Ajuntament de Barcelona Dones
Agenda dones Barcelona
 
JULIOL 2015 Si no vols rebre l'agenda
envia un mail aquí.
 
* Primera Quinzena
 
Us recomanem (3)
Activitats culturals (6)
Jornades i altres conferències (5)
Formació (12)
Pre-inscripcions (4)
Premis i convocatòries (5)
Altres esdeveniments d'interès (7)
 
US RECOMANEM
 
De l'1 de setembre al 12 d'octubre (presentació de propostes)  
Convocatòria del Premi Jove de Còmic 2015
S'obre la convocatòria del Premi Jove de Còmic Sant Martí, per la prevenció i eradicació de la violència masclista. Ja podeu consultar les bases. Els còmics hauran de tenir com a finalitat denunciar el fenomen de la violència masclista i contribuir a la seva prevenció i eradicació, tot mostrant les desigualtats i discriminacions per raons de gènere. Les obres a concurs hauran de ser historietes d'entre una i quatre pàgines, amb un mínim de dues vinyetes. Podran presentar treballs nois i noies fins a 25 anys que visquin a la ciutat de Barcelona.
Lloc: Les propostes es poden presentar a qualsevol OAC de la ciutat de Barcelona.
Organitza: Dte. Sant Martí, Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI i Consorci de Biblioteques de Barcelona. Hi col·labora Consell de Dones de Sant Martí, Escola Joso-Centre de Còmic Arts Visuals i Trama Serveis Culturals
Més informació: www.agendadonesbcn.org/files/LLibret-bases.pdf
Dijous, 2 de juliol   a les 22 h
Cinema Sessió doble 'Ser de luz' i 'A Girl Walks Home Alone at Night'
Dins la XXIII Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Dos films en una sessió conjunta i gratuïta a la Plaça de Salvador Seguí. Una sessió a l'aire lliure. "Ser de luz" de Diana Toucedo. 2009. S/D. 6'. "A Girl Walks Home Alone at Night" (Una noia camina sola de nit) d'Ana Lily Amirpour. 2014. VOSC. 100'. Gratuït.
Lloc: Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí 1-9
Organitza: Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona
Més informació: www.filmoteca.cat
Dimarts, 7 de juliol   a les 22 h
La Mostra a l'Aire Lliure 'Itineràncies: conegudes (també) a casa'
Dins la XXIII Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. Projecció d'"El gran vuelo" de Carolina Astudillo.
Organitza: XXIII Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona
Més informació: www.mostrafilmsdones.cat
Tornar al menú
 
