Ajuntament de Barcelona Dones
Agenda dones Barcelona
 
ABRIL 2017 Si no vols rebre l'agenda
envia un mail aquí.
 
* Primera Quinzena
 
Us recomanem (4)
Activitats culturals (28)
Jornades i altres conferències (11)
Formació (41)
Pre-inscripcions (1)
Premis i convocatòries (2)
Altres esdeveniments d'interès (9)
 
US RECOMANEM
 
Convocatòria - Entre el 29 de març i el 30 d’abril, tramitació de la sol·licitud de participació   Reunió participativa, dimarts 4 d'abril de 18 a 20
Associa’t 2017
Aquesta segona edició es farà entre el 23 i el 25 de setembre de 2017, dins el marc de les festes de la Mercè, a la plaça de Catalunya. Es vol continuar aprofundint i millorant el nou model participatiu i de coproducció tan ben valorat el 2016. Si es tenen dubtes, heu pensat en realitzar una proposta d’activitat col·laborativa entre varies entitats o esteu interessades en comunicar de forma participativa les vostres propostes, el 4 d'abril, en farà una presentació del portal web i s'explicaran els criteris de participació. És imprescindible confirmar prèviament l'assistència.
Lloc: Casal de Barri Can Travi. Av. Cardenal Vidal i Barraquer 45
Organitza: Associa't a la festa
Més informació: associat.barcelona/acte170404.php i associat.barcelona/
Dijous, 6 d'abril   de 9 a 18:45 h
Jornada 'Economia feminista: Acció institucional i lluites socials'
Jornada per abordar l'economia feminista des de les vessants de l'acció institucional i de les lluites socials. L'Ajuntament de Barcelona, amb aquesta jornada, pretén abordar els reptes actuals dels governs locals en la lluita contra les desigualtats de gènere, promovent la reflexió i les polítiques econòmiques amb perspectiva de gènere. Per això es comptarà amb ponents d'altres administracions locals que exposaran pràctiques dutes a terme en diversos municipis de l'Estat i d'altres països. Així mateix, es vol difondre i donar a conèixer l'actuació de l'Ajuntament de Barcelona en aquesta matèria emmarcada en el Pla per la Justícia de Gènere 2016-2020. Cal que la producció d'aquestes polítiques es faci en cooperació amb els moviments socials i, en concret, amb els grups de dones i feministes. I per això, es creu fonamental donar veu a les seves vindicacions i mostrar tot el treball en matèria d'economia feminista que fa temps que desenvolupen des de diferents espais. A la trobada hi participaran persones del món acadèmic, de l'Administració pública i referents de moviments i lluites socials, així com representants de l'Ajuntament de Barcelona. S'abordarà, de manera col·lectiva, camps clau de l'economia local: pressupostos, política fiscal, mercat laboral i els treballs de cures. El context des d'on es tractaran aquestes polítiques és el marc de la crisi i els seus impactes en la vida de les dones. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: MACBA (Auditori Meyer). Plaça Àngels 1
Organitza: Regidoria de Feminismes i LGTBI i Departament de Transversalitat de Gènere-CIRD
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/economiafeminista/
Campanya 'No en deixem passar ni mitja' #BCNantimasclista  
BCN Antimasclista
Barcelona és una ciutat que rebutja la violència masclista. En aquest web trobareu informació i recursos per detectar-la, per buscar suport i, també, per entendre que totes i tots hi tenim un paper.
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/ca/
Al CIRD  
Recursos Pedagògics i Exposicions en préstec i accessibles on line
Per a entitats, institucions i persones interessades. Exposicions i recursos pedagògics amb perspectiva de gènere, adreçats a sensibilitzar pel que fa als drets de les dones i la prevenció de qualsevol tipus de discriminació o violència exercida per raons de gènere. Els recursos es poden trobar online o físicament al CIRD. Consulteu el catàleg al web.
Lloc: Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones. c/ Camèlies 36-38
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/canal/recursos-pedagogics-i-sensibilitzacio i ajuntament.barcelona.cat/recursospedagogics/ca
Tornar al menú
 
