Ajuntament de Barcelona Dones
Agenda dones Barcelona
 
FEBRER 2018 Si no vols rebre l'agenda
envia un mail aquí.
 
* Primera Quinzena
 
Us recomanem (2)
Activitats culturals (33)
Jornades i altres conferències (17)
Formació (36)
Premis i convocatòries (5)
Altres esdeveniments d'interès (9)
 
US RECOMANEM
 
BCN Antimasclista  
Campanya 'Davant la violència masclista no et pots girar d'esquena' #BCNantimasclista
Barcelona és una ciutat que rebutja la violència masclista. En aquest web trobareu informació i recursos per detectar-la, per buscar suport i, també, per entendre que totes i tots hi tenim un paper.
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/ca/
Al CIRD  
Recursos Pedagògics i Exposicions en préstec i accessibles en línia
Per a entitats, institucions i persones interessades. Exposicions i recursos pedagògics amb perspectiva de gènere, adreçats a sensibilitzar pel que fa als drets de les dones i la prevenció de qualsevol tipus de discriminació o violència exercida per raons de gènere. Els recursos es poden trobar en línia o físicament al CIRD. Consulteu el catàleg al web i doneu-vos d'alta al web per poder consultar els continguts dels recursos en línia.
Lloc: Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones. C/ Camèlies 36-38
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/canal/recursos-pedagogics-i-sensibilitzacio i ajuntament.barcelona.cat/recursospedagogics/ca
Tornar al menú
 