ACTIVITATS CULTURALS
 
Arts escèniques
Dijous, 2 de juliol   a les 20:30 h
Paraules de Dona 'Una copa amb Dorothy Parker'
Dins del cicle Dones&Co. A càrrec de Lapsus Teatre. Doroty Parker fou una contista, dramaturga, crítica teatral, humorista, guionista i poeta nord-americana. Molt coneguda per la seva afilada ploma a l'hora de captar el costat fosc de la vida urbana al segle XX, el seu enginy i sarcasme. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts. c/ Dolors Masferrer i Bosch 33-35
Organitza: Lapsus Teatre
Més informació: T. 934 577 748
Del 2 al 12 de juliol   Consulteu horaris i films al web
'FIRE!!' 20a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona
Enguany es compleixen 20 anys de la Mostra de Cinema del Casal Lambda. La mostra naixia el 1995 amb el convenciment que la cultura és un vehicle necessari i immillorable per contribuir a la normalització real de l'homosexualitat. Consulteu la programació al web.
Lloc: Institut Français de Barcelone. c/ Moià 8 bxs
Organitza: Casal Lambda
Més informació: www.cinemalambda.com
Dissabte, 4 de juliol   a les 20 h
Teatre 'Wonderland''
Què passaria si traslladem l'acció d'Alícia al país de les meravelles a un geriàtric? Una comèdia musical, fresca i divertida, barreja d'humor negre i de teatre de l'absurd amb la qual La Maratonda explota el ric univers de Carroll i l'adapta a una realitat molt actual i propera a nosaltres: una àvia que ho ha perdut tot i que ingressa a una residència per a la tercera edat. Gratuït. Aforament limitat.
Lloc: Centre Cultural Albareda. c/ Albareda 22-24
Organitza: Centre Cultural Albareda
Més informació: www.bcn.cat/ccalbareda
Fins el 12 de juliol   a les 18:30 h
Teatre 'Et vindré a tapar'
A càrrec de la Cia. Espai en Construcció. Sinopsi: Esperar sense esperança és l'acte més heroic que hi ha. 1940. Quan en Joan no torna, la Maria decideix anar-lo a buscar. L'han vist per última vegada al costat del riu. Et vindré a tapar ens mostra el viatge que fan tres amigues per trobar el marit d'una d'elles que ha desaparegut. Intentant sobreviure en un ambient de post-guerra claustrofòbic i incert, decideixen embarcar-se en un trajecte cap a la descoberta d'una realitat per a la qual no estan preparades. Direcció: Roger Ribó. Actrius: Maite Bassa, Montse Bernad i Blanca Solé.
Lloc: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa. c/ Flassaders 40
Organitza: Fàbrica de Creació La Seca Espai Brossa
Més informació: www.laseca.cat, i T. 933101364
Tornar al menú
Lectures i presentacions de llibres
Dijous, 2 de juliol   a les 19 h
Presentació de la revista Duoda, Estudis de la Diferència Sexual, número 48 (2015)
Tema monogràfic: Blanc sota negre, obrar des de l'imperceptible. Parlaran: Amparo Chumacero i Ruiz i Victoria López Benito. Coordina: Remei Arnaus i Morral. Entrada lliure. Gratuït
Lloc: Llibreria Pròleg. c/ Sant Pere Més Alt 46
Organitza: Duoda UB
Més informació: www.ub.edu/duoda/web/es/cursos i www.facebook.com/duodadiferencia
Llibre  
'Tras la pista. Narrativa criminal escrita por mujeres'
Editat per Elena Losada i Katarzyna Paszkiewicz, investigadores del Centre Dona i Literatura. El llibre ha estat publicat en la col·lecció Mujeres y culturas (Icaria, 2015). Aquest volum és una aproximació a un aspecte poc visible de l'actual auge de la novel·la negra-criminal: la presència abundant i decisiva de l'autoria femenina. Des d'una perspectiva filosòfica sobre la violència de la dona, fins a l'anàlisi de les representacions en cinema i televisió de la narrativa criminal. A més de les editores, col·laboren en el volum María Xosé Agra Romero, Cristina Alsina, Francesco Ardolino, Shelley Godsland i María Xesús Lama, entre d'altres.
Organitza: Centre Dona i Literatura - Gènere, sexualitats, crítica de la cultura UB
Més informació: www.ub.edu/cdona/
Tornar al menú
 