ACTIVITATS CULTURALS
 
Arts escèniques
1 d'abril i 6 de maig (dissabtes)   d'11 a 13 h
Cinema i activitats creatives per a infants 'Imagina, Imagina!'
Es proposen dinàmiques relacionades amb les arts visuals i la representació cinematogràfica. Una proposta lúdica i creativa a partir de referències procedents de la cultura audiovisual en diferents formats. L'activitat està dissenyada per a que les famílies deixin els nens i les nenes a càrrec de monitors i monitores especialitzats. 4 de març, "Al ritme de punts i línies!" s'experimentarà amb diferents representacions abstractes, pintures, fotografies, i pel·lícules. 1 d'abril, "Viatge al fons marí", viatge cap el fons del mar per descobrir els seus habitants a través de les pel·lícules aprenent a representar-lo en dibuixos i collage a partir de múltiples tècniques. 6 de maig, "Monstres, quin riure!", recorregut per les imatges de monstres i fantasmes que veiem en les pel·lícules i els contes descobrint si aquestes criatures que fan por són tan valentes com semblen. Es crearan monstres imaginaris, es projectaran a la pantalla gràcies a la llum i se'ls donarà moviment mitjançant la tècnica de les ombres xineses. Adreçat a infants de 3 a 7 anys. Gratuït.
Lloc: Casal de Barri Pou de la Figuera. c/ Sant Pere Més Baix 70
Organitza: Drac Màgic - Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals i Associació de veïns i veïnes del Casc Antic
Més informació: www.dracmagic.cat/imagina-imagina/
Dissabte, 1 d'abril   a les 19 h
Teatre 'Tot és negre'
Dins del Cicle d'arts escèniques "Balandra". Un home senzill entra en una sala de vetlla a donar el condol a la vídua d'un antic conegut. Aquesta situació serà la porta d'entrada a records que pensaven que tenien oblidats, a emocions amagades sota massa ferides. El fil vermell és la confrontació entre una víctima i el seu botxí. Una víctima que s'adonarà que potser ja no és una víctima i un botxí que s'adonarà que sempre ha estat una víctima. Personatges torturats confrontats al dolor d'un passat del que creuen que no podran fugir. L'assetjament psicològic i la violència de gènere seran el rerefons de l'espectacle; els traumes que ens poden crear i com condicionen tota la vida, modificant-la sense remei. Tots aquests horrors es maquillaran en un bonic conte revestit d'humor i ironia, desdibuixant la veritat i fent-la més digerible. A càrrec de CiaNur, Companyia resident al centre cívic dins de Balandra. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cívic El Sortidor. Plaça Sortidor 12
Organitza: Centre Cívic El Sortidor
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/elsortidor
Els dies 4, 11 i 25 d'abril (dimarts)   a les 19:30 h
Cicle de cinema documental 'Mirades'
Es projectaran tres pel·lícules documentals centrades en la identitat i el gènere. Els gèneres són una construcció cultural que fan referència als atributs que s'assignen a cada persona en funció del seu sexe biològic. Aquests tres documentals ens poden aclarir i ajudar a trencar prejudicis adquirits. El dia 4 d'abril: "Tchindas", dirigit per Marc Serena i Pablo Garcia Pérez de Lara. La pel·lícula relata la història d'una de les dones més estimades de l'illa de São Vicente, al Cap Verd. El seu nom, Tchindas, s'ha convertit en la manera com s'anomenen els gais i trans de l'illa. El dimarts 11 d'abril es projectarà el film "Arreta", dirigit per María Zafra i Raquel Marques. Un relat sobre l'experiència de l'Ainhoa, que després de viure un càncer de mama, pren la decisió de reconstruir el seu cos amb un tatuatge. Un procés amb el qual busca apoderar-se en el seu cos trans. Tancarà el cicle, el 25 d'abril, el documental "Guerriller@s", dirigit per Montse Pujantell. Quatre guerriller@s ens conviden a pensar el gènere a partir de la seva experiència personal i col·lectiva i ens aproximen a la construcció genèrica i a les seves "estratègies de control" a través d'un grup heterogeni de militants per la lluita transsexual i transgènere. Gratuït. Aforament limitat. No es permetrà l'entrada un cop començada la projecció.
Lloc: Centre Cívic La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cívic Casa Elizalde i BEC, Barcelona espai de cinema documental
Més informació: comunicacio@casaelizalde.com
Dimecres, 5 d'abril   a les 18 h
Cinefòrum 'Yo decido. El tren de la libertad'
Dins del cicle "Dones en moviment[s]". Obra col·lectiva de 80 cineastes, 2014. 42'. Gratuït.
Lloc: Biblioteca El Carmel - Juan Marsé. c/ Murtra 135-145
Organitza: Comissionat de Programes de Memòria Històrica
Més informació: www.barcelona.cat/donesenmoviment
Dimecres, 5 d'abril   a les 19:30 h
Cinefòrum 'Pago justo'
Dins del cicle "Dones en moviment[s]". De Nigel Cole, 2010. 113'. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona. c/ Regomir 3 bxs
Organitza: Comissionat de Programes de Memòria Històrica
Més informació: www.barcelona.cat/donesenmoviment
Divendres 7, dissabte 8 i diumenge 9 d'abril   a les 20:30 h
Espectacle 'Vindicacions'
A càrrec de Trama Serveis Culturals. A través de dos personatges molt diferents entre si les i els participants s'endinsaran en les diferents discriminacions i desigualtats de gènere tot barrejant l'humor, el drama i l'anàlisi crítica. Valent-se de diferents formats (com la poesia, els monòlegs, les escenes teatrals i els sketchs) es prendrà la veu de dones d'ara, d'abans i d'arreu, s'escoltaran les seves vindicacions i es reflexionarà col·lectivament sobre els lligams entre els rols i les estructures de poder.
Lloc: Associació Cultural Roig. c/ Torrent d'en Vidalet 32-34
Organitza: Associació Cultural Roig
Més informació: www.roigcultura.cat/
Fins el 9 d'abril (consulteu sessions al web)   a les 19 h
Espectacle 'Limbo'
Què passa quan t'identifiques amb un gènere que no és el que el teu cos determina? Limbo és la història d'un trànsit. Les vivències i l'imaginari de l'Albert, que abans era la Berta. L'Albert no pot pujar a un avió perquè el control de seguretat detecta que al seu carnet d'identitat hi figura un nom femení i la fotografia d'una noia. Mentre és retingut a la zona del duty free de l'aeroport, atrapat en aquest limbo que dóna títol al muntatge, el protagonista anirà desgranant els capítols més importants de la seva vida, de manera que les tensions entre la seva part femenina i la seva part masculina acabaran amb un pacte d'entesa i acceptació. Idea original: Clara Peya, Ariadna Peya i Míriam Escurriola. Dramatúrgia: Marc Rosich - Música original: Clara Peya. Lletres: Marc Rosich. Direcció escènica: Míriam Escurriola. Direcció musical: Clara Peya. Intèrprets: Mariona Castillo, Tatiana Monells, Ariadna Peya i Clara Peya (piano). Coreografia: Ariadna Peya. Disseny d'il·luminació: Jordi Berch. Coaching d'interpretació: Anna Sabaté. Programacions musicals: J.J. Caro i Clara Peya. Fotografies: Kiku Piñol. Ajudant de direcció: Lluís Parera. Gestió i distribució: Cristina Raventós (Bohèmia's Prod).
Lloc: Espai de Creació Sala Beckett - Obrador Internacional de Dramatúrgia. c/ Pere IV 228-232 bxs
Organitza: Espai de Creació Sala Beckett - Obrador Internacional de Dramatúrgia
Més informació: www.salabeckett.cat
Fins el 9 d'abril   a les 19 h
Teatre 'Abans que arribi l'alemany'
De Marta Barceló. Júlia, una dona d'una seixantena d'anys, acaba de ser diagnosticada amb la malaltia d'Alzheimer. La imminència del desenvolupament de la malaltia, així com les reaccions de la seva família i coneguts, la conduiran, després del terrabastall emocional que suposa una notícia com aquesta, a prendre una sèrie de decisions imprescindibles per tal de viure plenament el temps de consciència que li resti. Intèrprets, Muntsa Alcañiz i Pedro Mas. Direcció, Joan Fullana.
Lloc: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa. c/ Flassaders 40
Organitza: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa
Més informació: T. 93 310 13 64
Fins el 9 d'abril (consulteu web)   a les 18 h
Teatre 'Barbes de balena'
L'obra fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l'Estat espanyol. La seva va ser una carrera plena d'obstacles, que va anar superant, per exercir una professió aleshores vetada a les dones. Dramatúrgia: Anna Maria Ricart. Direcció: Mònica Bofill. Composició musical: Ariadna Cabiró. Coreografia: Anna Romaní. Intèrprets: Ariadna Cabiró, Núria Cuyàs, Laura López i Anna Romaní / Anna Rosell. Col·loquis postfunció: Dimecres 15/03: col·loqui postfunció amb Dolors Cuyàs, besnéta i responsable familiar del llegat de la Dra. Aleu, i les co-creadores de l'espectacle. Dijous 30/03: col·loqui postfunció "Dones que obren camí" amb Agnès Garcia Ventura, historiadora i música, especialista en estudis de gènere, i les co-creadores de Barbes de balena.
Lloc: Teatre El Maldà. c/ Pi 5 dta
Organitza: Teatre El Maldà
Més informació: www.teatrebarcelona.com/el-malda
Dilluns, 10 d'abril   a les 19 h
Cinefòrum 'Temps d'Écoute. Lluita de les dones congoleses pel dret a la salut'
Un documental de Farmamundi, dirigit per Pol Penas (2016). Coordinadores del projecte: Laia Pibernat i Cecília Garcia. Actualment la República Democràtica del Congo es considera un dels pitjors llocs on ser dona. Temps d'Écoute obre l'espai a l'escolta activa de la realitat congolesa, a la reflexió i a la denúncia. Sense victimismes, el documental presenta el gènere com a condicionant de la salut, trenca amb el clixé de les dones i societats africanes com a passives, pobres i sense iniciativa, i mostra la societat congolesa organitzada, activista i capdavantera en la lluita per la defensa dels seus drets. A partir de cinc testimonis de violència sexual o dones seropositives, el film convida a reflexionar sobre els efectes que tenen els rols socials de gènere en la salut de les persones, i en l'accés als serveis sanitaris i als medicaments. El fil conductor és l'experiència de més de deu anys d'una associació de dones congoleses (FEPSI - Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale) dedicades a l'atenció mèdica-psicològica-jurídica-socioeconòmica de víctimes de violència sexual, persones seropositives i desplaçades de guerra. Fòrum: en el debat hi participaran persones expertes en la temàtica. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu i Farmamundi
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/candeu
Tornar al menú
Exposicions  
Fins l'1 d'abril   de 9:30 a 13:30 i de 16:30 a 20:30 h
Exposició 'Amb veu de dona'
Recull d'imatges, materials i textos que donen visibilitat a la tasca de conscienciació social vers la violència masclista realitzada a la Zona Nord a través del col·lectiu 'Amb veu de dona'.
Lloc: Centre Cívic Zona Nord. c/ Vallcivera 14
