Ajuntament de Barcelona Dones
Agenda dones Barcelona
 
OCTUBRE 2017 Si no vols rebre l'agenda
envia un mail aquí.
 
* Segona Quinzena
 
Us recomanem (5)
Activitats culturals (17)
Jornades i altres conferències (18)
Formació (34)
Pre-inscripcions (2)
Premis i convocatòries (7)
Altres esdeveniments d'interès (6)
 
US RECOMANEM
 
Fins el 20 d'octubre (Termini presentació de projectes)  
Convocatoria del XII Premi 25 de Novembre - Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones
L'edició d'enguany, sota el lema "Tothom hi té un paper. #BCNantimasclista", va destinat a donar suport a les iniciatives de conscienciació i rebuig ciutadà i col·lectiu contra les violències masclistes mitjançant creacions de projectes de caràcter artístic i plàstic. Poden presentar projecte les persones, grups, associacions o entitats sense ànim de lucre domiciliades a la ciutat de Barcelona. Els projectes hauran de ser inèdits o estar a l´inici de la seva implementació i s´hauran de dur a terme a la nostra ciutat . El Premi té una dotació de 15.000 €, segons decisió del Jurat. Els projectes s´hauran de presentar a qualsevol dels registres municipals ubicats a les Oficines d´Atenció a la Ciutadania. Us adjuntem els models normalitzats per aportar la documentació esmentada a les bases seguint els enllaços: Instància, Descripció i Pressupost i Fitxa resum del projecte presentat.
Lloc: Ajuntament de Barcelona. Plaça Sant Jaume 1 bxs
Organitza: Regidoria de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/noticia/publicacize-al-bopb-de-les-bases-del-xii-premi-25-de-novembre-2017 i T. 93 285 03 57
Fins el 3 de novembre (presentació de propostes)   Presentació al Registre General de l'Ajuntament o als registres municipals de les OAC's
Convocatòria del III Premi Jove de Còmic Sant Martí
Convocat, en el marc de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, per a prevenir i eradicar la violència masclista. Aquest premi té com a finalitat sensibilitzar i implicar les persones més joves en la lluita contra les violències masclistes i en unes relacions més equitatives i igualitàries entre homes i dones, a través de l'expressió creativa, en un mitjà artístic proper i assequible com és el còmic.
Organitza: Districte de Sant Martí, la Regidoria de Feminismes i LGTBI i Biblioteques de Sant Martí. Hi col·labora Consell de Dones del Districte de Sant Martí
Més informació: www.premijovecomicsantmarti.cat
Recursos pedagògics per treballar la diversitat afectiva, sexual i de gènere  
'Diversitat en curt'
El projecte “Diversitat en curt” posa a disposició dels centres educatius cinc curtmetratges que, acompanyats de guies didàctiques, permeten treballar a l’aula temes relacionats amb les identitats i les discriminacions per raó de sexe, la diversitat afectiva i sexual i la convivència.
Organitza: Àrea Drets de Ciutadania, Participació i Transparència Direcció de Feminismes i LGTBI, Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/noticia/nou-material-didzactic-sobre-diversitat-sexual-i-afectiva
BCN Antimasclista  
Campanya 'No en deixem passar ni mitja' #BCNantimasclista
Barcelona és una ciutat que rebutja la violència masclista. En aquest web trobareu informació i recursos per detectar-la, per buscar suport i, també, per entendre que totes i tots hi tenim un paper.
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/ca/
Al CIRD  
Recursos Pedagògics i Exposicions en préstec i accessibles en línia
Per a entitats, institucions i persones interessades. Exposicions i recursos pedagògics amb perspectiva de gènere, adreçats a sensibilitzar pel que fa als drets de les dones i la prevenció de qualsevol tipus de discriminació o violència exercida per raons de gènere. Els recursos es poden trobar en línia o físicament al CIRD. Consulteu el catàleg al web i doneu-vos d'alta al web per poder consultar els continguts dels recursos en línia.
Lloc: Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones. c/ Camèlies 36-38
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/canal/recursos-pedagogics-i-sensibilitzacio i ajuntament.barcelona.cat/recursospedagogics/ca
Tornar al menú
 