JORNADES I ALTRES CONFERÈNCIES
 
Dimecres, 1 de juliol   a les 16 h
Sessió pública de sensibilització 'Decides España. Equidad en el acceso a la Salud Sexual y Reproductiva de los jóvenes y las mujeres migrantes en España'
Prevista en el marc del projecte "DECIDES España", liderat per Interarts en col·laboració amb l'Institut d'Investigació de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Des de fa uns anys, Interarts treballa activament sobre la qüestió de la intersecció entre el dret a l'accés als serveis de salut pública i la cultura: en altres paraules, com la cultura és un factor constructiu o una barrera en l'exercici del dret a la salut.
Organitza: Interarts. Hi col·labora l'Institut d'Investigació de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron
Més informació: www.decides.pro/decides-espana/ i www.interarts.net/es/encurso.php?p=421
Dimecres 1 de juliol   de 18 a 21 h
Taula rodona 'Trajectòries vitals de l'homosexualitat: escola, joves, adultesa i vellesa'
Dins FIRE!! 20a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona. A més es projectarà "It's elementary" i el curtmetratge "Flores de otoño". Gratuït.
Lloc: Institut Francès de Barcelona. Carrer de Moià 8
Organitza: Casal Lambda
Més informació: www.cinemalambda.com i www.mostrafire.com
Divendres, 3 de juliol   a les 10 h
Jornada de presentació de resultats del projecte 'Camina Tamshi. Recomanacions urbanes amb perspectiva de gènere'
Presenten l'acte: Diputació de Barcelona, Àrea d'igualtat de l'Ajuntament de Gavà, Àrea d'igualtat de l'Ajuntament de Granollers, Montanermuxí Arquitectes i Associació Equal Saree. Es presentarà el treball dut a terme des de l'octubre del 2014 fins el juny de 2015 al municipi de Gueznaia, a la regió de Tanger-Tetouan, i als municipis de Gavà i Granollers de la província de Barcelona. Com a resultat final es presentarà "Camina Tamshi: Recomanacions urbanes amb perspectiva de gènere", una eina dirigida a personal tècnic del municipi de Gueznaia. Les recomanacions permeten comprovar l'aplicació transversal de la perspectiva de gènere en els projectes urbans del municipi, tant dels existents com dels que es planifiquen, des de la gestió, la conciliació, la relació, l'autonomia i la representativitat.
Lloc: Diputació de Barcelona. Rbla Catalunya 126 bxs
Organitza: Diputació de Barcelona, Àrea d'igualtat de l'Ajuntament de Gavà, Àrea d'igualtat de l'Ajuntament de Granollers, Montanermuxí Arquitectes i Associació Equal Saree.
Més informació: www.caminatamshi.org/noticies/
Dilluns, 6 de juliol   de 19:30 h a 21 h
Tertúlia de cinema. Pel·lícula 'Requisitos para ser una persona normal'
De Leticia Dolera, actualment en cartellera.
Lloc: Centre Cívic Matas i Ramis. Feliu i Codina 20
Organitza: Dones d'Horta
Més informació: T. 934 072 356
Dimecres 8, dijous 9 i divendres 10 de juliol   de 9:30 a 20:30 h
Terceres Jornades de Recerca de l'iiEDG 'Diàlegs feministes entre l'acció i la investigació: educació, ocupació i salut'
Preinscripcions fins el 3 de juliol. Les jornades tenen per objectiu posar en diàleg diferents estudis, investigacions i accions que s'estan duent a terme des del feminisme a diferents espais -dins i fora de la universitat- i entre generacions. Els diàlegs se centren en identificar els reptes i les oportunitats del feminisme que porten a la construcció i consolidació de propostes concretes des de l'acció, la intervenció i la investigació en camps múltiples, especialment, en els camps de l'educació, l'ocupació i la salut, per ser uns dels elements analítics constitutius de les polítiques de benestar i del benestar quotidià. Preu: aturats i aturades i alumnat, 5 euros; Resta de participants, 20 euros.
Lloc: Facultat de Geografia i Història. c/ Montalegre 6 bxs
Organitza: Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere. IIEDG
Més informació: www.iiedg.org/recerca/terceres-jornades-de-recerca-de-liiedg, comunicaciodialegsfeministes@gmail.com i docs.google.com/forms/d/1SjYTJhUEYbKk20-ZUTsFx0KI6sdQq3tfxaDXML7wq0c/viewform
Tornar al menú
 