Organitza: Centre Cívic Zona Nord
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/zonanord
Fins l'1 d'abril   d'11 a 14 h
Exposició 'Dones surrealistes'
L'exposició mostra una vintena d'obres de vuit dones surrealistes amb vinculació a Catalunya: Valentine Hugo, Maruja Mallo, Lee Miller, Frida Kahlo, Dora Maar, Remedios Varo, Ángeles Santos i Leonora Carrington. Aquest projecte, que s'exposa per primera vegada a Espanya, està comissariat per la historiadora i crítica d'art Victòria Combalia. En aquesta proposta artística hi destaquen peces inèdites, entre les quals hi ha l'"Autoretrat com a genital" (1944), de Frida Kahlo, i també cinc obres de Valentine Hugo, entre les quals destaca el gravat "Retrat de Picasso", i "Cadavre exquis" de Valentine Hugo amb André Breton i Greta Knutson.
Lloc: Galeria d'Art Manel Mayoral. Consell de Cent 286
Organitza: Galeria d'Art Manel Mayoral
Més informació: www.galeriamayoral.com
Fins l'1 d'abril  
Exposició 'A tu també et pot passar!!!'
Exposició fotogràfica, realitzada en el marc del projecte "Altaveus x la Igualtat" de la Fundació Aroa, per les i els alumnes de 4rt d'ESO de l'IES Poeta Maragall. Amb aquesta exposició es volen mostrar les experiències de les dones que pateixen violència masclista, per contribuïr a visibilitzar aquesta problemàtica social i promoure les relacions igualitàries i saludables.
Lloc: Institut Poeta Maragall. c/ Provença 187
Organitza: Fundació Aroa, Institut Poeta Maragall i Eix Jove Eixample
Més informació: institutmaragall.cat
Del 4 al 27 d'abril (Inauguració, dijous 6, a les 19 h)   de 10:30 a 20:30 h
Exposició 'L'art amb la dona'
A càrrec de Grupdart.cat. L'exposició mostra 23 mirades a les dones i el seu entorn, 23 interpretacions úniques plasmades en obres pictòriques. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Can Castelló. c/ Castelló 1-7
Organitza: Centre Cívic Can Castelló
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/cancastello
Del 4 al 27 d'abril  
Exposició 'En moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més...1976-2016'
Dins del cicle "En moviment[s]. dones de Barcelona. 40 anys i més...1976-2016". El projecte es proposa obrir a l'espai públic un procés de reflexió col·lectiva que permeti recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilitzacions de les dones per millorar la vida als barris de la ciutat i per construir relacions socials més democràtiques i equitatives. Les reivindicacions i accions als barris, la resistència antifranquista i el moviment feminista han compartit més interessos, experiències i valors ètics del que podria semblar.
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona. c/ Regomir 3 bxs
Organitza: Centre Cívic Pati Llimona
Més informació: barcelona.cat/donesenmoviment
Fins el 7 d'abril   de 10 a 18 h
Exposició 'Dones vistes per dones'
Roser Busquets, Teresa Pereny i Maite Periel ofereixen una visió del món de les dones des de les seves creacions de pintura i dibuix. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Sagnier
Més informació: informacio@casasagnier.net i www.bcn.cat/casasagnier
Fins el 12 d'abril   de 10 a 13 i de 16 a 21 h
Exposició 'A flor de pell'
Obres d'Anna Benet, Amédée Houx Lieu, Rosario García Huidobro, Xiana Gómez, Ana Parra i Catalina Parra. La pell és la frontera que ens separa dels altres. Determina on pertanyem, reflectint les nostres arrels biològiques i geogràfiques. Moltes vegades reflecteix els estats de l'ànima, però la pell no és l'ànima, només és una cuirassa per protegir-nos de totes les agressions, tant externes com internes. Una exposició que escolta els murmuris de set artistes que investiguen i treballen, des de diferents punts de vista i discursos, els temes de les dones, el gènere, la identitat, el cos i la memòria. Comissària, Nadia Velilla Comino. Gratuït.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde
Més informació: www.casaelizalde.com/
Fins el 13 d'abril   de 10 a 14 h
Exposició 'Fotògrafes pioneres a Catalunya'
Aquesta exposició rescata l'obra desconeguda de les primeres generacions de fotògrafes a Catalunya. S'hi estableix la genealogia de gairebé un segle de fotògrafes pioneres i s'hi exposa l'obra inèdita de 12 dones fotògrafes, feta des de mitjan del segle XIX fins als anys 60.
Lloc: Casal de Barri Espai Putxet. c/ Marmellà 13
Organitza: Casal de Barri Espai Putxet
Més informació: www.espaiputget.com
Fins el 30 d'abril  
Exposició 'En moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més...1976-2016'
"En moviment[s]. dones de Barcelona. 40 anys i més...1976-2016" és un projecte que es proposa obrir a l'espai públic un procés de reflexió col·lectiva que permeti recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilitzacions de les dones per millorar la vida als barris de la ciutat i per construir relacions socials més democràtiques i equitatives. Les reivindicacions i accions als barris, la resistència antifranquista i el moviment feminista han compartit més interessos, experiències i valors ètics dels que podria semblar.
Lloc: Biblioteca El Carmel - Juan Marsé. c/ Murtra 135-145
Organitza: Biblioteca El Carmel - Juan Marsé
Més informació: barcelona.cat/donesenmoviment
Fins el 3 de maig   de 10 a 14 h
Exposició 'Dones silenciades. El llegat de sor Eulària Anzizu (1868-1916)'
Lloc: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Bda Monestir 9 bxs
Organitza: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Més informació: T. 932 563 434
Fins el 26 de maig   de 10 a 14 h
Exposició 'Dona i salut. Mostra d'arpilleres'
Dones sàvies, valentes, intuïtives i protectores. Exposició que reflexiona sobre dones que han estat visibles o invisibles en la història de la medicina i que, ja sigui en l'àmbit de la llar, de la salut o en organitzacions solidàries, han aportat la seva força i saviesa en la cura dels altres.
Lloc: Casal de Barri Congrés-Indians. c/ Manigua 25-35
Organitza: Casal de Barri Congrés-Indians
Més informació: guia.barcelona.cat/detall/casal-de-barri-congres-indians_92086034049.html
Fins el 28 de maig   de 10 a 14:30 h
Exposició 'Dones: ficcions i realitats'
L'exposició vol fer visible una interferència històrica i encara present en la vida de les dones: la relació conflictiva, incòmoda i complexa entre els models de feminitat normatius, difosos per la cultura audiovisual amb més incidència popular i les seves mateixes realitats, construïdes sota la pressió del sexisme i la cultura tradicional heteropatriarcal, però no per això exemptes d'autoritat, disconformitat i dissentiment.
Lloc: Museu d'Història de Catalunya. Plaça Pau Vila 3 bxs
Organitza: Museu d'Història de Catalunya
Més informació: www.mhcat.cat/
Tornar al menú
Lectures i presentacions de llibres
Llibre  
'Las militantes del POUM'
De Cindy Coignard. Editorial Laertes.
Organitza: Editorial Laertes
Més informació: laertes@laertes.es
Study  
'Economic benefits of gender equality in the EU'
The study shows that If the EU stepped up its efforts to improve gender equality, more jobs would be created, GDP per capita would increase and society would be able to adjust better to the challenges related to the ageing population.
Organitza: European Institute for Gender Equality (EIGE)
Més informació: eige.europa.eu/gender-mainstreaming/sectoral-areas/economic-and-financial-affairs/economic-benefits-gender-equality
Dilluns, 3 d'abril   a les 10:30 h
Lectura de Tesi doctoral 'El cos okupat: iconografies del cos femení com a espai de la transgressió masculina en el còmic'
La doctoranda Mari Carmen Vila, "Marika", defensarà la seva tesi doctoral, dirigida per Marta Segarra (CNRS i ADHUC). Des d'una perspectiva de gènere, la tesi reflexiona sobre la construcció dels estereotips en el còmic i sobre la usurpació del cos de les dones feta pel discurs dominant, en un mitjà que silencia les veus de les autores o les redueix a un "estil femení". L'anàlisi destaca la representació instrumentalitzada d'un cos okupat pel discurs masculí per copsar els seus efectes en l'expressió de les autores i mostrar les estratègies de resistència que aquestes duen a terme a través de la pluralitat de l'autorepresentació. Gratuït. Places limitades.
Lloc: Facultat de Filologia. G.V. Corts Catalanes 585
Organitza: Facultat de Filologia
Més informació: www.ub.edu/cdona
Dimarts, 4 d'abril   a les 17 h
Laboratori de Tesi doctoral 'Hibridisme, identitats i desplaçaments poblacionals'
El Seminari Filosofia i Gènere, del Centre de recerca Teoria, Gènere, Sexualitat (ADHUC), organitza el laboratori de tesi de Meritxell Joan Rodríguez, becària FPU d'ADHUC. La seva tesi doctoral, "Estudi de l'hibridisme inherent a les identitats, individuals i nacionals, construïdes sobre la base de desplaçaments poblacionals", codirigida per Marta Segarra (CNRS i ADHUC) i Mònica Rius (ADHUC, UB), reflexiona sobre les construccions identitàries en contextos migratoris, tot considerant la perspectiva de gènere. La recerca se centra en les figures de Najat El Hachmi i Dalila Kerchouche, les quals van créixer a Catalunya i a França, respectivament, després que les seves famílies hi migressin des del Magrib. Les autores, a través de l'escriptura, aconsegueixen crear lligams de pertinença entre les seves comunitats d'origen i vindiquen la construcció d'un espai discursiu per a aquestes, marginades en els discursos hegemònics. Gratuït. Places limitades.
Lloc: Facultat de Filosofia. c/ Montalegre 6 bxs
Organitza: Facultat de Filosofia UB. Seminari Filosofia i Gènere
Més informació: www.ub.edu/cdona
Dimarts, 4 d'abril   a les 19 h
Presentació del llibre 'Sabias. La cara oculta de la ciència'
Presentació del llibre d'Adela Muñoz Páez. Presentació a càrrec de Mª Ángeles Cabré i Anna Caballé. Un recorregut per la vida de diverses dones desconegudes i silenciades malgrat la seva contribució a la història de la ciència. Gratuït.
Lloc: Llibreria Documenta. c/ Pau Claris 144
Organitza: Llibreria documenta
Més informació: observatoricultural.blogspot.com.es/
Dimecres, 12 d'abril   a les 18:30 h
Dimecres de poesia
Compartint creativitat femenina. Trobada on escoltar, sentir i parlar de poesia de dones (amb Juana Castro, Maria-Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Laura Casielles, Marina Tsvetáyeva, Anna Ajmatova, Emily Dickinson, Alejandra Pizarnik, Wislawa Szymborska, Aurora Luque, Olga Orozco, Clementina Arderiu, Lala Blai, Idea Vilariño, Nieves Muriel, etc). A càrrec de Gloria Luis Peralvo. Gratuït.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Centre de Recerca en Estudi de les Dones (UB)
Més informació: www.ub.edu/duoda/
Tornar al menú
 
