Ajuntament de Barcelona Dones
Agenda dones Barcelona
 
JUNY 2018 Si no vols rebre l'agenda
envia un mail aquí.
 
* Primera Quinzena
 
Us recomanem (9)
Activitats culturals (36)
Jornades i altres conferències (9)
Formació (27)
Premis i convocatòries (3)
Altres esdeveniments d'interès (8)
 
US RECOMANEM
 
Nou telèfon d'atenció  
Els Punts d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD) unifiquen el seu número de telèfon
S'incorporen així al telèfon d'atenció telefònica de serveis socials el 936 197 311, en horari de dilluns a divendres de 9 a 14 i de dilluns a dijous de 16 a 19 hores, en el que es podrà sol·licitar informació sobre el servei, demanar, canviar o anul·lar una cita, entre moltes d'altres consultes. També és podrà sol·licitar cita prèvia per a ser ateses presencialment en els horaris que s'indiquen en cada PIAD.
Organitza: PIADs Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/canal/informacio-piads i T. 936 197 311
Dijous, 31 de maig   a les 21:30 h
Cicle de cinema 'Accions i resistències' 2018: Projecció 'Bar Bahar, entre dos mundos'
Direcció: Maysaloun Hamoud. País: Israel. Any: 2016. Durada: 96 minuts. Versió doblada al castellà. Sinopsi: Salma, Laila i Nur, tres dones palestines que comparteixen pis a Tel Aviv, intenten trobar un equilibri entre la tradició i la cultura moderna. Palestines amb passaport israelià, les tres han optat per viure la seva vida a Tel Aviv, lluny dels seus llocs d'origen. Les tres busquen l'amor, però aviat s'adonaran que una relació escollida per elles no és alguna cosa fàcilment assolible. Hauran de trobar el seu lloc en el món, sigui en la ciutat, sigui als seus pobles d'origen. Gratuït.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde (al pati). c/ València 302
Organitza: Regidoria Feminismes i LGTBI. En col·laboració amb l' Associació de Veïns i Veïnes i Casal de Joves de la Dreta de l'Eixample.
Més informació: www.bcn.cat/dones
Dimarts, 5 de juny  
Acte d’homenatge a Maria Aurèlia Capmany amb motiu del centenari del seu naixement
Parlaments a càrrec de Jordi Font, Montserrat Palau i Marta Nadal. Cantaran Carme Sansa i Jaume Mallofré, i Jordi Coca dirigirà els intèrprets Anna Güell i Òscar Intente. Acte amb accessibilitat per a persones amb discapacitat auditiva, interpretació en la llengua de signes o subtitulació en directe, en els parlaments. Espai de jocs dinamitzat per als infants. Aquests serveis només estaran disponibles si se sol·liciten prèviament a: protocolaj@bcn.cat o al telèfon 93 402 73 54 abans de l’1 de juny.
Lloc: Ajuntament de Barcelona. Saló de Cent. Plaça Sant Jaume 1
Organitza: Ajuntament de Barcelona. ICUB
Més informació: protocolaj@bcn.cat i T. 934 027 354
Dimecres, 6 de juny   d'11 a 13 h
Inauguració de l'exposició 'Dones refugiades de Palestina. 7 dècades de resiliència i dignitat'
L'exposició, té per objectiu fer un recorregut per les 70 dècades de refugi de la població refugiada de Palestina al territori Palestí ocupat (Cisjordània i la Franja de Gaza), Síria, Líban i Jordània, obtenint, a través de cada imatge, un testimoni de dignitat i resiliència d'aquesta població, especialment de les dones palestines. L'exposició documenta el llarg viatge de la població refugiada de Palestina des de la Nakba (1948) fins a dia d'avui. Benvinguda institucional, a càrrec de Laura Pérez, Regidora de Feminismes i LGTBI i Relacions Internacionals, Ajuntament de Barcelona; Manel Vila, Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, Govern de la Generalitat i Raquel Martí, Directora Executiva del Comité Español de la UNRWA. Ponència "La població refugiada de Palestina, 70 anys de crisis humanitària", a càrrec de Jesús Núñez, co-Director de Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria (IECAH) i posterior visita guiada a l´exposició, a càrrec de Raquel Martí, Directora Ejecutiva del Comité Español de UNRWA. Entrada Gratuïta Cal confirmació
Lloc: Jardí Interior dels Tarongers. C/ Elisabets 8
Organitza: UNRWA. Amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i l'Agència Catalana de Cooperació
Més informació: catalunya@unrwa.es
Dimecres, 4 de juliol   a les 21:30 h
Cicle de cinema 'Accions i resistències' 2018: Projecció 'La bicicleta verde'
Direcció: Haifaa Al Mansour. País: Aràbia Saudita. Any: 2012. Durada: 98%#8242;minuts. Versió doblada al castellà. Sinopsis: La Wadjda té 10 anys, viu als suburbis de Riad, a l'Aràbia Saudita i es deleix per tenir una bicicleta, però està mal vist perquè és una nena. Però Wadjda és una nena que desafia els límits entre allò que està permès i allò que està prohibit. El seu pare es vol separar de la mare perquè no han tingut un fill mascle. La mare, com totes les dones, ha d'anar coberta amb el nicab pel carrer, per tal que els homes no li vegin la cara. Film de la primera dona de l'Aràbia Saudita que escriu i dirigeix una pel·lícula. Gratuït.
Lloc: Plaça Pastrana.
Organitza: Regidoria Feminismes i LGTBI. En col·laboració amb la Comissió de la Festa Major del Carmel
Més informació: www.bcn.cat/dones
Diumenge, 30 de setembre   a les 21:30 h
Cicle de cinema 'Accions i resistències' 2018: Projecció 'Maudie, el color de la vida'
Direcció: Aisling Walsh. País: Canadà. Any: 2016. Durada: 115 minuts. Versió doblada al castellà. Sinopsi: Maud Dowley és una dona alegre de Nova Escòcia que somnia amb independitzar-se de la seva protectora família. Everett Lewis és un pescador local que busca assistenta. Després de veure el seu anunci, Maudie no triga a mudar-se a casa de Everett per encarregar-se de les tasques de la llar. Però allò que comença sent una difícil convivència entre dos pols oposats, a poc a poc s'anirà transformant en una història d'amor. Basada en fets reals, la pel·lícula explica la història de la pintora autodidacta Maud Lewis i de com les seves senzilles pintures d'ocells, flors, gats i cérvols van arribar a ser vistes i reconegudes per tots els racons del país convertint-la en una de les artistes folk més representatives de Canadà. Gratuït.
Lloc: Plaça Joan Pelegrí.
Organitza: Regidoria Feminismes i LGTBI. En col·laboració amb les Festes Majors d'Hostafrancs.
Més informació: www.bcn.cat/dones
Diumenge, 7 d'octubre   a les 21 h
Cicle de cinema 'Accions i resistències' 2018: Projecció 'Rara'
Direcció: Pepa San Martín. País: Xile. Any: 2016. Durada: 93 minuts. Versió original en castellà. Sinopsi: des del divorci dels seus pares, Sara , una nena de 13 anys, i la seva germana petita, Catalina, viuen amb la seva mare i la seva companya. Encara que para elles la situació és perfectament normal, no tots pensen el mateix. El seu pare manté les seves reserves sobre aquest tema i no dubta a posar a prova aquesta convivència en demanar la custòdia de les nenes. Sara i Catalina es veuran obligades a transitar per un nou escenari familiar i social preservant la alegria de la infantesa el màxim possible. Gratuït.
Lloc: Plaça Comas.
Organitza: Regidoria Feminismes i LGTBI. En col·laboració amb la Taula de dones del districte de les Corts
Més informació: www.bcn.cat/dones
BCN Antimasclista  
Campanya 'Davant la violència masclista no et pots girar d'esquena' #BCNantimasclista
Barcelona és una ciutat que rebutja la violència masclista. En aquest web trobareu informació i recursos per detectar-la, per buscar suport i, també, per entendre que totes i tots hi tenim un paper.
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/ca/
al CIRD  
Recursos Pedagògics i Exposicions en préstec i accessibles en línia
Per a entitats, institucions i persones interessades. Exposicions i recursos pedagògics amb perspectiva de gènere, adreçats a sensibilitzar pel que fa als drets de les dones i la prevenció de qualsevol tipus de discriminació o violència exercida per raons de gènere. Els recursos es poden trobar en línia o físicament al CIRD. Consulteu el catàleg al web i doneu-vos d'alta al web per poder consultar els continguts dels recursos en línia.
Lloc: Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones. c/ Camèlies 36-38
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/canal/recursos-pedagogics-i-sensibilitzacio i ajuntament.barcelona.cat/recursospedagogics/ca
Tornar al menú
 