FORMACIÓ
 
Cursos
De l'1 al 8 de juliol  
50 Escola d'estiu. Rosa Sensat
Oberta la preinscripció. Espai d'intercanvi i renovació pedagògica. Consulteu el web.
Lloc: Associació de Mestres Rosa Sensat. Av Drassanes 3
Organitza: Associació de Mestres Rosa Sensat
Més informació: www2.rosasensat.org/ca/pagina/50-escola-d-estiu
Divendres 3 i dissabte 4 de juliol   divendres de 18 a 21 i dissabte de 9 a 14 i de 16 a 20 h
Curs 'Reforma horària per a l'enfortiment de l'associacionisme'
Obert el termini d'inscripció. Destinat a gestors/es de Bancs del Temps i persones usuàries amb interès en el tema. Formadors: Fabian Mohedano i Javi Peralta. Temari: Concepte sistèmic del temps. Els horaris a Catalunya; Antecedents i història. Causes i conseqüències dels horaris actuals; Conciliació de la vida laboral, familiar, personal i social; Productivitat vr presencialisme: canvi en la cultura organitzacional; L'eficiència com a via per alliberar el temps; Proposta d'uns horaris més humans i racionals; El temps social com a garantia de la democràcia i la participació; La felicitat i els horaris. Un calendari més humà i productiu; La situació actual dels horaris al Tercer Sector; El projecte Temps+Social i Temps Associatiu: objectius i resultats; Diagnosi del sector. La gestió del temps en el tercer sector; Principals conclusions i propostes de millora aplicables i Perfil de competències per al sector.
Lloc: Associació Salut i Família. Via Laietana 40 3r 2a
Organitza: Iniciativa per a la reforma horària i Associació Salut i Família
Més informació: www.saludyfamilia.es
Durada d'un mes  
Curs en línia 'Educa&CO. Coresponsabilitat i educació en la igualtat'
La responsabilitat compartida de les tasques domèstiques i de cura, i la seva relació amb els usos del temps i la conciliació de vida familiar i laboral, és un dels reptes de l'agenda actual per a la igualtat. El curs aborda la relació entre coresponsabilitat i educació en la igualtat, i explora formes d'incentivar-les en la infància i l'adolescència mitjançant el joc, l'art i la cultura. Destinat tant a professionals com a ciutadania en general. Curs de pagament.
Lloc: Trama Serveis Culturals. Ptge Senillosa 1 3 1
Organitza: Trama Serveis Culturals
Més informació: reserves@tramacultura.org
Durada d'un mes  
Curs en línia 'Noves violències, nous imaginaris'
Ha canviat la percepció de la violència masclista? I l'art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-la? Com es retrata les víctimes? I les persones agressores? La nostra és encara una cultura violenta i masclista? Mitjançant els llenguatges de la fotografia, el còmic, el cinema, la televisió i els videojocs, s'analitzaran les lectures i representacions actuals de la violència de gènere, i es descobrirà el paper dels imaginaris en el foment d'una societat més igualitària i lliure de violència vers les dones. Destinat tant a professionals com a ciutadania en general. Curs de pagament.
Lloc: Trama Serveis Culturals. Ptge Senillosa 1 3 1
Organitza: Trama Serveis Culturals
Més informació: reserves@tramacultura.org
Tornar al menú
Tallers als PIAD
Del 6 al 29 de juliol (dilluns i dimecres)   de 10:30 a 12:30 h
Taller per a dones 'Moviment conscient. Creixement personal des de l'escolta al cos'
Oberta la preinscripció al PIAD Ciutat Vella. Taller adreçat a dones de totes les edats. Un temps per connectar amb el cos, sentir com s'està i tenir-ne cura, gaudir del moviment, respectar les limitacions i incentivar les habilitats sentint el recolzament del grup. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Pati Llimona. c/ Regomir 3 bxs
Organitza: PIAD Ciutat Vella Ajuntament de Barcelona
Més informació: piad_ciutatvella@bcn.cat i T. 932 564 951
Del 6 al 29 de juliol (dilluns i dimecres)   de 17 a 19 h
Taller 'Moviment conscient. Creixement personal des de l'escolta al cos'
Oberta la preinscripció al PIAD Sant Martí. Taller adreçat a dones de totes les edats. Un temps per connectar amb el cos, sentir com s'està i tenir-ne cura, gaudir del moviment, respectar les pròpies limitacions, incentivar les pròpies habilitats sentint el recolzament del grup. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Parc - Sandaru. c/ Buenaventura Muñoz 21