ACTIVITATS CULTURALS
 
Arts escèniques
Dilluns, 16 d'octubre   a les 20:30 h
Concert 'Sonidos de mujer y guitarra'
Dins del cicle Cicle "Clàssics i no tant". Intèrprets: José Luis Ruiz del Puerto, guitarra. Un dels valors més ferms dins el panorama guitarrístic contemporani, interpretarà un repertori fet per dones compositores del segle XVIII fins a l'actualitat. Gratuït. Aforament limitat. No es permetrà l'entrada un cop començat el concert.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde
Més informació: www.casaelizalde.com
Dimecres, 18 d'octubre   a les 19 h
Projecció 'Katherine, 4 estigmas'
Dins del cicle "Cinema Dones del Món". Acathi. 30 min. Espanya. Castellà. Narra el dia a dia i les reflexions d'una dona transsexual a Barcelona. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart. Comandant Benitez 6
Organitza: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart
Més informació: perequart@lleuresport.cat i T. 933 398 261
Del 19 al 29 d'octubre   Diversos horaris (consulteu programa al web)
17è Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona
Pais convidat: Cuba. Consulteu programa al web.
Lloc: Filmoteca de Catalunya, Fundació Casa Amèrica Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: 17è Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona
Més informació: www.barcelonafilmfestival.org
Del 20 al 22 d'octubre   Consulteu programa
Dansa 'Pisadas. Fin y principio de mujer'
La dona com a protagonista de la seva pròpia història des del punt de vista d'Olga Pericet. L'artista flamenca trenca amb els codis preestablerts i planteja el retrobament de les persones amb els seus orígens, les seves tradicions i celebracions. Activitat de pagament.
Lloc: Mercat de les Flors Centre de les Arts de Moviment. Lleida 59
Organitza: Mercat de les Flors Centre de les Arts de Moviment
Més informació: mercatflors.cat/programacio/ i mercatflors.cat/espectacle/pisadas-fin-y-principio-de-mujer/
Diumenge, 22 d'octubre   d'11 a 19 h
Trobada 'BCN ciutat diversa'
Jornada festiva i reivindicativa per apropar-se a la diversitat a través d'un munt d'activitats, tallers i jocs per a tots els públics. El tema central d'enguany, és la dignificació i sensibilització del treball de la llar i la cura de les persones. Entre moltes altres activitats, a la Carpa de la Dona i la Joventut hi trobareu entitats de la nostra ciutat que, al llarg de l'any, treballen per la igualtat de gènere i la integració i participació de les dones des d'una perspectiva de diversitat. Gratuït.
Lloc: Pg. Lluís Companys - Arc de Trionf.
Organitza: Consell Municipal d'Immigració
Més informació: www.bcn.cat/novaciutadania/pdf/consell/bcd.2017.programa.pdf
Dimarts, 24 d'octubre   a les 19 h
Concert 'Homenatge a Ella Fitzgerald'
A càrrec de Romina Krieger i Oscar Machancoses. La nena que va somiar ser ballarina i va triomfar com a cantant, la dona sense cames que va caminar per tots els camins del pentagrama, la visionària gairebé cega. Romina Krieger i Oscar Machancoses relataran la història de la reina del jazz reinterpretant cançons que l'han fet famosa. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Dones de les Corts
Més informació: www.cccandeu.com
Divendres 27 d'octubre   a les 20 h
III Cicle Música Dones i Compositores
Cicle de Música amb l'objectiu de fer visible el talent femení en el món de la música. Es descobrirà el llegat musical femení i es coneixerà l'aportació de compositores de totes les èpoques i el seu paper en la història de la música. Divendres, 27 d'octubre, Òpera en femení, Compositores d'òpera. Gratuït.
Lloc: Teatre de Sarrià. Major de Sarrià 117
Organitza: Teatre de Sarrià, en col·laboració amb el Districte de Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: teatredesarria.barcelona.ppe.entitats.diba.cat/
Fins el 4 de desembre (el primer dilluns de cada mes)   a les 20 h
Cicle de cinema 'Dones a contracorrent'
Dilluns 6 de novembre, 'Bar Bahar', de Maysaloun Hamoud. Israel i França, 2016. Durada: 96 min. Una pel·lícula sobre dones, realitzada per dones. La Salma, la Laila i la Nur no encaixaran mai en el seu entorn. Palestines amb passaport israelià, opten per viure una vida de llibertat a Tel-Aviv, lluny dels seus llocs d'origen. Les tres busquen l'amor, però com a joves palestines aviat s'adonaran que una relació escollida per elles no és una cosa fàcilment assolible. Dilluns 4 de desembre, 'Doña Clara (Aquarius)' de Kleber Mendonça Filho. Brasil, 2016. Durada: 140 min. La senyora Clara, una ex-crítica musical de Recife (Brasil), té 65 anys i viu retirada en un edifici particular, l'Aquarius, construït en la dècada del 1940 sobre el passeig marítim. Un important promotor ha comprat tots els apartaments, però ella es nega a vendre el seu i emprèn una guerra freda contra l'empresa que l'assetja. Aquesta situació estressant la pertorba i fa que pensi en la seva vida, en el passat i en els seus éssers estimats. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net
Tornar al menú
Exposicions  
Fins el 23 d'octubre   de 10 a 14 h
Exposició 'Còmics contra el masclisme'
El còmic pot sensibilitzar sobre la violència masclista però, sovint, reforça estereotips i fomenta discriminacions de gènere, per això és important la implicació en la creació d'imaginaris igualitaris i no sexistes. L'exposició apropa a la construcció dels estereotips de gènere i al paper de les representacions culturals en la reproducció i/o eradicació de la violència masclista.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: www.cccandeu.com
Dimarts, 24 d'octubre (inauguració)   a les 19:30 h
Exposició 'En diàleg'
Una exposició que posa en relació l'obra plàstica de Felícia Fuster i la de l'artista vallenca Mercè Mòdol. Gratuït.
Lloc: Fundació Felícia Fuster. c/ Camps i Fabrés 3-11 bxs 3a
Organitza: Fundació Felícia Fuster
Més informació: www.facebook.com/fundaciofeliciafuster/
Fins el 30 d'octubre   de 10 a 14 i de 16 a 21 h
Exposició 'Construccions identitàries: work in progress'
De Mar C. Llop, fotògrafa. El projecte captura els processos corporals que experimenta la gent transgènere, mostra les persones i les famílies implicades, i també el secret que moltes vegades acompanya el cross-dressing o transvestisme. Un projecte des de dins de la comunitat trans*, a partir de la pròpia experiència de l'autora.
Lloc: Centre Cívic El Sortidor. Plaça Sortidor 12
Organitza: Associació l'Etnogràfica amb la col·laboració del Centre Cívic El Sortidor
Més informació: letnografica.org/cicle-genere-educacio-i-crianca-al-poble-sec/
Fins el 18 de febrer de 2018   de 10 a 14 h
Exposició 'Les dones també seuen. Mobles i espais femenins dels segles XVI i XVII'
Les dones són les protagonistes d'aquesta exposició que es desenvolupa en sis àmbits i té com a primera font d'informació el mobiliari, així com d'altres objectes d'ús quotidià que ens permeten configurar l'imaginari femení i remarcar el paper de la dona a l'Època Moderna. A més dels objectes propis del monestir de Pedralbes, s'han seleccionat obres artístiques procedents de col·leccions privades i museus que complementen el discurs expositiu. L'exposició reflexiona sobre el que la societat esperava de la dona, així com les seves ocupacions i obligacions, tant dintre com fora de clausura.
Lloc: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Bda Monestir 9 bxs
Organitza: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Més informació: monestirpedralbes.bcn.cat/ca/exposicions/les-dones-tamb%C3%A9-seuen-mobles-espais-femenins-dels-segles-xvi-xvii
Tornar al menú
Lectures i presentacions de llibres
Dimecres, 18 d'octubre   a les 18 h
Presentació 'Informe Panoràmic 2016 de les entitats de dones'
Panoràmic és un estudi transversal que recull la realitat del món no lucratiu del país que el 2016 va explorar especialment les entitats de dones amb la intenció d’analitzar-ne tant la seva composició com el finançament o els reptes que es plantegen, tot amb la finalitat d’aportar reflexions que ajudin a la millora del seu impacte en la societat. Es comptarà amb la participació de responsables de l’elaboració de l’informe així com d’entitats de dones que hi han participat. Cal confirmació d'assistència per correu electrònic.
Lloc: Institut Català de les Dones. Pl. Pere Coromines 1
Organitza: ICD
Més informació: icd.activitats@gencat.cat i 88.2.49.216/donesaldia/?idact=3445
Dissabte, 21 d'octubre   de 12:30 a 14 h
Presentació explicada del llibre 'Contes de l'Eriçó i altres contes de les dones del Sàhara'
Dins del "8è Festival de Narració Oral de Barcelona, Munt de Mots". Autora: Ana Cristina Herreros (Madrid). Aquest llibre conté contes gairebé oblidats, que es rescaten d'entre la sorra del desert als campaments de refugiats de Tinduf, on es pot sentir la veu de les dones i descobrir la fèrtil imaginació dels nens i nenes sahrauís. Gratuït.
Lloc: Llibreria Casa Anita. c/ Vic 14
Organitza: Llibreria Casa Anita
Més informació: www.casaanitallibres.com/
Dissabte, 28 d'octubre   a les 12 h
Presentació del llibre 'Iceland'
D'Assumpció Forcada. Presentat per Laia Bonet. Hi intervindran Fina R. Palau i l'autora del llibre, que oferiran un recital poètico-musical amb projecció d'imatges en cada poema. Gratuït.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. València 302
Organitza: Associació Independent de Dones de Catalunya Front d'Acció Sòciocultural
Més informació: www.casaelizalde.com/
33 anys  
Aniversari 'Revista Trabajadora'
Organitza: CCOO
Més informació: www.ccoo.es/noticia:26863--2014_30_anos_de_sindicalismo_y_feminismo_30_anos_de_periodismo_en_igualdad
Publicacions  
Nova entrega d'Andaina i Festa da Palabra Silenciada
S'ha publicat una nova entrega de A Saia. Publicacións periódicas feministas, que inclou la segona etapa de dues capçaleres històriques: Andaina. Revista galega de pensamento feminista (1991-1999) i Festa da palabra silenciada, que completa així la col·lecció. En aquesta hemeroteca digital es pot consultar la revista digitalitzada, l'índex de cada número, un índex documentat i informació detallada sobre les revistes. A Saia és una hemeroteca digital de revistes feministes gallegues de la Comisión da Igualdade del Consello da Cultura Galega i el Centre ADHUC—Teoria, Gènere, Sexualitat de la Universitat de Barcelona, i coordinada per Helena González i Mariam Mariño.
Organitza: Centre de recerca Teoria, Gènere, Sexualitat (ADHUC) UB
Més informació: www.ub.edu/cdona
Tornar al menú
 