ACTIVITATS CULTURALS
 
Arts escèniques
Dijous, 31 de maig   a les 19 h
Master Class 'La gestió de festivals de cinema'
Dins de "'FIRE!!' 23a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona". Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: La Casa del Cine. Pl Joanic 6
Organitza: Casal Lambda
Més informació: www.cinemalambda.com
Dijous, 31 de maig   a les 19:30 h
Cinefòrum, espai de diàleg i mostra de dansa 'Africa Moment. El cos de la dona afrocolombiana: resistència a través de la dansa i cant'
Africa Moment és un festival que, amb la dansa com a protagonista, vol fer visible la creació contemporània africana i provocar espais de coneixement, diàleg i intercanvi. L'activitat farà reflexionar sobre el context de l'afrodescendència a Colòmbia i, concretament, sobre el paper de la dona afrodescendent a través del seu cos. Després de la projecció del documental "Cantadoras: historias de vida y muerte en Colombia" s'obrirà un espai de diàleg entre Jessica González (politòloga i directora de Projectes d'Interculturalitat del Centre d'Estudis Africans) i Maria Fernanda (directora del film). A continuació, mostra de dansa afrocolombiana. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7 2n
Organitza: Espai Avinyó - Llengua i Cultura
Més informació: bit.do/africa-moment i ajuntament.barcelona.cat/bcnacciointercultural/ca
Dijous, 31 de maig   a les 20:30 h
Projecció de la pel·lícula 'Las mujeres del caos venezolano'
De la directora franco-veneçolana Margarita Cadenas. Film basat en les entrevistes i el seguiment de cinc dones abans de la derrota política que significà, per a l'oposició, no poder impedir l'elecció il·legal de l'"Asamblea Nacional Constituyente". La recaptació serà destinada a l'enviament de béns a Veneçuela en col·laboració amb Meals4Hope.
Lloc: Institut Français de Barcelone. c/ Moià 8 bxs
Organitza: Salud para Venezuela i Meals4hope
Més informació: desistfilm.com/cphdox-2018-mujeres-del-caos-venezolano-de-margarita-cadenas/
Diumenge, 3 de juny   a les 18 h
Concert 'Tribut a Victoria de los Ángeles'
Dins del "Cicle Coral Orfeó Català". Fitxa artística: Cor de Cambra Femení Scherzo. Albert Guinovart, piano. Jordi Casas, director. Programa: A. Guinovart, "Missa Brevis, Rex Genitor", M. García Morante "De les arrels al cel", E. Toldrà "Cançons" (arranjaments de J. Domènech). Manuel García Morante i Albert Guinovart van ser pianistes acompanyants de Victoria de los Ángeles en diferents moments de la seva carrera i, en la seva vessant de compositors, el Cor Femení Scherzo oferirà a l'auditori dues de les seves composicions. D'altra banda, la presència d'algunes bellíssimes cançons de Toldrà recordaran la relació de la soprano amb el mestre. Preu 15 euros (descomptes, consulteu organització).
Lloc: Palau de la Música Catalana. c/ Palau de la Música 2
Organitza: Orfeó Català
Més informació: T. 902 442 882, i taquilles@palaumusica.cat
Diumenge, 3 de juny   a les 22 h
Projecció 'Queerama'
Dins "'FIRE!!' 23a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona". Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Plaça Salvador Seguí.
Organitza: Casal Lambda
Més informació: www.cinemalambda.com
Dilluns, 4 de juny   a les 20 h
Projecció dels millors curts del FIRE!! 2017
Dins "'FIRE!!' 23a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona". Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: La Casa del Cine. Pl Joanic
Organitza: Casal Lambda
Més informació: www.cinemalambda.com
Dilluns, 4 de juny   a les 20 h
Projecció de la pel·lícula 'Laurence Anyways'
Dins del cicle de cinema "Mirades Trans". Xavier Dolan, Canadà, 2012. Durada: 168 min. Castellà. En Laurence és un professor d'anglès amb una feina estable i una sòlida relació amb la seva xicota. Les seves vides semblen canalitzades fins al dia en què ell explica a familiars, amics i amigues més propers els seus plans de canviar-se de sexe. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net
Dimarts, 5 de juny   a les 18:30 h
Pel·lícules 'Margarita Alexandre' i 'Down n'hi do. La càmera ballarina'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". "Margarita Alexandre". Fermín Aio, Espanya, 2017. 67'. És un fet que la nostra història només ha valorat una ínfima part del treball cinematogràfic de Margarita Alexandre. En tant que directora, els seus films Cristo (1954) i La Gata (1955) la situen, juntament amb Rosario Pi (1899-1967), com una de les dues primeres cineastes espanyoles. Però la seva trajectòria té molts vessants: el d'actriu, amb què es va iniciar durant els primers anys 40 del segle passat, el de productora de documentals durant la seva estada a Cuba, i el d'activista de la llibertat creativa cinematogràfica. Va viure a Itàlia, i com ja hem dit, a Cuba, durant els primers 15 anys de la revolució. En tornar a Espanya, es va comprometre amb projectes com Operación Ogro (Gillo Pontecorvo, 1980) i va participar en l'intent de treure el film Canciones para después de una guerra (1971 i estrenada el 1976) de Basilio Martin Patino fora del país per tal que pogués estrenar-se i sortejar l'acció de la censura del moment. El documental va poder fer-se amb ella i no només sobre ella gràcies a una entrevista en profunditat que el director Fermin Aiol i va fer a Margarita Aleixandre poc abans que aquesta es morís, i on va proporcionar-li informació rellevant sobre la seva obra. Amb la presència d'Ana Gutiérrez, productora. "Down n'hi do. La càmera ballarina". Mireia Ros, Espanya, 2018. 59'. Estrena a Catalunya. Un taller de cinema impartit a vuit joves, sis dels quals amb síndrome de Down i dues amb discapacitat intel·lectual, és el punt de partida d'un treball de dos anys amb els i les participants. Down n'hi do. La càmera ballarina està rodat des de la frescor i l'espontaneïtat que ofereix una improvisació respectuosa. El film, en paraules de la directora, "ens acosta a la quotidianitat d'aquests joves tot situant-nos en aquell lloc en què els prejudicis es dilueixen i allò humà pren forma". Amb la presència de Mireia Ros, la producció; executiva, els i les protagonistes. Sessió doble. A la Sala Laya.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Dimarts, 5 de juny   a les 21:30 h
Pel·lícula 'Lo que dirán'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". "Lo que dirán". Nila Núñez, Mar Zapata, Emiliano Trovati i Nelson Hernández, Espanya, 2017. 61'. "El meu pare hi és: a les nou a casa. El meu pare no hi és: a les dotze a casa". Dues adolescents, entre riures de rebel·lia i amistat, parlen del seu dia a dia i de les seves opcions vitals d'una manera totalment franca i esvalotada, fent miques els prejudicis islamòfobs del seu voltant i celebrant que a elles els és igual "el què diran". Òpera prima fruit del Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB. Amb la presència de Nila Núñez, Mar López Zapata (guionista), Josep Maria Català i Carlos Núñez (Director i tutor de projecte Màster en teoria i pràctica del documental creatiu UAB), Aisha Butt Shaeen (protagonista). A la Sala Laya
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Fins el 6 de juny (dimecres)   a les 18 h
Narració 'Contes a la mà'
Dins "Lletra petita - Sac de rondalles". A càrrec de Susagna Navó. Per a infants de 2 a 4 anys. Gratuït. Places per ordre d'arribada.
Lloc: Biblioteca Jaume Fuster. Plaça Lesseps 20-22 bxs
Organitza: Biblioteca Jaume Fuster
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibjaumefuster/ca
Dimecres, 6 de juny   a les 21:30 h
Pel·lícula 'Ni d'Ève ni d'Adam. Une Histoire Intersex'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". "Ni d'Ève ni d'Adam. Une Histoire Intersex". Floriane Devigne, França/Suïssa 61'. Estrena a Espanya. M. té 27 anys. Com l'1,7% de la població, és intersexual. Gràcies a Deborah, que també ho és, descobreix noves formes de percebre's a si mateixa i el seu cos. Amb Audrey, Pidgeon i algunes/uns militants intersex americanes/ns actives/us, se li obre la possibilitat de compartir noves paraules i noves representacions a Youtube que li permetran alliberar-se de les definicions mèdiques patologitzadores. L'experiència la farà entrar en una nova dimensió on estan permesos la llibertat, el respecte i l'esperança. El film posa en qüestió les normes establertes i els límits d'una visió binària, patriarcal i heterosexual del gènere. Amb la presència de Floriane Devigne. A la Sala Laya.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Dijous, 7 de juny   a les 18 h