Organitza: PIAD Sant Martí
Més informació: piad_santmarti@bcn.cat i T. 933 077 260
Tornar al menú
Altres tallers
Dimecres 1 i dijous 2 de juliol  
Cursos, tallers i seminaris de l'Escola de Dones Emprenedores ODAME
De Barcelona Activa. Activitats diverses d'Emprenedoria per a desenvolupar idees i negocis.
Lloc: Bizbarcelona Fira de Barcelona. Recinte de Montjuïc
Organitza: Barcelona Activa. Escola de Dones Emprenedores ODAME
Més informació: emprenedoria.barcelonactiva.cat/emprenedoria/cat/creacio-d-empreses/programes-a-mida/Odame.jsp
Dissabte 4 i diumenge 5 de juliol   Dissabte de 10 a 19:30 (amb pausa per dinar) i diumenge de 10 a 13:30
Taller 'Presència conscient femenina'
A càrrec de Yolanda Rubio Lago, facilitadora de presència conscient femenina. A través del moviment expressiu, la consciència sensorial i l'escriptura creativa es proposa un recorregut per l'alegria de la nena, el coratge de la jove i la valoració de la pròpia trajectòria sent dona. Tancament posterior des de l'escriptura de l'experiència. Cal portar roba còmode i una llibreta. Hi són incloses les infusions i els tes i el material per fer les dinàmiques. Preu 90 euros.
Lloc: Lloc encara per determinar.
Organitza: Escola Hephaisto
Més informació: T. 677 009 724, yolandarubiolago@gmail.com, T. 653 107 042 i www.arteterapiahephaisto.com/
Dimarts, 7 de juliol   de 17 a 20 h
Taller 'Autodefensa per sortir de festa' recursos per a noies joves
Taller destinat a dones joves. S'aprendran de manera dinàmica i divertida tècniques bàsiques d'autodefensa en contextos d'oci nocturn. Gratuït. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier. c/ Brusi 51-61 bxs
Organitza: PIAD Sarrià-Sant Gervasi i PIJ Sarrià-Sant Gervasi
Més informació: ccivics.bcn.cat/casasagnier/pagina/10186, informaciojoves@casasagnier.net i T. 934 140 195
Dimecres, 8 de juliol   de 18 a 20 h
Taller de creixement eròtic 'Dona't un plaer'
Dins la Setmana d'Eros. A càrrec de Marta Villar, psicòloga especialitzada en sexualitat i teràpia de parella. Activitat dirigida exclusivament a dones on, a través del treball grupal, s'ampliaran els coneixements de les participants sobre sexualitat i sobre la manera en què es viu per gaudir d'una sexualitat més lliure i conscient. Gratuït.
Lloc: Centre Cívic Can Deu. Plaça Concòrdia 13 bxs
Organitza: Centre Cívic Can Deu
Més informació: T. 934 101 007
Del 8 al 22 de juliol (tots els dimecres)   de 18:15 a 19:45 h
Taller 'Dones en moviment'
Amb Susana Tarazaga. A través de diferents propostes de moviment, es descobriran el moviment intern i extern. Les participants s'aproparan als escenaris habituals de la vida visualitzant, intuint, percebent, des del ritme a la relaxació així com amb el moviment espontani i el control. El resultat final serà alliberar el cos i la ment. Preu 22,36 euros. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell. c/ Viladomat 2-8 bxs
Organitza: Centre Cívic Cotxeres Borrell
Més informació: www.cotxeresborrell.net
Dissabte, 11 de juliol   d'11 a 14:30 i de 15:30 a 18:30 h
Taller 'Intensiu d'escriptura autobiogràfica'
L'escriptura creativa és una eina perfecta per expressar-se, i una manera de dir-li al món que s'existeix. En aquest taller d'escriptura intensiu, l'experiència personal es converteix en el punt de partida. Tot el que s'ha viscut, tot el que es guarda en el calaix de la memòria, es pot recuperar i convertir-se en contes, poemes, relats o inicis d'alguna cosa sense nom. Les dones participants, des de la diversitat, podran expressar i compartir amb els seus escrits els resultats, les ambigüitats i la trajectòria de la pròpia identitat. A càrrec de Nora Almada. S'inclourà material de lectura. Cal reservar plaça amb antelació. Les participants hauran de portar portar una fotografia (seva, actual o antiga) i una còpia de la mateixa. El taller es farà amb un mínim de 8 participants. Les participants portaran alguna cosa per menjar totes plegades. Preu 45 euros.
Lloc: Llibreria Pròleg. c/ Sant Pere Més Alt 46
Organitza: Llibreria Pròleg
Més informació: llibreriaproleg@llibreriaproleg.com
Tornar al menú
 