ACTIVITATS CULTURALS
 
Arts escèniques
De l'1 al 25 de febrer   Consulteu horaris al web
Espectacle 'Historia de una reventada Argentina'
Dins del cicle "Dones en escena". Dramatúrgia i direcció: Daniel J. Meyer. Textos: Alejandro Urdapilleta. Intérpret: Ailin Migliora. Producció: Descartable Teatre. Ajudant de direcció: Cristina Arenas. Disseny d'il·luminació: Natalia Ramos. Disseny gràfic: Oscar Jarque. Preu 20 euros. Durada, 70 minuts.
Lloc: Versus Teatre. Castillejos 179
Organitza: Versus Teatre
Més informació: versusteatre.com/
Divendres, 2 de febrer   a les 20 h
Espectacle 'Barbes de balena. De què estan fetes les cotilles?'
Dins "Barcelona Districte Cultural", circuit estable i gratuït de música, teatre, dansa, circ i audiovisuals. Espectacles artístics signats per artistes reconeguts i joves artistes que es podran veure a molts centres cívics i a altres espais culturals de proximitat en dues edicions cada any. Avui, en ple segle XXI, la paraula, la música i el moviment s'entrellacen a l'escenari per explicar la fascinant història de la Dra. Aleu i la de tantes dones que han recorregut el mateix camí en aquesta direcció: de l'interior a l'exterior, de la cosa íntima a la cosa més externa, de l'espai privat al públic, de la família a la societat. Gratuït. Cal reservar entrada al web.
Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània
Més informació: lameva.barcelona.cat/districtecultural/
Divendres, 2 de febrer   a les 20:30
Espectacle 'Una parte de ti'
Interpretat pel Trio Tsatsalí. Un espectacle creat i interpretat per Simona Boni, Anouk Sébert y Karine Louis. Un teixit de cants polifònics i polirítmics enriquit amb joc teatral, dansa i moments còmics i poètics.
Lloc: Sala Badabadoc. c/ Quevedo 36 bxs
Organitza: Sala Badabadoc
Més informació: labadabadocteatre.es/portfolio/trio-tsatsali/
Dissabte, 3 de febrer   a les 21 h
Espectacle 'Una parte de ti'
Interpretat pel Trio Tsatsalí. Un espectacle creat i interpretat per Simona Boni, Anouk Sébert y Karine Louis. Un teixit de cants polifònics i polirítmics enriquit amb joc teatral, dansa i moments còmics i poètics.
Lloc: Sala Rai. c/ Carders 12
Organitza: Sala Rai
Més informació: es.teatrebarcelona.com/rai-art
Dissabte, 3 de febrer   a les 21 h
Teatre 'Sex o no sex'
Cicle "Very Important Women". De Oihulari Klown, amb Virginia Imaz. Parodia Clown. Pauxa és una pallassa que es pregunta sobre la vida, la mort i el sexe. Ens presenta en clau d'humor i tendresa, temes com la regla, la pol·lució, la complicada relació amb el propi cos, el primer petó, el coït, el part, la menopausa. Preu 12 euros.
Lloc: Almazen - Espai de Creació i Difusió Artística. c/ Guifré 9 bxs
Organitza: Almazen - Espai de Creació i Difusió Artística
Més informació: almazen.net/CA/
Fins el 4 de febrer   Consulteu horaris al web
Espectacle 'La perdiu és de qui la caça'
Amb la Cia. Tabú. A través de les Mil i una nits i el Decameró de Boccaccio ens endinsarem en un viatge on la música i el relat s'entrellacen, es parlen i es fusionen. Contes eròtics, divertits, emocionants i màgics, contes plens de passió i enganys, de violència i elegància, d´enginy i humor, per riure i pensar. Es parlarà, també, de les dones, les farem protagonistes i apel·larem el seu enginy, la seva determinació, la seva força i, sobretot, el seu plaer. Textos: Les mil i una nits i el Decameró de Bocaccio. Dramatúrgia: Ariadna Pastor. Direcció: Montse Bonet. Il.luminació: Adrià Aubert. Música Original: Òscar Vilaprinyó. Viola: Laia Capdevila. Actriu: Ariadna Pastor.
Lloc: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa. c/ Flassaders 40
Organitza: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa
Més informació: www.laseca.cat
Fins el 4 de febrer (consulteu web)   consulteu web
Espectacle 'Rebota rebota y en tu cara explota'
D'Agnés Mateus i Quim Tarrida. "Ens hauria d'explotar la vida en la cara més sovint... Assassinem dones a raó de dues per setmana des de fa 10 anys i nosaltres encara hem de continuar defensant-nos i justificant-nos davant la gent que ens escolta. Això si, que no falti els minuts de silenci a la porta de l'ajuntament amb cada mort. Sortim a celebrar el futbol en centenars de milers. Ens mengem els plàstics que tirem en l'estómac dels peixos que ens preparem per a sopar. Ens venem els pisos i els apartaments a preus impossibles per a nosaltres mateixes i després ens manifestem contra el turisme. Els nostres amics i amigues s'han convertit en polítics i ara viuen en un despatx. Les dones no 'perdem' la vida, a les dones ens assassinen. Comencem a cridar les coses pel seu nom". Creació i Direcció: Agnés Mateus i Quim Tarrida. Espai de llums: Carles Borràs. Espai sonor i audiovisual: Quim Tarrida. Interpretació: Agnés Mateus. Convidats: Pablo Domichovsk, Extres. Fotografia: Quim Tarrida. L'obra és una coproducció del Festival TNT; Terrassa Noves Tendències 2017, L'Antic Teatre (Barcelona) i Konvent (Berga).
Lloc: Antic Teatre - Espai de Creació. c/ Verdaguer i Callís 12 bxs
Organitza: Antic Teatre - Espai de Creació
Més informació: www.anticteatre.com/programacio/event/rebota-rebota-y-en-tu-cara-explota/
Del 6 de febrer al 28 de març   Consulteu horaris al web
Espectacle 'Maria Antonieta'
Dins del cicle "Dones en escena". Preu 20 euros. Durada, 60 minuts.
Lloc: Versus Teatre. Castillejos 179
Organitza: Versus Teatre
Més informació: versusteatre.com/
Dimarts, 6 de febrer   a les 19 h
Projecció 'Demà al mar'
Dins "L'aventura de conèixer - La claqueta" i "Cinema lliure a les biblioteques". Documental sobre la sensualitat i l'envelliment. Un poètic i impressionista film, rodat en 16 mm, captura el singular esperit d'un grup d'ancians ciutadans de Barcelona que han trobat una extraordinària forma de viure el present. Paulina, una de les protagonistes, està discapacitada i camina amb una crossa; dedica hores a moure's en el mar, deixant-se portar per la crida de les onades, mentre pren el bany diari. El passeig per la sorra és lent i difícil, però tan bon punt les manses onades li toquen els peus, abandona la crossa i es submergeix a l'aigua. Juga amb la marea com un jove dofí, i canta, tan alt com pot, cançons cubanes d'amor. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Vapor Vell. Ptge Vapor Vell 1 bxs
Organitza: Biblioteca Vapor Vell
Més informació: vimeo.com/album/3914203/video/38913726
Del 8 de febrer al 25 de març   Consulteu horaris al web
Espectacle 'Autèntica'
Dins del cicle "Dones en escena". Idea original: Nur Aiza. Text: Nur Aiza, Ian Bermúdez i Jaume Gil. Direcció: Jaume Gil. Actriu: Nur Aiza. Una comèdia amb tocs dramàtics que ens proposa un viatge cap a nosaltres mateixos on podrem descobrir si som qui realment volem ser. Una reflexió que no deixarà ningú indiferent. "Autèntica" és una innovadora peça de teatre per a una sola actriu. Maricarmen, el personatge interpretat per Nur Aiza, ha pres una important decisió, però diverses trucades li faran reflexionar i enfrontar-se a si mateixa. "Quan he deixat de ser jo?" Aquesta pregunta la portarà a realitzar un intens viatge emocional enfrontant al seu present i passat, per poder decidir el seu futur. Preu 20 euros. Durada, 70 minuts.
Lloc: Versus Teatre. Castillejos 179
Organitza: Versus Teatre
Més informació: versusteatre.com/
Divendres, 9 de febrer   a les 18 h
Espectacle 'Altres princeses: Violeta Parra, Frida Kahlo i Juana Axurduy'
Dins "Lletra petita - Sac de rondalles". A càrrec de Vivi Lepori. Edat recomanada, a partir de 4 anys. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Ramon d'Alòs - Moner. Rbla Prim 87-89