Teatre 'Aquí no paga nadie'
Una divertida comèdia de Darío Fo que explica com un grup de dones, fartes de les pujades de preus, prenen una decisió. A càrrec del Grup de Teatre Dones de Porta. Direcció Ramon Pros. Aportació solidària: 2 euros.
Lloc: Centre Cívic Torre Llobeta. c/ Santa Fe 2-LB bxs
Organitza: Grup de Dones en Forma de Torre Llobeta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/torrellobeta
Dijous, 7 de juny   a les 21:30 h
Pel·lícula 'Mater Amatísima'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". "Mater Amatísima". María Ruido, Espanya 2017, 55'. Estrena a Catalunya. A partir de l'anàlisi del judici del "cas Asunta", i amb l'apropiació i el remuntatge de materials diversos (pintura, fotografia, cinema, teatre), aquest assaig visual planteja una reflexió sobre la maternitat des d'una perspectiva crítica i feminista que assenyala la funció de les representacions tradicionals que han naturalitzat una determinada forma d'entendre-la, amb la finalitat d'exercir un control social sobre el cos de les dones. ¿Triem veritablement ser mares? ¿Per què la cura, el nostre treball vital fonamental, es pressuposa com una tasca especialment adequada per a les dones? Són algunes de les preguntes que planteja aquest film. Amb la presència de María Ruido. A la Sala Laya
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Divendres, 8 de juny   a les 19 h
Internacional de Films de Dones. Panorama". Pel·lícula 'Ta acorda ba tu el Filipinas?'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". "Ta acorda ba tu el Filipinas?", Sally Gutiérrez Dewar, Espanya/Filipines 2017, 82'. El rastre del colonialisme espanyol a Filipines s'entreveu encara avui en la planificació urbanística, en els noms dels carrers, en alguns costums... i en la llengua. Sally Gutierrez explora, amb un ingent treball d'investigació i activisme fílmic, les múltiples capes de violència i submissió que el colonialisme del passat i la globalització del present imposen no només amb la força militar, sinó també amb les armes -no tan toves- del softpower. Amb la presència de Sally Gutiérrez Dewar. A la Sala Laya.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Divendres, 8 de juny   a les 21:30 h
Pel·lícula 'Desierto en tu mente'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". "Desierto en tu mente", Marta Grimalt, Espanya 2017, 62'. L'òpera prima de Marta Grimalt és una road movie perquè ella ho diu. Filmada en súper 8 entre Califòrnia, Barcelona i Mallorca, la pel·lícula viatja de les frustracions novel·lesques d'un escriptor en blanc (una ment deserta) al misticisme de l'ayahuasca dels deserts americans (un desert a la ment), sense atendre a la perfecció tècnica i buscant, per damunt de tot, l'experimentació genuïna i irreverent. Un exercici surrealista de protopunk cinematogràfic. Amb la presència de Marta Grimalt, Cristian Robles (grafisme), Wanda del Rio (interpretació i direcció d'art) i Primo Gabbiano (composició BSO). A la Sala Laya.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Dissabte, 9 de juny   a les 19 h
Master class 'Dios es una mujer' i projecció pel·lícula 'La cosa vuestra'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". Master class: Dios es una mujer. María Cañas impartirà una classe magistral on desplegarà la seva particular iconoclàstia audiovisual i els seus sabers d'arxivística de guerrilla al servei de la revolució (fílmica) feminista. "La cosa vuestra", María Cañas, Espanya, 2018. 48'. Estrena a Catalunya. La cosa vuestra és el resultat del treball promogut pel Proyecto X Films (Festival Punto de Vista) en l'edició de 2017, que requereix que el film estigui relacionat d'alguna manera amb Navarra. La cineasta andalusa assumeix el repte i l'estrangeria cultural (en la que d'altra banda s'empara) i organitza, com l'arxivera visual que és, una peça magistral on reinventa la cultura de la festa i el món dels sanfermines "a partir del hacking activador, el videocollage, l'esperpent, la distòpia futurista i la transgressió del cinema, la cultura popular i els media". Amb la presència de María Cañas. A la Sala Laya.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Dissabte, 9 de juny   a les 21:30 h
Pel·lícules 'Mot de passe: Fajara' i 'Me Mzis Skivi Var Dedamicaze / Només sóc una Mica de Sol a la Terra'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". "Mot de passe: Fajara", Séverine Sajous, Patricia Sánchez; Espanya 2018, 18'. Estrena a Catalunya. Amb el silenci visual d'unes imatges que semblen els negatius de si mateixes i que resulten impossibles de recompondre en el relat analògic, el film descriu una foscor en què els verbs i els substantius de l'ètica europea fan aigües. Cossos de retinguts per buscar refugi que es mouen, basculen, a l'espera. I unes paraules que han perdut la capacitat de dir. Amb la presència de Séverine Sajous i Patricia Sánchez Mora. "Me Mzis Skivi Var Dedamicaze / Només sóc una Mica de Sol a la Terra", Elene Naveriani, Suïssa/Geòrgia, 2017. 61'. Estrena a Catalunya. Tbilisi, capital de Geòrgia, en blanc i negre. Elene Naveriani s'inspira en una frase del filòsof i revolucionari Frantz Fanon a Black Skin, White Mask, "sóc una Mica de Sol a la Terra", per relatar una realitat urbana a través de dos personatges principals. April acaba de passar la nit a la presó per exercir la prostitució. En el seu món, ple de violència, la vida passa com una tragèdia en suspensió. Quan coneix Dije, un nigerià que esperava arribar a Geòrgia, USA, però va acabar en aquest altre racó del planeta, els seus camins solitaris es troben. Sessió doble. A la Sala Laya.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Fins el 9 de juny (dijous)   a les 12 h
Narració 'Contes a la mà'
Dins "Lletra petita - Sac de rondalles". A càrrec de Susagna Navó. Per a infants de 2 a 4 anys. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. c/ Provença 480 entl
Organitza: Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibsagradafamilia/ca
Diumenge, 10 de juny   de 12 a 20 h
Jornada d'activitats feministes
Dins la "Festa Major de Fort Pienc". Tallers, dansa, dinar i activitat musical. Gratuït.
Lloc: Plaça André Malraux.
Organitza: Fúria feminista del Fort Pienc / Festa Major Jove Fort Pienc
Més informació: jovesfortpienc.wordpress.com i lameva.barcelona.cat/eixample
Diumenge, 10 de juny   a les 16:30 h
Pel·lícula 'Luz obscura'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". "Luz obscura", Susana de Sousa Dias, Portugal, 2017. 76'. Aquest film-assaig continua la feina d'investigació al voltant de la dictadura portuguesa que va iniciar la cineasta amb el seu anterior llargmetratge, 48. A partir, principalment, de l'arxiu fotogràfic de la PIDE (la policia del règim) i d'evocadores filmacions a càmera lenta, Susana de Sousa Dias rescata les memòries, sovint esquinçades, dels familiars dels dissidents polítics i desvetlla el dolor i el buit heretat d'un país en silenci que no pot callar davant del que les imatges encara qüestionen. A la Sala Laya.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Diumenge, 10 de juny   a les 19 h
Pel·lícula 'Tódalas mulleres que coñezo'
Dins "Mostra Internacional de Films de Dones. Panorama". "Tódalas mulleres que coñezo", Xiana do Teixeiro, Espanya, 2018. 71%#8242;. VOSE. Un film en tres actes que són, també, tres converses entrellaçades al voltant de les vivències de diverses dones en l'espai públic. Cinema directe i radical que evidencia, per acumulació quasi sil·logista, la violència masclista estructural i el frau del mite de la igualtat. Amb la presència de Xiana do Teixeiro. A la Sala Laya.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Hi col·labora Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.mostrafilmsdones.cat/programacio-panorama/
Dilluns, 11 de juny   a les 19 h
Xerrada 'L'hora violeta: espai de trobada. Dones als mitjans i mitjans sense dones'
Dins "L'Aventura de conèixer - T'interessa". A càrrec de M. Àngels Cabré, de l'Observatori Cultural de Gènere. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Espai Francesca Bonnemaison
Més informació: www.diba.cat/web/francescabonnemaison
Del 12 al 26 de juny (dimarts)   a les 17 h
Projecció i debat 'Cinefòrum en femení'
Dins "L'aventura de conèixer - La claqueta". Es treballarà, a través del cinema, el gènere des d'una perspectiva intercultural. Cada sessió consta de la projecció de la pel·lícula i un debat posterior on es reflexionarà. Gratuït.