PRE-INSCRIPCIONS
 
Fins el 30 de setembre - El curs comença el 20 d'octubre de 2015 i finalitza la segona quinzena de juliol de 2015   dimarts i dijous de 16 a 20 h
14ª edició Diplomatura de postgrau en gènere i igualtat
L'objectiu d'aquesta diplomatura és proporcionar la formació i la sensibilització necessàries per detectar les diverses manifestacions de la discriminació sexual en diferents àmbits socials. Per això, l'alumnat rebrà instruments teòrics i metodològics per identificar i transformar les relacions de desigualtat, i per portar a terme projectes vinculats al desenvolupament de la igualtat de gènere. Preu Diplomatura de Postgrau 1960 euros. Matrícula del mòdul addicional 300 euros.
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. c/ Sant Pere Més Baix 7
Organitza: UAB. Grup de recerca Antígona
Més informació: genereiigualtat.uab.cat/ i dp.pg.genere.igualtat@uab.cat
Fins mitjans octubre de 2015 (data d'inici de les classes)  
Màster en Gènere i Comunicació '#gènereicomunicació#canvi social'
El Màster ve a omplir el buit existent en la formació en comunicació des d'una perspectiva de gènere. Diferents mòduls i assignatures cobreixen la formació en tots els mitjans d'informació així com la comunicació audiovisual, la publicitat i la ficció. El periodisme a través d'Internet, les xarxes socials, els documentals interactius o el periodisme de dades adquireixen un paper fonamental per tal d'informar des de la igualtat en nous espais comunicatius. Observatori sobre Gènere i Comunicació; nova eina que posa en marxa el Màster i que s'encarregarà de fer informes de seguiment del contingut dels mitjans de comunicació. Dirigit per les professores Joana Gallego i Isabel Muntané i amb un professorat format per més de quaranta professionals de diferents disciplines. El Màster vol ser també una eina d'apoderament de les persones que el cursin, per la qual cosa inclou un ventall d'activitats pràctiques que les ajudin a posicionar-se com a professionals amb visió de gènere a la vegada que potencien la seva faceta personal.
Lloc: Universitat Autònoma de Barcelona - Facultat de Ciències de la Comunicació. Campus UAB s/n Edif. I
Organitza: Facultat de Ciències de la Comunicació UAB. Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura
Més informació: www.mastergenerecomunicacio.org/category/noticies/
Preinscripcions fins el 30 d'octubre  
Màster en Estudis de la Diferència Sexual
Curs 2016-2017: La pràctica de la diferència. Màster adreçat a dones i homes que s'interessen en el pensament de la diferència sexual, en la política del simbòlic, en la sexuació del coneixement, en la llibertat femenina, en la mediació i les cultures de pau, en els estudis de les dones i de gènere, en el feminisme, en les polítiques d'igualtat d'oportunitats, en la política sexual, en la discriminació, en la igualtat de gènere i en l'apoderament. Docència online i semipresencial. Preu del Màster, 1.300 euros per curs i preu del Diploma de Postgrau, 1.400 euros (en ambdós casos cal afegir les taxes de secretaria de la UB). S'ofereixen 4 beques parcials de 300 euros a persones interessades en cursar, complet, el primer o el segon curs del Màster o el Diploma de postgrau "La pràctica de la diferència". Cal enviar a duoda2@ub.edu Currículum Vitae breu i carta de motivació indicant si s'opta al màster o al postgrau.
Lloc: Centre de Recerca en Estudi de les Dones (UB). Duoda.
Organitza: Centre de Recerca en Estudi de les Dones (UB). Duoda
Més informació: www.ub.edu/duoda/web/es/cursos i duoda2@ub.edu
Fins el 30 d'octubre - El curs comença el 19 d'octubre de 2015 i finalitza la segona quinzena de juliol de 2016   dilluns i dimecres de 16 a 20 h
2ª edició de la Diplomatura de Postgrau en Violències masclistes
L'objectiu de la diplomatura de postgrau en Violències Masclistes és donar formació especialitzada en una nova àrea que és la de les violències masclistes i que inclou fenomens que van més enllà de la violència a les relacions de parella, com ara són les violències sexuals, el tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual, l'assetjament sexual i per raó de sexe, els matrimonis forçats, la mutilació genital femenina, etc. Per això, l'alumnat rep formació de caràcter jurídic, fet que també dóna a aquesta especialitat un tret distintiu, ja que la majoria de formacions sobre violència contra les dones té caràcter psicosocial. La capacitació jurídica es fa imprescindible per comprendre i intervenir en un àmbit molt juridificat. Import de la matrícula, Diplomatura de postgrau: 1960 euros. Matrícula del mòdul addicional: 300 euros.
Lloc: Centre d'Estudis i Recursos Culturals - Pati Manning. c/ Montalegre 7
Organitza: Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de recerca Antígona
Més informació: dp.pg.violencies.masclistes@uab.cat i violenciesmasclistes.uab.cat
Tornar al menú
 