Organitza: Biblioteca Ramon d'Alòs - Moner
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibramondalos/ca
Divendres, 9 de febrer   a les 20 h
Teatre 'Et vindré a tapar'
Dins del Cicle "+ Dones: memòria històrica". A càrrec de la cia. Espai en construcció. Intèrprets: Maite Bassa, Montse Bernad i Blanca Solé. Direcció: Roger Ribó. Esperar sense esperança és l'acte més heroic que hi ha. 1940. Quan el Joan no torna, la Maria decideix anar-lo a buscar. L'obra ens mostra el viatge de tres amigues que, intentant sobreviure en un ambient de postguerra, decideixen embarcar-se en un trajecte cap a la descoberta d'una realitat per a la qual encara no estan preparades. Un espectacle emotiu, intens i dinàmic de teatre en estat pur. L'obra està inspirada en una historia real i basada en els casos dels milers d'homes desapareguts durant la guerra civil, així com en l'espera de les seves famílies durant més de 60 anys per tal d'obtenir informació sobre el lloc on estan enterrats. Gratuït. Cal reservar entrada.
Lloc: Centre Cívic Urgell. c/ Comte d'Urgell 145
Organitza: Centre Cívic Urgell
Més informació: T. 934 536 480, www.ccurgell.cat i dom.cat/1eo2
Del 9 al 15 de febrer   Consulteu cartellera
Cicle 'Ida Lupino, davant i darrera la càmera'
Quan ja feia gairebé vint anys que protagonitzava films, Ida Lupino (Londres, 1918 - Los Angeles, 1995) es va adonar que, amb tantes actrius joves emergents i veteranes consagrades, cada cop tenia menys opcions d'interpretar personatges interessants. Pionera del cinema feminista, va dirigir magistralment pel·lícules de sèrie B que mostraven amb atreviment la condició social de les dones. En el centenari del seu naixement, es recorda la seva obra com a cineasta i es recuperen alguns dels treballs que la van immortalitzar com una de les grans actrius del segle XX. Preu 4 euros (consulteu descomptes).
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Filmoteca de Catalunya
Més informació: www.filmoteca.cat i www.filmoteca.cat/web/programacio/cicles/ida-lupino-davant-i-darrera-la-camera
Dimarts, 13 de febrer   a les 19 h
Projecció 'No tot és vigília'
Dins "L'aventura de conèixer - La claqueta" i dins "Cinema lliure a les biblioteques". Fa més de 60 anys que Antonio i Felisa viuen junts, però el seu fràgil estat de salut els impedeix cuidar-se mútuament. La possibilitat d'haver d'anar a viure a una residència d'ancians apareix en l'horitzó com una amenaça. El film retrata l'amor en la vellesa, les nits sense dormir per la por a la solitud, a la mort i a la separació de l'ésser estimat. El temor a deixar la vida en mans alienes i perdre la independència. Gratuït.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Espai Francesca Bonnemaison
Més informació: vimeo.com/104905980 i ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibfbonnemaison
Del 13 al 28 de febrer   Dimarts i dimecres a les 20 h
Espectacle 'Lampedusa beach'
Dins del cicle "Dones en escena". Una pastera plena d'emigrants s'enfonsa davant la costa de Lampedusa. A plena nit, els emigrants es debaten a l'aigua. Una dona jove, la Shauba, s'aferra a les seves ulleres de sol, com si fossin un bot salvavides: "Trec un moment el cap fora de l'aigua, concentro tota l'energia en aquesta operació. El pes torna a guanyar i davallo, davallo Mahama un altre cop". Al llindar de la mort, la Shauba repassa el fets, els fets són l'obstacle, els fets que l'han dut on és, i troba la força per dir tot allò que ja no vol callar. Escenografia: Josep Castells i Planas. Il·luminació: Toni Magrinyà. Espai sonor: Marco Domenichetti. Vestuari: Anna Estany. Ajudant de direcció: David Martín. Muntatge: Llevant Teatre. Esteve Ferrer. Cartell, fotografia i vídeo: Nora Baylach. Producció: Artescena social i Arsènic Produccions. Preu 20 euros (més despeses de gestió). Durada, 60 minuts.
Lloc: Versus Teatre. Castillejos 179
Organitza: Versus Teatre
Més informació: versusteatre.com/
Dijous, 15 de febrer   a les 18 h
Espectacle 'Altres princeses: Violeta Parra, Frida Kahlo i Juana Axurduy'
Dins "Lletra petita - Sac de rondalles". A càrrec de Vivi Lepori. Edat recomanada, a partir de 4 anys. Gratuït.
Lloc: Biblioteca El Clot - Josep Benet. Plaça Glòries Catalanes 37-38
Organitza: Biblioteca El Clot - Josep Benet
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibelclot/ca
Del 15 de febrer al 22 de març (dijous)   a les 19:30 h
Cicle de Cinema 'Noves masculinitats, Masculinitats en moviment'
15 de febrer, "Boyhood" (2014), de Richard Linklater, història dramàtica que recorre 12 anys (2002-2013) de la vida de Mason, dels sis als divuit anys; un viatge íntim basat en l'eufòria de la infantesa, els sísmics canvis d'una família moderna i el pas del temps. 22 de març, "Matterhorn" (2013), de Diederik Ebbinge, Fred, un devot vidu calvinista, porta una vida respectable, rutinària i avorrida des que va expulsar al seu únic fill. De sobte entra en la seva vida Theo, un adult amb una edat mental de cinc anys que Fred decideix adoptar i comença a gaudir de la "paternitat" de nou. Pel·lícules en VOS. Xerrades relacionades amb les pel·lícules abans de cada projecció, de 18 a 19h.
Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell. c/ Viladomat 2-8
Organitza: Centre Cívic Cotxeres Borrell
Més informació: www.cotxeresborrell.net i T. 933248350
Dijous, 15 de febrer   de 19:30 a 20:30 h
Concert 'Monique Makon'
Dins del cicle de música en petit format "Veus". Talentosa veu femenina de Ciutat Meridiana descoberta al Casal de Joves de Roquetes. Es mou còmodament en diferents registres de la música negra com són el soul, jazz, r&b, blues o el rock. És una jove promesa del panorama musical català i la seva força vocal no us deixarà pas indiferents. Monique Makon, veu; Juan García, baix i Alex Serran, teclat. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Florida. c/ Muntaner 544 bxs
Organitza: Centre Cívic Vil·la Florida
Més informació: T. 932 546 265, i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laflorida
Tornar al menú
Exposicions  
De l'1 al 15 de febrer (dia 1 de febrer inauguració)   a les 16 h
Exposició 'Les grans amigues de la mare'
Dins "L'aventura de conèixer'. Exposició multidisciplinar de gent gran del barri.
Lloc: Biblioteca Francesc Candel. c/ Amnistia Internacional 10 bxs
Organitza: Biblioteca Francesc Candel
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibfrancesccandel/ca
Del 3 al 27 de febrer   de 10 a 14 h
Exposició 'Reflexions provocades per canvis invisibles'
A càrrec de Núria Grygus. Tècnica: il·lustració digital. Il·lustracions de traç net i fi, d'estil molt senzill i de fàcil interpretació. Les reflexions que acompanyen les obres són fruit de noves experiències de l'autora que li han permès evolucionar i ser la persona que és ara. L'espectador s'hi sentirà identificat i traurà les seves pròpies conclusions. La majoria d'obres reflecteixen la transició a una maduresa evident, i representen l'evolució cap a una persona més oberta, segura i conscient.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Fins el 4 de febrer de 2018   d'11 a 14 h
Exposició 'Dones dibuixades'
Dins "L'Aventura de conèixer". Les dones com a autores i protagonistes de l'humorisme gràfic. Comissariada per Pepe Gálvez i Alfonso López.
Lloc: Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. c/ Segre 24-32
Organitza: Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibcanfabra/ca
Del 14 de febrer al 8 de març (inauguració del dia 14 de 18:30 a 20 h)   de 10 a 14 i de 16 a 20 h