Lloc: Biblioteca El Carmel - Juan Marsé. c/ Murtra 135-145
Organitza: Servei de Convivència d'Horta-Guinardó
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibelcarmel/ca
Fins el 15 de juny (els divendres)   de 17:30 a 19 h
Activitats de lleure en família 'DiVeRdiVeNdReS'
Activitats en família, obertes i gratuïtes per infants acompanyats d'una persona adulta: ludoteca familiar, petit Cine Club (Barcelona Districte Cultural), manualitats, cuina, ciència i calendari festiu. Cal fer inscripció prèvia el mateix dia a partir de les 17 h. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània. c/ Saragossa 29-lx
Organitza: Centre Cívic Vil·la Urània
Més informació: infantil@vilaurania.net i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania
Fins el 24 de juny   Consulteu horaris al web
Espectacle 'Ausencias'
De Jordi Oriol i Daniela Feixas, amb la cia. Q-ars Teatre. Un conte pertorbador. Un conte que retrata una autora de contes. Un meta text que neix de la voluntat de traduir en escena el món fantàstic de les narracions de l'escriptora Cristina Fernández Cubas, i alhora atrevir-se a idear un "conte paral·lel" (com ho denomina l'escriptora) generat a partir de la lectura dels seus nombrosos contes. Producció Q-ars Teatre amb la col·laboració de l'ICEC.
Lloc: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa. c/ Flassaders 40
Organitza: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa
Més informació: T. 933 101 364 i www.laseca.cat/
Fins el 30 de juny   Consulteu programa al web
"FIRE!!" 23a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona
L'edició d'aquest any compta amb una programació dedicada a un dels col·lectius més vulnerables dins de l'àmbit LGTBI: els menors. Activitat de pagament.
Lloc: Institut Francès, Cinemes Girona, Casa del Cine, Pl. Salvador Seguí (Consulteu programa).
Organitza: Casal Lambda - Mostra de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona
Més informació: www.cinemalambda.com i www.mostrafire.com
Fins el 12 de juliol   a les 21:45 h
26a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona: Cicle 'Cinema fora de lloc'
Dijous 31 de mai, 21:45 h a la Plaça de la Virreina, "Improvisaciones de una ardilla" de Virginia García del Pino, Espanya, 2017, 28' i "La ciutat interior" d'Iso luengo, Jorge Moneo Quintana, Andrea Ballesteros i Beato, Espanya, 2017, 24'. Diumenge 10 de juny, 21:45 h a la Plaça Salvador Seguí, "Margarita y el lobo" de Cecilia Bartolomé, Espanya, 1969, 45'. Dijous 21 de juny, 21:45 h a la Plaça de Sant Pere (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera), Cortos en Femenino 2017, Programa itinerant de curtmentratges de realitzadores de l'Estat espanyol elaborat per TRAMA: "Sé lo que quieras" de Marisa Crespo, (10') Espanya; "Centrifugado" de Mireia Noguera (10') Espanya; "The Neverending Wall" de Silvia Carpizo De Diego (12') Espanya; "Indios y Vaqueros" d'Emilia Ruíz, (4') Espanya; "Marta" de Lucía Forner Segarra (16') , Espanya i "Conservas" de Mireia Pozo (15') Espanya. Dijous 12 de juliol, 21:45 h a la Plaça de Sant Pere, "Binaria" de Carolina Rimini i Gustavo Galuppo, Argentina, 2016, 58'. Gratuït.
Lloc: A les places de Sant Pere, Virreina i Salvador Seguí.
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona
Més informació: www.mostrafilmsdones.cat/fora-de-lloc/
Tornar al menú
Exposicions  
Fins el 31 de maig   de 9 a 14 i de 16 a 20 h
Exposició 'Sense dones no hi ha sobirania alimentària'
De la Xarxa de Consum Solidari. A través de 8 plafons, aquesta exposició vol reflexionar sobre les conseqüències socials, econòmiques, de salut i mediambientals que comporta el model agroindustrial de producció d'aliments i el seu impacte en les relacions de gènere i les desigualtats que genera en aquest àmbit. Alhora, pretén reconèixer i valorar l'aportació de les dones camperoles al món rural i a la sobirania alimentària, a la vegada que planteja alternatives transformadores al model de consum i comerç dominant.
Lloc: Centre Cívic Trinitat Vella. Via Bàrcino 75
Organitza: Centre Cívic Trinitat Vella
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/trinitatvella
Fins el 3 de juny   de 10 a 20 h
Exposició 'Luisa Granero. La força d'una dona'
Exposició antològica de l'obra de l'escultora Luisa Granero. El fill de l'artista ha posat a disposició del Museu la totalitat del seu llegat: centenars d'escultures, olis, anotacions, notes personals, etc. El resultat és la més complerta antològica de la seva obra. Preu 9 euros.
Lloc: Museu Europeu d'Art Modern. c/ Barra de Ferro 5
Organitza: Museu Europeu d'Art Modern
Més informació: www.meam.es
Del 4 al 29 de juny (acció participativa, dimecres 6 de juny)   d'11 a 14 i de 15:30 a 21 h
Exposició 'Donar a la història la possibilitat de ser una altra'
Dins del cicle "Més de 40 anys d'orgull i alliberament LGTBI". De Clàudia Serrahima. Per què en la memòria històrica només queda constància fotogràfica de parelles i famílies heterosexuals? Una altra possibilitat a la història fent fotografies mostrant una àmplia diversitat de parelles reals, sense restricció de gènere ni preferència.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: www.casaorlandai.cat
Del 14 de juny al 31 de juliol   de 10:30 a 13:30 i de 16:30 a 20:30 h
Exposició 'Poupées'
A través de la transició femenina de la infància a la maduresa, "Poupées" obre una reflexió sobre els conceptes d'identitat i llibertat en el context gitano. Neus Solà, l'autora, va ser finalista en el 14è Fòrum Fotogràfic de Can Basté.
Lloc: Centre Cívic Can Basté. Pg Fabra i Puig 274-276
Organitza: Centre Cívic Can Basté
Més informació: canbaste.wordpress.com
Fins el 29 de juny   de 17 a 19:30 h
Exposició 'Genèric intencionat'
Amb l'obra d'Elisenda Pipió Gelabert. Presentació a càrrec de Marta Pessarrodona.
Lloc: Fundació Felícia Fuster. c/ Camps i Fabrés 3-11 bxs 3a
Organitza: Fundació Felícia Fuster
Més informació: www.fundacioffuster.org/ca/
Fins el 7 d'octubre  
Exposició 'Las Kellys. Lluites de dones a la Barcelona precària'
L'exposició, convida a entendre la relació entre l'increment de la feminització del treball i la precarietat laboral, que té l'origen en el model laboral del capitalisme espanyol configurat en les dècades dels vuitanta i dels noranta. El col·lectiu Las Kellys Barcelona, les cambreres d'hotel autoorganitzades, desafien aquest model laboral que anomenen o pateixen com a externalitzacions i que ha anat rebaixant les condicions laborals i precaritzant el treball i la vida de milions de persones. L'exposició vol reflectir les seves experiències perquè el camp de batalla de la lluita de gènere és un terreny de la lluita de classes per recuperar i conquerir, des d'aquí, tant els drets perduts com encara per guanyar de totes les dones.
Lloc: Exposició en línia al web de La Virreina.
Organitza: La Virreina
Més informació: barcelona.cat/lavirreina
Tornar al menú
Lectures i presentacions de llibres
Dimecres, 6 de juny   a les 19 h
Presentació del llibre 'El grito y la mordaza' de Carmen Alcalde
Presentat per l'editora Elena Morilla. Hi intervenen, Joana Martínez (ICD), Pilar Aymerich (fotògrafa), Elvira Altés (periodista) i l'autora del llibre, Carmen Alcalde. Gratuït.
Lloc: Llibreria Casa del Libro *Passeig Gràcia. Pg Gràcia 62
Organitza: ICD, la Casa del libro i Ediciones Carena
Més informació: www.edicionescarena.com
Dijous, 7 de juny   a les 19 h
Presentació de la 'Revista Icària. Poblenou amb nom de dona'
Dins "L'Aventura de Llegir - Parlem amb". A càrrec de Maria Pagès Sàez, de la llibreria Etcetera. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz. c/ Joncar 35
Organitza: Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibpoblenou/ca
Fins el 30 de juny (1 dissabte de cada mes)   a les 18:30 h
Tertúlies literàries
Curs 2017-2018. Presenta i condueix Luisa Fortes. Els llibres seleccionats per a les tertúlies del curs són: 24/02/2018, "Tea Rooms. Mujeres obreras" de Luisa Carnés. 17/03/2018, "La trabajadora" d'Elvira Navarro. 05/05/2018, "La vidua" (Cast./Cat.) de Fiona Barton. 26/05/2018, "Lo que olvidamos" de Paloma Díaz-Mas. 30/06/2018, "Los hilos del corazón" de Carole Martínez. Preu 2 euros.
Lloc: Llibreria Pròleg. c/ Sant Pere Més Alt 46
Organitza: Llibreria Pròleg
Més informació: llibreriaproleg@llibreriaproleg.com
Tornar al menú
 