JORNADES I ALTRES CONFERÈNCIES
 
Dilluns, 16 d'octubre   de 14 a 16:30 h
Jornada de networking 'Fem xarxa de xarxes'
Una sessió molt dinàmica per conèixer i fer xarxa amb altres dones i grups de dones professionals, i assistir a la presentació dels programes de mentoria de L'Escola de Dones Professionals, Directives i Emprenedores. Després de la sessió, conversa amb l'Ingrid Vanderveldt, presidenta d'Empowering a Billion Women by 2020 (EBW2020), emprenedora tecnològica, inversora i filantropa, membre del Consell Global d'Emprenedors de Nacions Unides. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Barcelona Activa. c/ Roc Boronat 117 1r
Organitza: MadCross i Escola de Dones Emprenedores de Barcelona Activa.
Més informació: emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/inscripcio/PrevDadesGenerals.do?idActivitatMestre=831649%idActivitat=831
Dilluns, 16 d'octubre   a les 17:30 h
Col·loqui amb motiu del Dia Internacional contra el Càncer de Mama
A càrrec de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, Districte de Sarrià-Sant Gervasi. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Vil·la Florida. c/ Muntaner 544 bxs
Organitza: Centre Cívic Vil·la Florida
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laflorida
Dilluns, 16 d'octubre   a les 19 h
Acte d'inauguració curs 2017-18 'Transformar l'Església i el món en femení'
Amb María Clara Lucchetti Bingemer, doctora en Teologia per la Universitat Gregoriana (Roma), professora de Teologia a la Pontificia Universitat Catòlica de Río de Janeiro i membre del consell editorial de la revista Concilium. Es presentaran també les línies de reflexió i les novetats del nou curs.
Lloc: Església del Sagrat Cor de Jesús. c/ Casp 27 bxs
Organitza: Cristianisme i Justícia
Més informació: www.cristianismeijusticia.net/en-directe i www.cristianismeijusticia.net/acte-dinauguracio-curs-2017-18-transformar-lesglesia-i-el-mon-en-femeni
Dilluns, 16 d'octubre   a les 20 h
Jornada 'Escriptores poderoses. Lectura de textos de dones'
Amb motiu del dia de les Escriptores 2017. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Nacional de Catalunya. c/ Hospital 56
Organitza: Biblioteca Nacional de Catalunya
Més informació: www.bnc.cat/
Dimecres, 18 d'octubre   a les 18:30 h
Conferència 'Dona i càncer'
Amb motiu del Dia Internacional contra el Càncer de Mama. Testimoni de pacients, familiars, persones voluntàries, personal mèdic, i una psicòloga que parlaran sobre la seva experiència i el gran impacte físic i emocional d'aquesta malaltia. La xerrada està dirigida al públic en general perquè pretén donar una visió integral de la malaltia i fer de la seva lluita una fita col·lectiva. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Associació Espanyola Contra el Càncer
Més informació: T. 934 101 007 i www.cccandeu.com
Dimecres, 18 d'octubre   a les 19:30 h
Conferència 'Pepita Texidor, 100 anys del seu homenatge'
El 14 d'octubre de 1917 es va inaugurar el primer monument dedicat a una dona amb nom, cognoms i ofici propi: Pepita Texidor, pintora de flors. A càrrec d'Isabel Gascón.
Lloc: Museu del Modernismes de Barcelona. C/ Balmes 48
Organitza: Museu del Modernisme de Barcelona
Més informació: T. 932 722 896 i mmbcn@mmbcn.cat
Dijous, 19 d'octubre   de 10:30 a 13 h
Jornades 'Tira pels dret(s)!' Drets sexuals i reproductius i nova governança mundial en el marc de l'agenda 2030 de desenvolupament sostenible
Es parlarà dels Drets Sexuals i Reproductius i del seu rol en la Nova Governança Mundial. Es presentarà l'Informe 2017 de Població Mundial de NNUU, es veurà la visió de les ciutat sostenibles a través de la prevenció de les violències sexuals als espais públics i es presentarà la nova Campanya Agenda 2030 Feminista. Cal inscripció.
Organitza: Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears
Més informació: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc2Cq-006EcneUQTw-mPtsGqJn-f1kDwgSav7kBuvkeiF2Dsw/viewform?usp=send_form
Dijous, 19 d'octubre   a les 17 h
Xerrada 'Què puc fer si em sento discriminada pel fet de ser dona?'
Espai de reflexió i contrast per prendre consciència de les diferents situacions de micromasclismes i de les situacions quotidianes de discriminació pel fet de ser dona. Es mostraran estratègies perquè la dona pugui identificar aquestes situacions i recursos per tal que pugui fer front a aquestes situacions i sàpiga com pot actuar. A càrrec de l'assessora jurídica del PIAD Les Corts. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Les Corts - Miquel Llongueras. Trav Corts 58
Organitza: PIAD Les Corts
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibmllongueras/ca
Dijous, 19 d'octubre   a les 18 h
Xerrada 'Dijous positius: efectes secundaris dels tractaments antiretrovirals'
A càrrec de Francesc Martínez (gTt-VIH). Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Creación Positiva. c/ Carme 16 pral 1a
Organitza: Creación Positiva
Més informació: mailchi.mp/8b98d8f2dafd/la-cadira-vermella-maig-juny-2017-1222041?e=8b1e282569
Divendres, 20 d'octubre  
Jornada 'Dia Internacional de la dona rural'
Acte de celebració del Dia Internacional de la Dona Rural 2017.
Lloc: Palau Reial de Pedralbes. Av Diagonal 686
Organitza: Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Més informació: agricultura.gencat.cat/ca/departament/politiques-dones/dia-internacional-dona-rural/formulari-assistencia/index.html
Dimarts, 24 d'octubre   a les 19 h
Trobada 'L'hora violeta: espai de trobada'
Dins "L'Aventura de conèixer. T'interessa". Espai de trobada i debat on parlar, debatre i reflexionar sobre molts temes que preocupen especialment les dones. Es parlarà sobre la menstruació i sobre com es viu. Encara és un tabú a la societat? Les dones se senten incompreses? Coneixen com canvia el seu cos durant els cicles? A càrrec de Mercè Carrillo. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Espai Francesca Bonnemaison
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibfbonnemaison/ca
Dimarts, 24 d'octubre   a les 19:30 h
Conferència 'Humanistes d'Amèrica: Orígens'
En el marc del cicle de conferències Humanistes d'Amèrica organitzat per Casa Amèrica Catalunya. Conferència d'Epsy Campbell, diputada costa-riquenya experta en Cooperació Internacional per al Desenvolupament i reconeguda activista dels drets de les dones i dels pobles afrodescendents. Campbell abordarà en la seva intervenció el concepte orígens. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Fundació Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega 299 entl
Organitza: Casa Amèrica Catalunya
Més informació: www.americat.barcelona/es/humanistas-epsy-campbell-costa-rica
Dimecres, 25 d'octubre   a les 18 h
Xerrada 'Noves i velles formes de pensar en la diversitat de gènere en la infància'
A càrrec de Miquel Missé (sociòleg i activista trans) i Esther Sánchez (membre de Trans Família, Associació de famílies de persones transsexuals de Barcelona). Hi haurà servei de guarda de criatures. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic El Sortidor. Plaça Sortidor 12
Organitza: Associació l'Etnogràfica amb la col·laboració del Centre Cívic El Sortidor
Més informació: letnografica.org/cicle-genere-educacio-i-crianca-al-poble-sec/
Dijous, 26 d'octubre   a les 18 h
Xerrada 'Micromasclismes'
Dins del cicle "Dona't més". Què són, a quin col·lectiu perjudiquen, factors i conseqüències. "Dona't més" és un projecte que se centra en l'empoderament de les dones del barri la Marina, treballant diferents temàtiques i problemàtiques com ara les emocions, els rols i els estereotips, la violència de gènere, la inserció sociolaboral, entre d'altres. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic La Cadena. c/ Mare de Déu de Port 397
Organitza: Centre Cívic La Cadena
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lacadena
Dissabte, 28 d'octubre   a les 10 h
Trobada 'Nosaltres fem barri'
Dins del cicle "PerSpectiva", proposta per compartir projectes, espais, itineraris i tallers amb mirada de gènere. Les diferents entitats, col·lectius i dones que treballen amb perspectiva de gènere al Poble-sec, organitzen un espai de trobada on compartir experiències, enfortir la xarxa feminista al barri i visibilitzar els seus projectes, creant un espai de reflexió col·lectiva. - Jornada organitzada per les diferents entitats col·lectius i projectes de dones del Poble-sec: Antonella d'Ascenzi, Averlasailas, Cúrcuma, La Creatura, L'etnogràfica, Pla Comunitari, Somsó. - - On: Plaça del Sortidor. Entrada Gratuïta Cal inscripció prèvia - Aforament limitat
Lloc: Centre Cívic El Sortidor. Plaça Sortidor 12
Organitza: diferents entitats col·lectius i projectes de dones del Poble-sec: Antonella d'Ascenzi, Averlasailas, Cúrcuma, La Creatura, L'etnogràfica, Pla Comunitari, Somsó
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/elsortidor
Dissabte, 28 d'octubre   a les 11 h
Xerrada 'Travelo. El transvestisme a Barcelona durant el segle XX'
Dins "L'Aventura de conèixer - T'interessa". A càrrec de Sofia Bengoetxea. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Nou Barris. Plaça Major de Nou Barris 2
Organitza: Biblioteca Nou Barris
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibnoubarris/ca
Dijous 9, divendres 10 i dissabte 11 de novembre   Diversos horaris (consulteu programa al web)
XIII Fòrum contra les violències de Gènere
Tres dies de conferències i taules rodones sota el lema: 'Teixim resistències enfront de les violències sexuals!'. Vegeu el programa i inscriviu-vos al web de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Plataforma unitària contra les violències de gènere
Més informació: violenciadegenere.org/index.php/actualitat/926-obrim-les-inscripcions-xiii-forum-contra-les-violencies-de-genere-us-el-perdreu, www.violenciadegenere.org i prouviolencia@pangea.org
Divendres, 24 de novembre   a les 10:30 h
IX Mediterranean Women Entrepreneurs Forum
Dins "2017 Mediterranean Week of Economic Leaders". The main consolidated platform for dialogue promoting the exchange of experiences and networking opportunities for women entrepreneurs across the region. Cal preinscripció.
Lloc: Casa Llotja de Mar. Pg Isabel II 1
Organitza: AFAEMME
Més informació: www.medaeconomicweek.org/programme2017/9th-mediterranean-women-entrepreneurs-forum/
Tornar al menú
 