Exposició 'Violència masclista en la parella: Desmuntem mites?'
L'exposició proposa la revisió d'alguns mites associats a l'amor romàntic i a la violència masclista i, alhora, ofereix idees per transformar-los i avançar cap a unes relacions lliures d'aquesta violència. Proposa un recorregut per mites i frases fetes sobre l'amor i les relacions de parella, que són acompanyades per testimonis de maltractament, cançons i fragments de textos que donen claus per tenir relacions afectives lliures i completes. Gratuït.
Lloc: Centre d'Informació i Assessorament per a Joves. c/ Sant Oleguer 6-8 bxs
Organitza: Centre d'Informació i Assessorament per a Joves Sant Oleguer
Més informació: www.ciajbcn.cat/
Dijous, 15 de febrer   de 10 a 14 i de 16 a 20:30 h
Exposició 'Dones diverses: violències i resilències en el camí de les dones que transiten, dones Trans'
Dins "L'aventura de conèixer - Exposicions". A càrrec de la Xarxa Antirumors.
Lloc: Biblioteca Nou Barris. Plaça Major de Nou Barris 2
Organitza: Biblioteca Nou Barris
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibnoubarris/ca
Del 15 de febrer al 10 de març   de 9:30 a 13:30 i de 16:30 a 20:30 h
Exposició 'Imatges per pensar'
Per generar una reflexió al voltant d'algunes absències, presències i tòpics relacionats amb la representació de les dones, freqüents en gran part dels continguts dels mitjans de comunicació. Imatges produïdes per l'artista visual Tània Burgos Fernàndez, tot seguint una proposta gràfica propera als pictogrames que permet treballar els significats de les imatges, d'una manera assequible i oberta a mirades i interpretacions diverses.
Lloc: Centre Cívic Zona Nord. c/ Vallcivera 14
Organitza: Centre Cívic Zona Nord
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/zonanord
Fins el 15 de febrer   de 10 a 13 i de 16 a 20 h
Exposició 'In-contable. Ejercicios visuales sobre la violencia'
Proposta de l'artista veneçolana Teresa Mulet que reflexiona sobre la retòrica de la violència. Una violència que es propaga i assumeix formes sempre inefables. Comissariada per Salvatore Elefante i Luca Pagliari.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde. Hi col·labora Pheed
Més informació: www.casaelizalde.com/
Fins el 18 de febrer   de 10 a 14 h
Exposició 'Les dones també seuen. Mobles i espais femenins dels segles XVI i XVII'
Les dones són les protagonistes d'aquesta exposició que es desenvolupa en sis àmbits i té com a primera font d'informació el mobiliari, així com d'altres objectes d'ús quotidià que permeten configurar l'imaginari femení i remarcar el paper de les dones a l'Època Moderna. A més dels objectes propis del monestir de Pedralbes, s'han seleccionat obres artístiques procedents de col·leccions privades i museus que complementen el discurs expositiu. L'exposició reflexiona sobre el que la societat esperava de les dones, així com les seves ocupacions i obligacions, tant dintre com fora de clausura.
Lloc: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Bda Monestir 9 bxs
Organitza: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Més informació: monestirpedralbes.bcn.cat/ca/exposicions/les-dones-tamb%C3%A9-seuen-mobles-espais-femenins-dels-segles-xvi-xvii
Fins el 23 d'abril - (Visites guiades els dies 7, 14, 21 i 28 de febrer i el 7, 14 i 21 de març)   de 10 a 14 h
Exposició 'D'ONES: (R)evolució de les dones en la música'
Una immersió sonora i documental en l'univers musical femení dels Països Catalans, protagonitzada per 1.000 veus femenines al llarg del darrer segle a través de composicions, cançons i videoclips. Gratuït. Les visites guiades requereixen de reserva prèvia.
Lloc: Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya. Pg Gràcia 107 1r
Organitza: Generalitat de Catalunya, Comissariat del grup Enderrock. Suport Institut Català de les Dones
Més informació: palaurobert.gencat.cat/ca/exposicions/ i palaurobert@gencat.cat
Tornar al menú
Lectures i presentacions de llibres
Publicació commemorativa  
'2007-2017. 10 anys del curs de lectures de Teoria Política Feminista'
Publicació commemorativa amb motiu de la celebració de la desena edició del Curs de lectures de Teoria Política Feminista.
Organitza: Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS)
Més informació: www.icps.cat/archivos/CiPdigital/tpf10anys.pdf?noga=1
Dijous, 1 de febrer   a les 12 h
Presentació de l'Any Montserrat Abelló
Hi participaran la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, la comissària de l'Any, Laura Borràs, així com també els fills de l'escriptora, i Cèsar Grijalvo, secretari de la Comissió de Commemoracions de la Generalitat. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Biblioteca Nacional de Catalunya. c/ Hospital 56
Organitza: Biblioteca Nacional de Catalunya
Més informació: www.bnc.cat/
Dijous, 1 de febrer   a les 18 h
Presentació del llibre 'Un pedacito de mí'
Presentació a càrrec de l'autora, J.E.M. Celeste. Onze històries plenes de vida, superació i amor. L'esperança és l'últim que es perd isempre hi ha un motiu per ser feliç. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Torre Llobeta. c/ Santa Fe 2-LB bxs
Organitza: Associació Dones en Forma. Hi col·labora l'Associació Catalana de Trastorns Metabòlics Hereditaris (PKU/ATM)
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/torrellobeta
Dijous, 1 de febrer   a les 19:30 h
Presentació del llibre 'La reina Juana I de España, mal llamada la loca'
Amb Carmen Oliart, de Sabina editorial; Mariela Fargas Peñarrocha, professora de la UB i María-Milagros Rivera Garretas, autora del llibre. La reina Juana I no era boja, i encara menys d'amor pel seu marit. Ella coneixia un principi elemental de la política: que el món és un i que els sexes que l'habiten són dos. Igual que segles després, Luce Irigaray amb el seu projecte d'implantar drets polítics sexuats a Europa, Juana, va voler estar a dalt de tot del poder, no sola, sinó en relació amb l'altre sexe. Però li tocà viure en un temps, el segle XVI, d'enduriment del patriarcat: una època en la qual les dones i allò femení lliure, va perdre valor a la societat i a la família, assetjades per la violència de l'absolutisme, l'imperialisme i el patriarcat moderns. Gratuït.
Lloc: Llibreria Pròleg. c/ Sant Pere Més Alt 46
Més informació: www.ub.edu/duoda/web/es/agenda/205
Divendres, 2 de febrer   a les 19 h
Presentació del llibre 'La mirada de la gorgona'
De Rosa Elvira Presmanes. En el marc d'una exposició de llibres d'artista d'en Santi Subirats. Un conte per a la deconstrucció del patriarcat des de la simbologia i la mitologia més ancestrals. Per a persones adultes. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Nacional de Catalunya. c/ Hospital (A la sala de la Caritat) 56
Organitza: Biblioteca Nacional de Catalunya
Més informació: www.bnc.cat/
Fins el 30 de juny (1 dissabte de cada mes)   a les 18:30 h
Tertúlies literàries
Curs 2017-2018. Presenta i condueix Luisa Fortes. Els llibres seleccionats per a les tertúlies del curs són: 16/12/2017, "Basada en fets reals" (Cast./Cat.) de Delphine de Vigan. 27/01/2018, "Manual para mujeres de la limpieza" (Cast./Cat.) de Lucía Berlín. 24/02/2018, "Tea Rooms. Mujeres obreras" de Luisa Carnés. 17/03/2018, "La trabajadora" d'Elvira Navarro. 05/05/2018, "La vidua" (Cast./Cat.) de Fiona Barton. 26/05/2018, "Lo que olvidamos" de Paloma Díaz-Mas. 30/06/2018, "Los hilos del corazón" de Carole Martínez. Preu 2 euros.
Lloc: Llibreria Pròleg. c/ Sant Pere Més Alt 46
Organitza: Llibreria Pròleg
Més informació: llibreriaproleg@llibreriaproleg.com
Tornar al menú
 