JORNADES I ALTRES CONFERÈNCIES
 
Dijous, 31 de maig   a les 18 h
Conferència 'En què consisteix el sol pelvià'
A càrrec de Núria Macià, fisioterapeuta especialitzada en sòl pèlvic. Per descobrir la importància de la recuperació de l'abdomen després del part, l'activitat física durant i després de l'embaràs, la funció sexual, l'alimentació per la mare i en quines situacions s'hi ha d'anar a fisioteràpia especialitzada en sòl pelvià. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx. Riera Blanca 1-3 bxs
Organitza: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx
Més informació: www.ccrierablanca.com/
Dilluns, 4 de juny   de 19:30 a 21 h
Tertúlia de cinema
Tertúlia de cinema sobre la pel·lícula "Una razón brillante" del director i guionista francès Yvan Attal. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Matas i Ramis. Feliu i Codina 20
Organitza: Dones d'Horta
Més informació: T. 934 072 356
Dimarts, 5 de juny   a les 18 h
Conferència 'Dones i videojocs'
A càrrec del col·lectiu Women in Games ES (WIGES). Es parlarà de quin és el paper de les dones als videojocs: com ha augmentat la quantitat de dones jugadores i quines característiques tenen els perfils de jocs que juguen. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx. Riera Blanca 1-3 bxs
Organitza: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx
Més informació: www.ccrierablanca.com/
Dimarts, 5 de juny   a les 18 h
Xerrada 'La història en clau de dones'
S'analitzarà quines han estat les aportacions que moltes dones han fet al llarg dels segles, en els àmbits de la política, la filosofia, la ciència, l'economia, la societat i la religió, entre d'altres. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Font de la Guatlla. c/ Rabí Rubèn 22-26
Organitza: Centre Cívic Font de la Guatlla
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/fontdelaguatlla
Dijous 7 i divendres 8 de juny   dijous de 17 a 19 i divendres de 9:15 h a 18:30 h
1r Fòrum 'Women Business & Justice European'
L'objectiu d'aquest Fòrum, gestat arran del conveni signat entre l'Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE), la Cambra de Comerç de Barcelona i de l'ICAB, és visualitzar el paper crucial i necessari de la dona a la societat, amb la finalitat de promoure accions per enfortir les xarxes de lideratge femení, crear aliances, fer paleses les bones pràctiques i aconseguir la paritat completa. Les sessions de treball tractaran temes d'igualtat en l'àmbit polític, científic, tecnològic, d'investigació, jurídic, esportiu, econòmic i empresarial.
Lloc: Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona. c/ Mallorca 283
Organitza: Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona
Més informació: www.icab.cat/
Divendres, 8 de juny   de 10 a 14 h
Jornada Tècnica amb motiu dels 10 anys de la Llei 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista
En el marc dels deu anys de la Llei 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, el Govern de la Generalitat mitjançant l'Institut Català de les Dones (ICD) i en col·laboració amb la Comissió Nacional per a una Intervenció coordinada contra la Violència Masclista (CNVM) ha previst un seguit d'actuacions de commemoració, de les quals aquesta primera jornada tècnica en forma part. La finalitat d'aquesta jornada és, d'una banda, reconèixer el paper del moviment de dones en l'elaboració i aprovació de la Llei i, de l'altra, presentar diversos estudis que reflexionen sobre l'evolució de la seva aplicació en la lluita contra la violència masclista.
Lloc: CaixaForum Centre Social i Cultural. Av Francesc Ferrer Guàrdia 6-8 bxs
Organitza: Institut Català de les Dones
Més informació: dones.gencat.cat/ca/ambits/violencia_masclista/normativa/dese-aniversari-de-la-llei-de-violencia-masclista-5-2008/jornada
Dimecres, 13 de juny   a les 17:30 h
Conferència 'Maternitat conscient: empoderament i lactància'
Dins del cicle "Parlem de la petita infància". A càrrec de Vanessa Teixidor. Es parlarà del paper que té la lactància en l'empoderament de les dones i de les diferents etapes, dubtes o complicacions, amb bon humor i partint de l'experiència de les participants. Amb possibilitat de tenir un espai adaptat per als infants, que hauran d'estar sota la supervisió dels seus familiars o acompanyants. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: T. 934 508 917 i www.ccsagradafamilia.net
Dijous, 14 de juny   a les 18 h
Xerrada 'El món privat i públic'
Dins del cicle "Dona't més". Es parlarà i debatrà sobre la vida a la llar i la vida socials de les dones a través d'exemples actuals. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic La Cadena. c/ Mare de Déu de Port 397
Organitza: Centre Cívic La Cadena
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lacadena
Fins el 18 de juny (dilluns)   de 18 a 20 h
'Parlem Clar / Parlem Queer'
Un espai íntim de tertúlia per a parlar sobre diversitat sexual, el propi cos, l'estima o els estereotips. Un grup de suport i conversa per compartir necessitats i inquietuds. No cal inscripció prèvia, però sí confirmació per mail. Gratuït.
Lloc: Espai Jove Garcilaso. c/ Garcilaso 103
Organitza: Espai Jove Garcilaso
Més informació: T. 652798816 i garcilaso_aquitescoltem@bcn.cat i
Tornar al menú
 