PREMIS I CONVOCATÒRIES
 
Lliurament de treballs fins el 31 de juliol  
I Premi de relats curts d'humor entorn de la meno/andropausa
Amb motiu del 5è aniversari de l'entitat. El premi anima a homes i dones de qualsevol edat a compartir vivències pròpies o d'altres persones entorn d'aquestes etapes de la vida i així contribuir a desmitificar-les. Participació oberta a residents a Espanya. Gratuït i online. El premi es lliurarà durant la cloenda del V Fórum Mujer y Menopausia el 17 d'Octubre de 2015 a l'Auditori de Caixaforum a Madrid.
Organitza: Ella y el abanico
Més informació: ellayelabanico.com/i-premio-relatos-cortos-de-humor/inicio/ i ellayelabanico.com/i-premio-relatos-cortos-de-humor/formulario-inscripcion/
De 1 al 4 de setembre (període de presentació de propostes)  
FemArt 2015: Mostra d'Art de Dones 'Contramemòria: oblidem l'oblit!'
Enguany es proposa una intervenció artística en el propi passat "per recordar allò que sembla que no ha existit pel fet de no ser dit, que no sabem perquè no ha estat anomenat, però que avui tanmateix som capaces de re-inventar..." A la Mostra hi poden participar les dones que ho desitgin. Es poden presentar obres i projectes de qualsevol disciplina artística (arts visuals, escèniques, musicals), sempre que girin entorn del tema proposat. L'equip de selecció de les propostes estarà format per feministes vinculades al món de les arts (el cost de la producció va a càrrec de l'artista). Les obres seleccionades s'exposaran a la seu de Ca la Dona del 16 d'octubre al 12 novembre. Premi Femart: es seleccionarà una de les artistes participants i se li oferirà la possibilitat de tenir una exposició pròpia al mateix espai, durant un mes, al llarg del 2016.
Lloc: Ca la Dona. c/ Ripoll 25 pral
Organitza: Ca la Dona
Més informació: femartmostra.blogspot.com.es/2015/06/convocatoria-femart-2015-contramemoria.html i mostrafemart@gmail.com
Lliurament de treballs fins el 9 de setembre  
IV Premio nacional de textos dramáticos 'Dulce por amargo'
Organitzat per La Escuela Superior de Arte Dramático del Principat d'Astúries amb l'objectiu de defendre a través de l'escriptura teatral la igualtat entre gèneres i les diferents opcions de preferència sexual de l'ésser humà. Consulteu les bases del premi al web.
Organitza: Escuela Superior de Arte Dramático (ESAD) Principat d'Astúries
Més informació: www.esadasturias.es i premiodulceporamargo@yahoo.es
Fins el 15 de setembre (data límit de lliurament de treballs)  
Premi Francesca Bartrina
Convocat pel Centre d'Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) de la UVic-UCC, amb el suport de l'Institut Català de les Dones. En la seva primera edició es premiarà el millor treball de final de grau en estudis de gènere. Premi dotat amb 1.000 euros, al qual es podran presentar treballs de final de grau de qualsevol disciplina i de totes les universitats catalanes. Aquest premi és un gest d'homenatge i reconeixement a la professora Francesca Bartrina.
Organitza: Centre d'Estudis Interdisciplinaris de Gènere (CEIG) de la UVic-UCC amb el suport de l'ICD.
Més informació: dones.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/Nova-Noticia-02165 i www.uvic.cat/system/files/PremiFBok.pdf
31 d'octubre, termini d'admissió d'originals  
Premi internacional de narrativa 'Marta de Mont Marçal' 2016
Les Bodegues Mont Marçal, en col·laboració amb Roca Editorial, convoquen la tercera Edició del Premi Internacional de Narrativa Marta de Mont Marçal 2016, creat en homenatge a la mare de l'actual directora del Celler, Blanca Sancho. El premi vol donar veu i oportunitat a aquelles dones que volen donar ales a la seva creativitat a través d'un text inèdit i compartir-lo mitjançant la seva publicació impresa. El Premi és obert a totes les dones més grans de 18 anys, independentment de la seva nacionalitat, procedència o lloc de residència. No importa el gènere literari de l'obra i aquesta pot estar redactada tant en castellà com en català. S'atorgarà un únic premi de 3.000 euros a l'obra guanyadora i aquesta serà publicada per Roca Editorial al llarg de l'any. El veredicte del jurat es farà públic dilluns 8 de març de 2016, amb l'objectiu de celebrar-ho el dia de la dona treballadora.
Lloc: Roca Editorial. Av Marquès de l'Argentera 17 pral. 1a
Organitza: Bodegues Mont Marçal i Roca Editorial
Més informació: www.rocaeditorial.com/es/ultimas-noticias/descubre-la-escritora-que-hay-en-ti--75.htm i www.mont-marcal.com/vinos-cavas/Premio-Marta-de-Mont-Mar%C3%A7al-s10.html
Tornar al menú
 