JORNADES I ALTRES CONFERÈNCIES
 
Dijous, 1 de febrer   a les 19 h
Xerrada 'Frankenstein, mite i cultura popular. Dones i literatura gòtica: terror en femení'
Dins "L'Aventura de llegir - Cicle temàtic literari". A càrrec d'Antonio José Navarro, historiador i crític cinematogràfic. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda. c/ Camèlies 76-80
Organitza: Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibmercerodoreda/ca
Dilluns, 5 de febrer   a les 18:30 h
Xerrada-formació 'Gènere i violències masclistes'
Espai per al veïnat i entitats del barri on poder debatre i reflexionar sobre feminisme, violències masclistes, agressions sexistes, etc. Es presentaran també els motius i la necessitat d'un Protocol contra agressions masclistes a la Festa Major. A càrrec de Victoria Camós, psicòloga especialitzada en violències masclistes en l'àmbit comunitari. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Casal de Barri Espai 210. c/ Padilla 210
Organitza: Associació Xarxa Dos Deu per la Millora del Barri de la Sagrada Família
Més informació: espai210@gmail.com
Dilluns, 5 de febrer   de 19:30 a 21 h
Tertúlia de cinema
Tertúlia de cinema sobre la pel·lícula "Muchos hijos, un mono y un castillo" del director y guionista Gustavo Salmerón. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Matas i Ramis. Feliu i Codina 20
Organitza: Dones d'Horta
Més informació: T. 934 072 356
Dimarts, 6 de febrer   a les 19 h
Conferència 'Filosofia i alteritat. Gènere, feminismes i alteritat: art i psicoanàlisi'
Dins "L'aventura de conèixer - Cicle temàtic". A càrrec de Pol Capdevila i Sonia Arribas. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz. c/ Joncar 35
Organitza: Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibpoblenou/ca
Dimecres, 7 de febrer   de 19 a 20 h
Xerrada 'Economia social amb Dona Kolors'
Dona Kolors són complements de moda i per a la llar fets a mà per dones en risc d'exclusió social. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart. Comandant Benitez 6
Organitza: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart
Més informació: www.ccperequart.com
Dijous, 8 de febrer   a les 18 h
Conferència 'Jin Shin Jyutsu: L'art per entendre i poder treballar la relació entre el cos i les emocions'
Jin Shin Jyutsu posa en relació els símptomes físics i psíquics que ens afecten i resulta eficaç per tractar l'arrel emocional de quansevol tipus d'afecció. A càrrec de Pepa Barrabés. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Torre Llobeta. c/ Santa Fe 2-LB bxs
Organitza: Grup de Dones Descobreix-te
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/torrellobeta
Dijous, 8 de febrer   a les 18:30 h
Xerrada debat 'Innovació social i urbana per lluitar contra les desigualtats'
Dins del Cicle "Combatre les desigualtats: el gran repte global". A càrrec de Frank Moulaert, catedràtic de la Universitat Catòlica de Lovaina i Marisol Garcia, catedràtica de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Les ciutats com a motor de transformació social. Com podem contribuir a reduir les desigualtats i produir els canvis necessaris que permetin la transformació social? Gratuït.
Lloc: Palau Macaya. Pg Sant Joan 108
Organitza: La Caixa, Fundació Catalunya Europa, The Club or Rome i Generalitat de Catalunya
Més informació: obrasociallacaixa.org/CA/centros/palau-macaya/programacion/proximas-actividades
Dijous, 8 de febrer   a les 19 h
Conferència 'La Arqueología y ellas: la mujer profesional en la Historia de la Arqueología'
Cicle de conferències centrades en Dones i Arqueologia. Aproximació als estudis de gènere. A càrrec de la Dra. Margarita Díaz Andreu d'ICREA-UB.
Lloc: Museu d'Arqueologia de Catalunya. Pg Santa Madrona 39-41
Organitza: Museu d'Arqueologia de Catalunya
Més informació: www.mac.cat
Dilluns, 12 de febrer   de 17:30 a 19 h
El despertar de les deesses: Xerrada debat 'El silenci. Tenim por a les respostes que hi trobem? Una cita amb nosaltres mateixes'
A càrrec de Rocío Marínez, socioterapeuta. Dins de l'espai per a dones. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Torre Llobeta. c/ Santa Fe 2-LB bxs
Organitza: Grup de Dones Descobreix-te
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/torrellobeta
Dilluns, 12 de febrer   a les 19 h
Taula rodona 'La (in)visibilitat de la dona científica'
Dins "Dones i ciència". Sabies que el primer programa d'ordinador el va escriure una dona en el segle XIX, quan les dones no tenien encara ni el dret d'anar a la Universitat? O que la Teoria General de la Relativitat no seria el que és sense la contribució de dues dones brillants? En el context del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, i de la mà d'expertes es debatran les causes i conseqüències d'aquesta escletxa de gènere a la ciència. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: www.casaorlandai.cat
Dimarts, 13 de febrer   de 18 a 20 h
Xerrada 'Adolescents i Internet. Com prevenim possibles usos problemàtics? Què ens ha de preocupar?'
Xerrada a càrrec d'AIS (Atenció i Investigació en Socioaddiccions). S'abordaran les dificultats que es poden presentar a casa en relació amb l'abús o el mal ús de les pantalles (telèfon mòbil, internet, xarxes socials, videojocs...) Gratuït. Cal inscripció prèvia. Adreçat a pares, mares, tutors i turores d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560, www.barcelona.cat/familia i bit.ly/centrefamilies
Dimarts, 13 de febrer   a les 19 h
Conferència 'Roma: la dona romana'
A càrrec de Jordi Cortadella, professor d'Història Antiga a la UAB. A la fi de la República i inicis de l'Imperi les dones romanes van tenir un major accés a l'administració dels recursos econòmics i a la cultura del que havien tingut les seves predecessores, la qual cosa es va plasmar en l'aparició de matrones amb autoritat i identitat pròpies. Tot i així, les vides d'aquestes dones van seguir sent objecte de les violències de gènere exercides pels homes de les mateixes elits romanes en el context d'una societat rotundament patriarcal. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Can Verdaguer. c/ Piferrer 94
Organitza: Centre Cívic Can Verdaguer
Més informació: www.canverdaguer.com/
Dimecres, 14 de febrer   de 18 a 20 h
Xerrada 'Sex o no sex'
Xerrada a càrrec de Lupe García, educadora i sexòloga. En l'àmbit familiar es produeixen situacions inesperades que afecten a la vivència de l'amor i la sexualitat que tenen les noies i els nois adolescents. En aquesta xerrada es revisarà l'educació sexual que que es dóna a fills i filles, es compartiran experiències i situacions que ajudaran a acompanyar-los de la millor manera possible. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Adreçat a pares, mares, tutors i tutores d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560, www.barcelona.cat/familia i bit.ly/centrefamilies
Dijous, 15 de febrer   a les 19 h
Conferència 'Les dones de l'Antic Egipte: de les tasques domèstiques al tron del faraó'
Cicle de conferències centrades en Dones i Arqueologia. Aproximació als estudis de gènere. A càrrec de la Dra. Irene Cordón Solà.
Lloc: Museu d'Arqueologia de Catalunya. Pg Santa Madrona 39-41
Organitza: Museu d'Arqueologia de Catalunya
Més informació: www.mac.cat
Dijous, 15 de febrer   de 18 a 20 h
Xerrada 'Moguts, despistats... TDAH? Com millorar la relació família-escola'
Xerrada a càrrec de la Fundació Adana. S'abordaran la importància de comunicar-se i coordinar-se amb l'escola, les dificultats d'aprenentatge que poden presentar els adolescents i les pautes psicoeducatives per l'acompanyament des de casa. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Adreçat a pares, mares, tutors i tutores d'adolescents
Lloc: Centre per a Families amb Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560, www.barcelona.cat/familia i bit.ly/centrefamilies
Els dies 8 de març i 17 de maig   de 13 a 15 h
Cicle de conferències 'Gènere, salut i igualtat'
Conferències sobre gènere, salut i igualtat, adreçades principalment a l'alumnat dels graus d'Infermeria, Medicina, Odontologia i Podologia, i també a l'alumnat d'altres ensenyaments de grau, màster o doctorat. L'objectiu del cicle és analitzar, fer reflexionar i qüestionar diversos aspectes que influeixen en la construcció de la identitat de les dones i la seva trajectòria de vida, com ara les desigualtats en el treball o la representació en els mitjans, així com les violències masclistes atesa la seva gravetat, per contribuir a fer visible aquest fenomen tant des de la perspectiva d'algunes protagonistes com de les pautes de detecció i actituds dels professionals de la salut. Dijous 8 de març de 2018 (Dia Internacional de les dones), de 13 a 15 h, "Evolució social de la dona a través de les series de TV" amb Toni de la Torre, escriptor i crític de series, al Campus Clínic. Dijous 17 de maig de 2018 (Dia Internacional Contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia) de 12.30 a 14.30 h, "Prevenir i combatre la LGTBfòbia" amb Jordi Mas Grau, european Social Research Unit. Dept. of Social Anthropology UB, al Campus Bellvitge. Dijous 17 de maig de 2018, de 13 a 15 h, "Prevenir i combatre la LGTBfòbia" amb Miquel Missé, activista LGTB, al Campus Clínic. Cal inscripció.
Lloc: Facultat de Medicina i Ciències de la Salut - UB. c/ Casanova 143
Organitza: Comissió d'Igualtat de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
Més informació: www.ub.edu/ub/igualtat/conferenciesmedicina/
Divendres, 16 de març   de 18 a 20 h
Xerrada - taller 'Els cicles de la dona'
Durant el taller, les participants se centraran en com aconseguir l'estabilitat emocional aprofitant els diferents estats d'ànim dins i fora del cicle menstrual, tenint en compte allò masculí i femení com a energies principals de la vida. El taller consta d'una aprt pràctica on es treballarà, a partir de la dansa creativa i el moviment intuitiu. Professora, Karmen Kueliyar. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: comunicacio@civicbarceloneta.com i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Tornar al menú
 