JORNADES I ALTRES CONFERÈNCIES
 
Divendres 31 de març i dissabte 1 d'abril   de 10 a 13 h
Jornades internacionals 'Rebels i amb veu pròpia. La literatura femenina entre dos segles (XIX-XXI)'
Les escriptores entre dos segles (XIX-XX) van obeir al patró d'una «dona a la mida» que l'estructura patriarcal del món intel·lectual on vivien havia previst per a elles? Quan les escriptores catalanes van poder expressar l'obscurida experiència de la feminitat a través de l'escriptura? En què consistia la seva rebel·lia? Quan van assolir, en termes Woolfians, «una cambra pròpia»? Al segle XXI, les escriptores catalanes es mesuren encara amb la tradició literària i identitària heretada [imposada]?
Lloc: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Bda Monestir 9 bxs
Organitza: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes i Universitat de Vic
Més informació: T. 932 563 427 i monestirpedralbes.bcn.cat/ca/activitats/confer%C3%A8ncies/jornades-internacionals-rebels-amb-veu-pr%C3%B2pia-literatura-femenina-entre-dos
Dilluns, 3 d'abril (altres cites; 8 de maig, 5 de juny, 2 d'octubre i 6 de novembre)   a les 17 h
Xerrada 'Mirada de dona'
Dins "L'Aventura de conèixer - Cicle temàtic". A càrrec de Margarita Riera. Gratuït.
Lloc: Biblioteca La Sagrera-Marina Clotet. c/ Camp del Ferro 1-3
Organitza: Biblioteca La Sagrera-Marina Clotet
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/biblasagrera/ca
Dilluns, 3 d'abril   de 19:30 a 21 h
Tertúlia de cinema. Pel·lícula 'Figuras ocultas'
Tertúlia de cinema sobre la pel·lícula del director Theodore Melfi. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Matas i Ramis. Feliu i Codina 20
Organitza: Dones d'Horta
Més informació: T. 934 072 356
Els dies 3, 10 i 24 d'abril (dilluns)   de 18:30 a 20 h
Seminaris Flexo 'Lectures compartides': 5/6 'La transformació' Ester Jordana
Lectures: D'"El naixement de la tragèdia" de Friedrich Nietzsche a "El coratge de la veritat" de Michel Foucault. Al llarg de sis seminaris, de tres sessions cadascun, es compartirà un recorregut per sis treballs oberts: un projecte en curs de Mireia Sallarès sobre l'amor lliure, una traducció al català de Georges Perec per Adrià Pujol, una investigació i exposició en curs de Jorge Luis Marzo sobre el fake o l'espai contemporani de la credibilitat, juntament amb tres recerques d'escriptura de Lorena Fuster sobre el reconeixement, d'Ester Jordana sobre la transformació i de Joana Masó sobre el valor. Preu 35 euros (reduït, 25 euros, consulteu entitat). Places limitades. Cal inscripció.
Lloc: Institut d'Humanitats. Montalegre 5
Organitza: Institut d'Humanitats
Més informació: cursos@cccb.org i www.cccb.org/ca/activitats
Dimarts, 4 d'abril   de 9 a 18 h
Jornada internacional 'Tràfic d'éssers humans: l'impacte psicològic en les supervivents'
La jornada s'organitza en el marc del projecte de recerca Psychological Health Impact of THB for sexual exploitation on female victims (PHIT), projecte finançat per la Comissió Europea i coordinat per la Universitat de Barcelona, en el qual participen 12 institucions de 5 països europeus. El projecte té per objectiu promoure el coneixement sobre l'impacte psicològic del tràfic d'éssers humans i millorar els procediments de treball de professionals que intervenen en l'atenció de les supervivents. La jornada pretén ser un primer espai de trobada on compartir coneixements i intercanviar experiències sobre l'abordatge de la temàtica en els diferents països implicats en el projecte. Destinat a personal tècnic, professionals i estudiants que treballin o tinguin interès en la temàtica que s'impartirà a la jornada. Gratuït. Cal inscripció.
Lloc: Facultat de Dret. Av Diagonal 684
Organitza: Universitat de Barcelona
Més informació: goo.gl/forms/DF36w5Qk7sGe34sG2 i phit.project@ub.edu
Dijous, 6 d'abril   a les 17:30 h
Xerrada familiar 'Hem tingut un fill/a i ara què?'
Ajuts i recursos educatius i de criança per a famílies novelles. Informació sobre tràmits, permisos, ajuts econòmics, recursos i serveis educatius per a infants i famílies. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Aforament limitat.
Lloc: Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall. c/ Sant Gervasi de Cassoles 85
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervasi, Centre Cívic Casa Sagnier PIJ Sarrià Sant Gervasi
Més informació: ccivics.bcn.cat/casasagnier, zerotres@casasagnier.net i docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScNASJn7HE0esCEl7s3saRvfp2wJPuiS8pNF_Erxy4TkvJIEA/viewform?c=0%w=1
Dijous, 6 d'abril   a les 19 h
Conferència 'Pensament monògam, l'amor, la frontera'
Dins "La revolució dels gèneres. La construcció d'estereotips en la ficció". A càrrec de Brigitte Vasallo. Comissària del cicle: Laia Grau. Preu de tot el cicle 120 euros.
Lloc: Espai de Creació Sala Beckett - Obrador Internacional de Dramatúrgia. c/ Pere IV 228-232 bxs
Organitza: Espai de Creació Sala Beckett - Obrador Internacional de Dramatúrgia
Més informació: www.salabeckett.cat
Dilluns, 10 d'abril   a les 19 h
Conferència 'Dones de novel·la, novel·les de dona'
Dins "L'aventura de conèixer - T'interessa". A càrrec d'Io Valls, llicenciada en humanitats. Gratuït.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Espai Francesca Bonnemaison
Més informació: www.diba.cat/web/francescabonnemaison
Dimecres, 12 d'abril   a les 19:30 h
Taula rodona 'El dret a viure sense por' amb Mercè Claramunt i Beatriu Macià
Dins el cicle "Dones en moviment[s]". La violència contra les dones és un dels problemes més greus de les nostres societats i una evidència del rebuig als canvis en les relacions de gèneres. Establirem un diàleg intergeneracional sobre les continuïtats i transformacions en la violència contra les dones. Com s'hi enfronten les dones, col·lectivament i individual, i quines polítiques i canvis s'haurien d'exigir.
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona. c/ Regomir 3 bxs
Organitza: Centre Cívic Pati Llimona
Més informació: barcelona.cat/donesenmoviment
Dimecres, 26 d'abril  
Taula rodona 'Ús del vel islàmic. Llibertat religiosa al treball'
Es debatrà sobre si les dones musulmanes tenen dret a treballar amb hiyab i si la seva prohibició suposa una discriminació i una vulneració del dret fonamental a la llibertat religiosa, contra l'argument empresarial de defensar una identitat corporativa neutra i laica. Taula rodona amb dues ponents especialitzades en dret antidiscriminatori i dret laboral. Sophie Arndt, jurista i sociòloga, especialista en dret antidiscriminatori, Universitat Frankfurt am Main Alemanya, sòcia de Dones Juristes. Maria del Mar Serna i Calvo, magistrada Jutjat Social de Barcelona, ex Consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya i sòcia de Mujeres Juezas. Gratuït. Cal inscripció. Aforament limitat.
Lloc: Dones Juristes. c/ Ripoll 25 6 3
Organitza: Dones Juristes
Més informació: info@donesjuristes.cat
Dilluns, 8 de maig   a les 19 h
Xerrada 'L'economia serà solidària si també és feminista'
Dins "L'Aventura de Conèixer. Desmarca't, hi ha alternatives". Aquestes xerrades mostren que a Barcelona hi ha maneres alternatives, socialment transformadores, d'organitzar l'economia i el consum. Aquestes propostes, que adopten una perspectiva comunitària, cooperativa, social i solidària, aconsegueixen, a més a més, una fita fonamental: donen resposta a les necessitats quotidianes, estan arrelades al barri, al districte i a la ciutat i estan centrades en les persones. Us convidem a conèixer aquestes alternatives i a participar-hi.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: Biblioteques de Barcelona. Hi col·labora Comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària
Més informació: www.barcelona.cat/biblioteques
Tornar al menú
 