FORMACIÓ
 
Cursos
Del 4 al 18 de juny   En línia
Formació bàsica en igualtat d’oportunitats de dones i homes en el treball 4a edició.
Aquest mòdul recull un conjunt de conceptes bàsics al voltant de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en el treball. 10 hores lectives. Gratuït. Cal inscripció.
Organitza: Generalitat de Catalunya
Més informació: treball.gencat.cat/ca/ambits/igualtat/formacio/virtual/
Del 21 de juny al 27 de novembre (inscripcions fins el 7 de juny)   de diluns a divendres de 16 a 20 h
Curs 'Maquinista de confecció industrial'
Adreçat a persones nouvingudes pertanyents a alguns d’aquests col·lectius: dones arribades a Catalunya per reagrupament familiar, en situació o en risc d’irregularitat sobrevinguda, sol·licitants d’asil, dedicades a la venda irregular a la via pública, pendents d’informes d’arrelament social, tutelades per la Generalitat de Catalunya o sense documentació administrativa però amb possibilitats d’obtenir-la. Amb motivació i disposició per treballar en el camp de la confecció industrial. Nivell bàsic de català però sense nocions de català oral. Si la persona presenta problemàtica de consum de substàncies tòxiques ha d’estar obligatòriament realitzant un programa de tractament de deshabituació, abans d’incorporar-se a l’acció formativa. Acció formativa oferta per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, dins del Programa de reincorporació al treball.
Lloc: Fundació Ared. C/ de Zamora 103-105 bxos
Organitza: Fundació Ared
Més informació: cursos@fundacioared.org i T.933 513 865
Del 24 de setembre al 5 de novembre   30 hores lectives
Curs en línia de Perspectiva de gènere als projectes 'Mòdul II . Perspectiva de gènere als projectes: disseny, avaluació i seguiment'
Objectiu: Conèixer els conceptes bàsics per introduir la perspectiva de gènere en els projectes. Destinataris/àries: Entitats, organitzacions i empreses que vulguin portar a terme els projectes amb perspectiva de gènere. El curs consta de dos mòduls. Cal haver realitzat i aprovat el Mòdul I Perspectiva de gènere als projectes. Introducció per realitzar el segon.
Lloc: en línia.
Organitza: Generalitat de Catalunya
Més informació: treball.gencat.cat/ca/ambits/igualtat/formacio/virtual/
Tornar al menú
Tallers als PIAD
Dijous, 31 de maig   de 16 a 18:30 h
Tastet Taller 'Grup creixement personal'
Dins del "Dia Internacional de la Salut de les Dones". De 16 a 16.30h, presentació del Punt d'Informació i Atenció a les Dones. A càrrec de Raquel Gallo, tècnica comunitària dels PIADs. De 16.30 a 18.30h, tastet del grup de creixement personal del PIAD per a dones, a càrrec de la tècnica i la psicòloga dels PIADs. Espai col·lectiu per treballar les necessitats, inquietuds, malestars i desitjos de les dones, promovent el creixement de cada una des de la consciència de la perspectiva de gènere, potenciant l'empoderament i la xarxa entre dones. Gratuïta. Cal inscripció al CAP Bordeta Magòria.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Bordeta - Magòria. c/ Corral 41 bxs
Organitza: PIAD Sants-Montjuïc en col·laboració amb CAP Bordeta-Magòria
Més informació:
Tornar al menú
Altres tallers
Dijous, 31 de maig o divendres, 1 de juny   de 9:30 a 14 h
Taller 8na Edició Programa Evoluciona 'Mujeres que crecen'
Adreçat a dones en situació d'atur que necessitin reincorporar-se al mercat laboral i en cerca activa de feina, amb l'objectiu de potenciar l'auto-lideratge, desenvolupar habilitats socials i dissenyar un pla d'acció. Finançat pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. El taller és impartit per la medallista olímpica Maribel Martínez de Murguía. S'imparteixen dos tallers independents (el 31 de maig i l'1 de juny) per facilitar-ne la assistència. Cal inscripció. Gratuït.
Lloc: CaixaForum Centre Social i Cultural. Av Francesc Ferrer Guàrdia 6-8 bxs
Organitza: Federación Española de Mujeres Directivas, Ejecutivas, Profesionales y Empresarias (FEDEPE)
Més informació: mujeresdirectivas.es/evoluciona/
Dimarts, 5 de juny (formacions programades fins el 17 de juliol)   de 15:30 a 18:30 h
Formació 'Xarxa Comunicació Feminista'
5 de juny "Eines bàsiques de comunicació audiovisual" a càrrec d'Aina Pallarés. 19 i 21 de juny "Eines bàsiques de comunicació oral" a càrrec de Maden Castillo. 3 de juliol "Disseny i maquetació" a càrrec d'Isaac Lupiáñez. 10 de juliol "Redacció de continguts en format periodístic" a càrrec de Cristina Rius. 17 de juliol "Memes i GIFS" a càrrec d'Ana Burgos. La persona interessada pot inscriure's a una formació o a diverses. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Institut Català de les Dones. Plaça Pere Coromines 1
Organitza: Almena Cooperativa Feminista SCCL amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya
Més informació: almenafeminista.org/projectes/xarxa-associativa-de-comunicacio-feminista/ i projectes@almenafeminista.org
Dimecres, 6 de juny   de 17:30 a 19:30 h
Taller 'Educació i salut sexual prevenció i detecció de l'ASI'
Dins "Cuida't". Taller teoricopràctic per promoure la importància de la cura de les emocions i el cos dels infants en la prevenció de l'abús sexual. És presentarà el conte "Rosita y un lobo feroz" com a eina per ajudar els infants i els tutors i tutores perquè no baixin la guàrdia en qüestions relatives a la seguretat personal. A càrrec del psicòleg Gabriel Stella i la il·lustradora Maria i punto. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Can Castelló. c/ Castelló 1-7
Organitza: Centre Cívic Can Castelló
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/cancastello
Divendres, 8 de juny   a les 17:30 h
Taller familiar 'Menja't el teu hort'
Dins la "Setmana de l'agricultura de proximitat". Taller de cuina en família on es prepararà un petit hort comestible amb verdures de temporada. Es pot anar amb un infant d'edat superior a 6 anys. A càrrec d'El Peix al Plat. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània. c/ Saragossa 29-lx
Organitza: Centre Cívic Vil·la Urània
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania
Dissabte, 9 de juny   de 10:30 a 14:30 h
Taller intensiu 'Del mediterrani cap orient, la dansa en clau femenina'
Professora: Olimpia Vilafranca. Preu 16.41 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Dilluns, 11 de juny   a les 18 h
Taller 'Espai gent Gran - Salut sexual i reproductiva'
Dins "L'aventura de conèixer - T'interessa". A càrrec d'Araceli Martín. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Zona Nord. c/ Vallcivera 3-LB
Organitza: Biblioteca Zona Nord
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibzonanord/ca
Dimarts, 12 de juny   de 17:30 a 19 h
Taller obert 'Defensa personal'
"Festa Major del Barri de la Guineueta". Gratuït.
Lloc: La Masia de la Guineueta. Plaça Ca n'Ensenya 4
Organitza: Associació de Veïns de la Guineueta-Nou Barris
Més informació: lameva.barcelona.cat/noubarris
Dimarts, 12 de juny   de 18 a 20 h
Taller 'Autodefensa emocional'
Dins "Festa Major de Sant Gervasi". L'autodefensa emocional són totes aquelles conductes, creences i actituds que potencien la nostra fortalesa interior. Forma part de la capacitat de resiliència, per tal de superar de forma saludable situacions traumàtiques o difícils de la nostra vida. A càrrec de Rubén Sànchez, psicòleg, formador en matèria de violència masclista i agent d'igualtat. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Espai Jove Casa Sagnier. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: ATE, Espai Jove Casa Sagnier i PIJ Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: informaciojoves@casasagnier.net i T. 934 140 195
Dimarts, 12 de juny   de 18 a 20 h
Taller 'Gestionar la frustració'
S'estudiaran tècniques per gestionar aquesta vivència emocional i poder acompanyar millor els i les adolescents. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Per a pares i mares, tutores i tutors d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932 563 560, bit.ly/centrefamilies i www.barcelona.cat/familia