FORMACIÓ
 
Cursos
Divendres, 9 de febrer   a les 18 h
Xerrada/ Formació 'Gènere i violències masclistes: el perquè de la necessitat d'un Protocol'
Espai per al veïnat i entitats del barri on poder debatre i reflexionar sobre què entenem per feminisme, violències masclistes, agressions sexistes, etc. Es presentaran també els motius i la necessitat d'elaborar d’un Protocol contra agressions masclistes a la Festa Major. Cal inscripció prèvia. Gratuït.
Lloc: Casal de Barri Espai 210. c/ Padilla 208-210 bxs
Organitza: El Poblet Feminista
Més informació: espai210@gmail.com
Del 19 de febrer al 31 de març  
Curs virtual 'Les polítiques educatives amb perspectiva de gènere'
A càrrec d'Alba González Castellví de Coeducacció. Entendre els principals objectius de la coeducació. Analitzar com és possible aplicar la igualtat de gènere en les polítiques educatives municipals. Conèixer i analitzar experiències positives realitzades a d'altres municipis. Realitzar una formació virtual et permet connectar-te quan vulguis i adaptar el seguiment del curs a la teva agenda. Per accedir al nostre campus virtual només necessitaràs un ordenador i connexió a internet. Preu 125 euros. 15 hores / 6 setmanes de formació.
Lloc: Formació en línia.
Organitza: Atena Gender Consulting
Més informació: atena@atenagenderconsulting.eu
Dimarts, 6 de març   de 18 a 20 h
Seminari 'Telegènere. La violència de gènere en les sèries de ficció contemporànies'
Què ens diuen les sèries de ficció contemporànies sobre la violència de gènere? Es veurà quin paper poden jugar les ficcions contemporànies en el camí cap a la no-violència i la igualtat de la mà de sèries com "Joc de trons", "The walking dead", "Mad men" o "Orange is the new black". A càrrec de Trama Serveis Culturals. Preu 8.20 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Navas. c/ Navas de Tolosa 312
Organitza: Centre Cívic Navas
Més informació: ccnavas.cat
Del 8 de març al 19 de juliol  
Curs 'Expert/a en Prevenció i Intervenció del Bullying i Ciberbullying'
L'objectiu del curs és aportar les eines necessàries per a prevenir, identificar i intervenir en situacions de bullying y ciberbullying, coneixent el concepte, les seves característiques i manifestacions, reflexionant sobre la forma en què es poden abordar aquestes situacions de violència, sensibilitzant sobre la importància de relacionar-nos de manera positiva davant les situacions d'assetjament i posant en marxa metodologies, tècniques i estratègies per a gestionar i transformar el conflicte. 17 ECTS. Preu 2.270 euros (taxes incloses). Impartit en castellà.
Lloc: En línia.
Organitza: Universitat de Barcelona. Institut de Formació Contínua IL3
Més informació: www.il3.ub.edu/es/curso/curso-experto-prevencion-intervencion-bullying-ciberbullying.html?utm_source=educacion30&utm_medium=email&utm_campaign=mp-experto-prevencion-intervencion-bullying-ciberbullying
Del 15 de març de 2017 al 15 de febrer de 2018   De matins
Curs 'Incuba Dones Barcelona'
Projecte que vol esdevenir un espai de formació per a dones emprenedores i una incubadora de noves idees emprenedores ja sigui a nivell individual o comunitari. El projecte vol donar a les dones que hi participen els coneixements necessaris per emprendre la seva idea de negoci a través d'una formació de 200 hores distribuïdes en diversos mòduls formatius que facilitaran els coneixements necessaris per crear un pla d'empresa, formes de finançament, habilitats personals i tot un seguit d'eines necessàries per definir i posar en marxa el projecte de les dones participants. Els requisits per formar part d'aquest projecte són: ser dona major d'edat resident a Barcelona, tenir un nivell alt de català o castellà, tenir una idea emprenedora i comprometre's a assistir, com a mínim el 80% del curs. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Fundació Privada Gentis. c/ Salvador Espriu 85
Organitza: Incuba Dones Barcelona, Fundació UtopiaBsF. Hi col·labora Fundació Plataforma Educativa, Fundació Gentis i l'Obra Social 'La Caixa'
Més informació: incuba.plataformaeducativa.org/incuba-barcelona/, incubabcn@plataformaeducativa.org i T. 931 440 420
Tornar al menú
Tallers als PIAD
Del 5 al 19 de març (dilluns)  
Taller 'Dansa'
Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Les Corts.
Lloc: Punt d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de Les Corts. Plaça Comas 18 bxs
Organitza: PIAD Les Corts
Més informació: T. 932 916 491 i piad_lescorts@bcn.cat
Tornar al menú
Altres tallers
Dijous, 1 de febrer   de 16 a 17:30 h
Taller 'Àgora artística'
Dins "Programa ART i PART del Barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera" i el Projecte "Xarxa de Cures d'Ahir i Avui". Amb l'equip Art i Part Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Programa ART i PART del Barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Més informació: xarxa.de.cures@gmail.com
Dilluns, 5 de febrer   de 15:30 a 19:30 h
Taller 'El repte de la conciliació laboral, personal i familiar: mesures i beneficis d'una nova organització del temps de treball'
Actualment resulta imprescindible avançar cap a una nova organització del temps del treball, que aporti beneficis tant a empreses i organitzacions (augment de la productivitat, reducció de l'absentisme, retenció del talent) com a les persones treballadores (harmonització del temps laboral i personal, millora del clima, igualtat entre dones i homes). Impartit per Norma Bisbal i Àngels Gonzàlez d'Ingenieria Social. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Oficina d'Atenció a les Empreses *Edifici MediaTIC. c/ Roc Boronat 117
Organitza: Barcelona Activa
Més informació: empreses.barcelonactiva.cat/
Dimecres, 7 de febrer   de 9:30 a 14:30 h
Taller 'Avancem cap a la igualtat de gènere: aplicacions pràctiques a l'àmbit natural'
El taller pretén donar les eines necessàries per ajudar a incorporar la perspectiva de gènere en l'activitat laboral diària. Mitjançant el coneixement i anàlisi d'experiències reals contra la discriminació de gènere les i els participants s'acostaran als conceptes clau sobre igualtat, discriminació i gènere, per posar-los en pràctica. Activitat promoguda per la Direcció Operativa d'Innovació Socioeconòmica. Activitat impartida per Ruth Flotats, consultora i formadora en l'àmbit d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones a les empreses. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Oficina d'Atenció a les Empreses *Edifici MediaTIC. c/ Roc Boronat 117
Organitza: Barcelona Activa
Més informació: empreses.barcelonactiva.cat/
Dimecres, 7 de febrer   de 19 a 20:30 h
Taller familiar 'Educar per créixer en positiu: "Ara vinc... Un moment..." Pares i mares en modo "espera"? La resolució de conflictes a la nostra vida familiar'
La convivència diària de vegades implica l'aparició de petits i/o grans conflictes entre els membres de la família. S'aprendrà com resoldre les diferències fent front a les diferents necessitats de cadascú. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic del Bon Pastor. Plaça Robert Gerhard 3-4
Organitza: Centre Cívic del Bon Pastor
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/bonpastor
Del 7 de febrer al 21 de març (dimecres)   de 18:30 a 20 h
Taller per a dones 'Mètode Afroyin: Desperta la teva deessa interior'
Tècniques i eines de moviment, consciència i danses (moviment orgànic), orientades al coneixement i la comprensió holística del cos. Professora, Leticia Gil. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: comunicacio@civicbarceloneta.com i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Dissabte, 10 de febrer   de 10:15 a 13:15 h
Taller 'Psicogenealogia II: La ferida materna'
La psicogenealogia parteix de la premissa que determinats comportaments inconscients es transmeten de generació en generació i impedeixen al subjecte autorealitzar-se. Es podria dir que en ocasions estem "posseïts" per les nostres famílies, pel que resulta imprescindible deslligar aquests "nusos" amb el passat, i anar descarregant el pes de les experiències de vida que no ens corresponen. Professora Margarita Herrero. Preu 12.34 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Torre Llobeta. c/ Santa Fe 2-LB bxs
Organitza: Centre Cívic Torre Llobeta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/torrellobeta
Els dilluns, 12 de febrer i 19 de març   d'11 a 12:30 h
Xerrada - Taller 'Compartim: suport familiar. Grup participatiu per una criança respectuosa i responsable'
A càrrec de Mónica Ruiz, psicòloga i terapeuta familiar. Alimentació autoregulada, lactància, límits, entorn familiar, collit, plor i còlic en lactants, etc. Seguim compartint informació i acompanyament en les alegries i preocupacions de la paternitat i la maternitat, des de la perspectiva de la criança respectuosa. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Ludoteca La Tardor. Rier Blanca 1-3
Organitza: Ludoteca La Tardor
Més informació: piad_lescorts@bcn.cat, T. 932916491 i lameva.barcelona.cat/lescorts
Dimarts, 13 de febrer   de 10 a 13 h
Taller 'Xarxa de cures. Ruta pel barri'
Dins el Programa "Art i Part" del Barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i el Projecte "Xarxa de Cures d'Ahir i Avui". Sortida de La Bonne, Centre de Cultura de Dones. Un viatge pel barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la seva narrativa. Dinamització a càrrec de Isabel Segura amb esmorzar per Sindillar. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Art i Part del Barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Més informació: xarxa.de.cures@gmail.com
Dimarts, 13 de febrer   de 18:15 a 19:45 h
Taller - Xerrada 'Pla de part'
Taller pràctic sobre com fer el pla de part i naixement. A càrrec d'Eva Carnicer, llevadora i sòcia de Dona Llum. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: Dona Llum associació catalana per un part respectat i Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània
Més informació: barcelona.cat/ccvil.laurania
Dimarts, 13 de febrer   de 15:30 a 19:30 h
Taller 'Prevenció i gestió de les situacions d'assetjament sexual a la vostra organització'
Es treballarà la prevenció. Es comentaran les diferents manifestacions de l'assetjament i com poder-les gestionar. Activitat impartida per Ruth Flotats, consultora i formadora en l'àmbit d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones a les empreses. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Oficina d'Atenció a les Empreses *Edifici MediaTIC. c/ Roc Boronat 117
Organitza: Oficina d'Atenció a les Empreses. Barcelona Activa
Més informació: empreses.barcelonactiva.cat/
Del 15 de febrer al 15 de març (dijous)   de 17 a 19 h
Taller 'Dona en moviment'
Activitat adreçada a dones a partir dels 45 anys. Per reforçar el cos mitjançant l'alimentació i una activitat física adequada. A càrrec de Marta León i Alberto Costas. Preu 49.73 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net