FORMACIÓ
 
Cursos
D'octubre de 2017 a març de 2018  
Curs 'Programa: Construïm en femení les Altres Economies'
Programa de promoció de l'emprenedoria cooperativa, social i solidària impulsada per dones. Per a dones que volen impulsar un projecte amb impacte social o ambiental. El programa ofereix acompanyament en el procés de creació de l'empresa poferint formació, assessorament personalitzat, idees i recursos per donar una empenta en aquesta primera fase d'implantació. El programa ofereix 136 hores de formació, 200 d'acompanyament individualitzat, 64 hores de coworking amb assessorament i dinars en xarxa. S'ofereix també l'oportunitat de compartir la pròpia experiència amb un grup de dones emprenedores amb les que construir sabers i xarxa de suport mutu.
Lloc: Barcelona Activa. c/ Llacuna 162
Organitza: Barcelona Activa
Més informació: emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/programes/Construim-en-femeni-les-Altres-Economies.jsp
Del 20 d'octubre a l'1 de desembre (divendres) (Inscripció oberta fins el 10 d'octubre)   de 16 a 20 h
Escola Popular d'Economia Feminista de Barcelona
Un espai des d'on compartir coneixements teòrics sobre economia feminista, una pausa a la vida atabalada i plena de reptes per pensar-se, sentir-se i aprendre.
Lloc: laFede.cat - Organitzacions per a la justícia global. c/ Tàpies 1-3
Organitza: Cooperacció
Més informació: www.cooperaccio.org i economiafeminista@cooperaccio.org
Inici el 23 d'octubre  
Curs Aula Virtual 'Introducción a la historia de la teología feminista'
Una introducció a la història de la teologia en clau feminista. Es farà un recorregut històric per l'emergència de la teologia feminista, de les seves pioneres i de les condicions socials i culturals que van permetre emergir un moviment que aposta per una nova teologia integral i inclusiva. Professora: Lucía Ramón, filòsofa i teòloga laica. Docent a l'Escola Feminista de Teologia d'Andalusia vinculada a la Universitat de Sevilla. Preu 55 euros. Cal preinscripció. Formació en línia.
Lloc: Fundació Lluís Espinal. Roger de Llúria 13 01
Organitza: Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia
Més informació: www.cristianismeijusticia.net/civicrm/event/info?id=238
Del 2 de novembre al 23 de novembre (dijous)   de 19 a 20:30 h
Curs 'La qüestió del gènere: el que volies saber i no gosaves preguntar'
Es pretén aportar una mica de llum, desfer malentesos i introduir novetats sobre els principals conceptes al voltant de la perspectiva de gènere. També es treballaran aspectes antropològics, biològics, socials, filosòfics i polítics rellevants sobre el feminisme i els moviments per la diversitat sexual. Per últim, s'abordarà la perspectiva cristiana del gènere per tal de presentar elements per un discerniment cristià avui. Professorat: Enric Vilà i Lanao, membre de l'Associació Cristiana de Gais i Lesbianes de Catalunya (ACGIL) i Neus Forcano, membre de l'Associació Europea de Dones per a la Recerca Teològica (ESWTR). Preu 42 euros. Cal preinscripció.
Lloc: Fundació Lluís Espinal. Roger de Llúria 13 01
Organitza: Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia
Més informació: www.cristianismeijusticia.net/civicrm/event/info?id=210
Del 7 de novembre al 19 de desembre (dimarts) i dissabte 2 de desembre   de 18 a 21 h (dissabte 2 de desembre, de 10 a 14 h)
Curs 'Més enllà del gènere. Incorporem la perspectiva interseccional'
Per conèixer la teoria interseccional, els seus plantejaments teòrics i metodològics, per tal de complexitzar la mirada dels i les professionals de l'àmbit social, propiciar el debat i la reflexió al voltant dels sistemes que generen opressió/privilegi, així com de la nostra pròpia posició en el sistema, i les seves implicacions, donar eines per a l'aplicació de la perspectiva interseccional en projectes, activitats i estructures i generar bones pràctiques. Imparteixen el curs: Irene Cardona i Rosa Frasquet. Hi col·laboren: Mariana Olisa, del Colectivo Afrofeminista de Barcelona i Cooptècniques. Preu 140 euros. Cal preinscripció.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: l'Etnogràfica
Més informació: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfA76KNloCLZ036rmbMgMwPG8k6FieI7mJVz7j4y6wcp1u3tQ/viewform?usp=send_form i l.etnografica@gmail.com
Els dies 7, 8 i 9 de novembre   de 16 a 20 h
Curs 'Perspectives Trans en la Infància i l'Adolescència'
Formadores: Cristina Garaizabal. Psicòloga especialitzada en diversitat sexual i de gènere. Miquel Missé. Sociòleg, formador en gènere i sexualitat i activista trans. Metodologia: La formació combina metodologies de classes teòriques i tècniques participatives com els debats, el treball en grup, i el suport de materials audiovisuals. Destinat a: Professionals tant de l'educació formal com no formal que treballen amb infants, adolescents i joves, així com aquelles persones que treballen en el camp del lleure infantil i juvenil. Professionals de la prevenció i la intervenció social (educadors/es socials; treballadors/es socials). Professionals de la salut que treballen en l'àmbit de l'educació afectiu-sexual. Preu 125 euros. Cal preinscripció.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: UVic
Més informació: www.uvic.cat/formacio-continua/ca/cursos/perspectives-trans-en-la-infancia-i-ladolescencia-reflexions-abordar-la-diversi
Del 13 al 27 de novembre   Curs online. 10 hores
Curs online 'Formació bàsica en igualtat d'oportunitats de dones i homes en el treball'
Objectiu: Aquest mòdul recull un conjunt de conceptes bàsics al voltant de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes a l'ocupació. Recomanat per a persones que volen apropar-se de manera senzilla i acurada a la situació de les dones i els homes en el món laboral. I, en concret, als Plans d'igualtat a les empreses com a instrument per actuar en favor de la igualtat d'oportunitats. Plataforma: Moodle. Criteris de selecció i adjudicació: En cas que les candidatures superin les places disponibles, tindran matrícula preferent les persones que s'ajustin al perfil de destinataris/àries per estricte ordre de sol·licitud. Places limitades. Cal preinscripció.
Organitza: Igualtat en el treball Formació. Generalitat de Catalunya
Més informació: igualtateneltreball.tsf@gencat.cat i treball.gencat.cat/ca/ambits/igualtat/formacio/virtual/
Del 13 de novembre al 4 de desembre de 2017  
Curs en línia 'Prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe a la feina'
Aquest curs monogràfic complementa, amplia i desenvolupa el material del Protocol per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa publicat pel Consell de Relacions Laborals de la Generalitat de Catalunya. No obstant això, gaudeix d'una entitat formativa pròpia que permet entendre els principals conceptes d'assetjament sexual i per raó de sexe a l'entorn laboral, les obligacions i responsabilitats a les empreses a aquest respecte i les diferents parts que componen un protocol. Aquesta formació és particularment útil a persones que poden participar en els processos d'implementació dels plans d'igualtat i/o d'elaboració del protocol per a la prevenció i abordatge de l'assetjament sexual i per raó de sexe a les empreses.
Lloc: Formació en línia.
Organitza: Direcció General d’Igualtat Generalitat de Catalunya
Més informació: treball.gencat.cat/ca/ambits/igualtat/formacio/virtual/
Del 14 de novembre al 19 de desembre (dimarts)   de 19 a 20:30 h
Curs 'Assaltar els cels: dones i espiritualitat, ficcions i realitat'