ALTRES ESDEVENIMENTS D'INTERÈS
 
Divendres, 3 de juliol   a les 18 h
Ruta 'Dones i espai públic'
Què ens diu la ciutat sobre les dones d'ara i d'abans? És equitatiu i igualitari l'espai urbà? O reforça les desigualtats entre homes i dones? Es passejarà per Ciutat Vella mirant els carrers, les places, els mercats... des d'una perspectiva de gènere, per reflexionar sobre la relació entre urbanitat i ciutadania, entre dones i espai públic. Cal inscripció prèvia.
Lloc: Ruta per diversos indrets de Ciutat Vella.
Organitza: Trama. Serveis culturals
Més informació: trama@tramacultura.org
Divendres 17, dissabte 18 i diumenge 19 de juliol  
Projecte Oasis. I Trobada d'Adolescents LGTB
Cal preinscripció. 20 places. Espai de trobada i socialització per a adolescents d'entre 13 i 17 anys amb comportaments, identitats de gènere i sexualitats diverses i/o que s'identifiquin com a lesbianes, gais, bisexuals o trans. L'objectiu de la trobada és acompanyar i apoderar als i les adolescents i crear un entorn de llibertat i seguretat des del que generar vincles d'amistat i compartir referents positius entre iguals.
Lloc: Associació Candela per la Investigació i Acció Comunitària. c/ Fernández Duró 20 1r 1A
Organitza: Associació Candela. Hi col·labora Grup de Familiars de Persones Trans de l'Espai Trans i l'Associació de Mares i Pares de LGTB de Catalunya (AMPGIL). Amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i l'Agència Ca
Més informació: oasislgtb.wordpress.com/
Fins el 28 de juliol (els dimarts)   de 18:30 a 20 h
Grup terapèutic de ruptura de parella per a dones
Grup terapèutic per a dones que han trencat amb la parella. L'horari per a l'entrevista d'acollida és de dilluns a divendres de 17 h a 20 h (la durada és de 45 minuts). Preu 50 euros al mes.
Lloc: Vitalis. Institut Psicologia Barcelona. c/ Argentona 21
Organitza: Vitalis (Institut Psicologia Barcelona)
Més informació: psicologiadonavitalis@gmail.com, T. 606 837 818, T. 931 923 631, www.psicoterapiavitalis.com i info@psicoterapiavitalis.com
Grup Vértex  
10 reflexions culturals
Grup d’opinió i tertúlia obert a la participació de qui vulgui escriure.
Lloc: Ateneu Barcelonès.
Organitza: Grup vértex
Més informació: grupvertex.cat/?wysija-page=1&controller=email&action=view&email_id=16&wysijap=subscriptions&user_id=57 i grupvertex.cat
Campanya de crowdfunding  
Col·lectiu Punt 6
Iniciada amb l'objectiu de recaptar fons per poder publicar la guia "Mujeres Trabajando. Guía de Reconocimiento Urbano con perspectiva de género" en anglès.
Organitza: Col·lectiu Punt 6
Més informació: www.verkami.com/locale/es/projects/12247
Campanya de crowdfunding  
Documental sobre el patriarcat 'Excluidas del paraíso'
Es tracta de desvetllar perquè, en ple segle XXI i en societats suposadament avançades, segueix prevalent una ideologia que presenta el sexe masculí com a superior a les seves iguals, les dones. El documental serà una eina que doni claus per a llegir la ideologia d'aquestes imatges. A través del discurs de rellevants pensadores feministes com Rosa Cobo, Yayo Herrero, Ana de Miguel, Ochy Curiel, Soledad Murillo, Pilar Aguilar o Remedios Zafra, que acompanya a una gran quantitat d'anuncis publicitaris, es desvetllarà com el capitalisme i altres institucions necessiten el patriarcat i l'alimenten contínuament per a sobreviure.
Més informació: vimeo.com/128997224 i www.verkami.com/locale/es/projects/12028-excluidas-del-paraiso
Revista Dones Digital  
Butlletí 115
Organitza: Associació de Dones Periodistes de Catalunya
Més informació: www.donesdigital.cat i info@donesdigital.cat
Tornar al menú
 
Ajuntament de Barcelona Dones

Regidoria de Feminismes i LGTBI
Ajuntament de Barcelona
Barcelona
Tel 934 027 678
transversalitat_genere@bcn.cat
www.bcn.cat/dona
www.facebook.com/barcelonadones
@bcn_dones