Divendres, 16 de febrer   de 10 a 12 h
Taller 'Tràfic d'éssers humans i trata amb finalitats d'explotació sexual'
Es diferenciarà entre tràfic il·lícit i trata de persones i s'aprofundirà en aquesta segona, evidenciant-la com una forma d'explotació i de greu vulneració de drets humans. Es destacarà el marc legislatiu i el mapa de rutes migratòries i s'entendrà l'impacte dels diferents mecanismes de control sobre les víctimes. Es coneixerà, també, quins són els recursos existents. A càrrec de la Unitat contra el Tràfic d'Éssers Humans de l'Ajuntament de Barcelona. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Casal de Barri Espai 210. c/ Padilla 210
Organitza: Hèlia Dones
Més informació: helia@heliadones.org
Dimarts, 20 de febrer   de 15 a 20 h
Taller 'Com fer un pla d'igualtat: fases i etapes'
Aquest taller servirà per adquirir els conceptes bàsics de com fer un pla d'Igualtat, centrant-se en el marc legislatiu i les diferents fases d'elaboració i implantació. Activitat promoguda per la Direcció Operativa d'Innovació Socioeconòmica. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Oficina d'Atenció a les Empreses *Edifici MediaTIC. c/ Roc Boronat 117
Organitza: Barcelona Activa
Més informació: guia.barcelona.cat/es/detall/taller-com-fer-un-pla-d-igualtat-fases-i-etapes-_99400567637.html
Del 21 de febrer al 21 d'agost   de 18 a 20 h
Taller 'Repensem la pròpia sexualitat'
Taller d'autoconeixement. Perquè saber sobre el nostre propi cos, ens fa més conscients! En aquest taller es qüestionaran els missatge normatius de la sexualitat femenina. Creant un espai segur on treballar, parlar, debatre, reflexionar, pensar sobre el propi cos i la pròpia sexualitat. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre d'Informació i Assessorament per a Joves. c/ Sant Oleguer 6-8 bxs
Organitza: Centre d'Informació i Assessorament per a Joves Sant Oleguer
Més informació: ciaj@bcn.cat i T: 934 422 939
Del 26 de febrer al 26 de març (dilluns)   de 18 a 20 h
Taller 'Gestió emocional en moments de tensió'
A càrrec de Conexus. Per aprendre a regular l'afectivitat afrontant d'una altra manera els moments de tensió. Gratuït. Cal inscripció prèvia a través del formulari. Adreçat a pares i mares, tutors i tutores d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560, www.barcelona.cat/familia i bit.ly/centrefamilies
Dimecres, 28 de febrer   de 19 a 20:30 h
Taller familiar 'Educar per créixer en positiu: S.O.S. Pares 24 hores al dia. Assertivitat, empatia i altres habilitats comunicatives per facilitar la vida de pares i mares'
Les competències comunicatives i les habilitats en les relacions, ens fan persones més o menys adaptades al nostre entorn. Pares i mares, poden aprendre a conviure i ensenyar els seus fills i filles algunes d'aquestes habilitats com ara l'assertivitat, l'empatia, la comunicació eficaç o l'escolta activa. Professora Elena Ramírez. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic del Bon Pastor. Plaça Robert Gerhard 3-4
Organitza: Centre Cívic del Bon Pastor
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/bonpastor
Els dijous 1 i 8 de març   a les 19:30 h
Xerrada - taller 'Dones a partir dels 40'
"El do de la saviesa i la joventut", 1 de març, a càrrec de Rebeca Mateo. i "Els pilars de la salut del sòl pelvià", 8 de març, a càrrec de la Mireia Grossman. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/casasagnier
Dimarts, 6 de març   a les 17:30 h
Taller per infants 'La finestra indiscreta: una història amb perspectiva de gènere'
Taller infantil amb perspectiva de gènere. Es veurà i comentarà el conte interactiu "La Finestra Indiscreta", un projecte editorial que vol trencar els prejudicis culturalment assignats als infants, fent èmfasi en la idea que aquestes idees preconcebudes limiten les respectives expectatives de vida i possibilitats de desenvolupament personal. Durant la segona part del taller s'elaborarà una col·lecció de postals en relació a l'interactiu mitjançant la tècnica de l'estampació. A càrrec de Marina Sáez, arquitecte i il·lustradora, educadora del lleure. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Navas. c/ Navas de Tolosa 312
Organitza: Centre Cívic Navas
Més informació: ccnavas.cat
Dimecres, 7 de març   de 17:30 a 20:30 h
Taller 'Perspectiva de gènere i mesures d'igualtat per a associacions'
Per aprendre a incorporar la perspectiva de gènere. Es coneixeran els conceptes bàsics en matèria d'igualtat i es descobriran eines i estratègies. Gratuït. Cal inscripció prèvia (restringit per a membres de juntes directives i persones amb responsabilitats dins les associacions).
Lloc: Torre Jussana - Centre de Serveis a les Associacions. Av Cardenal Vidal Barraquer 30
Organitza: Torre Jussana - Centre de Serveis a les Associacions
Més informació: tjussana.cat
Dijous, 8 de març   de 18 a 19:30 h
Taller 'Veus femenines, veus pròpies'
Taller participatiu on s'exploraran els mites i històries que conformen el propi imaginari. Es redescobrirà, a través d'aquests relats, la riquesa i la pluralitat de diferents veus femenines que es prendran com a punt de partida d'un viatge on endinsar-se, a través d'eines d'exploració i d'expressió creativa, en el paisatge intern propi, a la recerca de la pròpia veu, de les pròpies veus. A càrrec de Mábel Rodríguez. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Florida. c/ Muntaner 544 bxs
Organitza: Centre Cívic Vil·la Florida
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laflorida, ccvilaflorida@qsl.cat i T. 93 254 62 65
Dijous, 8 de març   a les 18 h
Xerrada Taller 'Manifesta la teva realitat a través de la teva força interior'
El taller convida a aprofitar el propi potencial per crear el potencial desitjat. A càrrec d'Isabel Del Río. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Torre Llobeta. c/ Santa Fe 2-LB bxs
Organitza: Grup de Dones Descobreix-te
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/torrellobeta
Dimarts, 13 de març   de 19 a 21 h
Taller 'Cuina per la cura de la salut hormonal femenina'
Les participants viatjaran a través de les diferents fases del cicle menstrual descobrint que, amb l'alimentació, es pot millorar la salut i el benestar tant físicament com emocionalment. A càrrec de la Marta León. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/casasagnier
Dimarts, 13 de març   de 19 a 21 h
Taller monogràfic 'Dones grans, grans dones. La vellesa femenina al cinema'
La història del cinema està plena d'actrius que han vist com, a mesura que es feien grans, eren relegades a papers menors. Existeixen, però, honroses excepcions: grans personatges de dones grans dignifiquen la vellesa i enriqueixen les lectures de la femineïtat. Professional Mireia F. Albrich. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts. c/ Dolors Masferrer i Bosch 33-35
Organitza: Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts
Més informació: dinamitzacio.tomasacuevas@progress.com i ajuntament.barcelona.cat/ccivics.tomasacuevas
Dimecres, 14 de març   de 17 a 20 h
Taller 'Auto-vinyetes'
Dins del Cicle "+ Dones: memòria històrica". En aquest taller es dibuixarà un autoretrat en forma de vinyeta o tira còmica posant sobre la taula els propis defectes i manies per obtenir una autorepresentació amb molt d'humor i ironia. Un exercici sa i comunitari que no necessita d'habilitats artístiques, però sí de capacitat de riure's d'un mateix. A càrrec de Flavita Banana. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Urgell. c/ Comte d'Urgell 145
Organitza: Centre Cívic Urgell
Més informació: www.ccurgell.cat i dom.cat/1evg
Dijous, 15 de març   de 9:30 a 14:30 h
Taller 'Comunicació amb perspectiva de gènere: recursos i eines'
Per millorar l'ús del llenguatge i la comunicació tenint en compte la perspectiva de gènere. Eines i recursos per a una comunicació que incorpori l'ús del llenguatge i de les imatges no sexista. Activitat promoguda per la Direcció Operativa d'Innovació Socioeconòmica. Activitat impartida per Núria Moner. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Oficina d'Atenció a les Empreses *Edifici MediaTIC. c/ Roc Boronat 117
Organitza: Oficina d'Atenció a les Empreses Barcelona Activa
Més informació: empreses.barcelonactiva.cat/
Dijous, 15 de març   a les 18 h
Trobada d'art urbà i taller d'il·lustració feminista per a joves
A càrrec del col·lectiu d'il·lustradores feministes Bravas. Vindran a pintar en directe al Pati d'en Marcel, on pretenen reivindicar el paper femení en l'art urbà. El mateix dia, a partir de les 18 h taller obert. A través de l'expressió artística i l'ús de diverses tècniques d'il·lustració, es reflexionarà sobre la violència masclista i el rol de les dones a la nostra societat.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: www.casaorlandai.cat
Els dijous 15 i 22 de març   a les 19:30 h
Xerrada - taller 'Dones a partir dels 40'
"Cura de la salut intestinal", 15 de març, a càrrec de la Marta León. "La importància del moviment en la vida", 22 de març, a càrrec de la Mireia Grossman. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Sagnier - Vil·la Urània
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/casasagnier
Dissabte, 17 de març   de 10:30 a 14:30 h
Taller 'Creixement eròtic'
Com funciona l'anatomia sexual de l'home i de la dona? Diferències en el cicle del desig entre homes i dones. La sexualitat femenina. Conèixer el propi cos. Buscar el punt G i exercicis de Kegel. Sexe, cervell i gènere. Acceptar el cos, tal i com és. Sentir-se confortable amb la pròpia sexualitat. Conèixer diferents pràctiques (BDSM, disciplina, swinger, etc.). Habilitats comunicatives per parlar de sexe amb la parella. Fantasies sexuals, per què són importants? Quines són les més comuns? Professora, Valeria Duarte. Preu 16.41 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Dijous, 22 de març   a les 18 h
Taller d'autodefensa femenina
Dins del cicle "Dona't més". Tècniques de defensa davant situacions de perill. Reconèixer la por, ubicar-la i conèixer les possibilitats de reacció del propi cos i ment. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic La Cadena. c/ Mare de Déu de Port 397
Organitza: Centre Cívic La Cadena
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lacadena
Dimecres, 6 de juny   de 17:30 a 19:30 h
Taller 'Educació i salut sexual prevenció i detecció de l'ASI'
Dins "Cuida't". Taller teoricopràctic per promoure la importància de la cura de les emocions i el cos dels infants en la prevenció de l'abús sexual. És presentarà el conte "Rosita y un lobo feroz" com a eina per ajudar els infants i els tutors i tutores perquè no baixin la guàrdia en qüestions relatives a la seguretat personal. A càrrec del psicòleg Gabriel Stella i la il·lustradora Maria i punto. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Can Castelló. c/ Castelló 1-7
Organitza: Centre Cívic Can Castelló
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/cancastello
Tornar al menú
 