Es reflexionarà sobre la representació de les dones a les pel·lícules i sèries de ficció on la trama gira al voltant del fet religiós i l'espiritualitat. Es parlarà de Teresa de Jesús o Juana Inés de la Cruz, però també dels estereotips sobre les dones creients, de la violència que les religions han exercit (i exerceixen) contra les dones, de diàleg interreligiós i de la pau promoguda per elles des de la fe, del dubte i l'ateisme i, també, de l'espiritualitat com a factor d'empoderament. Professora Sonia Herrera, comunicadora audiovisual i investigadora. Especialista en educomunicació, periodisme de pau i estudis feministes. Preu 55 euros. Cal preinscripció.
Lloc: Fundació Lluís Espinal. Roger de Llúria 13 01
Organitza: Centre d'estudis Cristianisme i Justícia
Més informació: www.cristianismeijusticia.net/civicrm/event/info?id=211
Tornar al menú
Tallers als PIAD
D'octubre de 2017 a juny de 2018 (dilluns i dimecres)   de 18 h a 19 h
Taller 'Dona i esport'
Sessions de relaxació, tonificació, control postural i gimnàstica suau, concebut com un espai de relació i autocura, especialment indicat per a dones que cerquen un espai per relacionar-se i dedicar-se temps a si mateixes. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sarrià-Sant Gervasi.
Lloc: Per concretar (CAP, Servei Sanitari).
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: piad_sarriasantgervasi@bcn.cat i T. 932 002 602
D'octubre de 2017 a juny de 2018 (dilluns i dimecres)   de 18 a 19 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci per millorar-ne la condició física, l'autoestima i la pressa de decisions. Espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes utilitzant l'exercici físic a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, les sessions de tonificació, el control postural, etc. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sarrià-Sant Gervasi.
Lloc: CAP per concretar.
Organitza: PIAD Sarria-Sant Gervasi
Més informació: piad_sarriasantgervasi@bcn.cat i T. 932 002 602
Del 19 d'octubre al 28 de juny (dijous)   de 19 a 20 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci per millorar la condició física, l'autoestima i la pressa de decisions. Espai de temps on les dones es poden dedicar a elles mateixes utilitzant l'exercici físic a través d'un gran ventall d'activitats com la relaxació, sessions de tonificació, control postural, etc. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Gràcia.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Pare Claret. c/ Sant Antoni Maria Claret 19-21 bxs
Organitza: PIAD Gràcia
Més informació: piad_gracia@bcn.cat i T. 932 914 330
Del 19 d'octubre al 21 de desembre (dijous)   d'11 a 13 h
Taller 'Autoestima. Adiós amores perros!'
Coaching per millorar les relacions amoroses. El taller pretén crear un espai on les dones puguin entendre el funcionament del cos, la ment i les emocions, aprenent a redescobrir el propi potencial i a expressar-se a través del moviment i la presa de consciencia, afavorint el benestar, la salut emocional, física i relacional, potenciant els propis recursos, habilitats i competències. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Eixample.
Lloc: Biblioteca Sant Antoni - Joan Oliver. c/ Comte Borrell 44-46
Organitza: PIAD Eixample
Més informació: piad_eixample@bcn.cat i T. 932 562 819
Del 19 d'octubre al 21 de desembre (dijous)   de 18 a 20 h
Taller 'Moviment conscient'
Espai d'exploració i auto coneixement, partint del cos com a seu de vivències. Des del reconeixement del lligam estret entre la ment, les emocions i el cos físic, es faciliten camins que permeten integrar i harmonitzar els diferents aspectes que habiten en cadascuna de les participants. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Gràcia.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Larrard. Trav Dalt 79 bxs
Organitza: PIAD Gràcia
Més informació: piad_gracia@bcn.cat i T. 932 914 330
Del 19 d'octubre al 21 de desembre (dijous)   de 17:30 a 19:30 h
Taller 'Autoestima. El meu cos, el meu territori'
Espai per a dones que vulguin aprofundir en el funcionament del cos, la ment i les emocions. Es treballarà l'expressió a través del moviment i la presa de consciència, afavorint el benestar, la salut emocional, física i relacional, potenciant els propis recursos, habilitats i competències. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sarrià-Sant Gervasi.
Lloc: Centre Cívic Sarrià. c/ Eduardo Conde 22-42 bxs
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: piad_sarriasantgervasi@bcn.cat i T. 932 002 602
Dissabte, 25 de novembre   de 10 a 13 h
Taller 'd'autodefensa i apoderament per a noies'
Un espai per potenciar la seguretat física i emocional. La consciència de l’espai, la percepció, la força física o la comunicació verbal i no verbal seran algunes de les nostres eines. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervasi i PIJ Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: piad_sarriasantgervasi@bcn.cat, T. 932 002 602 i informaciojoves@casasagnier.net
Tornar al menú
Altres tallers
Dimecres, 18 d'octubre   de 16 a 20 h
Taller 'Lideratge femení en les organitzacions socials'
Taller d'empoderament per a dones professionals de l'acció social. A càrrec de Mònica Gelambí. Preu 25 euros. Cal inscripció. Places limitades a 20.
Lloc: Palau Macaya. Pg Sant Joan 108
Organitza: Dones directives i professionals de l'Acció Social
Més informació: donesdirectives@acciosocial.org
Del 18 al 25 d'octubre (dimecres)   de 18 a 20 h
Taller 'Cuida't durant l'embaràs'
Professora: Marta León, Espai de Salut Alè. L'alimentació és un dels pilars fonamentals si es vol tenir cura de la salut reproductiva. Quan es vigila el que es menja, es proporciona a l'organisme tot allò necessari per gestar un bebè sa. Una aproximació a com han de ser l'alimentació i els hàbits durant l'embaràs. Preu 19.89 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net
Del 18 d'octubre al 22 de novembre (dimecres)   de 19 a 21 h
Taller 'Teoria i pràctica de l'autoretrat: Gènere i corporalitat'
A càrrec de Maria Florencia Del Gesso. Molts i moltes artistes s'han dedicat a l'autoretrat, utilitzant el seu cos com a eina de discurs fotogràfic. En aquest curs s'aprofundirà tant en la part teòrica (que inclourà la perspectiva de gènere en la història de la fotografia), com en la pràctica, mitjançant el visionat crític dels i de les autores i la revisió de les nostres imatges. Preu 49.73 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Espai de Fotografia Francesc Català-Roca. c/ Llança 21
Organitza: Centre Cívic Casa Golferichs i Espai de Fotografia Francesc Català-Roca
Més informació: www.golferichs.org
Divendres, 20 d'octubre   de 10 a 12 h
Taller 'Qüestionant estereotips: Dones Migrades i Dones Autòctones'
A càrrec de Mujeres Pa'lante-Maloka. Es treballarà el llenguatge corporal i paralingüístic des de la pròpia mirada cultural, es viatjarà per les distorsions cognitives i prejudicis i, finalment s'arribarà, a través de l'empatia, a l'espai comú de la convivència i la solidaritat. Gratuït. Cal fer inscripció prèvia.
Lloc: Casal de Barri Espai 210. c/ Padilla 210
Organitza: Associació Hèlia
Més informació: helia@heliadones.org i T. 654 850 527
Del 20 d'octubre a l'1 de desembre (divendres)   de 18:30 a 20 h
Taller per a dones 'Bases de ioga inspirat en Iyengar'
A càrrec de Karmen Cuellar. Preu 5 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: comunicacio@civicbarceloneta.com i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Del 23 d'octubre al 18 de desembre (dilluns)   de 17:30 a 19 h