Del 14 al 21 de juny (dijous)   de 15:30 a 19:30 h
Taller 'Mesures i plans d'igualtat a les organitzacions: aplicacions pràctiques'
Els plans d'igualtat s'entenen com a eines específiques especialment dissenyades per: detectar la discriminació de gènere a les organitzacions, implementar mesures correctores i avaluar la seva efectivitat. En aquesta activitat, dividida en dues sessions, es treballaran, de forma molt pràctica, tots els eixos que es poden portar a terme en la implantació d'un pla d'igualtat a les organitzacions. Durada, 8 hores. Orientat a persones que volen prendre consciència de forma clara i senzilla al voltant de la realitat que viuen homes i dones dins l'àmbit laboral. Professora Ruth Flotats Fitó. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Oficina d'Atenció a les Empreses *Edifici MediaTIC. c/ Roc Boronat 117
Organitza: Ajuntament de Barcelona. Barcelona Activa
Més informació: empreses.barcelonactiva.cat/ca_ES/web/es/detall-formacio?id=852771
Dijous, 14 de juny   de 18 a 20 h
Taller 'Entendre's amb els fills sense paraules'
No tot es diu amb paraules, des del silenci i els gestos també comuniquem. S'analitzaran dinàmiques on s'aprofundirà en els aspectes en què intervé. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Adreçat a pares i mares, tutores i tutors d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Fills i Filles Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932 563 560 i www.barcelona.cat/familia
Divendres, 15 de juny   de 10 a 12 h
Taller 'Violència filiomarental: una violència ascendent'
Amb l'objectiu de conèixer les especificitats de la violència ascendent perpetrada per fills i filles a mares, per a facilitar eines de detecció i conèixer els principis orientadors de les intervencions recomanades per a professionals. A càrrec d'Associació Conexus. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Casal de Barri Espai 210. c/ Padilla 210
Organitza: Hèlia Dones
Més informació: helia@heliadones.org
Divendres, 16 de juny   de 10 a 13 h
Taller 'Autodefensa emocional'
Per conèixer i motivar en l'autodefensa emocional com a mecanisme de resiliència en dones que han patit violència masclista. Es pretén dotar d'instruments pràctics per desenvolupar el coratge, la valentia i la identitat com a dona supervivent així com la capacitat d'autodefensa en futures situacions abusives. A càrrec de Rubén Sánchez. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Casal de Barri Espai 210. c/ Padilla 210
Organitza: Hèlia Dones
Més informació: helia@heliadones.org i T. 654 850 527
Del 18 al 22 de juny  
Eines audiovisuals 2018: Taller 'Auto(vídeo) biografies'
Taller d'escriptura performativa Auto(vídeo)biografies de Lola Fernández de Sevilla. L'escriptura performativa és aquella que part del fet que les paraules tenen la capacitat de crear i transformar la realitat. Aquest taller està centrat en el treball creatiu i performatiu a partir de materials autobiogràfics, amb la finalitat de promoure l'autoestima en clau feminista. Cal inscripció.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Espai Francesca Bonnemaison
Més informació: audiovisuals@labonne.org i labonne.org/blog/2018/04/25/autovideobiografies/
Del 22 de juny al 20 de juliol (divendres)   de 10 a 15 h
Taller 'Fes el teu Pla de Comunicació amb perspectiva de gènere i inclusiu'
L'objectiu d'aquest taller és oferir aquells coneixements que permetin aprendre a plantejar, desenvolupar i portar a terme amb èxit un pla estratègic de comunicació basat en la comunicació col·laborativa, social, feminista i inclusiva , i per tant, coherent amb els valors que representa. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Barcelona Activa. c/ Llacuna 162 bxs
Organitza: Ajuntament de Barcelona. Barcelona Activa
Més informació: goo.gl/4FNX44
Del 26 de juny al 17 de juliol (dimarts)   de 18 a 19:30 h
Taller 'Generart: atreveix-te a ser la dona que ja ets!'
Per aprendre a descobrir qui s'és amb totes les potencialitats. Es treballaran els quatre arquetips femenins bàsics: la guerrera, l'amant, la mare i la sàvia. Per no actuar de forma mecànica i poder triar com es vol viure. Per trobar un equilibri saludable i viure de forma més plena. S'utilitzarà la música i el moviment expressiu, la veu i la dramatització per vivenciar les polaritats femenines. Preu 24.61 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Verdaguer. c/ Piferrer 94
Organitza: Centre Cívic Can Verdaguer
Més informació: www.canverdaguer.com
Del 28 de juny al 24 de juliol   de 20 a 21:30 h
Taller 'Booty Dance per a l'empoderament femení'
A càrrec de Kim Jordan i Ana Chinchilla. El "booty dance", més popularment conegut com a "twerk", neix com a ball urbà a l'Àfrica, estenent-se després als EEUU. Se centra en les diferents formes de moure els malucs i glutis mitjançant coreografies que permeten treballar la coordinació, la musicalitat i l'equilibri i adquirir així consciència corporal. Per alliberar prejudicis a través de cançons amb lletres no sexistes i d'un ball que té la seva pròpia cultura. És necessari portar genolleres. Preu 52.22 euros. Cal inscripció prèvia. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde
Més informació: www.casaelizalde.com
Dilluns, 2 de juliol   d'11 a 12:30 h
Taller 'P (de pell)'
Dins la "Setmana de l'Eròtica". A càrrec d'Eloisa Alquati, artista pluridisciplinària (il·lustradora, actriu i performer), i Marta Villar, psicòloga i sexòloga feminista. Taller d'exploració sensorial on es redescobrirà el plaer del propi cos a partir de dinàmiques creatives de joc. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Dilluns, 2 de juliol   de 19:30 a 20:30 h
Taller 'Les cinc claus per mantenir el desig en la parella estable'
Dins "Setmana de l'Eròtica". A càrrec de Lara Castro-Grañén, psicòloga i sexòloga a l'Institut Gomà, fundadora del grup Placer ConSentido i autora del llibre del mateix nom. per conèixer les claus per viure una relació plena de desig. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Dimarts, 3 de juliol   de 19 a 20:30 h
Taller 'Creació literària: erotismes'
Dins la "Setmana de l'Eròtica". A càrrec d'Ariadna Salvador, cantant, escriptora, coach de mindfulness i vida saludable. Per submergir-se en el món de l'erotisme a través de l'escriptura. A partir de diverses fonts d'inspiració i referents artístics pluridisciplinaris (literaris, cinematogràfics, visuals, musicals, etc.) que tracten l'erotisme des de diversos punts de vista i consignes creatives que potenciaran el contacte amb els sentits. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Dimecres, 4 de juliol   de 19 a 20 h
Taller 'La cinètica del plaer'
Dins la "Setmana de l'Eròtica". A càrrec de Sara Quintana, fisioterapeuta. Col·legiada 2105. En aquesta sessió, a més de sessions de moviment, s'intentarà resoldre dubtes parlant i practicant exercicis per tonificar la musculatura del sòl pelvià per evitar-ne així el debilitament i contribuir a millorar la salut sexual. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Dijous, 5 de juliol   d'11:30 a 12:30 h
Taller 'Sexualitat, intimitat i creativitat'
Dins la "Setmana de l'Eròtica". A càrrec de Lídia Milette Artigas, storyteller creativa. Es veuran diverses formes i tècniques per activar la creativitat i enriquir la intimitat personal i en parella. Per viure una sexualitat més rica i creativa on sentir-se còmodes i còmplices. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Divendres, 6 de juliol   de 12 a 13 h
Taller 'Sensual Dance'
Dins la "Setmana de l'Eròtica". A càrrec d'Isabel Oliva. Taller on el poder de la dona desperta a través d'una dansa alegre, rítmica i provocativa. Per millorar l'autoestima. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Tornar al menú
 