FORMACIÓ
 
Cursos
Del 6 de març al 12 de juny  
Curs online 'Grandes pensadoras de la paz'
Es reflexionarà sobre la pau mitjançant l'anàlisi dels textos de diverses filòsofes i pensadores del segle XX, com Hannah Arendt, María Zambrano, Edith Stein, Simone Weil, Simone de Beauvoir, Agnes Heller y Marta Nussbaum. Professor: Francesc Torralba, catedràtic de Filosofia de la URL. Preu 80 euros el curs complet. Curs online.
Organitza: Fundación Carta de la Paz dirigida a la ONU
Més informació: cartadelapaz.org/es/formacion.php i docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSer9x97Un4bC3Np2xi00qviz3leuA4VSf1XDGRolGbQrERr2g/viewform?c=0&w=1
Del 7 d'abril al 2 de juny (inscripcions obertes fins a finals de maç) - divendres de 16 a 20 h o dissabtes de 10 h a 14 h (segons disponibilitat participants)  
Escola Popular d'Economia Feminista del Besòs
Espai on posar a remull els malestars, alegries, inquietuds, precarietats i afectes que formen la vida. Un espai des d’on compartir coneixements teòrics sobre economia feminista i aprendre. Curs gratuït i presencial.
Lloc: Casal de Barri Besòs. C/ Cristóbal de Moura 232
Organitza: Cooperacció i Casal de Barri Besòs
Més informació: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeMB540Ixtq3tNYqOespRiYxinkisOIZT7bEhWX56zAf9Waxw/viewform?c=0&w=1
Dijous, 1 de juny   de 10 a 14:30 h
Formació 'Gènere' per a professionals de joventut
Es tractaran temes sobre coeducació, diversitat sexual i de gènere, estratègies i reptes per integrar aquesta perspectiva. Formació destinada a professionals que treballen amb joves. Cal inscripció prèvia. Gratuït.
Lloc: Centre Cïvic Casa Sagnier. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: Centre Cívic Casa Sagnier - Punt d'Informació Juvenil de Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: informaciojoves@casasagnier.net
ODAME  
Escola de Dones Emprenedores
L'Escola aporta més de 20 anys d'experiència acompanyant a dones emprenedores amb assessorament, formació empresarial i xarxes de contactes. Per garantir la viabilitat i innovació del projecte d'empresa i per afavorir la presència de les donesa en el món empresarial de la ciutat. Programa amb una metodologia innovadora, on la formació és impartida per un professorat qualificat i avaluat per les mateixes alumnes.
Lloc: Barcelona Activa. Llacuna 162 - 164
Organitza: Barcelona Activa. Escola de Dones Emprenedores ODAME
Més informació: emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/programes/Escola-de-Dones-Emprenedores.jsp
Tornar al menú
Tallers als PIAD
Del 4 d'abril al 13 de juny (dimarts)   de 10 a 12 h
Taller de dansa - teatre sobre l'amor romàntic 'El mite de la mitja taronja'
Taller vivencial per afavorir el treball de les emocions i la comunicació en llibertat des d'una perspectiva de gènere i intercultural. A través de la reflexió sobre les desigualtats de gènere i el treball de les relacions de parella, l'amor romàntic i les diverses manifestacions de la violència masclista, amb la finalitat de prevenir-les. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD de l'Eixample.
Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell. c/ Viladomat 2-8 bxs
Organitza: PIAD Eixample
Més informació: piad_eixample@bcn.cat i T. 932 562 819
De l'11 d'abril al 27 de juny (dimarts)   de 12:30 a 14:30 h
Taller 'Grup de creixement personal per a dones'
Un espai d'autoconeixement i d'ajuda mútua, que permetrà trobar eines per millorar el propi benestar. Es treballarà per afavorir l'autoestima, la comunicació i les relacions interpersonals. Hi poden participar dones majors d'edat interessades en treballar aspectes personals. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Horta-Guinardó.
Lloc: Centre Cívic Teixonera. c/ Arenys 75 bxs
Organitza: PIAD Horta-Guinardó
Més informació: piad_horta@bcn.cat i T. 934 200 008
Del 20 d'abril al 6 de juliol (dijous)   de 17:30 a 19:30 h
Taller 'Grup de creixement personal'
Espai col·lectiu per treballar les necessitats, inquietuds, malestars i desitjos de les dones, promovent el creixement de cada una des de la consciència de perspectiva de gènere, potenciant l'apoderament i la xarxa entre dones. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sant Andreu.
Lloc: EAP Via Barcino-Trinitat Vella. Via Bàrcino 75 bxs
Organitza: PIAD Sant Andreu
Més informació: piad_santandreu@bcn.cat i T. 933 457 016
Del 20 d'abril al 6 de juliol (dijous)   de 17:30 a 19:30 h
Taller 'Grup de creixement personal'
Espai col·lectiu per treballar les necessitats, inquietuds, malestars i desitjos de les dones, promovent el creixement de cada una des de la consciència de perspectiva de gènere, potenciant l'apoderament i la xarxa entre dones. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sarrià-Sant Gervasi.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Sarrià. Via Augusta 366
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: piad_sarriasantgervasi@bcn.cat i T. 932 002 602
Del 28 d'abril al 30 de juny (divendres)   d'11 a 13 h
Taller d'autoestima 'Construcció i manipulació de titelles'
Es crearà un espai on les dones puguin entendre el funcionament del cos, la ment i les emocions, aprenent a redescobrir el propi potencial i a expressar-se a través del moviment i la presa de consciencia, afavorint el benestar, la salut emocional, física i relacional, potenciant els propis recursos, habilitats i competències. Oberta la preinscripció al PIAD Ciutat Vella.
Lloc: Biblioteca Andreu Nin. c/ Rambla 30
Organitza: PIAD Ciutat Vella
Més informació: piad_ciutatvella@bcn.cat i T. 932 564 951
Del 3 de maig al 5 de juliol (dimecres)   de 18 a 20 h
Taller d'autoestima 'La gestió de les emocions'
El taller pretén crear un espai on les dones puguin entendre el funcionament del cos, la ment i les emocions. S'aprendrà a redescobrir el propi potencial i a expressar-se a través del moviment i la presa de consciencia, afavorint el benestar, la salut emocional, física i relacional, potenciant els propis recursos, habilitats i competències. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sant Martí. Places limitades.
Lloc: Biblioteca Xavier Benguerel. Av Bogatell 17
Organitza: PIAD Sant Martí
Més informació: piad_santmarti@bcn.cat i T. 933 077 260
Del 8 de maig al 17 de juliol (dilluns)   de 18 a 20 h
Taller 'Dansa-Teatre i gènere per a dones'
Per a dones que es volen empoderar gaudint i divertint-se en grup. Es guanyarà autoestima, magnetisme, carisma i poder personal ballant i es connectarà amb la feminitat, tenint cura del cos i aprenent a deixar anar allò que ja no es vol guanyant fortalesa i enfortint la musculatura pèlvica. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD les Corts. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Tomasa Cuevas. c/ Dolors Masferrer i Bosch 33-35
Organitza: PIAD Les Corts
Més informació: piad_lescorts@bcn.cat, T. 932 916 491 i ajuntament.barcelona.cat/ccivics.tomasacuevas
Fins el 14 de juny (dilluns i dimecres)   de 18 a 19 h
Taller 'Dona i esport'
Oberta la preinscripció al PIAD Sarrià-Sant Gervasi. Espai de relació i oci on posar-se en forma amb un gran ventall d'activitats; sessions d'aeròbic, de relaxació, de tonificació, de control postural i activitats a l'aire lliure. A càrrec de Maria Joao. Gratuït. Places limitades.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Vallcarca. Av Vallcarca 169-205 bxs
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: piad_sarriasantgervasi@bcn.cat i T. 932 002 602
Fins el 14 de juny (dilluns i dimecres)   de 10 a 11 h
Taller 'Dona i esport'
Oberta la preinscripció al PIAD Eixample. Espai de relació i oci on posar-se en forma amb un gran ventall d'activitats; sessions d'aeròbic, de relaxació, de tonificació, de control postural i activitats a l'aire lliure. Gratuït. Places limitades.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Roger de Flor. c/ Roger de Flor 194-196
Organitza: PIAD Eixample
