de 2018 i es podrà consultar al web del centre cultural. Consulteu les bases al web.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde
Més informació: www.casaelizalde.com i www.casaelizalde.com/wp-content/uploads/2018/06/di%CC%81ptic-Bases-6a-AAVV_def.pdf
Fins el 31 d'octubre (presentació de sol·licituds)  
Convocatòria Premi Joves Creadores 2018
Es vol impulsar la producció audiovisual feta per realitzadores joves a la ciutat. Aquest any, proposem endinsar-se als plaers com temàtica pel concurs i situar l’alegria i el plaer en el centre del relat.
Lloc: Centre de Cultura de dones Francesca Bonnemaison.
Organitza: La Bonne, en col·laboració amb l'Institut de Cultura de Barcelona i la Regidoria de Feminismes, LGTBI i Relacions Internacionals.
Més informació: labonne.org/blog/2018/09/19/premi-joves-creadores-2018/
Fins el 15 de novembre (termini de presentació de candidatures)  
Premis Dona TIC 2018
Convocats per reconèixer el paper cabdal de les dones en l'àmbit tecnològic. Els guardons volen esperonar les nenes i dones joves a estudiar enginyeries i assumir posicions de lideratge en el sector. Set categories, que són excloents (cada candidata només pot ser-ho d'una categoria): Emprenedora: ha de ser fundadora o cofundadora d'una empresa en actiu del sector de les TIC. Professional: ha de treballar per a una empresa o organització o ser "freelance" dedicada a l'àmbit de les TIC i ha d'estar en possessió d'una titulació universitària TIC. Acadèmica/Investigadora: s'ha de dedicar a la formació i/o recerca en l'àmbit de les TIC i ha d'estar en possessió d'una titulació universitària TIC. Divulgadora: ha de treballar en l'àmbit de la comunicació vinculada a les TIC. Revelació: ha d'haver tingut un paper rellevant i destacable en l'àmbit de les TIC tot i tenir una trajectòria curta. Estudiant TIC: es divideix en Universitària i FP, i les candidates han de ser estudiants de qualsevol titulació universitària o cicle formatiu de FP de l'àmbit TIC i han d'haver desenvolupat un projecte i/o iniciativa destacable en aquest àmbit. Iniciatives referents: també és divideix en dues subcategories, Empresarial i Entitat, centre formatiu/institució, i hi poden optar qualsevol empresa, entitat i/o centre formatiu/institució que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia que posi en valor el paper de la dona en l'àmbit de les TIC. Consulteu més informació al web.
Organitza: Generalitat de Catalunya
Més informació: tertuliadigital.com/12x12/premi-dona-tic/
Abans del 25 de novembre (termini per penjar els vídeos a concurs a Instagram)  
XIII Concurs per l'erradicació de la violència masclista
Sota el lema "Només Sí és Sí", amb l'objectiu de visibilitzar com dones, lesbianes i trans s'apoderen dels propis cossos i de les seves sexualitats. La convocatòria pretén mostrar quines estratègies es teixeixen davant la reiterada vulneració dels propis drets. Per participar en el concurs caldrà tenir un compte a Instagram amb un perfil públic i respectar les condicions d'aquesta xarxa. Consulteu les bases a la web.
Lloc: Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere. c/ la Rambla 10 1a
Organitza: Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere. Hi col·labora Casal de Joves Palau Alòs
Més informació: violenciadegenere.org/index.php/quefem/concurs-eradicacio-violencia i violenciadegenere.org/images/stories/pdf/2018/BASES_ONLINE.pdf
Tornar al menú
 
ALTRES ESDEVENIMENTS D'INTERÈS
 
Edició 2018-2019  
Serveis Integrals d’Orientació, Acompanyament i Suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS)
Servei que té com a finalitat dotar als i les participants d’unes competències sociolaborals i professionals suficients per tal què puguin definir i construir les seva trajectòria professional i així inserir-se en el mercat laboral amb unes mínimes garanties d’estabilitat, mitjançant una intervenció integral a partir d’una metodologia activa i participativa basada en la que promou l’autonomia de la persona, la seva creativitat i la seva iniciativa personal. El servei ofereix orientació laboral i/o formació professional, pràctiques en empresa ordinària, desenvolupament competencial i borsa de treball pròpia amb l’objectiu d’aconseguir la inserció sociolaboral.
Lloc: FEMAREC. c/ Sardenya 68-72
Organitza: FEMAREC
Més informació: T. 932 437 272
Diumenge, 21 d'octubre   a les 18 h
Roda d'homes contra les violències masclistes. Sota el lema 'Surt de la manada, deixa el masclisme'
"Hem viscut un any en què hem vist molta virulència en les violències vers les dones: violacions, assetjaments, violències físiques i psicològiques, fins assassinats. Hem vist que les víctimes d'aquestes violències masclistes no son tan sols les dones, sinó també els infants. Cada cop és més evident que cal una reacció de part dels homes. Una reacció que comenci per una reflexió interior compartida. Hem de tirar endavant un moviment social d'homes que se'n responsabilitzi. Per descomptat, les dones son benvingudes."
Lloc: Del Portal de l'Àngel fins la Plaça Sant Jaume.
Organitza: homesigualitaris.wordpress.com
Més informació: Homes igualitaris (AHIGE Catalunya)
Del 22 d'octubre al 17 de desembre   de 19 a 20:30 h
Projecte 'Wikidones Les Corts'
Reunions de treball del grup de Wikidones les Corts. Gratuït. Cal inscripció. Un dilluns al mes.
Lloc: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart. Comandant Benitez 6
Organitza: Taula de les Dones de Les Corts
Més informació: doneslescorts@gmail.com i T. 934 577 748
Dimecres, 24 d'octubre   a les 11 h
Sortida cultural 'La biennal del pensament, ciutat oberta. Dones i espai públic'
A càrrec de Trama. Què ens diu la ciutat sobre les dones d'ara i d'abans? És equitatiu i igualitari l'espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Passejarem pel barri mirant els carrers, les places i els mercats, entre d'altres, des d'una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic. Preu 9.95 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: cccandeu.com
Fins el 31 de desembre   de 19:30 a 20:30 h
Projecte Comunitari 'Espai de Trobada: Cercle de dones'
Els projectes comunitaris tenen la finalitat de reunir persones amb les mateixes aficions perquè constitueixin grups de trobada i com-parteixin coneixements i inquietuds. Espai de trobada on dones de totes les edats i condicions culturals poden parlar i reflexionar lliurement sobre qualsevol tema que surti a debat des d'una perspectiva de gènere.
Lloc: Casal de Barri Can Portabella. c/ Virgili 18 bxs
Organitza: Casal de Barri Can Portabella
Més informació: T. 935 970 194 i canportabella@santandreusud.com
Tornar al menú
 
Ajuntament de Barcelona Dones

Regidoria de Feminismes i LGTBI
Ajuntament de Barcelona
Barcelona
Tel 934 027 678
transversalitat_genere@bcn.cat
www.bcn.cat/dona
www.facebook.com/barcelonadones
@bcn_dones