PREMIS I CONVOCATÒRIES
 
Fins l'11 de juny (data límit de presentació de treballs)  
Convocatòria 'El video del minut 2018' 'Bogeries'
Invitació a totes les dones a enregistrar en format audiovisual aquells aspectes de la seva realitat que les signifiquen com a subjectes. Les dones que vulguin participar hauran de lliurar una filmació d´un minut de durada, realitzada en pla seqüència, amb el tema de la present convocatòria: LES BOGERIES. Les peces enviades constituiran el film col·lectiu El vídeo del minut 2018: Les Bogeries, que es difondrà públicament a través de les mostres i festivals que integren TRAMA, Coordinadora de muestras y festivales de cine, vídeo y multimèdia realizado por mujeres. L´obra conjunta entrarà a formar part del banc d´imatges lliures que aquesta iniciativa porta més de vint anys alimentant. Podran participar totes les dones, sense limitacions d´edat ni nacionalitat. Les obres audiovisuals compliran les següents condicions: Estar realitzades per dones, sense limitacions d´edat ni nacionalitat. Cenyir-se al tema proposat en cada convocatòria. Filmades en format digital (fitxers amb extensió .mov o .mp4). Realitzades en pla seqüència, és a dir, sense muntatge. La durada ha de ser d´un minut. Incloure un pla, afegit al final, on figuri el nom i el lloc de residència de cada autora, en cada obra que es presenti. Les obres s´hauran d´enviar a través de WeTransfer a alba@dracmagic.cat junt amb el formulari que trobareu al web.
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones
Més informació: www.mostrafilmsdones.cat, elvideodelminuto.net/ i docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdVgtWCsErM-S_-h5JSYCNicDsc8MTeYeUoovIbYbTuO7WjOw/viewform?usp=sf_link
Darrer dia de lliurament d'obres, 15 de juliol (a les 24 hores, hora de Finlàndia)  
XII Concurs literari internacional 'Ángel Ganivet'
El concurs contempla enguany la modalitat de conte. Poden participar totes les persones que ho desitgin, qualsevol sigui la seva nacionalitat sempre que presentin poemes (un per cada concursant) en llengua espanyola, originals i inèdits, no publicats en cap tipus de format (inclòs Internet) ni total ni parcialment. Consulteu les bases al web.
Organitza: Concurso Literario Internacional Angel Ganivet
Més informació: drive.google.com/file/d/1VLT28MGi1_DKAcFaQZvUe2Lf1k4wyDaZ/view, sites.google.com/site/concursoliterariointernacional i concursoliterarioaganivet@gmail.com
Lliurament de treballs fins el 12 de setembre  
VII Premio nacional de textos dramáticos 'Dulce por amargo'
Organitzat per "La Escuela Superior de Arte Dramático" del Principat d'Astúries amb l'objectiu de defendre, a través de l'escriptura teatral. Enguany sota el lema 'Desigualdad'. Consulteu les bases del premi al web.
Organitza: Escuela Superior de Arte Dramático (ESAD) Principat d'Astúries
Més informació: www.esadasturias.es/images/dulcePorAmargo/dulceAmargo2018/dulceXamargo2018.pdf i premiodulceporamargo@yahoo.es
Tornar al menú
 
ALTRES ESDEVENIMENTS D'INTERÈS
 
Dijous, 31 de maig   a les 15 h
Festa tradicional de dones pakistaneses
Festa i activitats diverses. Gratuït.
Lloc: Casal de Barri Besòs. c/ Cristóbal de Moura 232 bxs
Organitza: Associació Iqra
Més informació: casalbarribesos.enxarxa.org
Dissabte, 2 de juny   d'11 a 20 h
Fira vegana i feminista 'Respècie'
La primera finalitat de la fira, és el respecte per la espècie. Pretén ser un espai de trobada i d'intercanvi al voltant del Veganisme i el Feminisme. Inclou una mostra d'entitats i col·lectius vegans i feministes amb activitats paral·leles com mercat i fira, xerrades, tallers, teatre, dansa, circ i concerts.
Lloc: Plaça dels Mistos. Av Cardenal Vidal i Barraquer
Organitza: Casal de Barri Can Travi de la Vall d'Hebron
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/casalsdebarrihg/cbvallhebron/node/686
Diumenge, 3 de juny   a les 10:30 h
Ruta de l'empoderament de les dones
Amb motiu del 25è aniversari de Surt, Fundació Privada de dones. Per Soledad Bengoechea (historiadora) i Mari Cruz Santos (historiadora i vicepresidenta de SOS monuments). Ruta pels carrers de Ciutat Vella. Cal inscripció.
Lloc: Fundació SURT. Fundació de Dones. c/ Guàrdia 14 bxs
Organitza: Fundació SURT. Fundació de Dones
Més informació: comunicacio@surt.org
Dissabte, 9 de juny   a les 10 h
Trobada de puntaires de l'Associació de Dones Teixonera - Penitents
Dins "Festa Major Teixonera - Mas Falcó - Penitents". Gratuït.
Lloc: Plaça de la Vall d'Hebron.
Organitza: Consell Municipal del Districte de Gràcia, Consell Municipal del Districte d'Horta-Guinardó i Associació de Festes de la Taxonera-Mas Falcó-Penitents
Més informació: lameva.barcelona.cat/horta-guinardo
Dimecres, 13 de juny   a les 18 h
Projecció 'Pride (Orgull)'
Amb motiu del "40è aniversari de la primera manifestació LGTBI". L'estiu de 1984, sent primera ministra de Gran Bretanya Margaret Thatcher, el Sindicat Nacional de Miners (NUM), convoca una vaga. Durant la manifestació de l'Orgull Gai a Londres, un grup de lesbianes i gais es dedica a recaptar fons per ajudar les famílies mineres, però el sindicat no accepta els diners. Direcció, Matthew Warchus. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Navas. c/ Navas de Tolosa 312
Organitza: Centre Cívic Navas
Més informació: ccnavas.cat
Fins el 18 de juny (dilluns)   de 18:30 a 20 h
Projecte 'Wikidones'
Wikidones és una iniciativa que té per objectiu fomentar la participació de les dones a Viquipèdia en qualitat de generadores de continguts amb perspectiva de gènere i feminista. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart. Comandant Benitez 6
Organitza: Taula de Dones les Corts
Més informació: doneslescorts@gmail.com i T. 934 577 748
Fins el 15 de desembre del 2018  
Activació laboral per dones amb discapacitat i impuls econòmic
Ofereixen: Guia d’ajuts a la contractació de persones amb discapacitat (subvencions i bonificacions). Sensibilització a Empreses (informació, xerrades i debats). Activació econòmica del territori fent la població contributiva. Reconeixement social i rendibilitat social. Fidelitat i implicació en l’empresa de la persona contractada. Atenció, acompanyament i suport a l’empresari i equip de treballadors durant la inserció i integració laboral de la dona contractada. Promoció activa de l’ocupació.
Organitza: Associació Dones no Estàndards. Amb el suport de Barcelona Activa, Ajuntament de Barcelona
Més informació: www.donesnoestandards.cat i donesnoestandards@hotmail.com
Agència de notícies amb visió de gènere  
La Independent
Organitza: Associació de dones periodistes
Més informació: www.laindependent.cat
Tornar al menú
 
Ajuntament de Barcelona Dones

Regidoria de Feminismes i LGTBI
Ajuntament de Barcelona
Barcelona
Tel 93 413 29 75
transversalitat_genere@bcn.cat
www.bcn.cat/dona
www.facebook.com/barcelonadones
@bcn_dones