PREMIS I CONVOCATÒRIES
 
Fins el 9 de febrer (data límit de presentació de treballs)  
Concurs literari 18è Premi de Relats Curts 'Relats en femení'
Podran participar en aquest premi literari les dones de més de 16 anys que ho desitgin. Els treballs que optin al premi hauran de ser originals inèdits, de creació pròpia i que no hagin estat premiats anteriorment. Poden estar escrits en qualsevol de les dues llengües oficials: català o castellà. S'atorgarà un premi de 300 euros per a cadascuna de les dues categories. Els premis es faran efectius a través de transferència bancària. Els relats premiats es penjaran als webs de l'entitat organitzadora. L'acte de lliurament dels premis serà el proper 7 de març de 2018 a les 19 h, a la sala d’actes del Centre Cultural Sagrada Família. La capacitat de la sala és limitada.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família i Biblioteca Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: info@ccsagradafamilia.net i www.ccsagradafamilia.net
Fins el 12 de febrer (presentació d'obres)  
Convocatòria oberta 'XXVI Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona'
La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona té per objectiu promoure el cinema dirigit per dones, tot visibilitzant la cultura audiovisual femenina i evidenciant així la importància de la contribució de les dones en el desenvolupament de la creació audiovisual. Condicions de participació: Pel·lícules dirigides i/o codirigides per una o vàries dones. S'accepten migmetratges (<50 min) i llargmetratges. Obres que no hagin estat estrenades comercialment a l'Estat espanyol. Consulteu condicions de participació al web.
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones
Més informació: www.mostrafilmsdones.cat i www.mostrafilmsdones.cat/project/convocatoria-26a-mostra-internacional-de-films-de-dones/
Fins el 15 de febrer (data límit de presentació de treballs)  
37è Certamen Literari 'Premi de relats curts no sexistes'
Convocat per Dones del Foment Martinenc, sota el lema 'Una mirada de gènere'. Certamen literari en llengua catalana per conscienciar la ciutadania en la importància de la igualtat de gènere i fer-la reflexionar sobre accions encaminades a la igualtat d'oportunitats. Podran participar-hi totes les persones a partir de 16 anys que ho desitgin. Cada autora o autor participant pot presentar únicament un treball. Consulteu les bases.
Lloc: Foment Martinenc. c/ Provença 589 bxs
Organitza: Dones del Foment Martinenc
Més informació: certamendonesfoment@gmail.com i www.fomentmartinenc.org/
Dilluns, 12 de març   a les 18 h
Concurs 'Kahoot! Sobre dones'
A l'Intercanviador Jove i La Sala. El Kahoot és una eina informàtica per crear concursos que reforcen l'aprenentatge. Gratuït.
Lloc: Espai Jove Garcilaso. c/ Garcilaso 103
Organitza: Espai Jove Garcilaso
Més informació: www.espaijovegarcilaso.org, lasalagarcilaso@gmail.com i intercanviador@espaijovegarcilaso.org
Del 24 al 27 d'abril (lliurament d'obres)  
LVI Concurs Internacional de dibuix Fundació Ynglada-Guillot 2018
Concurs de dibuix. Consulteu les bases.
Lloc: Fundacio Ynglada-Guillot. Pg. Isabel II (Casa Llotja) 1 2n
Organitza: Fundació Ynglada-Guillot. Hi col·labora Fundació privada Vila Casas
Més informació: www.racba.org/upload/eventos/pdf/ca/Bases%20premi%20dibuix%202018.pdf
Tornar al menú
 
ALTRES ESDEVENIMENTS D'INTERÈS
 
Els dimarts   de 10 a 12
Grup 'Women Red'
El grup "Mujeres en red" s'adreça a dones immigrades residents a la ciutat de Barcelona. La proposta és generar un espai de trobada on cada participant pugui reconèixer i valorar la seva pròpia capacitat d'afrontament i fortaleses. Grup d'aforament limitat. Cal inscripció. Gratuït. A càrrec de Cecilia Espejo Ordoñez.
Organitza: SAIER. Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats
Més informació: saierinfo@bcn.cat, cespejoo@ext.bcn.cat i T. 932 562 695
Els dijous   de 16:30 a 18:30
Grup 'Històries de vida'
El grup “Històries de vida” s'atansa a totes aquelles persones que visquin a Barcelona i desitgin compartir moments significatius de la seva vida en un espai de trobada social i intercultural. Aforament limitat. Gratuït. Cal inscripció. A càrrec de Cecilia Espejo Ordoñez.
Organitza: SAIER. Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats
Més informació: saierinfo@bcn.cat, cespejoo@ext.bcn.cat i T. 932 562 695
Dimecres, 14 de febrer   a les 18 h
Concentració amb el lema 'Acció massiva per posar fi a la violència contra les dones en la història de la humanitat'
Lloc: A la Pl. dels Àngels.
Més informació:
Fins el 13 de març (dimarts)   de 15 a 20 h
Espai 'Viquidones UPF'
Espai obert d'edició social que té com a objectiu ensenyar a editar la Viquipèdia i promoure la creació i l'edició de continguts, a fi de reduir la bretxa de gènere. Aprenentatge individualitzat, s'avança en funció de la disponibilitat i els interessos de cada participant. Els continguts poden ser editats en qualsevol llengua. Aquesta activitat dóna dret al reconeixement de crèdits acadèmics. Gratuït i obert a tothom. No cal inscripció.
Lloc: El Campus Poblenou (aula 54022). c/ Ramon Trias Fargas 25-27
Organitza: UPF Igualtat, Dep. de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) UPF, l'Amical Wikimedia i Wiquimujeres Grup d'usuàries
Més informació: www.upf.edu/web/igualtat/inici/-/asset_publisher/SSu6Da2BYQ5I/content/id/97292510/maximized
2018  
V-Day BCN
vday.org és una org global d'activistes que treballa a través de l'art per donar veu i consciencia de la lliuta contra la violència de gènere. El proper febrer es farà una colecció de monòlegs escrits per autores/autors d'arreu del món. L'organització donarà els benefics de l'espectacle a una organització de Barcelona que treballa per la causa (Tamaia.org).
Organitza: Women's March BCN
Més informació: vday.org/ i www.facebook.com/events/137972293644028/
Agència de notícies amb visió de gènere  
La independent
Organitza: La independent
Més informació: www.laindependent.cat/
Web  
10 Dones científiques per estudiar a l'aula
Organitza: Educación 3.0
Més informació: www.educaciontrespuntocero.com/recursos/mujeres-cientificas-aula/70277.html
Moviment feminista  
Non una di meno
Moviment que opera dins la societat per transformar-la radicalment de dalt a baix. Conformat per milers de dones joves i activistes (el moviment no exclou ningú, totes les subjetivitats sexualment no conformes, LGBTQIA, són incloses en un moviment que es defineix com a feminista però on els joves poden participar en les iniciatives).
Organitza: Non una di meno
Més informació: nonunadimeno.wordpress.com/
Per la detecció i prevenció de les violències sexuals i la seva erradicació  
Campanya de sensibilització
Edició electrònica de dues publicacions, una adreçada a dones i una altra a homes, amb missatges per prendre consciència i ajudar a identificar la violència sexual, des de la seva forma simbòlica fins a l’agressió sexual, i eines per a actuar-hi. La publicació electrònica que s’adreça a les dones es titula “Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por”, i l’adreçada als homes: “Alt i clar: Els homes rebutgem les violències sexuals”.
Organitza: ICD
Més informació: dones.gencat.cat/ca/ambits/violencia_masclista/violencies-sexuals/index.html
Tornar al menú
 
Ajuntament de Barcelona Dones

Regidoria de Feminismes i LGTBI
Ajuntament de Barcelona
Barcelona
Tel 934 027 678
transversalitat_genere@bcn.cat
www.bcn.cat/dona
www.facebook.com/barcelonadones
@bcn_dones