Més informació: T. 932 562 819 i piad_eixample@bnc.cat
Fins el 15 de juny (dimarts i dijous)   de 12 a 13 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci on posar-se en forma amb un gran ventall d'activitats; sessions d'aeròbic, de relaxació, de tonificació, de control postural i activitats a l'aire lliure. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Ciutat Vella. Places limitades.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Doctor LLuís Sayé. Torres i Amat 8
Organitza: PIAD Ciutat Vella
Més informació: piad_ciutatvella@bcn.cat i T. 932 564 951
Fins el 16 de juny (dimarts i divendres)   de 10:30 a 11:30 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci amb un gran ventall d'activitats, des de sessions de relaxació, de tonificació, de control postural fins a activitats a l'aire lliure. Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sant Andreu. Places limitades.
Lloc: Centre de Salut Isabel Roig-Casernes de Sant Andreu. c/ Fernando Pessoa 51
Organitza: PIAD Sant Andreu
Més informació: piad_santandreu@bcn.cat i T. 933 457 016
Fins el 16 de juny (dimarts i divendres)   de 10 a 11 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci on posar-se en forma amb un gran ventall d'activitats: des de sessions d'aeròbic, de relaxació, de tonificació i de control postural fins a activitats a l'aire lliure... Gratuït. Cal inscripció prèvia al PIAD Sant Martí. Places limitades.
Lloc: Casal de Barri Besòs. c/ Cristóbal de Moura 232 bxs
Organitza: PIAD Sant Martí
Més informació: piad_santmarti@bcn.cat i T. 933 077 260
Fins el 20 de juny   de 17 h a 18 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci on les participants es posaran en forma a través d'un gran ventall d'activitats, des de sessions de relaxació, de tonificació, de control postura fins a activitats a l'aire lliure. Gratuïta. Cal inscripció prèvia al PIAD d'Horta Guinardó. Places limitades.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Horta. c/ Lisboa 35 bxs
Organitza: PIAD Horta-Guinardó
Més informació: piad_horta@bnc.cat i T. 93 420 00 08
Fins el 29 de juny (dimarts i dijous)   de 19 a 20 h
Taller 'Dona i esport'
Espai de relació i oci on les participants es posaran en forma a través d'un gran ventall d'activitats, des de sessions de relaxació, de tonificació, de control postura fins a activitats a l'aire lliure. Gratuïta. Cal inscripció prèvia al PIAD Gràcia. Places limitades.
Lloc: Centre d'Atenció Primària Pare Claret. c/ Sant Antoni Maria Claret 19
Organitza: PIAD Gràcia
Més informació: piad_gracia@bcn.cat i T. 932 914 330
Tornar al menú
Altres tallers
Del 3 d'abril al 19 de juny   de 18:45 a 20:15 h
Taller 'Tècniques de relaxació i meditació'
Es treballarà la postura i l'equilibri corporal que ajuda a adquirir força a la pelvis i a obrir el plexe solar tot estirant les vèrtebres. A càrrec d'Hadanna Rodríguez. Preu 59.68 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Sarrià. c/ Eduardo Conde 22-42 bxs
Organitza: Centre Cívic Sarrià
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/sarria
Del 3 d'abril al 26 de juny (dilluns)   de 17:30 a 18:30 h
Taller de conciliació familiar 'Ballet infantil + Conversa en anglès + Anglès nivell 2 adults'
Tallers per a adults i infantils que coincideixen en dia i hora però no en espai, per tal que pares, mares i infants puguin fer les seves activitats alhora. Ballet infantil: Iniciació a la dansa desenvolupant exercicis de coordinació, per prendre consciència del cos a través de la música, el ritme i el moviment. Speaking Intermediate per a adults. Anglès nivell 2 per a adults. Preu 49.73 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx. Riera Blanca 1-3 bxs
Organitza: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/josepmtriasipeitx
Del 4 d'abril al 6 de juny (dimarts)   de 17:30 a 19 h
Taller 'Dones del món'
Les i els asssistents s'aproparan a dones de diferents cultures i àrees geogràfiques per conèixer la seva situació, quin paper tenen en cada societat i quines són les seves lluites. Es parlarà també de globalització i diversitat cultural des d'una perspectiva de gènere. Preu 49.73 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/candeu
Del 4 d'abril al 6 de juny (dimarts)   de 17:30 a 18:30 h
Taller de conciliació familiar 'Teatre infantil + Guitarra infantil + Ashtanga Vinyasa Ioga adults'
Tallers per a adults i infantils que coincideixen en dia i hora però no en espai, per tal que pares, mares i infants puguin fer les seves activitats alhora. Teatre infantil (de 8 a 12 anys): S'exploraran les possibilitats de l'expressió a través del cos i la veu inventant personatges i creant històries pròpies plenes d'emoció i diversió. Guitarra infantil (de 6 a 9 anys): Per descobrir la sonoritat d'aquest instrument i treure el músic que portes dins. Nivell iniciació. S'ha de portar la guitarra. Ashtanga Vinyasa Ioga: Sistema de consciència corporal que proporciona les eines per l'autoconeixement i la propiocepció a través del moviment del cos en sincronia amb la respiració. Preu 49.73 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx. Riera Blanca 1-3 bxs
Organitza: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/josepmtriasipeitx
Dimecres, 5 d'abril   de 17 a 21 h
Taller 'Amor, política y violencias. Mujeres en riesgo'
En aquest taller es desenvoluparan algunes d'aquestes qüestions fent servir recursos vivencials i psicodramàtics, el que pensem-sentim-actuem sobre un tema que a tothom afecta. A càrrec d'Ana María Fernández, Dra. en Psicologia. Preu 50 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Iatba. Regomir 18
Organitza: Iatba
Més informació: www.iatba.org/amor-politica-violencias-mujeres-riesgo/
Del 6 d'abril al 8 de juny (dijous)   de 16:30 a 18 h
Taller 'La cultura amb perspectiva de gènere'
A través de les arts visuals, la literatura, el teatre, el cinema, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies, analitzarem els discursos i representacions masclistes, reflexionarem sobre els estereotips de gènere i el paper de les dones en les indústries culturals, i descobrirem nous imaginaris, més justos i igualitaris. Preu 63.4 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/candeu
Del 6 d'abril al 8 de juny (dijous)   de 17:30 a 18:30 h
Taller de conciliació familiar 'Jazz infantil + Zumba adults'
Tallers per a adults i infantils que coincideixen en dia i hora però no en espai, per tal que pares, mares i infants puguin fer les seves activitats alhora. Jazz infantil (a partir de 5 anys): Iniciació a la dansa desenvolupant exercicis de coordinació, per prendre consciència del cos a través de la música, el ritme i el moviment. Zumba adults: Ball gimnàstic emocionant, eficaç i fàcil de seguir. S'inspira en la música llatina internacional per cremar calories mitjançant el ball. Cal portar tovallola i ampolla d'aigua. Preu 49.73 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx. Riera Blanca 1-3 bxs
Organitza: Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/josepmtriasipeitx
Del 6 d'abril al 8 de juny (dijous)   de 10:30 a 11:30 h
Taller 'Pilates dona'. Grup A
Conjunt d'exercicis per millorar la condició física, la capacitat de control i la concentració. Preu 49.73 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/candeu
Divendres 7 i dissabte 8 d'abril   divendres de 18:30 a 20:30 h i dissabte d'11:30 a 13:30 h
Taller 'Construyendo identidades. Ellas vienen del frío'
Dins el cicle "La revolució dels gèneres. La construcció d'estereotips en la ficció". A càrrec de d'Iratxe Fresneda Delgado. Comissària del cicle: Laia Grau. Consulteu preus al web.
Lloc: Espai de Creació Sala Beckett - Obrador Internacional de Dramatúrgia. c/ Pere IV 228-232 bxs
Organitza: Espai de Creació Sala Beckett - Obrador Internacional de Dramatúrgia
Més informació: www.salabeckett.cat
Del 13 d'abril al 15 de juny (dijous)   de 12 a 13 h
Taller familiar 'Ballant la maternitat'