Taller joves 'Teatre dels i de les oprimides: deconstruim el gènere'
A càrrec del SAH (Servei d'Atenció a Homes). El teatre dels i de les oprimides cerca explorar, reflexionar i transformar les realitats injustes, desiguals i discriminatòries en què estan immerses les persones i els diferents col·lectius socials. Utilitzant el llenguatge teatral, l'art (imatge, so, paraula i moviment) i la construcció col·lectiva de coneixement, descobrirem nova informació sobre les relacions en conflicte a fi de transformar-les en models relacionals més saludables i igualitaris. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net/ i eixjove.cat/tallers_trimestrals
Del 26 d'octubre al 14 de desembre (tots els dijous)   de 18:30 a 20 h
Taller per a dones 'Dones que habiten cossos. 7a edició'
A càrrec d'Antonella D'Ascenzi. Les participants s'aproparan a les històries de dones que viuen a la Barceloneta, utilitzant la dansa-teatre i la improvisació per re-construir les petjades investigant sobre històries no explicades. S'enriquirà el discurs de gènere, reforçant la identitat i apostant per una cultura lliure de masclisme, patriarcat i silenci. Places limitades. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: www.bcn.cat/ccbarceloneta i comunicacio@civicbarceloneta.com
Dissabte, 28 d'octubre   d'11:15 a 14:15 h
Mirades de dones: Taller amb el llibre 'Charlotte'
De David Foenkinos. L'autor de la delicadesa, recupera amb aquesta novel·la a la pintora alemanya, d'origen jueu, que morí a Auschwitz amb 23 anys. Mirades de dones és un espai fet des de les dones i per a elles. Dins d'un marc teòric es construeix pensament per entendre formes i estils d'escriptura que sempre se'ns revelen com aprenentatges. També és un taller perquè hi ha un temps dedicat a la pròpia escriptura. Preu 25 euros. Dues sessions seguides: 40 euros.
Lloc: Llibreria Pròleg. c/ Sant Pere Més Alt 46
Organitza: Llibreria Pròleg
Més informació: llibreriaproleg@llibreriaproleg.com i T. 933 192 425
Del 31 d'octubre al 12 de desembre (dimarts)   de 18:30 a 20 h
Taller 'Projecte Wikidones: Dones i emprenedoria'
El projecte Wikidones és una proposta de treball col·lectiu per promoure la participació de les dones en l'edició de continguts amb perspectiva de gènere i feminista a Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure en català, amb la idea de que tot el coneixement al voltant de les dones, que s'ha anat recopilant al Districte de les Corts, consti també en l'àmbit digital a la Viquipèdia. Es recomana portar ordinador portàtil o tauleta tàctil. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart. Comandant Benitez 6
Organitza: Taula de Dones de Les Corts
Més informació: T. 934 577 748, doneslescorts@gmail.com i www.ccperequart.com
Del 4 de novembre al 2 de desembre (dissabte)   de 10:30 a 12 h
Taller 'Massatge per a nadons'
Creixement personal i salut. El massatge infantil és una eina de comunicació amb el nadó que permet crear un espai i temps per al retrobament, viure la comunicació amb la pell alhora que ens ensenya a escoltar, acceptar, comprendre i respectar. Taller indicat per a famílies amb nadons a partir dels 15 dies fins als 18 mesos. A càrrec de Marta Rojano. Preu 26.32 euros.
Lloc: Centre Cívic La Sagrera La Barraca. c/ Martí Molins 29
Organitza: Centre Cívic La Sagrera La Barraca
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lasagrera
Del 7 al 9 de novembre   a les 18 h
Taller 'Els nostres cossos ens parlen'
Dins "L'aventura de conèixer - T'interessa". A càrrec d'América Sáez. Taller de sexualitat femenina. Recomanat per a joves de 13 a 16 anys. Gratuït.
Lloc: Biblioteca Trinitat Vella - J. Barbero. c/ Galícia 16
Organitza: Biblioteca Trinitat Vella - J. Barbero
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibtrinitatvella/ca
Del 9 al 30 de novembre (dijous)   de 18 a 20 h
Taller 'Adolestima'l'
A càrrec de Quantum. Quina és la funció de l'autoestima? Es parlarà de com reforçar-la i promoure-la. S'avaluarà la pròpia i es reflexionarà sobre l'impacte de la comunicació, com a persones adultes de referència, sobre l'autoestima i l'autoconcepte de fills i filles. Gratuït. Cal inscripció prèvia. 4 sessions (9, 16, 23 i 30 de novembre). Adreçat a pares, mares, tutores i tutors d'adolescents.
Lloc: Centre per a Families amb Adolescents. c/ Sant Antoni Maria Claret 64-78
Organitza: Centre per a Families amb Adolescents
Més informació: saif@bcn.cat, T. 932563560, www.barcelona.cat/familia i goo.gl/forms/zZZqwjYeOKELzrOX2
Divendres, 10 de novembre   de 10:30 a 12 h
Taller 'Dona, ciència i cuina al mercat'
Gratuït.
Lloc: Mercat de Les Corts. Trav Corts 215
Organitza: Dones de les Corts
Més informació: mercatdelescorts.cat/
Del 14 al 28 de novembre (dimarts)   de 18:30 a 20:30 h
Taller per a joves 'Mitjans de comunicació i igualtat de gènere'
Amb motiu del 'Dia Internacional per a l'Eradicació de la Violència vers les Dones'. Seminari de treball pràctic per analitzar, reflexionar i aprendre com es construeixen als mitjans les informacions que afecten les llibertats de les dones. Amb SomAtents, col·lectiu que apropa l'activitat interpretativa i crítica de la premsa a la ciutadania. Gratuït. Cal inscripció prèvia presencial.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai. Hi col·labora Districte de Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: formacio@casaorlandai.cat i www.casaorlandai.cat
Del 21 al 28 de novembre   de 20:15 a 21:45 h
Taller 'Cuina per tenir cura de la salut hormonal femenina'
A càrrec de Marta León de l'espai de Salut Alè. El taller convida a observar-se i atendre les pròpies necessitats. Es viatjarà per les diferents fases del cicle menstrual i es descobrirà que l'alimentació millora la salut i el benestar físic i emocional. Preu 14.92 euros (més suplement). Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net
Divendres, 24 de novembre   de 18:30 a 21:30 h
Taller 'Identitat en moviment'
Amb motiu del 'Dia Internacional per a l'Eradicació de la violència vers les dones'. Amb Antonella D'Ascenzi. S'investigarà la construcció del femení/masculí a través del moviment, individuant models de la cultura patriarcal que generen els papers de dona/home en la societat. No és requereix experiència prèvia en dansa o teatre. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell. c/ Viladomat 2-8 bxs
Organitza: Centre Cívic Cotxeres Borrell
Més informació: www.cotxeresborrell.net
Dissabte, 25 de novembre   a les 17 h
Taller infantil 'BUM, PLAF, XAP! Què passa quan els dibuixos animats es barallen?'
Amb motiu del 'Dia Internacional per a l'Eradicació de la Violència vers les Dones'. Molt sovint els personatges dels dibuixos animats tenen una relació agressiva amb l'entorn. Es valorarà quines són les estratègies de plantejament de l'acció narrativa i s'inventaran maneres no violentes de resoldre els conflictes i les històries. Amb Drac Màgic, formació en llenguatges audiovisuals. Gratuït. Cal inscripció prèvia presencial.
Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai. c/ Jaume Piquet 23 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Orlandai
Més informació: formacio@casaorlandai.cat i www.casaorlandai.cat
Dimarts, 28 de novembre   a les 17:30 h
Taller 'Teatre i gènere'
Dins "L'Aventura de Conèixer - T'interessa". Dirigit a joves de 10 a 14 anys dins el projecte Esforça't Júnior (Xarxa Jove Bon Pastor). Gratuït.
Lloc: Biblioteca Bon Pastor. c/ Estadella 64
Organitza: Biblioteca Bon Pastor
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibbonpastor/ca
Tornar al menú
 