A càrrec de Wendy Lorena Granados. Taller de recuperació post-part on millorar-ne la tonicitat del cos i el sol pèlvic a partir dels estiraments i la dansa. Una manera lúdica de recuperar la forma física i passar una bona estona amb el teu nadó i altres mares. Es pot anar amb nadons. Cal portar roba còmoda i d'esport, tovallola, aigua i porta-bebès. Preu 35.09 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic La Sagrera La Barraca. c/ Martí Molins 29
Organitza: Centre Cívic La Sagrera La Barraca
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lasagrera
Dimarts, 18 i divendres 21 d'abril   de 17:30 a 20:30 h
Taller 'Escriptura eròtica participativa: Paraules que diu el cos'
Amb Slavina, artista multimèdia, experta en Educació Sexual. Apropament a l'escriptura eròtica com a tàctica d'apoderament feminista. Entrada general de: 20 e Cal inscripció prèvia - Places limitades
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: La Bonne-Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Més informació: labonne.org/, comunicacio@labonne.org i ziaslavina@gmail.com
Els dies 19 i 26 d'abril i 3 i 10 de maig (dimecres)   de 17:30 a 19:30 h
Taller 'Sexualitat per a dones amb VIH'
Per a dones amb VIH interessades a parlar, aprendre i aprofundir en la vivència de la sexualitat en un espai de confiança, seguretat i confidencialitat on posar en comú dubtes i experiències. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Creación Positiva. c/ Carme 16 pral 1a
Organitza: Creación Positiva
Més informació: info@creacionpositiva.org
Del 19 d'abril al 5 de juny (dilluns i dimecres excepte l'1 de maig)   de 17 a 20 h
Taller Eines Audiovisuals 'Muntatge de vídeo amb Premiere'
Es treballarà la narrativa audiovisual amb Premiere Pro CC i es faran exercicis pràctics muntant peces de ficció, videocollage i documental, entre d'altres. A càrrec de Juliana Montañés. Preu 300 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: La Bonne-Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Més informació: audiovisuals@labonne.org, inscripcions@labonne.org i labonne.org/
Dijous 20 i dissabte 29 d'abril   de 10 a 14 h
Taller Eines Audiovisuals 'Introducció a After Effects'
Aprèn les bases de l'animació amb l'After Effects, per desenvolupar gràfics en moviment, retocs de vídeo, motion graphics i crear des d'efectes especials fins a capçaleres i títols de crèdit animals. A càrrec d'Elena Fraj.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: La Bonne-Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Més informació: audiovisuals@labonne.org, inscripcions@labonne.org i labonne.org/
Divendres, 21 d'abril   a les 18 h
Taller familiar 'Contacontes i creació d'un fanzín: La Georgina, el Drac de Sant Jordi i altres maldecaps', dins del Cicle 'PerSpectiva'
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi 2017. S'explicarà una versió de la llegenda de Sant Jordi actualitzada als valors contemporanis de gènere, igualtat i tolerància. A continuació els i les participants s'inspiraran en ella per elaborar el seu propi fanzín desplegable, dibuixat, pintat i estampat pels més petits de la casa. Activitat a càrrec de Marina Sàez Rubio. Gratuït. Aforament limitat. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cultural Albareda. c/ Albareda 22-24
Organitza: Centre Cultural Albareda
Més informació: T. 934 433 719 i ajuntament.barcelona.cat/ccivics/albareda
Dimarts, 25 d'abril   de 19 a 20:30 h
Taller 'Ioga per a dones i adolescents'
Dins la "Festa Major de la Sagrada Família". Es treballarà cos, ment i emocions a través de la respiració i el moviment des de Kripalu Ioga. S'acabarà amb relaxació. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Casal de Barri Espai 210. c/ Padilla 210
Organitza: Helia. Associació de Suport de les Dones que Pateixen Violencia de Gènere
Més informació: lameva.barcelona.cat/eixample
Del 26 d'abril al 21 de juny (dimecres)   d'11:30 a 12:30 h
Taller 'Gimnàstica Abdominal Hipopressiva'
Es combinaran exercicis de gimnàstica abdominal hipopressiva, pel reforç de la musculatura abdominal i la tonificació del sòl pelvià, i exercicis específics per a la millora de la força de la musculatura perineal. Utilitzant aquest tipus de gimnàstica s'aconsegueix millorar la postura, reduir la cintura, disminuir les molèsties ocasionades per hèrnies discals, enfortir el sol pelvià i disminuir el risc d'incontinència urinària i de prolapses, així com millorar el trànsit intestinal. Taller dirigit a dones que hagin sigut mares i vulguin realitzar un treball corporal per millorar el seu benestar físic i mental. Tot i que es recomana poder assistir sola als tallers per assegurar-se de fer la classe sencera i cuidar-se una mateixa, també es pot venir acompanyada dels nadons. Professora, Marta Andreu. Preu 36.92 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Barceloneta. c/ Conreria 1-9 bxs
Organitza: Centre Cívic Barceloneta
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta
Del 27 d'abril al 29 de juny (dijous)   de 17 a 18 h
Taller en família 'Dansa amb nadons'
Temps compartit per gaudir del vincle amb el nadó a través del moviment i la dansa. Per a famílies amb nadons de 3 a 12 mesos. Amb Erica Borzese. Preu 49.69 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell. c/ Viladomat 2-8 bxs
Organitza: Centre Cívic Cotxeres Borrell
Més informació: www.cotxeresborrell.net
Dilluns, 8 de maig   a les 17:30 h
Taller 'Art i emocions per a dones'
A través de la relaxació i de l'experimentació amb diferents tècniques artístiques s'obrirà la porta cap allò propi. S'usarà l'art com a activitat lúdica, relaxant i per integrar emocions. A càrrec d'Alba Serra. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic l'Elèctric. Ctra Vallvidrera Planes 6.5 (km) bxs
Organitza: Dones de Les Planes
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lelectric
Del 8 de maig al 26 de juny (dilluns)   de 18:30 a 20 h
Taller 'Amb ulls de dona: grans pensadores de tots els temps'
Professor, Juan Miguel García. Apropament a la creació filosòfica feta per dones, la qual es mostra com un ventall de filosofies diferents en plantejaments i perspectives, èpoques i interessos, però sempre amb el desig de transmetre coneixement. Entre d'altres, s'nalitzarà el pensament de María Zambrano, Simone Weil, Hannah Arendt, Edith Stein, Judith Butler o Simone de Beauvoir. Preu 52.22 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde
Més informació: www.casaelizalde.com
Del 8 de maig al 26 de juny (dilluns)   de 20 a 21:45 h
Taller 'Autodefensa per a dones'
Tallerista: Irene Cardona. Preu 42.99 euros. Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic El Sortidor. Plaça Sortidor 12
Organitza: Centre Cívic El Sortidor
Més informació: ajuntament.barcelona.cat/ccivics/elsortidor
Del 8 de maig al 26 de juny (dilluns)   de 18:30 a 20 h
Taller 'La salut femenina en la medicina tradicional xinesa'
Professora: Monica Richardson. La medicina tradicional xinesa dóna eines per entendre el cos integrant les emocions i l'entorn que l'envolta. Aquesta visió holística, ajuda a comprendre millor el cicle menstrual. Per a dones que tenen dolor, cansament o inestabilitat emocional associada al cicle menstrual, o volen millorar la seva fertilitat. Preu 52.22 euros.
Lloc: Centre Cultural La Casa Elizalde. c/ València 302
Organitza: Centre Cultural La Casa Elizalde
Més informació: www.casaelizalde.com
Dijous, 1 de juny   de 19:15 a 21:15 h
Taller 'Sucs detox i salut femenina'
Professora: Marta León de l'Espai de Salut Alè. Sucs indicats per cuidar la pell, energètics, els més beneficiosos per a la menstruació. Per aprendre i degustar sucs originals i molt bons. Preu 9.95 euros (+ suplement). Cal inscripció prèvia. Places limitades.
Lloc: Centre Cívic Sagrada Família. c/ Provença 480 entl
Organitza: Centre Cívic Sagrada Família
Més informació: www.ccsagradafamilia.net i www.foodgreenmood.com
Tornar al menú
 