PRE-INSCRIPCIONS
 
Oberta la preinscripció fins el 30 d'octubre   Estudis on line i semipresencials
Màster en Estudis de la Diferència Sexual
Curs 2017-2019: La pràctica de la diferència. Màster adreçat a dones i homes que s'interessen en el pensament de la diferència sexual, en la política del simbòlic, en la sexuació del coneixement, en la llibertat femenina, en la mediació i les cultures de pau, en els estudis de les dones i de gènere, en el feminisme, en les polítiques d'igualtat d'oportunitats, en la política sexual, en la discriminació, en la igualtat de gènere i en l'empoderament. Preu 1400 euros per any. Consulteu el web. Possibilitat de beques parcials que es poden demanar fins el 31 d'octubre.
Lloc: Centre de Recerca en Estudi de les Dones (UB). Duoda. Baldiri Reixac 13
Organitza: Centre de Recerca en Estudi de les Dones (UB). Duoda
Més informació: T. 934 481 399, www.ub.edu/duoda/web/es/cursos/6/, www.ub.edu/duoda/upload/datos_master_6_4.pdf, www.ub.edu/duoda/web/es/noticias/174, duoda@ub.edu i www.ub.edu/duoda/web/es/noticias/174
Oberta la preinscripció per al curs 2017-2018  
Màster en Construcció i Representació d'Identitats Culturals (CRIC)
Formació avançada en la definició i anàlisi dels processos de construcció cultural de les idees 'inclosa la idea d'identitat i de les seves representacions' en la literatura, el cinema, el teatre i altres mitjans. Així mateix, tracta qüestions de recepció, traducció i gestió cultural en el context de les cultures plurals i en constant transformació que configuren el món actual. El màster té com a finalitat oferir un programa de formació de qualitat en l'àmbit de l'anàlisi literària que sigui adequat a la realitat cultural, marcada pel contacte i l'intercanvi creixent entre cultures en el marc de la globalització. Es planteja desenvolupar competències culturals i d'anàlisi de textos, així com capacitats d'anàlisi de fenòmens de recepció intercultural, imprescindibles per portar a terme una aproximació crítica a les canviants realitats plurals. El màster consta de 60 crèdits repartits de la manera següent: 12 en assignatures obligatòries; 12 en matèries obligatòries d'especialitat; 24 en assignatures optatives, i 12 en el treball final de màster. Les especialitats són: Literatura, Gènere i Identitats i Literatura i Interculturalitat. Llengua d'impartició: Català 40%, Castellà 20%, Anglès 40%. Preu orientatiu: 46,50 euros per crèdit (82 euros per a estudiants de fora de la UE i no residents a l'Estat espanyol). Preus del curs 2016-2017. Denominació del títol que s'obté: Màster en Construcció i Representació d'Identitats Culturals. Centre de gestió: Facultat de Filologia. Coordinació: Francesco Ardolino.
Lloc: Facultat de Filologia. G.V. Corts Catalanes 585
Organitza: Facultat de Filologia UB. Centre Dona i literatura
Més informació: www.ub.edu/cdona/es i identitats@ub.edu
Tornar al menú
 
PREMIS I CONVOCATÒRIES
 
Fins el 31 d'octubre (presentació de candidatures)   a les 17:30 h
VI Edició del Premi Barcelona a l'Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2017
El Premi Barcelona a l'Empresa Innovadora en Conciliació i Temps és un reconeixement a les empreses que promouen la conciliació dels diferents aspectes de la vida dels seus treballadors i treballadores.
Lloc: Ajuntament de Barcelona (Saló de Cent). Plaça Sant Jaume 1 1r
Organitza: Ajuntament de Barcelona. Xarxa d'empreses Nust
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/tempsicures/sites/default/files/bases_especifiques_any_2017.pdf i ajuntament.barcelona.cat/premi-empresa-conciliadora/ca/
Fins el 31 d'octubre de 2017 (presentació de treballs)   a les 19 h
V edició del Premi internacional de narrativa 'Marta de Mont Marçal' 2018
Les Bodegues Mont Marçal, en col·laboració amb Roca Editorial, convoquen la cinquena Edició del Premi Internacional de Narrativa Marta de Mont Marçal 2018, creat en homenatge a la mare de l'actual directora del Celler, Blanca Sancho. El premi vol donar veu i oportunitat a aquelles dones que volen donar ales a la seva creativitat a través d'un text inèdit i compartir-lo mitjançant la seva publicació impresa. El Premi és obert a totes les dones més grans de 18 anys, independentment de la seva nacionalitat, procedència o lloc de residència. No importa el gènere literari de l'obra i aquesta pot estar redactada tant en castellà com en català. S'atorgarà un premi de 3.000 euros, una caixa mensual de cava durant un any i una obra de l'artista Antonia Cortijos, a l'obra guanyadora i aquesta serà publicada per Roca Editorial al llarg de l'any.
Lloc: Roca Editorial. Av Marquès de l'Argentera 17
Organitza: Bodegues Mont Marçal i Roca Editorial
Més informació: www.mont-marcal.com i www.rocaeditorial.com
Fins el 3 de novembre (oberta la convocatòria)  
'Docscooperants' Concurs de projectes joves per la creació de documentals sobre cooperació
Concurs audiovisual de projectes joves per la creació de documentals sobre cooperació, associacionisme, participació i/o voluntariat. Aquest concurs, a diferència d'altres certamens, no premiarà el resultat final si no la millor idea o avant projecte i l'hi donarà suport des de l'inici fins la seva presentació i exhibició. Per participar només es necessita ajuntar dos ingredients un col·lectiu que actuï en l'àmbit de la cooperació i ganes de gravar un documental. Consulteu les bases del concurs. La gal·la de presentació dels projectes serà el divendres 24 de novembre.
Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Sagnier
Més informació: casaldejoves.casasagnier.net/docscooperants-2017-bases-i-annexes
Fins el 10 de novembre (data límit d'inscripció)  
9ª edició del concurs (RE)Imagina't. Creacions audiovisuals no sexistes
El concurs (RE)Imagina't és una iniciativa de l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, adreçat a grups de nois i noies d'entre 14 i 18 anys dels centres d'educació formal i d'entitats d'educació en el lleure dels municipis que formen part d'aquest Observatori. A través d'aquesta convocatòria es pretén impulsar la creació participativa dels nois i les noies tot incentivant la seva implicació en la construcció de nous models comunicatius que encarin positivament la diferència sexual. Els grups participants poden optar a presentar la idea, el guió i el storyboard d'una creació audiovisual que defensi un ús no sexista ni androcèntric dels mitjans audiovisuals i/o presentar una peça audiovisual que defensi, així mateix, un ús no sexista ni androcèntric dels mitjans audiovisuals. La inscripció és gratuïta.
Lloc: Associació de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.
Organitza: Associació de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació
Més informació: observatorid@observatoridelesdones.org, T. 932 160 004 i dracmagic1.mailrelay-iv.es/newslink/1162376/1242.html
Fins el 15 de novembre (presentació de candidatures)  
V Premi Dones innovadores 2018
L'objectiu del premi és lluitar contra la manca de reconeixement públic i donar visibilitat a dones emprenedores que serveixin com a exemple a d'altres que es plantegin emprendre com a projecte professional. El premi es divideix en quatre categories: Primer premi (100.000 euros); segon premi (50.000 euros); tercer premi (30.000 euros) i Rising Innovator Award (20.000 euros). Els requisits per a poder participar-hi són: Haver fundat (o cofundat) una empresa d'èxit, abans de l'1 de gener de 2016 i amb una facturació d'almenys 100.000 euros (50.000 euros per la categoria Rising Innovator Award); i haver innovat en el mercat. Haver-se beneficiat de finançament públic o privat en recerca i innovació. Tenir 30 anys o menys (per a la categoria Rising Innovator Award). La decisió del jurat amb els noms de les guanyadores està prevista pel primer trimestre de 2018.
Organitza: Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea
Més informació: exteriors.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/afers_exteriors/ue/fons_europeus/detalls/noticia/20170912_dones-innovadores-2018
Fins el 20 de novembre (presentació de treballs)  
XIII Concurs per l'eradicació de la violència masclista
Amb l'objectiu de visibilitzar les estratègies que tenen les dones, lesbianes i trans d'arreu del món, per fer front a les agressions sexuals quotidianes en els espais públics, al carrer, a l'escola, a l'institut, a la universitat, als parcs, al transport públic, a la platja, a les festes populars, a les porteries de les nostres cases i les agressions sexuals a través de les xarxes socials i les aplicacions mòbils. Aquest any, el concurs pretén mostrar aquesta problemàtica global i local que constitueix una qüestió de salut pública; per tant, s'aposta per la construcció d'una realitat social i global més igualitària i sense violències contra les dones. El Concurs consta de dues categories (literària i lliure) i va dirigit a tota la població a partir de 12 anys, per promoure la reflexió i fomentar la sensibilització al voltant de la problemàtica de la violència masclista.
Lloc: Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere. c/ la Rambla 10 1a
Organitza: Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere
Més informació: violenciadegenere.org/index.php/quefem/concurs-eradicacio-violencia i violenciadegenere.org/images/stories/pdf/2017/20170704_BasesConcurs2017.pdf
Abans del 15 de gener de 2018 (lliurament d'assaigs)  
III edició Premi ADHUC en estudis de gènere i sexualitat
El Centre de recerca ADHUC-Teoria, Gènere, Sexualitat (Universitat de Barcelona) convoca la tercera edició del Premi ADHUC en estudis de gènere i sexualitat per premiar un assaig en aquest àmbit interdisciplinari del coneixement. El Premi consisteix en la publicació de l’assaig premiat a la Sèrie "Mujeres y culturas" d'Icaria Editorial. El jurat està format per: Fina Birulés (Universitat de Barcelona), Rafael M. Mérida Jiménez (Universitat de Lleida), Alberto Mira (Oxford Brookes University), Marta Segarra (Centre National de la Recherche Scientifique i directora de la col·lecció), Lluís Maria Todó (Universitat Pompeu Fabra) i Meri Torras (Universitat Autònoma de Barcelona).
Organitza: Grup de Recerca Consolidat Creació i Pensament de les Dones UB
Més informació: adhuc@ub.edu, www.ub.edu/cdona/es/mujeresyculturas i www.ub.edu/cdona
Tornar al menú
 
ALTRES ESDEVENIMENTS D'INTERÈS
 
Del 10 d'octubre al 28 de novembre (dimarts)   de 17 a 20 h
Espai 'Viquidones'
El propòsit de la iniciativa és introduir la perspectiva de gènere en els articles enciclopèdics tot reforçant i multiplicant els continguts relacionats amb les dones, les seves biografies i les seves obres, així com qualsevol altra qüestió vinculada a la cultura de les dones, els feminismes, la igualtat de gènere, etc. L'aprenentatge és individualitzat i s'avança en funció de la disponibilitat i els interessos de cada participant. Activitat gratuïta. No cal inscripció. Dóna dret al reconeixement de crèdits ECTS, ja que forma part del Programa d'activitats de compromís social (PACS).
Lloc: El Campus Ciutadella. c/ Ramon Trias Fargas 25-27
Organitza: UPF Igualtat, Dep. de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) UPF, l'Amical Wikimedia i Wiquimujeres Grup d'usuàries
Més informació: www.upf.edu/web/igualtat/inici/-/asset_publisher/SSu6Da2BYQ5I/content/id/97292510/maximized
Dilluns, 16 d'octubre   a les 20 h
Concentració amb el lema 'Contra la violència masclista i homenatge a les dones assassinades'
Lloc: A la Plaça Sant Jaume.
Organitza: Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere
Més informació: www.violenciadegenere.org/
Divendres, 20 d'octubre   a les 19 h
Concentració amb el lema 'Roda d'homes'
Minut de silenci per les dones i fills/es assassinades per violència masclista.
Lloc: La Plaça de Sant Jaume. Plaça Sant Jaume 1
Organitza: Ahige
Més informació:
Fins el 31 de desembre  
Projecte Comunitari per a Dones amb menopausa
El Casal de Barri porta a terme aquest projecte destinat a dones. L'objectiu no és altre que ajudar a viure la menopausa amb normalitat.
Lloc: Casal de Barri Vila Olímpica-Can Gili Nou. c/ Taulat 3-5
Organitza: Casal de Barri Vila Olímpica-Can Gili Nou
Més informació: cb@aavv-vilaolimpica.com, T. 932 219 522 i www.cbvilaolimpica.entitatsbcn.net
Programa d'empoderament i activació per al treball   Durant el 2017
De dones amb discapacitat
Coaching individual i grupal. Atenció psicosocial. Habilitats prelaborals. Alfabetització tecnològica.
Lloc: COCEMFE. C/ Roger de Flor 330 bxos
Organitza: Dones no Estàndards, COCEMFE i Obra Social 'La Caixa'
Més informació: T. 934 592 339 i igualdad.barcelona@cocemfe.es
'Siemprevivas'  
Web d’atenció en temes de violències masclistes
A la web, a més d'informació i atenció en temes de violència masclista, també es pot trobar informació sobre els cursos que realitzen periòdicament.
Organitza: Fundació Àmbit Prevenció
Més informació: www.siemprevivas.org i siemprevivas.org/eventos/
Tornar al menú
 
Ajuntament de Barcelona Dones

Ajuntament de Barcelona
Tel 934 027 678
transversalitat_genere@bcn.cat
www.bcn.cat/dona
www.facebook.com/barcelonadones
@bcn_dones