PRE-INSCRIPCIONS
 
Oberta la preinscripció per al curs 2017-2018  
Màster en Construcció i Representació d'Identitats Culturals (CRIC)
Formació avançada en la definició i anàlisi dels processos de construcció cultural de les idees 'inclosa la idea d'identitat i de les seves representacions' en la literatura, el cinema, el teatre i altres mitjans. Així mateix, tracta qüestions de recepció, traducció i gestió cultural en el context de les cultures plurals i en constant transformació que configuren el món actual. El màster té com a finalitat oferir un programa de formació de qualitat en l'àmbit de l'anàlisi literària que sigui adequat a la realitat cultural, marcada pel contacte i l'intercanvi creixent entre cultures en el marc de la globalització. Es planteja desenvolupar competències culturals i d'anàlisi de textos, així com capacitats d'anàlisi de fenòmens de recepció intercultural, imprescindibles per portar a terme una aproximació crítica a les canviants realitats plurals. El màster consta de 60 crèdits repartits de la manera següent: 12 en assignatures obligatòries; 12 en matèries obligatòries d'especialitat; 24 en assignatures optatives, i 12 en el treball final de màster. Les especialitats són: Literatura, Gènere i Identitats i Literatura i Interculturalitat. Llengua d'impartició: Català 40%, Castellà 20%, Anglès 40%. Preu orientatiu: 46,50 euros per crèdit (82 euros per a estudiants de fora de la UE i no residents a l'Estat espanyol). Preus del curs 2016-2017. Denominació del títol que s'obté: Màster en Construcció i Representació d'Identitats Culturals. Centre de gestió: Facultat de Filologia. Coordinació: Francesco Ardolino.
Lloc: Facultat de Filologia. G.V. Corts Catalanes 585
Organitza: Facultat de Filologia UB. Centre Dona i literatura
Més informació: www.ub.edu/cdona/es i identitats@ub.edu
Tornar al menú
 
PREMIS I CONVOCATÒRIES
 
Fins el 2 de maig (data límit de presentació de treballs)  
Convocatòria 'El video del minut: Trànsits'
Creació coral en què la suma de totes les mirades acabi confluint en la construcció d´un document plural i col·lectiu. Invitació a totes les dones perquè enregistrin en format audiovisual aquells aspectes de la seva realitat que les signifiquen com a subjectes i participen en la confecció d´un film col·lectiu que reculli les diverses percepcions, visualitzacions i discussions entorn del tema dels trànsits. La convocatòria d´aquest any proposa entrar en el debat sobre la mobilitat de les configuracions que construeixen i deconstrueixen la rebel·lió contra els clixés, les transicions vitals, culturals i simbòliques, els viatges, desplaçaments, la identitat sexual, la distòpia entre gènere i imaginaris de la feminitat en trànsit i les metamorfosis dels cossos. Si vols participar-hi envia una filmació que compleixi amb les següents condicions: Feta per dones, sense limitacions d'edat ni de nacionalitat. Cenyida al tema proposat a la convocatòria. La duració ha de ser d´un minut. Realitzada en un pla seqüència. Cal incloure un pla, afegit al final, on figuri el nom i el lloc de residència de cada autora, en cada obra que es presenti. Cal lliurar una còpia en format digital (arxius amb extensió .mov i .mp4 preferentment). Podeu lliurar-lo a qualsevol de les seus de TRAMA o via Wetransfer a mostra@dracmagic.cat.
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones
Més informació: www.mostrafilmsdones.cat, elvideodelminuto.net/ i www.mostrafilmsdones.cat/el-video-del-minut-2017/
del 5 al 25 de juny (presentació de propostes)  
Femart convocatòria 2017 'Il·limitades'
La Mostra està oberta ala participació de totes les dones, lesbianes i trans que ho desitgin. Es poden presentar obres i projectes de qualsevol vessant artística sempre que girin entorn la temàtica de l'edició. S'acceptarà qualsevol disciplina artística. Les obres seleccionades formaran part de la instal·lació que FemArt oferirà del 6 al 27 d'octubre a l'espai expositiu de Ca la Dona.
Organitza: Ca la Dona
Més informació: www.caladona.org/femart, femart@caladona.org, T. 934 127 161 i femartmostra.blogspot.com.es
Tornar al menú
 
ALTRES ESDEVENIMENTS D'INTERÈS
 
Divendres, 7 d'abril   a les 13:30 h
Concentració amb el lema 'Contra la violència masclista al barri del Raval'
Lloc: Al carrer Robadors.
Més informació:
Fins el 13 de juny (dimarts, excepte el 21 i el 28 de març)   de 17 a 20 h
Projecte 'ViquidonesUPF'
Espai obert d'edició social que té com a objectiu ensenyar a editar la Viquipèdia i promoure la creació i l'edició de continguts, de manera que es redueixi la bretxa de gènere. Aprenentatge individualitzat, s'avança en funció de la disponibilitat i els interessos de cada participant. Els continguts poden ser editats en qualsevol llengua. Aquesta activitat dóna dret al reconeixement de crèdits acadèmics. Gratuït. No cal inscripció.
Lloc: El Campus Ciutadella. c/ Ramon Trias Fargas 25-27
Organitza: UPF Igualtat, Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) UPF, Amical Wikimedia i Wiquimujeres Grupo de usuarias
Més informació: www.upf.edu/upfigualtat/actualitat/JornadaViquidones2017UPF.html
Programa d'empoderament i activació per al treball - Durant el 2017  
De dones amb discapacitat
Coaching individual i grupal. Atenció psicosocial. Habilitats prelaborals. Alfabetització tecnològica.
Lloc: COCEMFE. C/ Roger de Flor 330 bxos
Organitza: Dones no Estàndards, COCEMFE i Obra Social 'La Caixa'
Més informació: T. 934 592 339 i igualdad.barcelona@cocemfe.es
Revista Digital  
AHIGE
Organitza: Hombres Igualitarios (AHIGE)
Més informació: www.hombresigualitarios.ahige.org/
Revista  
Dones digital
Organitza: Associació de Dones Periodistes de Catalunya
Més informació: www.donesdigital.cat
Boletina  
Red Nosotras en el Mundo
Un espai de creació col·lectiva on trobar àudios feministes, amb perspectiva de gènere i veus de dones per a escoltar, reutilitzar i intercanviar lliurement.
Organitza: Red Nosotras en el Mundo
Més informació: www.rednosotrasenelmundo.org
Durant tot l'any   de 10 a 13 h
Projecte de participació. Espai de trobada i intercanvi 'Nadons en Harmonia'
Espai de trobada i intercanvi de mares i pares d'infants de 0 a 3 anys que comparteixen experiències, organitzen activitats, jocs, xerrades i tallers per donar-se suport i recolzament. Aquesta iniciativa, participativa i cooperativa, s'adapta a les dinàmiques i activitats d'acord a les necessitats i prioritats que es van determinant col·lectivament
Lloc: Casal de Barri Ateneu l'’Harmonia de Sant Andreu. c/ Sant Adrià 20
Organitza: Casal de Barri Ateneu l’'Harmonia de Sant Andreu
Més informació: nadonsenharmonia.blogspot.com.es
Programa  
'Mares entre dos cultures'
Per a mares de tots els orígens en situació de vulnerabilitat.
Organitza: Associació Salut i Família
Més informació: www.saludyfamilia.es i T. 932 682 453
Agència de notícies amb visió de gènere  
La independent
Organitza: La Independent
Més informació: www.laindependent.cat/
Tornar al menú
 
Ajuntament de Barcelona Dones

Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones (CIRD)
Regidoria de Feminismes i LGTBI
Ajuntament de Barcelona
Carrer Camèlies 36-38
Barcelona
Tel 93 285 03 57
cird@bcn.cat
www.bcn.cat/dona
www.facebook.com/barcelonadones
@bcn_dones